Σωρηροπούλου και Πρεζεράκου μιλούν για τη σεξουαλική παρενόχληση που βίωσαν

 

 

Στην εκπομπή «Mega Stories» το βράδυ της Τρίτης η Δώρα Αναγνωστοπούλου φιλοξένησε γνωστές κυρίες που όλες είχαν να της διηγηθούν μια δυσάρεστες εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της δουλειά τους, με το όχι τους να έχει επιπτώσεις. Σεξισμός και στη Βουλή! Στην εκπομπή μίλησαν και κυρίες από την πολιτική οι οποίες σχολίασαν τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου και τόνισαν την ανάγκη να μιλούν οι γυναίκες που βιώνουν κάθε είδους παρενόχληση και κακοποίηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus  

Ανάμεσα στις κυρίες που μίλησαν ήταν η ηθοποιός Τόνια Σωτηροπούλου και Έρρικα Πρεζεράκου. Και οι δυο περιέγραψαν την δυσάρεστη εμπειρία της σεξουαλικής παρενόχλησης που βίωσαν 

Τόνια Σωτηροπούλου: Είχα την τύχη να μην αντιμετωπίσω κάτι ακραίο. Ήμουν 18 χρονών και έκανα μια μικρή συμμετοχή σε ένα σήριαλ. Ήταν η πρώτη μου δουλειά. Πήγα στο καμαρίνι να αλλάξω και μπήκε ο κύριος αυτός στο καμαρίνι μου. Ντυνόμουν και πήγα να κατεβάσω την μπλούζα μου γρήγορα. Μου ζήτησε συγγνώμη του λέω είναι οκ. Μου δίνει χειραψία  και πάει να με φιλήσει. Του λέω όχι. Σοκάρομαι και μου ζητάει συγγνώμη. Ήταν πραγματικά μετανιωμένος. Και μου είπε ότι οι περισσότερες κοπέλες στη δουλειά μας λένε ναι… Ο λόγος που μιλάω για αυτό είναι επειδή μέσα μου είναι ένα από τα περιστατικά που έχω βιώσει ως γυναίκα. Μπορεί να τύχει κάτι δυσάρεστο και όταν  περπατάς στο δρόμο. Μου έχει τύχει να με πειράξει κάποιος στο δρόμο να εκνευριστώ να του απαντήσω και να κατέβει από το αμάξι και να με πιάσει από τα μαλλιά.

Έρρικα Πρεζεράκου: Υπάρχουν πολλές  ιστορίες δικές μου σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά θα σου πω μια χαρακτηριστική. Έχω πάει σε έναν αγώνα. Ένας προπονητής με φλερτάρει. Του εξηγώ ότι επειδή ξέρω την γυναίκα του δεν θέλω να συνεχιστεί αυτό. Αυτός σταματάησε. Όταν βγήκαν όμως οι κλίμακες έμαθα ότι με είχε βάλει σε χαμηλότερη απ΄ότι μου άξιζε και σοκαρίστηκα. Εγώ σταμάτησα να κάνω μασάζ γιατί κάποια στιγμή ένας άντρας που μου έκανε μασάζ βρήκε εκείνη την ώρα να διηγηθεί τις ερωτικές του ιστορίες κάτι που το έκανε επίτηδες. Από τότε σταμάτησα να κάνω μασάζ παρ΄ότι το χρειαζόμουν ως αθλήτρια για να χαλαρώσω πριν τον αγώνα.

«Φυσικά και τα παιδιά όλα να κάνουν αθλητισμό. Αυτό που χρειάζεται είναι να φύγει οτιδήποτε δεν είναι σε ισορροπία και αρμονία. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται όλοι να αναλάβουμε», είπε η Έρρικα Πρεζεράκου.

