Οι προκλήσεις γονιμότητας στο ταξίδι προς τη μητρότητα

Το επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Cryos International Cyprus και η AIPFE Cyprus-Women of Europe

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, η μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα σπέρματος και ωαρίων Cryos International Cyprus και η AIPFE Cyprus-Women of Europe διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση, με τίτλο “Journey to Motherhood – Navigating Fertility Challenges”, στις 16 Μαΐου, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των γυναικών για θέματα γονιμότητας, τη σημασία της πρόληψής τους και τις διάφορες επιλογές που προσφέρει η επιστήμη.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Υγείας Δρ. Πόπης Κανάρη και περιελάμβανε παρουσίαση από τη Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων της Cryos International Cyprus, Saghar Kasiri και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης από τη Βουλευτή Σάβια Ορφανίδου, τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Δρ. Αναστάση Αναστασιάδη και τη Σοφία Παρασκευά ως ασθενή.

Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η Πρόεδρος της AIPFE Cyprus - Women of Europe, κα Δέσποινα Παπαδοπούλου, δήλωσε: «Σήμερα, ακόμη και στην κλειστή και παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου, η υπογονιμότητα ευτυχώς δεν είναι πλέον ταμπού – Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο τα τελευταία 15-20 χρόνια! Οι λανθασμένες αντιλήψεις για τη γονιμότητα και τις διαφορετικές ρυθμίσεις της οικογένειας αλλάζουν, και παρόλο που πολλές ανύπαντρες μητέρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κάποιες προκλήσεις στο ταξίδι τους προς τη μητρότητα, χαίρομαι πολύ που βλέπω περιπτώσεις όπου αυτό το ταξίδι γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για άλλους».

Η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη, τόνισε ότι η διαθεσιμότητα, η πρόσβαση και η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας αποτελούν πρόκληση στις σύγχρονες χώρες.

345900216_1187585731915115_9193453183281427977_n

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προωθήσει μια σύγχρονη νομοθεσία για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και επιδοτεί θεραπείες υπογονιμότητας μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος, παρέχοντας επιχορηγήσεις για τη κρυοσυντήρηση ωαρίων με στόχο τη διατήρηση της γονιμότητας.

Κατά την παρουσίασή της, η Saghar Kasiri, Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων της Cryos International Cyprus ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας που είτε σχετίζονται με αναπαραγωγικά προβλήματα, είτε προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα, το άγχος, η κακή διατροφή κ.λπ.

Περίπου 48 εκατομμύρια ζευγάρια και 186 εκατομμύρια μεμονωμένα άτομα αντιμετωπίζουν παγκοσμίως προβλήματα γονιμότητας.

Αναφερόμενη στις θεραπείες, η κα Kasiri ανέφερε ότι τα τελευταία 40 χρόνια, πάνω από 8 εκατομμύρια παιδιά γεννήθηκαν παγκοσμίως μέσω της τεχνολογικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Επιπλέον, η δωρεά ωαρίων και σπέρματος είναι μια αποτελεσματική επιλογή για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα χάρη στις τράπεζες σπέρματος και ωαρίων.

Εξηγώντας τη σημασία της διατήρησης της γονιμότητας, είτε για ιατρικούς είτε για κοινωνικούς λόγους, η κα Kasiri ανέφερε ότι η κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων είναι μια αποτελεσματική επιλογή που δίνει σε άνδρες και γυναίκες την ευκαιρία να αποκτήσουν αργότερα παιδιά στη ζωή τους.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που προσφέρει επιδότηση σε γυναίκες άνω των 35 ετών για την κατάψυξη των ωαρίων τους για κοινωνικούς λόγους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Δρ. Αναστάσης Αναστασιάδης, ανέφερε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας υπογονιμότητας και ο πιο δύσκολος να αντιμετωπιστεί είναι η ηλικία, καθώς ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Για το λόγο αυτό, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης των γυναικών, στην οποία οι ίδιοι οι γυναικολόγοι παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Η Σοφία Παρασκευά, μοιράστηκε τη δική της εμπειρία με τη γονιμότητα και το ταξίδι της κατάψυξης ωαρίων, αναφέροντας ότι όταν κατά λάθος διαπίστωσε ότι η γονιμότητά της άρχισε να μειώνεται, χρειάστηκε να περάσει μια πολύ μοναχική και συναισθηματική εμπειρία, καθώς δεν είχε λάβει ποτέ την κατάλληλη ενημέρωση πριν ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αργότερα, βρήκε τόσες πολλές γυναίκες που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα και για το λόγο αυτό επεσήμανε ότι χρειάζονται περισσότερες εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η βουλευτής Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε λάβει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για θέματα γονιμότητας. Τόνισε ότι μια τέτοια εκστρατεία θα πρέπει να ξεκινήσει από το Υπουργείο Υγείας για την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την επιλογή διατήρησης της γονιμότητάς τους σε πρώιμο στάδιο.

Επεσήμανε επίσης τη σημασία της βελτίωσης του προγράμματος επιχορήγησης τα τελευταία τρία χρόνια ώστε να συμπεριληφθούν οι μονήρεις γυναίκες, σημειώνοντας ότι η κρατική επιχορήγηση λειτουργεί ως κίνητρο για τις γυναίκες.

Επιπλέον, πρότεινε τη μείωση του ορίου ηλικίας των 35 ετών για κρατικές επιχορηγήσεις σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς σκοπούς.

Τέλος, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας μητρώου δοτών για την πρόληψη παράνομων δωρεών και τη δημιουργία λανθασμένων αντιλήψεων.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν για τη σημασία της πρώιμης εκπαίδευσης στα σχολεία για την έγκαιρη πρόληψη των προβλημάτων υπογονιμότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Cryos International Cyprus, επισκεφθείτε: https://www.cryosinternational.com/en-gb/cy-shop/private/

345542887_623439709815583_8439586245087552955_n

Δειτε Επισης

Πέθανε σε ηλικία 47 ετών η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια, Mandisa-Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της
Ο λόγος που η Silia Kapsis ενώ είναι στην Ελλάδα δεν βρέθηκε στο πάρτι της #Eurovision με τη Μαρίνα Σάττι
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού η αδελφή της Χριστίνας Μηλιού, από τον σύντροφό της - Η κατάθεση της
Η αντίδραση της Ιωάννας Τούνη για τον έλεγχο παραπλάνησης των «influencers»: «Δεν κατάλαβα, τι ακριβώς;»
Η πρώτη on camera αντίδραση της Ελένης Μενεγάκη μετά το τέλος από το Mega
#SATTIsfaction: Η Μαρίνα Σάττι ξεσήκωσε τους fans της #Eurovision 2024 - Για πρώτη φορά Live το #Zari
Έλλη Κοκκίνου: «Δεν έχω κάνει πλαστικές. Βλέπω πράγματα που με ενοχλούν στο πρόσωπό μου στα 54 μου!»
Έλλη Στάη: «Πέρασαν χρόνια για να ισορροπήσω. Ήμουν πάρα πολύ αγριωπή, σκληρή και αυστηρή»
Παναγιώτα Βλαντή: «Μου έλεγαν: έλα μωρέ, το μουτράκι σου έχεις να δείξεις & με έκαναν να νιώθω άσχημα»
Συγκινημένη η Μιμή Ντενίση για την απώλεια του Γιάννη Φέρτη: «Νόμιζα ότι θα ήμουν πιο ψύχραιμη»