Μαντομαχαλάrt: το μαχαΛάrt εξαπλώνεται

Το μαχαΛάrt, ο επιτυχημένος νέος θεσμός από τη Λάρνακα 2030, αποκτά μια συναρπαστική συνέχεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Ο δρόμος της συνδημιουργίας και της συμπερίληψης όλων των κατοίκων της πόλης επεκτείνεται σε μια νέα, άκρως ενδιαφέρουσα διαδρομή!

Τον Σεπτέμβρη του 2023, η Λάρνακα 2030 εισήγαγε έναν ένα θεσμό, το μαχαΛάrt προκειμένου να ενεργοποιήσει τις γειτονιές που βρίσκονται στις παρυφές του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι της πόλης.

Στόχος του προγράμματος ήταν και είναι να προάγει τη συν-δημιουργία (co-creating) και την πολιτισμική δημοκρατία, όπου η τέχνη αντιμετωπίζεται ως κοινό κτήμα όλων των ανθρώπων.

Η έναρξη του θεσμού ήταν κατά γενική ομολογία πολύ επιτυχημένη, με τον κόσμο να συμμετέχει με ενθουσιασμό στις δύο πρώτες δράσεις: το Drumming Up Art and Hope, ένα πρότζεκτ κοινοτικής και συλλογικής τέχνης, και την περιπατητική θεατρική παράσταση «Πριγκιπίσσης Ζεχρά».

Στο Drumming Up Art and Hope, η κοινοτική μουσική με αυτοσχέδια μουσικά όργανα συνεπήρε τους κατοίκους στον Άη Γιάννη, το Τσιακκιλερό, τη Φανερωμένη και τη Χρυσοπολίτισσα.

Οι άνθρωποι ενώθηκαν μέσα από την κοινή έκφραση και τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας, παρουσιάζοντας σε δεύτερο στάδιο τα έργα τους στην πλατεία Ζουχουρί.

Στο έργο «Πριγκιπίσσης Ζεχρά», την πρωτοποριακή περιπατητική παράσταση σε κείμενα του Κώστα Μαννούρη και σε σκηνοθεσία της Νάγιας Τ. Καρακώστα, οι εκατοντάδες θεατές-περιπατητές, περπάτησαν τους λιγότερο γνωστούς δρόμους του Τουρκομαχαλά της Σκάλας και συνάντησαν τις ηρωίδες και τους ήρωες των κειμένων, λίγο αλλόκοτους και απόκοσμους, καθημερινούς ωστόσο και γνώριμους.

Η ξεχασμένη αυτή γειτονιά απέκτησε ζωή μέσα στην τέχνη και οι κάτοικοί της ένιωσαν ότι ανήκουν σ’ ένα ανθρώπινο αφήγημα που αφορούσε όλη την πόλη.

Πατώντας πάνω σ΄ αυτή την τόσο δυνατή αφετηρία και κτίζοντας πάνω στο απόθεμα των γόνιμων συναπαντημάτων του μαχαΛάrt ανακοινώνουμε την επόμενή του δράση, το μαντομαχαλάrt!

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ γειτονιάς στον Άη Γιάννη, αυτή τη γνωστή και άγνωστη επικράτεια στην καρδιά της Λάρνακας.

Τη νέα αυτή δράση θα επιμεληθεί ο εικαστικός Αντώνης Τζιαρρίδης, που μεγάλωσε και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά και επιχειρηματικά στη συγκεκριμένη γειτονιά.

Εκεί είναι το πατρικό του, το εργαστήριο και το κατάστημά του.

Το μαντομαχαλάrt αναμένεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2024.

Μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες ο Αντώνης Τζιαρρίδης θα ανακοινώσει το θέμα του πρότζεκτ καθώς και τον τρόπο που θα εμπλέξει τους καλλιτέχνες, τους μελετητές και τους κατοίκους, σ’ αυτή τη νέα περιπέτεια συνδημιουργίας και έκφρασης.

Οι πρώτες σκέψεις του επιμελητή για το μαντομαχαλάrt: «Το μαντομαχαλάρτ είναι μια ιδέα για ένα πολιτιστικό φεστιβάλ, βασισμένη στις αναμνήσεις μου από παιδί στη γειτονιά που μεγάλωσα. Προσωπικότητες, εικόνες και περιστατικά, που έμειναν στο μυαλό μου ή πλαστήκαν μέσα σ’ αυτό. Αναμνήσεις πολλών χρόνων, που σήμερα επαναφέροντάς τες ωριμάσαν και μοιάζουν πραγματικά κάτι εντελώς διαφορετικό, βλέποντάς τες με μια άλλη μάτια πλέον, γίνονται αφορμές για εικαστικά και πολιτιστικά δρώμενα. Στόχος οι αναμνήσεις οι δικές μου και άλλων να εμπνεύσουν τους καλλιτέχνες, να συζητήσουμε και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα φεστιβάλ σε μια γειτονία ιδιαίτερη, δύσκολη, αλλά έτοιμη για καινούργιες εμπειρίες.»

Σύντομο βιογραφικό του Αντώνη Τζιαρρίδη:

Ο Αντώνης Τζιαρρίδης γεννήθηκε το 1980 στη Λάρνακα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, όπου αποφοίτησε με άριστα. Παρουσίασε 3 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε αρκετές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε διάφορες συλλογές. Από το 2007, μαζί με τον Σπύρο Αγαθού, διατηρεί το spyrA.art.studio, ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά στη Λάρνακα.

ΧΟΡΗΓΟΙ Χορηγός: Ocean Basket Συνέταιρος: HF Markets Digital Partner: IDEA SEVEN Υποστηρικτής: Sun Shadow Φίλος: Livadiotis Group Φίλος: McDonald’s Περισσότερες πληροφορίες: info@larnaka2030.eu

370295286_1501768707313332_3288528607315597295_n

Δειτε Επισης

Πένθος για την Έλενα Παπαρίζου και την οικογένειά της: «Άγγελέ μου, καλό ταξίδι»
Νίκος Γκέλια: «Είδα τον θείο και τη μητέρα μου να κρατούν το διαμελισμένο σώμα του ξαδέλφου μου»
Γιώργος Παράσχος: «Περίμενα ότι θα “φύγει” ο πατέρας μου, αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένος γι’ αυτό»
Χριστίνα Βίδου «Είναι πολύ δυνατή η κόρη μου, έγινε με την απώλεια της γιαγιάς στα 9 & του μπαμπά της στα 11»
Σταύρος Νικολαΐδης: «Είχαμε 3 αποβολές, οι 2 στον 5ο μήνα. Μπήκε για γέννες ξέροντας ότι δεν θα έχει παιδί»
Στέφανος Κωνσταντινίδης: «Η σύζυγός μου δεν επέτρεψε στον εαυτό της να πάθει κατάθλιψη»
«Χρυσή» διάρρηξη με θύμα τον σεφ Λεωνίδα Κουτσόπουλο - Άρπαξαν 35.000 μετρητά & Rolex 15.000 ευρώ!
Ο Γιάννης Βάρδης τραγουδά μαζί με την 8χρονη κόρη του, Κατερίνα και τον παππού της, Αντώνη Βαρδή
Η «κριτική επιτροπή του διαδικτύου» έκραξε την Καλομοίρα για την αλλαγή στην εμφάνισή της
Πέγκυ Ζήνα: «Η πρώτη μου σχέση ήταν ο Γιώργος Λύρας. Δεν είχα παρελθόν. Θυμάμαι ένα ή δύο φλερτ στη ζωή μου»