Απεργία ηθοποιών: Κατεβάζουν ρολά 50 θέατρα, σταματούν τα γυρίσματα σε 15 σειρές

Οι δηλώσεις Μπιμπίλα, Μπισμπίκη, Μαγγίρα, Μακαλιά, Μπάρκα, Σκιαδαρέση

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus 

 

Οι καλλιτέχνες προχωρούν σε 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 1η και Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, καθώς «η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και κατατέθηκε χθες στην Βουλή «όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών», λένε στις ανακοινώσεις τους.

 Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην Πλατεία Συντάγματος.

Τι ζητούν οι καλλιτέχνες 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος « πλέον, οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση», ενώ η ρύθμιση «δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. με τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών να εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά» προσθέτει το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού.

Η τροπολογία «καταργεί την κατάταξη του Ενιαίου Μισθολογίου στις γνωστές κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Οι όποιες προσαυξήσεις είχαν προβλεφθεί για Κορυφαίους και Αρχιμουσικούς όπως και το μουσικό επίδομα παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται πλέον με βάση το νέο βασικό μισθό που θα καθορίσει η Υπουργική απόφαση. Με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) θεωρούμε σίγουρο ότι μιλάμε για μειώσεις σε ένα μισθολογικό επίπεδο λίγο κάτω από το ΤΕ» επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος 

Η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

«Έχουν περάσει 40 ημέρες από την έκδοση του ΠΔ 85/2022, 40 μέρες που σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι στους δρόμους και με πλήθος δημόσιων δράσεων και τοποθετήσεων δηλώνει με κάθε δυνατό τρόπο την αντίθεσή του σε αυτό το κατάπτυστο νομοθέτημα.

40 μέρες που η Κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω και επιδίδεται σε σειρά ψεμάτων και ισχυρισμών που αντιβαίνουν ακόμα και στην κοινή λογική, την ίδια ώρα που οι Υπουργοί και Υφυπουργοί της ”αναγνωρίζουν το πρόβλημα” σε δημόσιες δηλώσεις τους.

Πώς είναι δυνατόν να λένε πως το ΠΔ δεν αλλάζει τίποτα, όταν προτίθενται να κατεβάσουν νομοθετική ρύθμιση για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών στο Δημόσιο; Πώς είναι δυνατόν να λένε πως το ΠΔ απλώς ”φωτογραφίζει μια υπάρχουσα κατάσταση” (δηλώσεις κ. Συρίγου), όταν το ΠΔ αγνοεί ακόμα και το ΤΕ που είχαν οι απόφοιτοι έως το 2003, ενώ μόλις λίγες μέρες μετά την έκδοσή του εκδόθηκε εγκύκλιος που αναφέρει πως οι μουσικοί υπάγονται στο καθεστώς του ν. 4325/15 (που τους έδινε το ΤΕ) και όχι στο πεδίο εφαρμογής του ΠΔ;

Πώς είναι δυνατόν το ΠΔ να αφορά ”λίγους εργαζόμενους” (δηλώσεις κ. Γιατρομανωλάκη) και παράλληλα να μην εξηγούν την ανάγκη να παραμείνει ως έχει αυτό το νομοθέτημα και να μην αποσύρεται (αφού αφορά τόσο λίγους); Πώς είναι δυνατόν σκόπιμα να μπλέκουν τις 8 ακαδημαϊκές βαθμίδες με τα 4 μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου που εκ των πραγμάτων δεν συμπίπτουν;

Είναι τόσο άσχετοι και ανεύθυνοι; Σε καμία περίπτωση.

Οι διαφημίσεις ιδιωτικών κολεγίων που σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια χορηγούν τίτλο Bachelor στην Υποκριτική και οι οποίες κατέκλυσαν τα ΜΚΔ λίγες μόλις μέρες μετά το ΠΔ, η σπουδή της Κυβέρνησης να νομοθετήσει προς τα κάτω τα επαγγελματικά μας δικαιώματα μεσούσης της δίκης στο ΣτΕ (για τους ηθοποιούς - διδάσκοντες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα Λύκεια, η όλη στάση την περίοδο της πανδημίας αποδεικνύουν περίτρανα την αντίληψή τους για τον Πολιτισμό και τη διάθεσή τους να μας υποβιβάσουν, χαρίζοντας δικαιώματα στα κολέγια.