«Αν υπάρχει ένα υγιές κομμάτι σε αυτή την κοινωνία, είναι ο αθλητισμός. Και πρέπει να τον προστατεύσουμε όλοι. Φυσικά να πηγαίνουν τα παιδιά τους οι γονείς, να μην ενοχοποιήσουν τα αθλήματα. Ζούμε σε μία κοινωνία με παγιωμένες απόψεις, ότι είμαστε το κατώτερο φύλο, ότι υπάρχει εξουσία του αρσενικού. Είναι δύσκολο να αλλάξει αυτό. Θέλει πολύ δουλειά. Αν μπορεί να αλλάξει αυτό θα γίνει από τα παιδιά μας. Γιατί τα παιδιά μας είναι τα αυριανά θύματα ή οι αυριανοί θήτες», είπε από την πλευρά της η Μάνια Μπικώφ, πρώην διεθνής πολίστρια.

«Ο σεξισμός στην πολιτική ζωή εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο όπως στους άλλους χώρους. Όταν εκφράζεται είναι εύκολο να τον αντιμετωπίσεις. Ο ανείπωτος σεξισμός είναι πιο δύσκολος. Ένα χαμόγελο που δεν μπορείς να αποδείξεις. Μια έκφραση», είπε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή.

«Ο σεξισμός είναι μια καθημερινή πρακτική και είναι εγγεγραμμένος στην καθημερινή συμπεριφορά αλλά και στη γλώσσα μας. Στο υπουργείο, τον πρώτο καιρό είχε έρθει ένας διοικητικός υπάλληλος, υφιστάμενός μου, του ζήτησα αναφορά για τον αριθμό των συντάξεων και μου είπε “κάτσε λίγο να σου εξηγήσω” και στο τέλος μου είπε “μην ασχολείσαι με τα νούμερα”, καθώς είμαι γυναίκα. Αυτό είμαι σίγουρη ότι το ζουν πολλές γυναίκες στη δουλειά τους», είπε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Έχω βιώσει πολλές ιστορίες σεξισμού ή παρενόχλησης. Ήταν και ο υπουργός τότε, ο Ξυνίδης και ο Καστανίδης, με πολύ άσχημο και απαξιωτικό τρόπο απευθύνθηκαν σε εμένα. Ο ένας μίλησε για καλτσοδέτες. Αν δεν μιλάμε, επαναλαμβάνεται αυτή η συμπεριφορά», είπε η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΚΙΝ. ΑΛ.

Μίλησε και η Μάνια Μπικώφ, πρώην διεθνής πολίστρια, που αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί παρενόχληση και από πρόσωπο του φιλικού περιβάλλοντος της οικογένειάς της, όταν ήταν 10 ετών.

«Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε με μεγάλη γενναιότητα τη σιωπή της κα αυτό είναι πολύ θετικό. Ο χρόνος που επέλεξε για εμένα δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει το έκανε», είπε η Νόνη Δούνια, βουλευτής της ΝΔ.

«Πρέπει όλοι να σπάσουμε τη σιωπή, και να ξέρουν όλα τα κορίτσια ότι με κάθε τρόπο είμαστε δίπλα τους. Οφείλουμε να καταγγείλουμε τέτοιες συμπεριφορές, αν τις αντιλαμβανόμαστε γύρω μας, ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες και προϋποθέσεις για τέτοιες συμπεριφορές», είπε η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Όσο υπάρχει στην κοινωνία η σεξουαλική βία, θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να κάνουμε τα θύματα να αισθάνονται ότι μπορούν να μιλήσουν και ότι έχουν καταφύγιό τους το νόμο», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Να μιμηθούν το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου όλες οι γυναίκες, και οι γυναίκες που έχουμε πρόσβαση σε δημόσιο βήμα θα είμαστε στο πλάι τους», είπε η Ραλλία Χρηστίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν η Σοφία Μπεκατώρου αποφάσισε να μιλήσει, ούτε η ίδια δεν καταλάβαινε πόσο σημαντικό ήταν αυτό που έκανε. Εκτός από συγχαρητήρια της οφείλουμε και ένα ευχαριστώ», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα.

Οι γυναίκες της πολιτικής στην Ελλάδα μιλούν στο «MEGA Stories» για τον σεξισμό που έχουν βιώσει στο χώρο τους.

«Φαντάζεστε να είχε συμβεί κάτι τέτοιο στο ελληνικό κοινοβούλιο; Νομίζω θα είχαμε αντιδράσει όλες», είπε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή.

