Call for Art: Προκήρυξη διαγωνισμού σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας - Εργαστήρια

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη προσκαλεί σύγχρονους εικαστικούς να παρουσιάσουν έργα με θεματολογία που επηρεάζεται ή σημαδεύεται από τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στη διαίρεση της χώρας μας, με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο και τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη προσκαλεί σύγχρονους εικαστικούς να παρουσιάσουν έργα στην Πινακοθήκη το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο και τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία, αναζητούμε έργα με θεματολογία που επηρεάζεται ή σημαδεύεται από αυτά τα γεγονότα, όπως νέες εικαστικές προτάσεις που να εξετάζουν από διαφορετικές οπτικές το θέμα της σύνθετης πολιτιστικής ταυτότητας, της σύγκρουσης, του πολέμου, της ειρήνης, της διαίρεσης ή/και των συνόρων, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, όπως έχει εξελιχθεί στο διάστημα αυτών των 50 χρόνων.

Λήξη Προθεσμίας: 31 Ιανουαρίου, 2024

Η Πινακοθήκη αναζητεί νέες εικαστικές προτάσεις που να εξετάζουν από διαφορετικές οπτικές το θέμα της σύνθετης πολιτιστικής ταυτότητας, της σύγκρουσης, του πολέμου, της ειρήνης, της διαίρεσης ή/και των συνόρων, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, όπως έχει εξελιχθεί στο διάστημα αυτών των 50 χρόνων.

Επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα εκθέσουν τη δουλειά τους στους χώρους της Πινακοθήκης το δεύτερο εξάμηνο του 2024-αρχές του 2025. Επίσης, σε συνεργασία με το επιστημονικό τμήμα της Πινακοθήκης, θα οργανώσουν και θα υλοποιήσουν, δημιουργικό εργαστήριο που μπορεί να απευθύνεται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Οι προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Βιογραφικό του καλλιτέχνη

Μια σύντομη περίληψη 250-500 λέξεων που θα εξηγεί τη δουλειά τους και το πώς ταιριάζει στη θεματολογία του διαγωνισμού

Φωτογραφίες έργου ή έργων – οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν φωτογραφίες έως και πέντε διαφορετικών έργων, εφόσον το επιθυμούν.

Ανάλογα με το μέγεθός τους, περισσότερα από ένα έργα από κάθε καλλιτέχνη που έχει επιλεγεί ενδέχεται να συμπεριληφθούν στην έκθεση.

Οι προτάσεις μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@leventisgallery.org ή να παραδοθούν στην υποδοχή της Λεβεντείου Πινακοθήκης (διεύθυνση: Αναστασίου Λεβέντη 5, 1097 Λευκωσία), Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-16:30.

Προθεσμία υποβολής: 31 Ιανουαρίου 2024

Οι προτάσεις θα εξεταστούν από επιτροπή αποτελούμενοι από ανθρώπους που συνδέονται με τον χώρο της τέχνης, και συμπεριλαμβάνει συλλέκτες, εικαστικούς, κριτικούς τέχνης και επιμελητές. Θα επιλεγούν επτά νικητές.

Κριτική Επιτροπή​​​​Από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη Χάρης Δαυίδ, Συλλέκτης​​​Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια Τερέζα Λανίτη, Ιστορικός Τέχνης ​​Κατερίνα Στεφανίδου, Υποδιευθύντρια Umit Inatci, Καλλιτέχνης και Κριτικός Τέχνης Μυρτώ Χατζάκη, Επιμελήτρια της Συλλογής Δάφνη Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης​​ του Παρισιού Νίκος Παττίχης, Συλλέκτης ​​​Θεοδώρα Δημητρίου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Οι νικητές καλλιτέχνες θα ανακοινωθούν σε ειδική συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο του 2024. Κάθε νικητής θα λάβει το τιμητικό ποσό των 1.000 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες:

- Οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν είτε προπτυχιακό πτυχίο/πιστοποιητικό στις Καλές ή Εφαρμοσμένες Τέχνες, είτε σχετικό πτυχίο σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είτε να έχουν καθιερωθεί στον χώρο ως επαγγελματίες. - Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την επιλογή εικαστικών μέσων.

- Oι καλλιτέχνες πρέπει να είναι Κύπριοι πολίτες ή να διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο. Κύπριοι πολίτες που δεν διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, έχουν δικαίωμα συμμετοχής, αλλά δεν θα προσφερθούν επιπλέον χρήματα για την κάλυψη ταξιδιωτικών, μεταφορικών και άλλων εξόδων.

Έκθεση έργων:

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη θα συνδράμει τη μεταφορά και στην επιστροφή των έργων τέχνης από και προς την Πινακοθήκη, εάν χρειαστεί, εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα έργα και των επτά καλλιτεχνών θα εκτεθούν στους εκθεσιακούς χώρους της Λεβεντείου Πινακοθήκης σε διάλογο με τις μόνιμες συλλογές. Οι καλλιτέχνες, σε συνεργασία με την Κατερίνα Στεφανίδου, Υποδιευθύντρια για Θέματα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης, θα καθορίσουν τον τρόπο έκθεσης. Επιλεγμένα έργα υποψηφίων θα παρουσιαστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πινακοθήκης.

Ένα μικρό φυλλάδιο / εκτενείς λεζάντες θα είναι διαθέσιμα για τους επισκέπτες της έκθεσης.

Ένας κατάλογος με τα έργα των καλλιτεχνών και μια επιλογή έργων από τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα εκδοθεί το 2025.

Εκπαιδευτικά προγράμματα :

Γλώσσα: Ελληνικά ή Αγγλικά

Διάρκεια/Είδος προγράμματος:

Χωρίς περιορισμό ηλικίας – μπορεί να είναι για παιδιά ή ενήλικες

Μέση διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες

Το πρόγραμμα μπορεί να προσφερθεί μέχρι και δύο φορές

Θα παρέχονται μέχρι 75 ευρώ ανά πρόγραμμα για την αγορά υλικών (απαραίτητη η προσκόμιση τιμολογίων).

Θα καταβάλλονται μέχρι 50 ευρώ ανά πρόγραμμα σε περίπτωση που ο καλλιτέχνης ζητήσει βοηθό για την πραγματοποίηση του προγράμματος. Εναπόκειται στην ευθύνη του καλλιτέχνη να βρει τον βοηθό.

Δειτε Επισης

Zolcerix presents Οι IL DIVO στην Κύπρο!
Open Calls: Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη ‘24 και σειράς Στιγμές στο Μουσείο‘24 από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Follow the Music: Η μουσική μάς συστήνει τους κρυμμένους θησαυρούς της Λάρνακας
Παγκύπρια πρεμιέρα του “Cry” της Λένας Κιτσοπούλου στη Λάρνακα από τη Λάρνακα 2030 Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Το TELETHON με τα «Φτερά της Ελπίδας» μας πάνε φέτος στο Ντουμπάι!
Το συναρπαστικό και Εκπαιδευτικό Πάρκο «Εξερεύνησε την Εποχή των Παγετώνων» ζωντανεύει στο Nicosia Mall
Όλα έτοιμα για το πιο σοκολατένιο τριήμερο του 2024!
Θεόδωρος Πανταλέων - “Διάλογος Ονείρων” με τον Salvador Dali
«Cyprus Confidential» comedy show στη Λάρνακα
Ο διεθνής Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος στην Golden Gallery by Kapatays