H επιστολή σπουδαστών του Εθνικού για τον άρτι παραιτηθέντα «Αμλετικό πρίγκιπα»

 

 

Ο άρτι παραιτηθείς από το «Εθνικό Θέατρο» επιμένει ότι πρόκειται για ανήκουστους ισχυρισμούς... ο βιόσμος του Νίκου Σ. και η καταγγελία του. Το καρφί Μπιμπίλα για όσους δεν τίμησαν τις θέσεις τους. Τι λέει η επιστολή των σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου, για τον Δημήτρη Λιγνάδη; «Η βία είναι βία» Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus 

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» επιμένει ο Σαίξπηρ στον «Άμλετ», τον οποίο έμελλε να βιώσει με κάθε τρόπο, φύσει και θέσει, ο άρτι παραιτηθείς από τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Και αυτό γιατί στον απόηχο των σαδιστικών αποχρώσεων αποκαλύψεων, μέσα από τη συνέντευξη του καταγγέλλοντα Νίκου Σ. στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου, υπάρχει μια σειρά από ιστορίες, καταγγελίες ακόμα και από τραγικά γεγονότα από το μακρύ παρελθόν του πρώην «Αμλετικού πρίγκιπα» και καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, οι οποίες ενδέχεται να έρθουν στο φως μετατρέποντας τις φήμες σε αναφορές.

Παρότι ο Δημήτρης Λιγνάδης επιμένει ότι πρόκειται για ανήκουστους ισχυρισμούς που δεν έχουν καν φτάσει στη δικαιοσύνη, ωστόσο ακολουθώντας το παράδειγμα του Νίκου Σ., ο οποίος αποφάσισε να μιλήσει, κάποιοι ισχυρίζονται ότι προτίθενται να το κάνουν άμεσα (στα ονόματα αυτά περιλαμβάνεται ακόμα και εκείνο γνωστού στιχουργού - γονέα εφήβου που φέρεται ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτοιμος να ελέγξει και να αξιολογήσει τις όποιες καταγγελίες έχει στα χέρια του φέρεται να είναι, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, μόνο που όντας προσεκτικός δεν θέλει να προβεί σε αποκαλύψεις χωρίς την πλήρη εξέταση των περιστατικών και των στοιχείων. Η πρόθεσή του, πάντως να μην κλείσει πάντως την υπόθεση είναι σαφής, από το γεγονός ότι μετά την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή το βράδυ του Σαββάτου δεν κράτησε αποστάσεις όπως έκανε τον προηγούμενο καιρό αλλά άδειασε κυριολεκτικά τον Λιγνάδη από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook γράφοντας χαρακτηριστικά πως: «Ο αγώνας αυτών των ημερών δεν πήγε χαμένος. Λυπάμαι για ανθρώπους που δεν τίμησαν τη θέση τους».

Για να συμπληρώσει απλώς πως το Σωματείο εξετάζει και αξιολογεί κάθε καταγγελία με προσοχή προτού προχωρήσει. Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, και ποιες συνέπειες υφίστανται οι ηθοποιοί που διαγράφονται ή ενδεχομένως θα διαγραφούν. Όπως ανέφερε, υπάρχει ειδική ομάδα που εξετάζει τις καταγγελίες που φτάνουν επισήμως στο Σωματείο και αποφαίνεται αν θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι οι καταγγελίες που έχουν έρθει ήδη στα χέρια του ή ενδέχεται να έρθουν τις επόμενες ώρες, δεν είναι απαραίτητο ότι θα φτάσουν επίσημα στο γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη- και αυτός είναι ο λόγος που η τελευταία επιμένει πως «δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες» και ότι η πίεση που λέγεται ότι ασκήθηκε στον Λιγνάδη να παραιτηθεί είχε να κάνει με φήμες. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι ο κύκλος Λιγνάδη δεν τελειώνει εδώ ενώ και ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του τόνισε πως «έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου» απειλώντας ωστόσο με μηνύσεις για την περίπτωση που αυτές μείνουν στο επίπεδο της συκοφάντησης και δεν βρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Τι λέει η επιστολή των σπουδαστών του Εθνικού: «Η βία είναι βία»

