Οι προεδρικές εκλογές από το 1959 μέχρι σήμερα και οι Πρώτες Κυρίες της Κύπρου

Έτσι εμφανίστηκαν στην κάλπη για να στηρίξουν, ψηφίσουν & αναδείξουν το σύζυγό τους σε ΠτΔ , οι μετέπειτα Πρώτες Κυρίες

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus 

 

Mε αφορμή τις Προεδρικές εκλογές, θυμηθήκαμε τις έξι κυρίες που έχουν περάσει από το Προεδρικό Μεγάρο στηρίζοντας τους συζύγους τους στην Προεδρική τους θητεία.  

Μιμή Κυπριανού, Ανδρούλλα Βασιλείου, Λίλα Ειρήνη Κληρίδη, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Έλση Χριστόφια και Άντρη Αναστασιάδη είχαν ένα και μόνο κοινό χαρακτηριστικό στο στυλ τους. Όλες είχαν επιλέξει για το προσωπικό τους look, το... πολύ κοντό μαλλί!

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι η επόμενη Πρώτη Κυρία του νησιού μας, μπορούμε όμως να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να ελέγξουμε το στυλ τα... μαλλιά των νέων υποψηφίων. 

 

 



Μιμή Κυπριανού 1977-1988

Η Μιμή Κυπριανού παντρεύτηκε τον Σπύρο Κυπριανού και απέκτησε μαζί του δύο γιους. Το 1977 έγινε η πρώτη κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς ο σύζυγος της Σπύρος Κυπριανού έγινε το ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη Προεδρική οικογένεια που έμεινε στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Η φιλανθρωπική της δράση πλούσια. 

 

 Ανδρούλλα Βασιλείου 1988-1993

Η Ανδρούλλα Βασιλείου γεννήθηκε το 1943. Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και στη συνέχεια Διεθνείς Σχέσεις. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1968, για να ασκήσει την ενεργό δικηγορία και ως νομική σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου και της Standard Chartered PLC. Το 1988, έπαυσε την επαγγελματική της δράση, καθώς ο σύζυγός της Γιώργος Βασιλείου, εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ίδια να λαμβάνει τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας της Κύπρου. Ανάμεσα σε άλλα, τον Φεβρουάριο του 2008, η Ανδρούλλα Βασιλείου, επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Μάρκο Κυπριανού, ως Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και θεωρείται λόγω του πλούσιου έργου της: νομικός, πολιτικός, πρώην Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. και σήμερα Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ. Μαζί με τον Γιώργο Βασιλείου απέκτησαν τρία παιδιά. 

 


Λίλα Ειρήνη Κληρίδη 1993-2003

Η ινδικής καταγωγής Λίλα-Ειρήνη Κληρίδη γεννήθηκε το 1921 και πέθανε το 2007.  Ο πρώην ΠτΔ Κληρίδης γνώρισε την Λίλα στο Λονδίνο , όπου αυτή εργαζόταν στην ινδική υπηρεσία του BBC. Μετά την πρώτη γνωριμία τους, ο Γλαύκος Κληρίδης ζήτησε σε γάμο την Λίλα από τον πατέρα της δια…αλληλογραφίας. Στον μέλλοντα πεθερό του, έγραψε: «Είμαι ο Γ. Κληρίδης, για σας μια άγνωστη ποσότητα, αγνώστου ποιότητος, αλλά επιθυμώ να νυμφευτώ την κόρη σας για τους εξής λόγους: Πρώτον, τα πεθερικά μου θα είναι 6 000 μίλια μακριά, Δεύτερον: δεν μιλά λέξη ελληνικά, έτσι θα λέω ό,τι θέλω και δεν θα με καταλαβαίνει. Τρίτον: Την αγαπώ.»

Το 1993, ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκείνη βαφτίστηκε Χριστιανή Ορθόδοξη για να τελέσουν τον γάμο τους. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Καίτη Κληρίδου. Ήταν η πρώτη κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που επέλεξε η Προεδρική οικογένεια να παραμείνει στο σπίτι της, αντί να μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο. 

