Επιστολή κόλαφος κατά Κούγια από 343 καλλιτέχνες και δημοσιογράφους – Τι απαντά

Ανοιχτή επιστολή καταγγέλλοντας τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, υπογράφουν 343 πρόσωπα του καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Στην επιστολή τους αναφέρονται στις επιθέσεις του κ. Κούγια στους μάρτυρες και τα θύματα της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη, «αναφέροντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ιατρικής φύσεως, αποκαλώντας τους δημοσίως με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ή χρησιμοποιεί την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα για να αποδείξει ότι είναι «ύποπτης» ηθικής, άρα οι μαρτυρίες τους είναι αναξιόπιστες», όπως σημειώνει.

Παράλληλα, μιλούν για την στοχοποίηση δημοσιογράφων «που απλώς κάνουν την δουλειά τους, επειδή επέλεξαν να την κάνουν με έναν τρόπο που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κ. Κούγια και του πελάτη του».

Ολόκληρη η επιστολή και τα ονόματα όσων έχουν ήδη υπογράψει:

«Εδώ και καιρό παρακολουθούμε την προσπάθεια του κ.Κούγια να στοχοποιήσει δημοσιογράφους και μέλη του καλλιτεχνικού χώρου ως τακτική υπεράσπισης του πελάτη του Δ.Λιγνάδη. Μέσω των σχεδόν καθημερινών ανακοινώσεών του, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, μέλη του καλλιτεχνικού χώρου, παρουσιαστές πρωινών εκπομπών εναλλάσσονται στον κατάλογο των “σκευωρών” και κατονομάζονται ως επικεφαλής μίας “συνωμοσίας” ενοχοποίησης του κ.Λιγνάδη ή ενός “δημοσιογραφικού κυκλώματος” που επιχειρεί να “παραπληροφορήσει το κοινό” για τα όσα λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα ο κ. Κούγιας επιτίθεται στους μάρτυρες και τα θύματα βγάζοντας στη δημοσιότητα τα πλήρη ονόματά τους, αναφέροντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ιατρικής φύσεως, αποκαλώντας τους δημοσίως με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ή χρησιμοποιεί την  καλλιτεχνική τους δραστηριότητα για να αποδείξει ότι είναι «ύποπτης» ηθικής, άρα οι μαρτυρίες τους είναι αναξιόπιστες.

Εξυπακούεται ότι ο κάθε δικηγόρος έχει το απόλυτο δικαίωμα να επιλέξει την υπερασπιστική γραμμή που εκφράζει τον ίδιο και τον πελάτη του. Δεν μπορούμε, όμως, παρά να ανησυχούμε για τον τρόπο, συχνά ακραία ομοφοβικό, με τον οποίον εκφράζεται ο κ. Κούγιας, που μας γυρίζει πίσω πολλές δεκαετίες. Δεν δίστασε, μάλιστα, να εμπλέξει το όνομα ακόμα και του Μάνου Χατζιδάκι ή του Κάρολου Κουν προσπαθώντας να ταυτίσει την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία, γυρίζοντάς μας πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή της Αυριανής.

Δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε και για τον τρόπο που στοχοποιούνται δημοσιογράφοι που απλώς κάνουν την δουλειά τους, επειδή επέλεξαν να την κάνουν με έναν τρόπο που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κ. Κούγια και του πελάτη του. Το Παρατηρητήριο της Δίκης Λιγνάδη μάλιστα δεν κάνει άλλο παρά να παραθέτει την πιστή απομαγνητοφώνηση των όσων λέγονται και ακούγονται στο δικαστήριο. Κι όμως τόσο οι δημοσιογράφοι που έχουν αναλάβει αυτό το έργο, όσο και όσοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση λόγω της δουλειάς τους (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ναταλί Χατζηαντωνίου που πήρε την συνέντευξη του Νίκου Σ. με την οποία άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου),  λοιδωρούνται ή υβρίζονται, διασύρονται και συκοφαντούνται χωρίς να χρησιμοποιούνται μάλιστα τα ένδικα μέσα (κλήση ως μαρτύρων, κατάθεση μήνυσης κλπ.) που έχει στη “φαρετρα” του ένας δικηγόρος, πεπεισμένος για όλα αυτά που υποστηρίζει δημοσίως.

Όταν ξέσπασε αυτό που ονομάζουμε «ελληνικό #metoo», θεωρήσαμε σημαντικό το ότι τα θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν για όσα τους έχουν συμβεί. Τώρα καλούμαστε πάλι να υπερασπιστούμε όσους μίλησαν, να υπερασπιστούμε την ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα της κοινωνίας να ενημερώνεται σφαιρικά και αμερόληπτα. Στεκόμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων, των θυμάτων και των μαρτύρων που δέχονται δημόσια επίθεση από τον κ. Κούγια για λογαριασμό του εντολέα του κ. Λιγνάδη. Η ήττα του σεξισμού, της ομοφοβίας και του ολοκληρωτισμού είναι μία καθημερινή μάχη και αφορά ολόκληρη την κοινωνία».

