Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης πρωτοστατούσε στην Πορεία Ειρήνης στην Κύπρο το 1974

 

Στα μαυρόασπρα πλάνα του 1974 στην Πορεία Ειρήνης στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή, ο Μίκης Θεοδωράκης, μπροστάρης, ξεχωρίζει με την επιβλητική του κορμοστασιά. Επιβλητική είναι και η μουσική του όπως και η ζωή του, στοιχεία όλα που τον κατατάσσουν στην αθανασία. Η σχέση του Θεοδωράκη με την Κύπρο υπήρξε ανέκαθεν στενή όπως καθάριος και μεστός ήταν και ο πολιτικός του λόγος για τα δεινά και τις δοκιμασίες του λαού της.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Ο ακαδημαϊκός Κώστας Γουλιάμος υπήρξε στενός φίλος του Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο συζητούσαν για τη ζωή και την πολιτική τις τέχνες και τον πολιτισμό σε όλες του τις διαστάσεις, μια σχέση που οδήγησε και στην έκδοση το 2018 του βιβλίου «Η διαλεκτική της αρμονίας» (Eκδόσεις Gutenberg) που από κοινού υπογράφουν. Μάλιστα, η τελευταία δημόσια εμφάνιση του συνθέτη έγινε τον Οκτώβρη του 2018 κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κώστας Γουλιάμος, «ο Θεοδωράκης αγάπησε την Κύπρο, αγάπησε τους ανθρώπους της Κύπρου, ταυτίστηκε με την Κύπρο και το Κυπριακό, πήρε σημαντικές θέσεις εδώ και δεκαετίες πάνω στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κύπρος και γενικά ήταν ένας άνθρωπος που σημάδεψε την ιστορία του ελληνισμού, της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης».

Πρόσθεσε ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μία προσωπικότητά που ξεπερνά τα όρια του ελληνισμού, είναι ένας οικουμενικός πολίτης, ο οποίος με το πολύτροπο έργό του σημάδεψε όχι μόνο το μουσικό αλλά και το διανοητικό, πνευματικό και πολιτικό γίγνεσθαι καθότι ήταν άνθρωπος της δράσης».

«Η κληρονομιά που μας έχει αφήσει είναι τεράστια και ο Μίκης, κατά τη γνώμη μου, αποτυπώνει ο,τι ορίζεται ως αθανασία, ζει και θα ζει πάντα, θα μας οδηγεί και καθοδηγεί σε πολλά ζητήματα του δημόσιου βίου του πολιτισμού, της μουσικής, των γραμμάτων και των τεχνών», σημείωσε ο ακαδημαϊκός.

Για την μεταξύ τους σχέση και συνεργασία ο κ. Γουλιάμος είπε πως θεωρεί τον εαυτό του «ευλογημένο» γιατί υπήρξε στενός φίλος του Μίκη Θεοδωράκη.

«Μας συνέδεσε μια βαθιά φιλία η οποία έγινε ακόμη πιο έντονη την περίοδο που αρχίσαμε μαζί να δουλεύουμε το βιβλίο υπό τον τίτλο ‘Στη διαλεκτική της αρμονίας’ το οποίο εκδόθηκε το 2018 από τις εκδόσεις Γκούντεμπεργκ», δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κώστας Γουλιάμος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Πρόσθεσε ότι «μας δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε συνάντηση που είχαμε με τον Μίκη Θεοδωράκη να συζητάμε πολλά πράγματα όχι μόνο του δημόσιου βίου αλλά αυτού του ζητήματος που πάντοτε τον απασχολούσε και που συνδεόταν και με την μουσική του και αφορά στην συμπαντική αρμονία, εξού και ο τίτλος που δόθηκε στο βιβλίο».

Όπως είπε ο κ. Γουλιάμος, «ήταν νεοπυθαγόρειος στην προσέγγισή του ο Μίκης, βαθιά διανοητής και γνώστης αυτής της συμπαντικής αρμονίας, ταύτισε δε την συμπαντική αρμονία στη μουσική και ιδιαίτερα στο έργο του».

Χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη, «ένα από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του 20ου αιώνα και αυτό δεν αφορά μόνο τη μουσική του που όλος ο κόσμος γνωρίζει αλλά και τη συμφωνική του μουσική που είναι πολύ σημαντική για αυτό και θεωρώ ότι συγκαταλέγεται στους αθάνατους δημιουργούς και συνθέτες του 20ου» .

«Σε κάθε περίπτωση είναι από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που ανέδειξε ποτέ ο ελληνισμός στη σύγχρονη ιστορία» είπε ο κ. Γουλιάμος ο οποίος έχει και την πληροφόρηση ότι η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη θα τελεστεί στον Γαλατά, Χανίων.

Η τελευταία επίσκεψη του Μίκη Θεοδωράκη στην Κύπρο έγινε το 2005 όταν το ΑΚΕΛ διοργάνωσε μεγάλη συναυλία στην τάφρο Ντ’ Αβίλα στη Λευκωσία τιμώντας τα 80χρόνα του κορυφαίου συνθέτη. Επίσης, το έτος 2005, είχε ανακηρυχθεί από το ΡΙΚ, ως «Έτος Μίκη Θεοδωράκη». Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρίου Μακαρίου Γ΄ και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Λευκωσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτή είναι η νέα σύντροφος του Άρη Σοϊλέδη μετά τον χωρισμό του από τη Μαρία Αντωνά
Το βίντεο της πρώτης πρόβας της Σάττι έγινε παγκόσμιο trend και το «Ζάρι» είναι πια φαβορί
Ξανά χωρίς την Μέγκαν ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρίγκιπας Χάρι
Το σχόλιο Τσιμτσιλή για τον Μικρούτσικο: «Προφανώς δε μπορούσε να προσαρμοστεί στον δεύτερο ρόλο»
Τζέιμς Καφετζής για Ασημίνα Χατζηανδρέου: Δεν ρουφιανεύεις αυτόν που κλέβει ενώ κλέβεις και εσύ
Δημήτρης Χρυσοχοΐδης: Μετά την πρώτη κρίση πανικού ξεκίνησε ο Γολγοθάς, πήγα σε ψυχολόγο
Δείτε πως είναι σήμερα ο εμβληματικός ηθοποιός που ενσάρκωσε τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Η ανάρτηση της Μαρίνας Σάττι για την πρώτη της μέρα στο Μάλμε-Oι φωτογραφίες μέσα από το ξενοδοχείο
Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου: Τα δημοσιεύματα με έχουν χωρίσει 48 φορές, δεν έχω χωρίσει ποτέ
Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος του Survivor