Σταμάτης Κραουνάκης: «Ας κάνει ό,τι θέλει. Μετά το φορτηγό του Δ.Αθηναίων, δεν επικοινωνώ με την Πρωτοψάλτη»
13:00 - 16 Νοεμβρίου 2023
Η αντίδραση του Σταμάτη Κραουνάκη μετά την αφαίρεση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, της λέξης «χοντρή» από το κομμάτι «Άδωνις»: «Αυτή η "χοντρή νευρικιά" που λέει το τραγούδι, είναι ένα πασίγνωστο αντρικό πρόσωπο, ήταν η αιτία να γράψω αυτό το τραγούδι» - H τοποθέτηση της Ελεονώρας Μελέτη, Γιώργου Λιάγκα, Δανάης Μπάρκα, Φαίης Σκορδά και του Γρηγόρη Πετράκου
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus
Στην παρουσίαση του νέου δίσκου του Σταμάτη Κραουνάκη που φέρει τον τίτλο, «Τίγρης» βρέθηκαν οι τηλεοπτικές κάμερες το απόγευμα της Τετάρτης 15/11.
Μέσα σε όλα, ο Σταμάτης Κραουνάκης σχολίασε την απόφαση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη να αφαιρέσει τον στίχο «Μια χοντρή νευρικιά» από το τραγούδι Άδωνις, λέγοντας:
«Ο κάθε ερμηνευτής στη ζωντανή απόδοση των τραγουδιών, έχει το δικαίωμα να πειράξει οτιδήποτε. Εγώ, που τον λέω τον Άδωνι, τη δείχνω τη χοντρή και όλες οι χοντρούλες από κάτω ενθουσιάζονται. Αυτό είναι μια προσωπική άποψη της κυρίας Πρωτοψάλτη, θεωρεί ότι κάτι φταίει και δε κάνει να λέμε τους ανθρώπους χοντρούς.
Δειτε Επισης
Η απάντηση Μάκη Τριανταφυλλόπουλου μετά τον σάλο της ανάρτησης για Κασσελάκη, Tyler & Κραουνάκη Ο Σταμάτης Κραουνάκης απαντά στο «παρένθετης μητέρας» Κασσελάκη – Τάιλερ του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου Σάλος με την ομοφοβική & χονδροφοβική ανάρτηση Μάκη Τριανταφυλλόπουλου - Η απάντηση Σταμάτη ΚραουνάκηΤο τραγούδι είναι 40 ετών και είναι αθώο. Ας κάνει ό,τι θέλει. Δεν έχω κάτι εναντίον αυτού που κάνει. Μετά το φορτηγό του Δήμου Αθηναίων, δεν επικοινωνώ με την κυρία Πρωτοψάλτη, ούτε εκείνη μαζί μου. Την αγαπώ, ας κάνει ό,τι γουστάρει, είναι ένα χαριτωμένο τραγούδι, θα μπορούσε να προσθέσει και στίχο.
Αυτή η χοντρή νευρικιά που λέει το τραγούδι, είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο, που δεν υπάρχει περίπτωση να σας αποκαλύψω, είναι ένα πασίγνωστο αντρικό πρόσωπο, ήταν η αιτία να γράψω αυτό το τραγούδι».
Στη συνέχεια, ο Σταμάτης Κραουνάκης αναφέρθηκε και στην περιβόητη φωτογραφία που είχε βγάλει με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Τάιλερ Μάκμπεθ στο Ηρώδειο.
«Ό,τι είχα να πω, το είπα εκείνη την ώρα. Είμαστε φίλοι. Φυσικά και του ευχήθηκα για τον γάμο του. Απέφυγα να τον υποχρεώσω να έρθει σήμερα» είπε.
Σου θυμίζουμε, ότι όλα ξεκίνησαν όταν η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στην εμφάνισή της στο Παλλάς μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, αφαίρεσε από το πασίγνωστο τραγούδι «Πάμε στον Άδωνι» για καφέ τη λέξη «χοντρή». Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη δεν τραγούδησε το σημείο «και μια χοντρή», καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο το body shaming.
Οι στίχοι του κομματιού είναι: «Πάμε στον Aδωνι για καφέ/που πηγαίνουν τεκνά και φρικιά/και αράζουνε και αθλητές/και που πηγαίνει και μία χοντρή νευρικιά/Κυριακή να της φύγει το στρες».
Για το θέμα της αφαίρεσης της λέξης «χοντρή» στο κομμάτι «Άδωνις» από την Άλκηστις Πρωτοψάλτη και την αντίδραση του Σταμάτη Κραουνάκη τοποθετήθηκε η Ελεονώρα Μελέτη στο #MegaΚαλημέρα.
