Έφυγε από τη ζωή για «ήσυχα βράδια» η σπουδαία στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή
09:43 - 07 Φεβρουαρίου 2022
Το συγκινητικό αντίο της Ελένης Δήμου - Τα θρυλικά τραγούδια της: Από το «Δεν έχω χρόνο», στο «Ένα λεπτό περιπτερά» και στην «Σερενάτα»
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus
Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό τραγούδι καθώς έφυγε από τη ζωή η σπουδαία στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή, που είχε υπογράψει στιχουργικά τα τραγούδια της θρυλικής «Λιλιπούπολης» αλλά και πολλά γνωστά κομμάτια σημαντικών καλλιτεχνών.
Έσβησε, στα 75 της χρόνια εχοντας σφραγίσει με τον περίτεχνο και ευρηματικό λόγο της ένα σημαντικό κομμάτι που ελληνικού ρεπερτορίου που ταυτίστηκε με μια μουσική εποχή ανανέωσης και δημιουργικότητας.
«Τα ήσυχα βράδια», η «Σερενάτα» και το «Batida de Coco» που αγαπήσαμε από τις πρώτες ερμηνείες της Αρλέτας, το πασίγνωστο «Ένα λεπτό περιπτερά» του Στράτου Διονυσίου, το «Δεν έχω χρόνο» του Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο πρωτοποριακός δίσκος «Σαμποτάζ» της Λένας Πλάτωνος και φυσικά «Ο χορός των μπιζελιών», η «Ρόζα Ροζαλία», «Η Μαγιονέζα» και τα υπόλοιπα τραγούδια από την θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή του Γ' Προγράμματος, επί εποχής Μάνου Χατζιδάκι, «Εδώ Λιλιπούπολη», που μεγάλωσαν γενιές παιδιών, είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά μουσικά «δώρα» μάς άφησε.
Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, φοίτησε στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ φοίτησε και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στα τμήματα Διακοσμητικής και Σκηνογραφίας. Συνέχισε με σπουδές Σχεδίου Υφάσματος στο Παρίσι ενώ με την επιστροφή της στην Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται ως γραφίστρια.
Κομβική χρονιά για τη ζωή της ήταν, αναμφισβήτητα, το 1977 οπότε ξεκίνησε η συνεργασία της με την Ελληνική Ραδιοφωνία και το εξαιρετικό Τρίτο Πρόγραμμα, που διηύθυνε τότε ο Μάνος Χατζιδάκις εισάγοντας πρωτοποριακές προτάσεις στο χώρο του ραδιοφώνου. Ανάμεσα σε αυτές και η πασίγνωστη εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη». Επρόκειτο για μια παιδική εκπομπή τη δημιουργία της οποίας ο Χατζιδάκις ανέθεσε στην Ρεγγίνα Καπετανάκη και στηριζόταν σε τραγούδια με ευρηματικούς στίχους της Μαριανίνας Κριεζή «ντυμένους» εξαιρετικά με τις μελωδίες των νέων, τότε, συνθετών, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Κυπουργού και Νίκου Χριστοδούλου και ερμηνευμένα από τους Σπύρο Σακκά, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνη Κοντογεωργίου και Νένα Βενετσάνου.
Κατά την διάρκεια της διαδρομής της συνεργάστηκε με πολλούς ακόμη τραγουδιστές μεταξύ των οποίων η Δήμητρα Γαλάνη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Ελένη Δήμου κ.α.
H Μαριανίνα Κριεζή υπήρξε επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και συγγραφέας παιδικών βιβλίων για μικρά παιδιά ανάμεσα στα οποία και τα «Aχ, γιατί να είμαι γάτα»!, «Είμαι ένας βάτραχος μικρούλης ο Εμμανουήλ Α. Μπακακούλης», «Μια τίγρη φοβερή, φοβερή και τρομερή!« κ.α.