Ας μην μας κοροϊδεύουν λοιπόν.

40 μέρες τώρα έχουμε εξαντλήσει κάθε θεσμικό μέσο ενημερώνοντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και συναντώντας όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, φτάνοντας μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, οι κρατικές σχολές τελούν υπό κατάληψη, ενώ όλοι οι σπουδαστές - ιδιωτικών και δημόσιων δραματικών σχολών - πραγματοποιούν πλήθος παρεμβάσεων.

Την ίδια στιγμή η ένωση ιδιοκτητών δραματικών σχολών έχει ήδη καταθέσει δική της αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, θεατρικοί παραγωγοί έχουν εκδώσει ψήφισμα αντίθεσης στο ΠΔ, όπως ψήφισμα έχει εκδώσει και το ΔΣ και ο καλλιτεχνικός δ/ντης του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και το ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Είναι όλοι αυτοί - και μαζί τους όλοι εμείς – ”παραπληροφορημένοι” ή ”κομματικά υποκινούμενοι” όπως γραφικά υποστηρίζει η Κυβέρνηση;

Δεν λυγίζουμε. Αντιθέτως, σήμερα ανακοινώνουμε την κλιμάκωση των δράσεων μας.

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΣΕΗ, προκηρύσσουμε:

48ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 1/2/2023 και την Πέμπτη 2/2/2023 με ταυτόχρονη Γενική Συνέλευση των Ηθοποιών την Τετάρτη 1/2/2023 και μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2/2023 στην πλατεία Συντάγματος.

Μέχρι τότε ανακοινώνουμε:

- Την συνάντηση των εκπροσώπων των καλλιτεχνικών σωματείων με την ΠτΔ κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πέμπτη 26/1/2023 και ώρα 10.30

- Τη συμμετοχή μας στην κινητοποίηση που έχουν ανακοινώσει οι Δραματικές σχολές, παράλληλα με την συνάντηση με την ΠτΔ, με συγκέντρωση στο ΥΠΠΟΑ στις 26/1 στις 10.00 στην Αθήνα και στις 17:00 στο άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη

- Τη διοργάνωση Συνέντευξης Τύπου - Ανοιχτής Εκδήλωσης προς ενημέρωση όλου του κλάδου και των ΜΜΕ για τις θέσεις του ΣΕΗ και την κατάσταση στις καλλιτεχνικές σπουδές το Σάββατο 28/1/2023.

Κατά πλειοψηφία, το ΔΣ του ΣΕΗ επίσης ανακοινώνει τη συμμετοχή του στην ξεχωριστή αίτηση ακύρωσης που θα καταθέσει η ΠΟΘΑ ενώπιον του ΣτΕ εναντίον αυτού του ΠΔ.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των αγωνιστικών δράσεων:

- Υποκλινόμαστε στην γενναία απόφαση των καθηγητών του Εθνικού να παραιτηθούν σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί - αποσυρθεί το ΠΔ ως τις 8/2. Η αυτοθυσία τους μας συγκινεί, μας υπενθυμίζει πως δεν είναι όλα σάπια σε αυτήν την κοινωνία και είμαστε δίπλα τους.

- Δηλώνουμε την απερίφραστη στήριξή μας στις καταλήψεις των δημόσιων δραματικών σχολών και των καλλιτεχνικών σχολείων, αλλά και σε κάθε δράση που έχουν κάνει / θα κάνουν οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών και σχολείων.

- Χαιρετίζουμε το ψήφισμα των φοιτητών του ΑΠΘ με το οποίο δηλώνουν τη στήριξή τους στις καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις και καλούν τους ακαδημαϊκούς να αναλάβουν δράση για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Τεχνών που όλοι οι καλλιτέχνες ζητάμε.

