«Είναι δύσκολο ο πατέρας σου να μην σε γνωρίζει, να βλέπεις ένα μάτι κενό»
10:23 - 11 Φεβρουαρίου 2023
Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: «Τον έκλαψα πολύ περισσότερο όταν ήταν ζωντανός παρά όταν έφυγε»
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus
Η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, και η νευρολόγος- ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την μνήμη, το εάν είναι φυσιολογικό να ξεχνάμε, και ποιός είναι ο ρόλος της τεχνολογία στην διατήρησή της.
Ζούμε σε ιδιαίτερα γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς ζωής με αποτέλεσμα να ξεχνάμε συχνά αρκετά πράγματα, ακόμη και σε νεαρή ηλικία.
Πολλοί από εμάς ανησυχούμε αν αυτό είναι ένα σημάδι για προβλήματα μνήμης στο μέλλον ή ακόμη και για σοβαρές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ στην τρίτη ηλικία.
Είναι άραγε δικαιολογημένοι αυτοί οι φόβοι μας;
Η ηθοποιός μίλησε για την απώλεια του πατέρα της από Αλτσχάιμερ πριν από δύο χρόνια.
«Είναι μία ασθένεια «δύσκολη» για τους γύρω. Για τον άνθρωπο που υποφέρει, φαντάζομαι δεν είναι το ίδιο γιατί δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, δεν θυμάται τίποτα. Για την οικογένεια είναι δύσκολο, ο πατέρας σου να μην σε γνωρίζει, να βλέπεις ένα μάτι κενό με πολλή καλοσύνη όμως. Ήταν σοκαριστικό για μένα γιατί ήταν ο μπαμπάς μου, ήμουν δεμένη μαζί του, ήταν αρκετή η διάρκεια που ταλαιπωρήθηκε. Τον έκλαψα πολύ περισσότερο όταν ήταν ζωντανός παρά όταν “έφυγε”», ανέφερε η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.
«Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι τι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, μήπως είμαι και εγώ ο επόμενος που θα το πάθει. Θα χαρακτήριζα επιλεκτική τη μνήμη μου. Θυμάμαι τους ρόλους μου, αλλά την επόμενη μέρα ξεχνάω τα πάντα. Δεν θυμάμαι ταινίες, ηθοποιούς», συμπλήρωσε.
Η νευρολόγος- ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, τοποθετήθηκε σχετικά με την μνήμη, τι κρατάει ο εγκέφαλός μας και τι όχι όσο περνούν τα χρόνια.
«Στην τρίτη ηλικία ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και εκφυλίζεται, και μπορεί να ξεχνάμε περιστασιακά πρόσφατα πράγματα, λέξεις, ονόματα. Όταν αυτό γίνεται αραιά και πού, και δεν επηρεάζει την λειτουργικότητά μας και είμαστε το ίδιο ικανοί στη ζωή μας, τότε δεν πρέπει να ανησυχούμε», δήλωσε η κ. Σακκά.
Όταν κανείς κρατά μόνο αυτά που θέλει, αυτό συμβαίνει υποσυνείδητα και παίζει ρόλο ο ψυχολογικός παράγων. Όλοι οι άνθρωποι θυμόμαστε καλύτερα τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν, και όσοι τα πιο «ήπια» περιστατικά.
Στις μικρότερες ηλικίες οι άνθρωποι ξεχνάμε, όταν πιεζόμαστε, όταν έχουμε στρες ή συγκίνηση, και όταν είμαστε ψυχικά ή σωματικά κουρασμένοι. Είναι παροδικά φαινόμενα στο πλαίσιο του φυσιολογικού.
Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν άνοια είναι 5-6%, ωστόσο έχει αυξηθεί και το ποσοστό των ηλικιωμένων.
Η τεχνολογία μας βοηθά να οργανώσουμε το μυαλό μας, τη μνήμη μας να είμαστε πιο χαλαροί και να επεξεργαζόμαστε την πληροφορία καλύτερα.