Αντίστοιχα υπονοούμενα για περιστατικά βίας αφήνουν οι σπουδαστές του Εθνικού σε επιστολή που έστειλαν την περασμένη βδομάδα και πάλι χωρίς να κατονομάζουν αλλά λέγοντας ότι δεν το κάνουν μόνο και μόνο από φόβο. Στην επιστολή, για την οποία έχουν ενημερωθεί τόσο το Υπουργείο όσο και οι αρχές του Εθνικού, οι σπουδαστές καταγγέλλουν, χωρίς όμως να κατονομάζουν, τα πλείστα περιστατικά βίας που έχουν βιώσει λέγοντας πως «δεν έχουμε μπορέσει να αρθρώσουμε λόγω φόβου μήτε εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά και μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε. Αυτό που έγινε μας δίνει ελπίδα ότι κάτι αλλάζει: η «άγνοια» ενός νέου φοιτητή δεν μπορεί να δίνει πάτημα σε διδάσκοντες να συμπεριφέρονται ως αυθεντίες κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν μπορούν να γίνονται αποδεχτές ως μέθοδοι εκπαίδευσης ή ως τεχνικές εξάσκησης νέων δημιουργών. Η βία είναι βία».

Στην επιστολή αυτή φαίνεται να απάντησε η ίδια η διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, δραματολόγος, πανεπιστημιακός και άνθρωπος του θεάτρου Δηώ Καγγελάρη προτρέποντας τους σπουδαστές να μιλήσουν επώνυμα και να καταγγείλουν συγκεκριμένα τα περιστασιακά. Μάλιστα συμφώνησε μαζί τους στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συγκεκριμένου κώδικα συμπεριφοράς και φάνηκε συναινετική στο σημείο όπου οι ίδιοι οι σπουδαστές υποστήριζαν πως: «Αντιλαμβανόμαστε το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για ένα άτομο που έχει δεχτεί παρενόχληση να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει. Γι' αυτόν τον λόγο, θέλουμε να συνδημιουργήσουμε έναν χώρο στον οποίο τα άτομα που έχουν υποστεί βία θα μπορούν να μιλήσουν κατευθείαν γι' αυτό, έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να καταγγείλουν, να διεκδικήσουν και να δικαιωθούν».

Όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το σκηνικό μετά την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη και κατά πόσο άλλες επώνυμες καταγγελίες καταλήξουν στον εισαγγελέα ή δουν το φως της δημοσιότητας. Όσον αφορά τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το τιμόνι του να αναλαμβάνει τουλάχιστον για κάποιο μεταβατικό διάστημα η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια Έρι Κύργια.

​Η απάντηση του Δημήτρη Λιγνάδη για την παραίτηση και τα σχόλια που έχουν γίνει και οι αναρτήσεις των Σπύρο Μπιμπίλα και Πασχάλη Τσαρούχα για την παραίτηση.

Η εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου και ο Γιάννης Πουλόπουλος επικοινώνησαν με τον Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος δε θέλησε να σχολιάσει κάτι παρά αρκέστηκε να πει πως θα μιλήσει όταν κρίνει ότι είναι η ώρα.

«Δε θέλω να κάνω καμία δήλωση. Θα απαντήσω εν καιρώ και αν χρειαστεί θα μιλήσουν οι δικηγόροι μου» ανέφερε χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Διευκρινήσεις σχετικά με την παραίτηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Δημήτρη Λιγνάδη δίνονται σε ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. Όπως αναφέρεται ουδέποτε έχει περιέλθει στο ΔΣ κάποια καταγγελία για τον πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή, τονίζοντας μάλιστα πως αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θα είχαν κινήσει τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες.

Επίσης το ΔΣ δηλώνει ότι «στέκεται σθεναρά απέναντι σε κάθε προσβολή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, γενετήσιας ή μη, και στην άσκηση αθέμιτης επιρροής» ενθαρρύνοντας τη διαλεύκανσή της από τη Δικαιοσύνη, αλλά τονίζει πως «Όπως είναι αυτονόητο, αυτό πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό στις νομοθετημένες διαδικασίες και στο τεκμήριο της αθωότητας!»

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο πληροφορήθηκε την υποβληθείσα στο Υπουργείο Πολιτισμού παραίτηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Δημήτρη Λιγνάδη για τους λόγους που εκεί αναφέρει και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες που παρέσχε στο Εθνικό Θέατρο. Όπως και ο ίδιος δηλώνει, το συμφέρον του Εθνικού Θεάτρου επιτάσσει αυτή τη στιγμή την πλήρη διαλεύκανση κάθε ζητήματος, αμέσως ή εμμέσως τιθέμενου, από τη Δικαιοσύνη ή κάθε άλλη αρμόδια αρχή.

1. Στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν είχε και δεν έχει περιέλθει καμία αναφορά περιστατικού, πολλώ δε μάλλον καταγγελία, στην οποία να κατονομάζεται ή να ενέχεται προσωπικά ο κ. Λιγνάδης κατά τη θητεία του στο Εθνικό Θέατρο ή σε προγενέστερο αυτής χρόνο. Είναι αυτονόητο ότι αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί, θα είχαμε σπεύσει να τη διερευνήσουμε ενεργοποιώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Ως προς το εντελώς διαφορετικό ζήτημα της νόμιμης πρόσληψης συγγενικού του προσώπου, το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή στο πλαίσιο άσκησης αποκλειστικής αρμοδιότητάς του.

Σε περίπτωση που προκύψει ερευνητέο αντικείμενο που ανάγεται στη θητεία του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου ή της Δραματικής Σχολής του, το Διοικητικό Συμβούλιο τίθεται στη διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου οργάνου της ελληνικής Πολιτείας για την πλήρη αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση τυχόν ευθυνών.

Το ίδιο θα πράξει και για κάθε άλλο πρόσωπο που συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με το Εθνικό Θέατρο και για το οποίο ήθελε παρ’ ελπίδα προκύψει -από τις προσήκουσες διαδικασίες- ότι έχει παραβιάσει το νόμο ή έχει υπερβεί το ρόλο του.

Αναφορικά με την ανακοίνωση των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής, το Θέατρο εκφράστηκε αυθημερόν δια της δημόσιας πρόσκλησης της Διευθύντριας της Σχολής να εξατομικευθεί αμέσως κάθε καταγγελία με κάθε πρόσφορο τρόπο. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενθαρρύνει και προστατεύει την αναφορά κάθε σχετικού περιστατικού.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο ως θεσμικό όργανο διοίκησης του μεγαλύτερου θεατρικού οργανισμού της πατρίδας μας στέκεται σθεναρά απέναντι σε κάθε προσβολή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, γενετήσιας ή μη, και στην άσκηση αθέμιτης επιρροής. Το Διοικητικό Συμβούλιο φυσικά ενθαρρύνει κάθε σχετική δημοσιοποίηση και την επακόλουθη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Όπως είναι αυτονόητο, αυτό πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό στις νομοθετημένες διαδικασίες και στο τεκμήριο της αθωότητας.

3. Βρισκόμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και κάθε δημόσιας Αρχής για τις αναγκαίες συμπράξεις-ακόμη και νομοθετικές πρωτοβουλίες –   που θα εγγυηθούν την αλήθεια, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία όχι μόνο στο ελληνικό Θέατρο, αλλά και στην ελληνική κοινωνία συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

 

 

 

Δειτε Επισης

O Δημήτρης Κόκοτας μετά από 2 μήνες στη ΜΕΘ, πήγε στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας
Άνοιξε η διαθήκη του Βασίλη Καρρά - Η αξία της περιουσίας του ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ
Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησαν μαζί την κατάκτηση του κυπέλλου από τον Ολυμπιακό
Εριέττα Κούρκουλου: «Έχω αηδιάσει με την πολιτική ηγεσία της Αμερικής. Έχω αηδιάσει και με την δική μας»
Νίκος Χριστοδουλίδης - Νίκος Αναστασιάδης: Έτσι πανηγύρισαν τον θρίαμβο του Ολυμπιακού ο νυν ΠτΔ & ο τέως!
Μαίρη Συνατσάκη για Ηλία Ψινάκη: «Αν ήταν μάνατζερ του εαυτού του, δεν ξέρω αν θα πρότεινε αυτή την κίνηση»
Συγκινεί o Νίκος Πολυδερόπουλος: «Κλονίζεται η λογική σου, δεν υπάρχει κάτι να απαλύνει τον πόνο»
Ο Τάσος Χαλκιάς «λύγισε» μιλώντας για τη μητέρα του: «Δεν της έδωσα όσο ζούσε αυτά που έπρεπε»
Πέτρος Κόκκαλης: «Παντρεύτηκα τη Δήμητρα Ματσούκα, λογικό να απασχολεί τα μέσα η προσωπική μου ζωή»
Πάνος Μουζουράκης: «Ονοματοδοσία έχει γίνει στην κόρη μου. Την λένε Ευαγγελία - Ελένη»