 

  

 

 

Φωτεινή Παπαδοπούλου 2003-2008

Γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1950 στο Παρίσι. Το 1967 νυμφεύτηκε με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Πολύκαρπο Γιωρκάτζη και απέκτησαν μαζί δύο παιδιά τον Κωνσταντίνο και την Μαρία. Τον Μάρτιο του 1970 ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης απεβίωσε και το 1972 παντρεύτηκε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μαζί απέκτησαν τον Νικόλα και την Αναστασία. Το 2003 έγινε η πρώτη κυρία της Κυπριακής δημοκρατίας όταν ο σύζυγος της εξελέγχτηκε ως ο 5ος  Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιστή οπαδός του εθελοντισμού, από το 1973, είναι ενεργό μέλος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, τους σκοπούς και τις αρχές του οποίου υπηρετεί πιστά τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη για τον συνάνθρωπο.

 

 

 

Έλση Χριστόφια 2008-2013

Η Έλση Χριστόφια γεννήθηκε στο χωριό Πελένδρι της Επαρχίας Λεμεσού το 1952. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στην Μόσχα και το 1972 παντρεύτηκε το Δημήτρη Χριστόφια. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, δύο κόρες και ένα γιο. Τον Φεβρουάριο του 2008 έγινε η πρώτη κυρία του νησιού μας, με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια ως τον 6ο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου. Έχει αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο και είναι πρόεδρος ή επίτιμη πρόεδρος σε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις στην Κύπρο.


  

 

Άντρη Αναστασιάδη 2013-2023

Η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Εργάστηκε στη Δημόσια Υπηρεσία για αρκετά χρόνια. Ειδικότερα στον Κλάδο Οδοποιίας του Τμήματος Δημοσίων Έργων απ’ όπου αφυπηρέτησε πρόωρα αφού έφθασε μέχρι τη θέση του Ανώτερου Τεχνικού Επιθεωρητή. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη απέκτησε δυο κόρες, την Έλσα που είναι νυμφευμένη με τον Γιάννο Λούτσιο και την Ινώ που είναι νυμφευμένη με τον Γιάννη Μισιρλή. Από τους γάμους των παιδιών τους απέκτησαν τέσσερα εγγόνια.  Η κα Άντρη Αναστασιάδη έχει αναπτύξει από χρόνια πολυσχιδή κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Σήμερα είναι επικεφαλής ή συμμετέχει σε διάφορα ευαγή Ιδρύματα και συνδέσμους. 

  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Δανάη Μπάρκα: «Χυδαίο να στέλνουν φωτογραφίες που κάποιος είναι αγκαλιά με έναν άνθρωπο…Τραγικό!»
Η σοκαριστική αποκάλυψη του Γιώργου Λιάγκα για τον θάνατο του πατέρα του: «Tους είπα αφήστε τον να φύγει»
Συγκινεί η Κωνσταντίνα: «Έχουν περάσει πλέον 50 χρόνια, χάθηκαν όλες οι ελπίδες για τον πατέρα μου»
Όλα τα νεότερα για τoν Δημήτρη Κόκοτα: «Οι γιατροί του μίλησαν και ανταποκρίθηκε, αποκτά συνείδηση»
Ο 41χρονος πρώην σύντροφός της Πριγκίπισσας Βεατρίκης βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση, στο Μαϊάμι
Αργύρης Ξάφης: «Ήμασταν στη σκηνή με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και άρχισαν να μας πετάνε αυγά»
Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Είμαι ελεύθερος και ανοιχτός στις απόψεις μου για τα ερωτικά. Μοιάζω σαν αναίσθητος»
Βίκυ Βολιώτη: «Mε τον σύζυγό μου, δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Έχουμε σκεφτεί πολλές φορές τον χωρισμό»
Κερασία Σαμαρά: «Έχω βιώσει κακοποίηση στο θέατρο αλλά σώπασα. Είναι κάτι που μετανιώνω»
Το καλοκαίρι στην Πύλο ο γάμος του Γιάννη Αντετοκούνμπο - Καλεσμένα όλα τα Σεπόλια