Το αποχαιρετηστήριο μήνυμα της Ελένης Δήμου
«Αγαπημένη μου που πας? Γιατί έφυγες? Μας πάγωσες το χαμόγελο Ήσουν πολύ πολύ σπουδαία Εγώ πόσο σε ευχαριστώ για τα σπουδαία λόγια που έβαλες στο ρεπερτόριο μου στο έλεγα συνέχεια. Το φωνάζω σε και όσους ακούνε Ήσουν είσαι και θα είσαι πάντα η σπουδαία ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΚΡΙΕΖΗ. Καλό ταξίδι ψυχή μου», έγραψε στα social media η τραγουδίστρια Ελένη Δήμου, αποχαιρετώντας με τον δικό της τρόπο τη Μαριανίνα Κριεζή.
Οι συλλυπητήριες δηλώσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού
Στο συλλυπητήριο μήνυμα της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μέσα από την απλότητα των στίχων της, ο ποιητικός λόγος της Μαριανίνας Κριεζή ξεχείλιζε από ευαισθησία, προσωπικά βιώματα, ευρηματικότητα, χιούμορ. Στοιχεία που χαρακτήριζαν, επίσης, τα θεατρικά της κείμενα, τα βιβλία της, τη ραδιοφωνική της παρουσία. Η ανεπιτήδευτη γραφή της ταυτίστηκε με τη σπουδαία «Λιλιπούπολη» του Γ’ Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, για να συνδεθεί στη συνέχεια, με την πρωτοποριακή, την ποπ, την έντεχνη, τη λαϊκή μουσική. Αναμφίβολα, το ελληνικό τραγούδι οφείλει σε εκείνη και στην αμεσότητα των στίχων της, ένα σημαντικό μέρος της ανανέωσής του τις τελευταίες δεκαετίες. Η ειλικρίνεια του συναισθήματός της θα μας λείψει, αλλά τα τραγούδια της θα συνεχίσουν να μας συγκινούν. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και στους πολλούς φίλους της».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης κάνει λόγο για μια στιχουργό, συγγραφέα παιδικών βιβλίων και ραδιοφωνική παραγωγός με τόσο διακριτό ύφος και χρώμα που «έβαψε ανεξίτηλα τις αναμνήσεις μας συνδημιουργώντας το μαγικό σύμπαν της «Λιλιπούπολης», όπως ανεξίτηλα θα μείνουν και τα τραγούδια της για τις επόμενες γενιές. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Εμπνεύστηκα την ερμηνεία μου από τη μάνα του Φύσσα» – H συγκίνησή της Πρωτόπαππα
- Eπίθεση από ποντίκια δέχτηκαν στην καλύβα τους οι Διάσημοι - Οι μαχητές τα έβαλαν με την Ευρυδίκη: Η ειρωνεία της, η ατάκα και… τα κιλά που πήρε! - Ακόμα και αν ήταν νηστικοί μια εβδομάδα, οι Μαχητές κατάφεραν να κερδίσουν την ασυλία! - Άγριος καβγάς Σοϊλέδη- Βρισηίδας! «Μας ζαλίζετε τα α@@@» – Η ανακοίνωση του Λιανού που τους ξάφνιασε – Η κατάταξη της αποδοτικότητάς τους και οι οι πρώτοι υποψήφιοι στο #SurvivorGR
- Σάκης Ρουβάς: «Τα έχασα με τον Απόστολο, συγκινήθηκα... Ζηλεύω πολύ, θα ήθελα να είμαι εκεί»
- Ορίστηκε η ημερομηνία της δίκης του Στάθη Παναγιωτόπουλου με την κατηγορία της παράνομης διοχέτευσης – διακίνησης μέσω διαδικτύου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων
- «Το πολεμάμε. Πάντα θα υπάρχει αυτό το τέρας μέσα μας. Έκανα χειραψία με τον Χάρο» - Ο Κυριάκος Κυανός για τον όγκο, την μετάσταση, το bullying για τα παραπάνω κιλά του και τις δουλειές που έχασε