Έχουμε εξαντλήσει κάθε μέσο. Η Κυβέρνηση σε αποδρομή αγοράζει πολιτικό χρόνο με ευχολόγια και επιτροπούλες, που και πάλι φαίνεται πως δεν θα καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά τις αγαπημένες της ”προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους”.

Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε το υπέρτατο όπλο μας, αυτό της απεργίας, και να σταματήσουμε τα πάντα για δύο ολόκληρες μέρες προσπαθώντας αυτή τη φορά να μας ακούσουν. Ας σπάσουμε τον φόβο και την οικονομική επισφάλεια που είμαστε 2 χρόνια τώρα και ας στηρίξουμε με τη στάση μας τους φοιτητές των δραματικών σχολών που είναι 40 μέρες μπροστά στον αγώνα αυτό.

Καλούμε την ΠΟΘΑ και όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία, αλλά και την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ, να καλέσουν και εκείνοι με τη σειρά τους απεργία και να συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις.

Απαιτούμε:

- Απόσυρση του ΠΔ 85/2022 και υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ

- Ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών

- Μέχρι την ίδρυσή του, οριστική λύση στο ζήτημα των διπλωμάτων μας από το 2003 έως τότε

- Συλλογικές συμβάσεις στο ελεύθερο θέατρο, τον οπτικοακουστικό τομέα και τα ΔΗΠΕΘΕ

- Γενναία αύξηση των επιχορηγήσεων του θεάτρου

Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 - Κανένα γύρισμα, καμία παράσταση, καμία πρόβα, κανένα μάθημα, καμία μεταγλώττιση!»

 

 

Στο πλευρό των συναδέλφων του, στον αγώνα που κάνουν, προκειμένου να καταργηθεί το προεδρικό διάταγμα, που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια Λυκείου, βρίσκεται ο Βασίλης Μπισμπίκης.

«Οι ηθοποιοί του “Αυτή η νύχτα μένει” συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία του κλάδου την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου κατά της υποβάθμισης των πτυχίων μας και τις συνέπειες αυτού, με σκοπό την άμεση ανάκληση του ΠΔ85», ανέφερε η ανακοίνωση του Βασίλη Μπισμπίκη. 

 

 

Τοποθέτηση στην εκπομπή της έκανε η Δανάη Μπάρκα με αφορμή την 48ωρη απεργία των ηθοποιών, δεδομένου ότι και η ίδια είναι ηθοποιός.

«Επειδή πολλοί άνθρωποι μπορεί να το έχουν απορία ή να το έχουν σκεφτεί, ήδη τα μηνύματα είναι πολλά για το αν είμαστε live, για το αν απεργώ λόγω της ιδιότητάς μου ως ηθοποιός. φυσικά είμαστε με τους ηθοποιούς, φυσικά και είμαστε ενάντια σε οποιοδήποτε διάταγμα πάει να υποβαθμίσει τα όνειρα όποιων ανθρώπων.

Φυσικά και ως ηθοποιός είμαι με τους ηθοποιούς. Αυτή τη στιγμή εδώ η ιδιότητά μου είναι αυτή της παρουσιάστριας. Το μυαλό μου είναι με τους ανθρώπους που διεκδικούν αυτά που μας αξίζουν» είπε.

Kαι ο αγαπημένος ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, μίλησε για την εν λόγω κινητοποίηση.

«Από ότι έμαθα έγινε μία προσπάθεια για τροποποίηση χθες, η οποία δεν μας ικανοποιεί. Τώρα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να εξαιρεθούμε από το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα. Μας έχει εξοργίσει αυτό που έγινε, αλλά ταυτόχρονα μας ένωσε», είπε αρχικά ο ηθοποιός.

Επειδή έρχονται πολλά μηνύματα, δεν ζητάμε να εξισωθούμε με τα ΑΕΙ, αυτό που ζητάμε είναι η επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Δηλαδή να γίνουμε ΤΕ μέχρι να βρεθεί λύση για τη διαβάθμιση ων πτυχίων μας. Έχουμε και το αίτημα να γίνει ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών. Ο χορός δε, είναι εντελώς απαξιωμένος», πρόσθεσε ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

 

 

Η Μπέττυ Μαγγίρα και ο Δημήτρης Μακαλιάς έκαναν τη δική τους διαμαρτυρία ενάντια στο πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα για τους ηθοποιούς μέσα από την πρωινή εκπομπή τους.