Ανάμεσα στα 343 πρόσωπα που υπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή βρίσκονται και οι:  

Μάριος Αθανασίου, Έλενα Ακρίτα, Δημήτρης Αποστόλου, Μπέτυ Αρβανίτη, Μπέττυ Βακαλίδου, Γιάννης Βασιλώττος, Γιώργος Γάλλος, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Στεφανία Γουλιώτη, Χάρης  Γρηγορόπουλος, Τζένη Διαγούπη, Σεμίνα Διγενή, Κατερίνα Διδασκάλου, Ζέτα Δούκα, Αμαλία  Κάβαλη, Μαρία Κανελλοπούλου, Ελένη Καρακάση, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κουκουράκης, Νεφέλη Κουλούρη,  Θανάσης Κουρλαμπάς, Βαλέρια Κουρούπη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Χρήστος Λούλης, Σπύρος Μιχαλόπουλος, Καλιρρόη Μυριαγκού, Μαρία Ναυπλιώτου, Φωτεινή Ντεμίρη, Βάσια Παναγοπούλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ιωάννα Παππά, Τάκης  Παπαματθαίου, Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λουκία Πιστιόλα, Όμηρος Πουλάκης, Νίκη Σερέτη, Γιούλικα Σκαφίδα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ορέστης Τζιόβας, Χάρης Τζωρτζάκης, Έλενα Τζώρτζη, Μαριάννα Τουμασάτου, Τάνια Τσανακλίδου, Άννα Χατζησοφιά, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Γιώργος Χρανιώτης, Δώρα Χρυσικού.

 

 
 

Mετά τη γνωστοποίηση αυτής της επιστολής, ο Αλέξης Κούγιας απάντησε μια μια ανακοίνωση την οποία απέστειλε προς τα Μέσα στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε λεπτό που περνάει, τόσο ο εντολέας μου όσο και εγώ διαπιστώνουμε ότι ο αρχικός ισχυρισμός περί δήθεν βιασμών ανηλίκων με δήθεν δράστη τον Δημήτριο Λιγνάδη, είναι μια κατασκευή αφενός μεν ενός εμμονικού, παθολογικά ερωτευμένου μέχρι θανάτου ομοφυλόφιλου, αφετέρου δε, ενός ακραία επαγγελματία ομοφυλόφιλου….

Καταρτίστηκε ένας κατάλογος 342 δημοσιογράφων, ηθοποιών, σκηνοθετών, παντελώς άγνωστων σε εμένα αλλά και νομίζω στο σύνολο του ελληνικού λαού…Χωρίς να έχουν παρακολουθήσει ούτε μια ώρα το πως ασκώ τα καθήκοντά μου… δέχτηκαν να συμπεριληφθούν τα ονόματά τους και δέχτηκαν να αυτοεξευτελίζονται και να διαμαρτύρονται χωρίς να γνωρίζουν τίποτα από τη δίκη…. Τέτοια ενορχηστρωμένη προσπάθεια δεν έχω συναντήσει ποτέ…»

 
 
 

 

Ελένη Τζώρτζη για τον Αλέξη Κούγια - Η ηθοποιός Ελένη Τζώρτζη στο «Πρωινό»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Ελεονώρα Μελέτη: «Δεν έμεινα από δουλειά και αποφάσισα να κατέβω στις Ευρωεκλογές»
Κλέλια Ρένεση για Κωνσταντίνο Πολυχρονοπούλο: «Δεν τον ρώτησα ποτέ και δεν με ένοιαξε αν έπαιξε φρουτάκια»
Κατερίνα Στανίση: «Όταν μίλησα για την κακοποίησή μου δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα»
Αποκλεισμένος ένα 24ωρο στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ο Γιώργος Ασημακόπουλος
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος «στρίμωξε» τον Μιχάλη Ιατρόπουλο για τις αδιόνοητες δηλώσεις του για τους gay
H Ελένη Φουρέιρα έγραψε ιστορία με το πρώτο διαμαντένιο άλμπουμ στην Ελλάδα
Γιώργος Λιάγκας: «Ο σταθμάρχης είχε πόρνη για να σκοτώνει την ώρα του ενώ οι επιβάτες σκοτώθηκαν κανονικά»
Αλέξης Γεωργούλης: «Δεν αναγνωρίζω τίποτα στην καταγγελία εις βάρος μου. Δεν πιστεύω ότι θα καταδικαστώ»
Η Αλέξια, έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο στην Νέα Υόρκη: «Είμαι βαθειά συγκινημένη που είχα αυτή την τιμή»
Το ευχαριστώ της Μαρίνας Ψάλτη στην κηδεία του συζύγου της, Γιάννη Φέρτη