Αρχικά η Ελεονώρα Μελέτη είπε: «Είναι λάθος το σκεπτικό, δηλαδή πάμε να καταργήσουμε την Αναγέννηση, που το πρότυπο της γυναίκας ήταν συγκεκριμένο, πάμε να κατεβάσουμε την Αφροδίτη της Μήλου, δεν γίνεται όμως ρε παιδιά. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στο τέλος», ενώ η Αφροδίτη Γραμμέλη σημείωσε με τη σειρά της:
«Η λέξη χοντρός έγινε κακόηχη όταν χρησιμοποιήθηκε ως βρισιά. Τα κιλά δεν προσδιορίζουν τον άνθρωπο αλλά προσβάλλαμε κόσμο με αυτή τη λέξη. Διορθωνόμαστε όμως έτσι ή μήπως αλλάζουμε μόνο τη βιτρίνα; Αν αρχίσουμε να πετσοκόβουμε λογοτεχνικά έργα και ποιήματα και τα λοιπά, δεν σωζόμαστε έτσι».
«Και τις ξανθιές θα πρέπει να καταργήσουμε και τα ανέκδοτα θα πρέπει να καταργήσουμε. Παιδιά, δεν γίνεται», πρόσθεσε στη συνέχεια η Ελεονώρα Μελέτη και λίγο αργότερα κατέληξε:
«Εμένα η δική μου λογική λέει ότι αυτά έγιναν σε εποχές που ακουγόντουσαν διαφορετικά κάποια πράγματα, δεν δημιουργούσαν προβλήματα. Πάμε τώρα να γράψουμε την επόμενη ιστορία χωρίς να πειράξουμε την προηγούμενη».
Τη δική του τοποθέτηση για την απόφαση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη να αφαιρέσει τη λέξη «χοντρός» από το τραγούδι «Άδωνις» έκανε ο Γιώργος Λιάγκας στο #ΤοPrwino. Ο παρουσιαστής αναρωτήθηκε αν η εν λόγω λέξη θα διαγραφεί από το λεξιλόγιο λόγω του body shaming.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Λιάγκας είπε: «Θα διαγράψουμε τη λέξη χοντρός; Για να μην τρελαθώ. Το να λες ότι ο χοντρός είναι νευρικός, κακιασμένος κτλ είναι λάθος γιατί μπορεί να είναι κι ένας αδύνατος κακιασμένος. Η λέξη χοντρός θα διαγραφεί; Όταν θέλουμε να πούμε ότι ένας άνθρωπος έχει περιττά κιλά, πώς θα το πούμε; Εμείς δώσαμε στη λέξη χοντρός μία αρνητική χροιά. Η πρόθεση κάνει τη λέξη. Λέω παλιά ότι είχα έναν φίλο πολύ παλιά που ήταν πολύ χοντρός, πώς θα το πω; Ήταν πολύ ευτραφής; Αφού είναι χοντρός.
Το να αποδώσω σε σένα και να σε προσβάλλω, προφανώς είναι κακό. Ο κ. Κραουνάκης και η κα Πρωτοψάλτη αναφέρθηκαν σε έναν που είναι χοντρός. Αποφασίσαμε να φύγει από το λεξιλόγιο; Τη διαγράφουμε ως λέξη;»
Την απόφαση που πήρε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη να αφαιρέσει τη λέξη «χοντρή» από το τραγούδι «Άδωνις» και την αντίδραση που είχε ο Σταμάτης Κραουνάκης, σχολίασε η Δανάη Μπάρκα μέσα από την εκπομπή της, το πρωί της Πέμπτης.
«Σίγουρα παίζει ρόλο η εποχή. Εγώ θεωρώ ότι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί ακριβώς όλοι οι υπόλοιποι έχουμε βρωμίσει αυτή λέξη. Πια το να πεις τη λέξη χοντρός είναι πάρα πολύ κακό. Γιατί είναι κακό; Το να πεις τη λέξη αδύνατος είναι κακό; Το ψηλός είναι κακό; Υπάρχουμε κάποιοι άνθρωποι που δεν είμαστε αδύνατοι αλλά πιο χοντρούληδες, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι πιο κοντούληδες, άλλοι πιο ψηλούληδες, άλλοι πολύ πιο αδύνατοι. Ο καθένας έχει το σωματότυπό του και την εμφάνισή του. Είναι άλλη εποχή», είπε η Δανάη Μπάρκα και συνέχισε:
«Ωστόσο αν τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει όλος αυτός ο ορυμαγδός για το body shaming, δεν θα είχε φτάσει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο σημείο να βγάλει αυτήν τη λέξη από το τραγούδι. Όλοι οι υπόλοιποι το έχουμε φτάσει στο σημείο να ενοχοποιούμε μία λέξη, που όντως ένας άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται αμήχανα γιατί από κάτω βλέπει το κοινό και μπορεί και το κοινό να αισθάνεται αμήχανα από το όλη μέρα μπλα μπλα, μην λέτε τους ανθρώπους χοντρούς».
