Έπιασε δουλειά η θεατρική ομάδα ΡΟΗ που «στεγάζει» άνεργους ηθοποιούς

Πραγματοποιήθηκε χθες  η δεύτερη συνάναντηση της  νεοσύστατης θεατρικής ομάδας της Λάρνακας ΡΟΗ.

Η πρωτοποριακή ιδέα της ηθοποιού Βαλεντίνας Σοφοκλέους, να "στεγάσει" άνεργους ηθοποιούς και άλλους εργαζομένους στο χώρο του θεάτρου (μουσικούς, σκηνογράφους, κτλ) της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, πήρε σάρκα και οστά και έτσι σήμερα μιλάμε για τη πρώτη θεατρική ομάδα άνεργων ηθοποιών που γέννησε η ανάγκη για δημιουργία και δουλειά που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η δεύτερη συνάντηση για αναγνώσεις αλλά και συζήτηση γύρω από το έργο το οποίο θα ανεβάσει η ομάδα πραγματοποιήθηκε στο υπερσύγχρονο θέατρο Περβολιών με την ευγενή παραχώρηση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Κώστα Τίγγη και ολόκληρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών που έχει δείξει έμπρακτα μέσα στα χρόνια τη στήριξη του στις τέχνες και στον πολιτισμό.

Η πρώτη συνάντηση της ομάδας είχε γίνει την περασμένη βδομάδα στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, η χθεσινή συνάντηση έγινε στα Περβόλια καθότι ο Δήμος Λάρνακας αδυνατούσε να βρει χώρο για να φιλοξενήσει την ομάδα.

Ευχή της ομάδας είναι η επόμενη συνάντηση και πρόβες να γίνονται στη Λάρνακα καθότι οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι από τη πόλη της Λάρνακας.

Το πρώτο έργο που θα ανεβάσει η "Ροή" θα είναι  το “Φουέντε Οβεχούνα” του Λόπε δε Βέγα.

Το έργο γράφτηκε το 1614 και διαδραματίζεται το 1476.

“Η Φουεντεοβεχούνα είχε (την εποχή που διαδραματίζεται το έργο) 985 κατοίκους. Ήταν ένα ειρηνικό χωριό, μέχρι που εμφανίσθηκε ένας άρπαγας, βίαιος Διοικητής που με κάθε τρόπο ποδοπατούσε την τιμή και την υπόληψη των κατοίκων. Βιασμοί, προσβολές, βασανισμοί ήταν μέρος της καθημερινής του συμπεριφοράς απέναντι στους κατοίκους του χωριού. Ο γενναίος όμως λαός της Φουεντεοβεχούνα δεν άντεξε για πολύ την απάνθρωπη και τυραννική συμπεριφορά του Διοικητή. Άνδρες και γυναίκες, αγανακτισμένοι, ξεσηκώθηκαν και τον σκότωσαν. Όταν ο βασιλιάς Φερδινάνδος έστειλε στο χωριό έναν δικαστή-ανακριτή για να μάθει ποιος είχε διαπράξει το έγκλημα, οι κάτοικοι, παρά τα βασανιστήρια που υφίσταντο κατά την ανάκριση, απαντούσαν σταθερά και αποφασιστικά: “Η Φουεντεοβεχούνα το έκανε!”. Στο τέλος ο δικαστής, μην έχοντας καταφέρει να βγάλει κάποιο συμπέρασμα, εμφανίστηκε μαζί με κατοίκους του χωριού στον Βασιλιά. Οι κάτοικοι εξήγησαν τις αιτίες της πράξης τους και ο Βασιλιάς σταμάτησε την έρευνα για τον ένοχο και τους συγχώρεσε, δίνοντας στο έργο ευτυχές τέλος. Το έργο μεταφράστηκε στα Ελληνικά από την Καίτη Κάστρο (εκδόσεις “Δωδώνη”) και παρουσιάστηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (πρώτη παράσταση 20-1-1977)”.

Αξίζει να τονιστεί ότι δίπλα στην Βαλεντίνα, βρίσκονται ο Βραβευμένος θεατρικός Συγγραφέας Κώστας Μαννούρης, ο θεατρολόγος (σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, παραγωγός, ηθοποιός) Σπύρος Σπύρου, ο γνωστός βραβευμένος ηθοποιός και σεναριογράφος Γιάννης Κόκκινος, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Χρίστος Νικολάου, αλλά και η γνωστή χορογράφος της Λάρνακας Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα.

Ο αριθμός άνεργων ηθοποιών, σκηνογράφων,μουσικών και άλλων που θα ενταχθούν στην ομάδα, αναμένεται να ξεπεράσει τους τριάντα.

 

Δειτε Επισης

Ημερίδα στη Λεμεσό για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία
Επ. Περιβάλλοντος: Εφικτά ως το 2030 τα πρότυπα για ποιότητα αέρα
Άρχισε τη λειτουργία του το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας του Δήμου Πάφου
ΠτΔ: Σταθμός η λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών
Εξαγγελία σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών για Χαμηλοσυνταξιούχους ζητά η ΕΚΥΣΥ
Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Επιτυχημένη η επέμβαση στο Φίτσο-Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του
«Διαφωνούσα με τις πολιτικές του»-Τα πρώτα λόγια δράστη που πυροβόλησε τον Φίτσο
Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο-Ακατάσχετη η αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα
Ακόμη ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια φορτώθηκε στην Κύπρο-Απέπλευσε προς Γάζα