Ο Μάιος αναβιώνει τις σκάφες στον Μουτουλλά

Ο Μουτουλλάς ήταν το μόνο χωριό της Κύπρου στο οποίο κατασκευάζονταν σκάφες για ζύμωμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Είναι άγνωστο πώς προέκυψε αυτή η μοναδικότητα. Δεν γνωρίζουμε, επίσης, πότε άρχισε να ασκείται αυτή η τέχνη στον Μουτουλλά.

Οι πληροφορίες που έχουμε πάνε πίσω στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Σε παλαιότερα χρόνια (πρίν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο) οι τεχνίτες της σκάφης, πήγαιναν, κατά ομάδες, στο δάσος, έμεναν εκεί από 10 -15 μέρες μέχρι 1 – 2 μήνες, έκοβαν τα πεύκα και κατασκεύαζαν εκεί τις σκάφες.

Σχετική αναφορά κάνει ο λογοτέχνης Τεύκρος Ανθίας σε κείμενό του στην εφημερίδα «Ελευθερία» (4/9/1937) με θέμα «Σκίτσα και ρεπορτάζ απο τον Μουτουλλά»: «...Είναι πολλοί χωριανοί που φτιάχνουν σκάφες - κι απ΄ αυτές κερδίζουν το ψωμί τους. Δεν έχουν ιδιαίτερα εργαστήρια. Το μεγάλο τους κοινό εργοστάσιο είναι το δάσος, όπου οι κορμοί των δέντρων μεταβάλλονται σε σκάφες – επί τόπου – ύστερ΄ από προσεχτική, μαστορική δουλειά...»

Όταν έφτασαν φορτηγά αυτοκίνητα οι σκαφάδες μετέφεραν στο χωριό τούς κομμένους κορμούς του πεύκου (τα κουττούκια) και δούλευαν την τέχνη τους σε κάποιο πλάτωμα του αμαξιτού δρόμου.

Οι σκαφάδες γύριζαν όλα τα πανηγύρια της Κύπρου για να πουλήσουν τις σκάφες τους. Από το 2019, η παραδοσιακή τέχνη της κατασκευής σκάφης στον Μουτουλλά είναι στοιχείο που περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της διατήρησης και προβολής της παραδοσιακής αυτής τέχνης, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μουτουλλά, ο Σύνδεσμος Αποδήμων και το Σωματείο Εθελοντών και Φίλων διοργανώνουν εκδήλωση στον Μουτουλλά στις 28 Μαϊου 2023 (ώρα 11:30), κατά την οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία κατασκευής της σκάφης, να επισκεφθούν έκθεση σχετικών φωτογραφιών και εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι τεχνίτες της σκάφης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης , εκτός απο χαιρετισμούς και σχετική κατατοπιστική ομιλία, θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Επίσης, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αγοράσουν σουβλάκια, χάμπουρκερ, κρέπες και ποτά. Η εκδήλωση τελεί υπο την αιγίδα της Έντιμης Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας κυρίας Αθηνάς Μιχαηλίδου.

(Μουτουλλάς, χώρος Κοινοτικού Συμβουλίου, 28/5/2023, Ώρα 11:30. Πληροφορίες στο τηλ. 22952677 και φυσικά στην MP MY Creative Ideas Ltd 99420208

343254821_217750184294793_2542077307712502363_n

Δειτε Επισης

Λύμπια Καλοκαίρι 2024, powered by Epic: Ένα Epic Μουσικό Καλοκαίρι ξεκινάει με υπέροχες συναυλίες
Larnaka Biodesign Festival 2024: Being Embedded
Αντώνης Ρέμος και Ελένη Φουρέιρα στην συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο #NammosLimassol!
Τα «Αρκουδάκια από το σπίτι για το ΣΠΙΤΙ» συνεχίζουν τη φιλανθρωπική τους πορεία... αγκαλιάζοντας το RMHC® Κύπρου!
Πολυκλινική Υγεία - Θαλάσσιος Μαραθώνιος 2024
«My Way»: Μια ματιά στον πολύχρωμο κόσμο της Nicola Michael
200 Κιθάρες για την Κύπρο με τον Βασίλη Λέκκα και την Ρίτα Αντωνοπούλου!
Φιλανθρωπική Συναυλία TELETHON: A Night in Havana – Jazz Fusion
Super Summer Happening at Rocas Experience στον Πρωταρά
Μοναδικές βραδιές με θερινό σινεμά στο Nicosia Mall