«Έχουν ακουστεί απίστευτα πράγματα μέσα στη Βουλή, από το φοράω παντελόνια μέχρι τις καλτσοδέτες, διάφορα τέτοια. Αυτό που θα λέγαμε όλες, είναι ότι είμαστε σε ένα μικροσκόπιο για το πώς ντυνόμαστε και πώς φερόμαστε και οι άντρες συνάδελφοι ακολουθούν το στερεότυπο, δυστυχώς», είπε η Πέτη Πέρκα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν σηκώνομαι να μιλήσω από το βήμα της Βουλής, βλέπω συναδέλφους που σχολιάζουν, και σίγουρα όχι όσα λέω», είπε η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Όταν υποστείς επίθεση που θα μαθευτεί το στίγμα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ μεγαλύτερο. Υπάρχει στίγμα, υπάρχουν ποινές, κάτι που στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν συμβαίνει. Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο», είπε η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΚΙΝ. ΑΛ..

«Στα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, ως υποψήφια βουλευτής, ήμουν 27-28 χρονών και γυρνούσα στα χωριά στη Μεσσηνία. Με έβλεπαν όλοι σαν ένα παράξενο πουλί, ότι τι ήρθε να μας πει το κοριτσάκι. Ήταν μια αμφισβήτηση. Οι γυναίκες αμφισβητούμαστε», είπε η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Η καλύτερη άμυνα είναι το να μιλάς. Να λες ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό, και να ζητάς να μην σε υποτιμούν», είπε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην κανονική φωτογραφία φοράω το σακάκι μου και το πουκάμισό μου, και είμαι στο βήμα της Βουλής. Αφαίρεσαν το πουκάμισό μου με μοντάζ, και έβαλαν ένα μπούστο από εμφάνισή μου σε νυχτερινό μαγαζί πριν χρόνια. Η λεζάντα έλεγε “άλλη μία χυδαία επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Από το σκυλάδικο στη Βουλή το τσουλί”. Στείλαμε εξώδικο, κατέβασαν τη φωτογραφία και ζήτησαν συγνώμη. Ο Γρηγόρης ο Ψαριανός επέλεξε να πάρει τη φωτογραφία αυτή και να κάνει αναρτήσεις λέγοντας “πάμε πα-Ραλλία”. Του είπαμε να ζητήσει συγνώμη, δεν το έκανε, και προχωρήσαμε σε αγωγή», είπε η Ραλλία Χρηστίδου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Δειτε Επισης

Αλέξης Γεωργούλης: «Διαλύθηκα όταν έμαθα την καταγγελία βιασμού εις βάρος μου, ήταν κεραυνός εν αιθρία»
Το πρώτο μήνυμα του Δημήτρη Δερματά μετά το τροχαίο και το χειρουργείο
Η απάντηση του Δημήτρη Παπανώτα μετά τις αντιδράσεις στις δηλώσεις του για τις κακοποιημένες γυναίκες
Γιάννης Ξανθόπουλος ανάρτησε το πρώτο του βίντεο 1,5 μήνα μετά το θανατηφόρο τροχαίο
Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: «Ο πατέρας μου δεν με αποδέχθηκε… έλεγε αν σου βγει έτσι ο γιος, να τον σφάξεις»
Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ο Νότης Σφακιανάκης – Αντιμέτωπος με νέα απώλεια
Μαρία Αντωνά και Άρης Σοϊλέδης ανταλλάζουν αναρτήσεις όλο νόημα μετά τον... χωρισμό τους
Γιώργος Καραμίχος: «Συνεχίζω τη θεραπεία μου για τον καρκίνο για λίγο ακόμα»
Γιώργος Θεοφάνους: «Είμαι παραδοσιακός, την Κυριακή θέλω να τρώμε κοτόπουλο με πατάτες, είμαι & της εκκλησίας»
Η δημόσια αντίδραση της Ελένης Βουλγαράκη, στις φήμες περί ντόπινγκ του συντροφου της, Φώτη Ιωαννίδη