«Σου λέει από τη στιγμή που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με ακολουθούν και με θαυμάζουν και αισθάνονται αμήχανα, ας το προστατεύσω γιατί οι εποχές είναι τέτοιες και το απαιτούν κι ας κάνω αυτό που θέλω», κατέληξε η Δανάη Μπάρκα.
Και η Φαίη Σκορδά με τους συνεργάτες της στην εκπομπή #FaysTime σχολίασαν τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Σταμάτη Κραουνάκη.
Η Φαίη Σκορδά, η οποία συμφώνησε με τη στάση της Άλκηστης Πρωτοψάλτη ανέφερε: «Ας μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Το τραγούδι του κύριου Κραουνάκη γράφτηκε πριν αρκετά χρόνια σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Από την άλλη όμως, ζούμε στην εποχή που επιτρέπεται να ακούγονται αυτά τα τραγούδια, να υπάρχουν αυτοί οι στίχοι, που πραγματικά είναι προσβλητικοί.
Αν η Άλκηστη νιώθει ότι δε θέλει να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη, δεν θα την πει, δεν έγινε και κάτι. Εκτίμησα τη στάση του Σταμάτη Κραουνάκη και όσα είπε για την Άλκηστη γιατί σεβάστηκε την επιλογή της.
Είναι δυνατόν εμείς να σχολιάσουμε γιατί μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες στην Ελλάδα αισθάνεται άσχημα να πει αυτή τη λέξη; Για εκείνη σημαίνει κάτι και νιώθει ότι περνάει ένα άσχημο μήνυμα. Εγώ δεν κρίνω κανέναν, αυτή είναι η θέση μου.
Κλείνοντας η Φαίη Σκορδά αναφέρθηκε στο τραγούδι του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου, «Ψηλές, κοντές» και τόνισε πως την κάνει να νιώθει άβολα.
«Όταν ακούω αυτό το τραγούδι, δεν θέλω, αισθάνομαι άβολα. Μια μέρα το βάλαμε πάνω σε ένα θέμα και λίγο σφίχτηκα μέσα μου. Ακόμα και όταν είχε βγει το τραγούδι με ενοχλούσε μέσα μου, αλλά δεν είχα καταλάβει το γιατί», κατέληξε η Φαίη Σκορδά.
Τη διαφωνία του με την απόφαση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη να αφαιρέσει τη λέξη «χοντρή» από το τραγούδι «Άδωνις» με την αιτιολογία ότι δε θέλει να κάνει body shaming, εξέφρασε ο Γρηγόρης Πετράκος μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook.
«Είχατε και στο χωριό σας μωρέ body shaming;» αναρωτήθηκε ο γνωστός καλλιτέχνης σε ένα μήνυμα όλο νόημα προς τη συνάδελφό του.
Αναλυτικότερα, ο Γρηγόρης Πετράκος έγραψε στο facebook:
«Τί άλλο θα κάνουν οι άνθρωποι για να δείξουν υπακοή στη Νέα Τάξη… Όποια ορθοπολιτική μπούρδα τους πουλήσουν, αμέσως να κάνουν τον “καλό μαθητή”. Έβγαλε λέει η Πρωτοψάλτη (μετά από 30 χρόνια) το στίχο “χοντρή” απ’ τον θρυλικό Άδωνι… Για να μην κάνει “body shaming”.
Είχατε και στο χωριό σας μωρέ body shaming…;;; Ακούστε μπουρδολόγοι! Σε κάθε πράξη, μας έχουν διδάξει οι μεγάλοι φιλόσοφοι, σημασία έχει το κίνητρο και η πρόθεση. Όταν κάποιος κάνει χιούμορ, σάτιρα ή ένα σκωπτικό τραγούδι, δεν έχει πρόθεση να θίξει κάποιον και αυτό που κάνετε λέγεται λογοκρισία, φίμωση, παραχάραξη και κυρίως έλλειψη διάκρισης, χιούμορ, αντίληψης και αμορφωσιά!
Προτείνω λοιπόν στο εξής να απαγορευτούν ρητά :
-Ο χοντρός κι ο λιγνός
-Ο κοντός με τη γραβάτα
-Ο παπάς ο παχύς
-Η μια πατάτα χοντρούλα
-Ο ντρουλης χοντρούλης
-Τα παχιά τα λόγια
-Η ταβέρνα “στου Τζιμη του χοντρού”
-Οι παχιές αγελάδες
– Η Μάρω Κοντού
– Η Κυριακή κοντή γιορτή
– Η κοντούλα η λεμονιά
-Η χοντρική πώληση
Άντε παλιορατσιστές!».