Κληρονομείται η άνοια ή όχι;
Η κ. Σακκά επεσήμανε πως, «υπάρχει κληρονομικότητα αλλά είναι μικρή. Η αυστηρά κληρονομική μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ είναι λιγότερο από 1% των περιστατικών, και αφορά στα ηλικίες ασθενών που αρρώστησαν από 40 έως 60 ετών».
Η προδιάθεση κληρονομείται όπως κληρονομείται για παράδειγμα η προδιάθεση για τον διαβήτη. Από εκεί και πέρα, η προδιάθεση συνδυάζεται με άλλους παράγοντες και είναι μικρή. Συνολικά είναι 10% η προδιάθεση και υπάρχουν τρόποι να το αναβάλλουμε.
Είναι γεγονός ότι ένας ενεργός τρόπος ζωής, βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας.
Η Αλτσχάιμερ οφείλεται στην εναπόθεση στον εγκέφαλο των ασθενών, παθολογικών ουσιών, όπως γι παράδειγμα το Βήτα Αμυλοειδές. Οι παθολογικές αυτές ουσίες καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
«Βοηθά το σχολείο για την μνήμη», συμπλήρωσε η κ. Σακκά και συνέχισε: «μάλιστα παίζουν ρόλο και τα χρόνια εκπαίδευσης του καθενός σύμφωνα με μελέτες. Ο καλύτερος τρόπος είναι η ποικιλία νοητικής άσκησης, η οποία μπορεί να γίνει με άπειρους τρόπους, να ψάχνουμε «δύσκολα» πράγματα στην αναζήτησή μας στο ίντερνετ, να παρακολουθούμε ενδιαφέρουσες και ουσιώδεις διαλέξεις, να μάθουμε μία ξένη γλώσσα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- #MasterChefGR: Ποιος μάγειρας αποχώρησε οικειοθελώς από τον διαγωνισμό; - Ποιος παίκτης δεν τα κατάφερε; «Μετανάστευση, ρατσισμός, δύσκολο να σε κατακρίνουν»
- #SurvivorGR All Star: Δαλάκα - Ασημίνα επέστρεψαν στην Ελλάδα - Οι πρώτες δηλώσεις: «Θα κάνω τα πάντα για να δικαιωθώ»
- Η κατάσταση της υγείας της κορυφαίας ελληνίδας ηθοποιού, Μαρίας Ναυπλιώτου, μετά την επέμβαση
- Σε πλειστηριασμό οι διαμαντένιες βέρες του Βοσκόπουλου από τον πρώτο του γάμο με τη Στέλλα Στρατηγού, το 1961
- Πωλήθηκε η πολυτελής μεζονέτα Φιλιππίδη, με τους 3 ορόφους & την εσωτερική πισίνα στο Ψυχικό
- Ξεσπά δημόσια η αδελφή του Βασίλη Τσιάρτα μετά την αποκήρυξη: «Έχει να δει τη μητέρα του τρία χρόνια, ευτυχώς που δεν ζει ο πατέρας μου. Δεν συµφωνούµε µε οµοφοβικές & ρατσιστικές απόψεις»
- Μαριάννα Τουμασάτου: «Θεωρούσαμε ότι ήταν φυσιολογικό τότε να μας πετάει ο Λαζάνης το τασάκι. Δεν θέλω να θυμάμαι πώς μου φέρθηκαν στο Θέατρο Τέχνης»
- Ιωάννης Απέργης: «Δεχόμαστε κάθε μέρα εργασιακό bullying & δυστυχώς θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε»
- Οι πρώτες φωτογραφίες του Πάνου Μουζουράκη με τη νέα του σύντροφο, Μαριλού Κοζάρη
- Τα δημόσια φιλιά της κουκλάρας Βίκυς Κουλιανού με τον κούκλο σύντροφό της σε νυχτερινή έξοδο