Με αφορμή την 48ωρη γενική απεργία των ηθοποιών την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες δεν θα πραγματοποιηθεί καμία θεατρική παράσταση, η Μπέττυ Μαγγίρα και ο Δημήτρης Μακαλιάς βγήκαν στον «αέρα» φορώντας μία κορδέλα και ένα μπλουζάκι αντίστοιχα με τη στάμπα «Απόφοιτη/Απόφοιτος Λυκείου».

«Εγώ και ο Μακαλιάς, επειδή είμαστε ηθοποιοί, εδώ είμαστε με την ιδιότητα των παρουσιαστών, θέλαμε να στείλουμε τη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους που σήμερα και αυρίο απεργούν» ανέφερε η Μπέττυ Μαγγίρα.

Τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Μακαλιάς σημειώνοντας: «Αγωνιστικούς χαιρετισμούς. Έχουμε κηρύξει 48ωρη απεργία, γιατί διαμαρτυρόμαστε, θέλουμε να γίνει ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος 85, που ουσιασικά υποβαθμίζει τις σπουδές μας σε απολυτήριο Λυκείου. Θέλουμε η Πολιτεία να ασχοληθεί λίγο με τον Πολιτισμό, να έχει μία θέση και να δούμε έργα, όχι μόνο υποσχέσεις».

Στη συνέχεια, η εκπομπή συνδέθηκε απευθείας με το θέατρο Διάνα, όπου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των ηθοποιών, για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις του κλάδου επί του θέματος. Ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ήταν εκεί και έκανε δηλώσεις.

«Χθες βγήκε μία έκτακτη νομοθετική ρύθμιση που δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας, απλώς ρυθμίζει κάποια μισθολογικά με τα ΟΤΑ και τους Δήμους. Εμείς αυτό που ζητάμε από την πρώτη στιγμή είναι να αποχαρακτηριστεί αυτό το ΔΕ που σημαίνει ότι οι σχολές έχουν υποβαθμιστεί. Το περίεργο είναι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, που ελέγχει και εκδίδει αυτά τα πτυχία, που τα παίρνουμε μετά από 3ετείς σπουδές, το άλλο Υπουργείο τα υποβαθμίζει. Και αντί το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι δίπλα μας, κάνει πως δεν ακούει».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

  

 

Δειτε Επισης

Ο Αλμπέρτο Μποτία την καμάρωσε την Ελένη Φουρέιρα - Αποσβολωμένος παρακολούθησε την συναυλία της
Γιώργος Σαμπάνης: Γιώργος Σαμπάνης: «Είχα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας όταν γεννήθηκα κι έζησα από θαύμα»
Έραναν τον Γιώργο Βελισσάρη με 100 κιλά γαρύφαλλα σε πανηγύρι - Εικόνες απείρου κάλλους
Ο Γιάννης Ξανθόπουλος επέστρεψε on stage στην Κύπρο, τέσσερις μήνες μετά το θανατηφόρο τροχαίο που ενεπλάκη
Η «εκρηκτική» sold out συναυλία της Ελένης Φουρέιρα στο κατάμεστο Κατράκειο θέατρο Νίκαιας
Η Ευρυδίκη συγκλονίζει με την σπαρακτική ερμηνεία της, στο νέο της συνταρακτικό τραγούδι της, για την Κύπρο
Η Άννα Βίσση χτύπησε το πόδι της, έγινε black out και αυτή συνέχισε απτόητη τη συναυλία στα Χανιά!
Η Βαλεντίνα Σοφοκλέους άνοιξε το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτογαλίας με έργο για την πράσινη γραμμή
Έφυγε από τη ζωή ο πρωταγωνιστής του #BingBangTheory, Bob Newhart στα 94 του χρόνια!
Δημήτρης Ήμελλος: «Θα μου λείψει ο Φραγκιαδάκης κάναμε καλή παρέα, πέρναγα καλά με τον τύπο»