10 φορές που η ελληνική TV έπιασε πάτο
07:44 - 03 Αυγούστου 2019
Όλα έχουν τα πάνω τους αλλά και τα... κάτω τους. Όσον αφορά την Ελληνική τηλεόραση, υπάρχουν και εκείνες οι στιγμές οι οποίες γράφτηκαν στην ιστορία ανάμεσα στις χειρότερες στιγμές της.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News
Παρακάτω, παραθέτουμε μερικές μόνο από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης. Στεκόμαστε περισσότερο στις ειδησεογραφικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.
Όταν παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας, η δημοσιογραφική δεοντολογία και η προσωπικότητα ανθρώπων που έγιναν "θέαμα" στον βωμό της τηλεθέασης.
Η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών
"Σκορπούν τον τρόμο οι ιερόδουλες με AIDS". Πριν τις εκλογές του 2012, η επιχείρηση δίωξης των οροθετικών χρηστριών ουσιών και εκδιδομένων γυναικών είχε "μαζέψει" και στη συνέχεια διαπομπεύσει γυναίκες των οποίων τα στοιχεία βγήκαν στη φόρα με τρόπο παράνομο και χωρίς κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
"Σκορπούν τον τρόμο οι ιερόδουλες με AIDS". Πριν τις εκλογές του 2012, η επιχείρηση δίωξης των οροθετικών χρηστριών ουσιών και εκδιδομένων γυναικών είχε "μαζέψει" και στη συνέχεια διαπομπεύσει γυναίκες των οποίων τα στοιχεία βγήκαν στη φόρα με τρόπο παράνομο και χωρίς κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η υπόθεση Κορκολή
Η προβολή στις 2 και 5 Δεκεμβρίου του 1999 από τις εκπομπές του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα», ενός βίντεο που παρουσίαζε τον τραγουδιστή και μουσικοσυνθέτη Στέφανο Κορκολή σε ερωτικές περιπτύξεις με ανήλικη, είχε προκαλέσει μεγάλο σάλο στα τέλη του 1999.
Η αποκάλυψη αυτή είχε σοκάρει την κοινή γνώμη. Οι συγκεκριμένες εκπομπές είχαν μεγάλη θεαματικότητα και είχαν προκαλέσει σειρά έντονων συζητήσεων με επίκεντρο το δικαίωμα του δημοσιογράφου να παρουσιάζει στοιχεία ιδιωτικού βίου, ενώ κάποιες άλλες φωνές, πολύ λιγότερες, μιλούσαν για ευθύνη των πράξεων του καλλιτέχνη.
Η ΕΣΗΕΑ είχε χαρακτηρίσει "αήθη τηλεοπτικό κανιβαλισμό" την προβολή του συγκεκριμένου βίντεο, ενώ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκανε το ντεμπούτο της στην επιβολή ποινών ορίζοντας για το Μ.Τριανταφυλλόπουλο και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha χρηματικό πρόστιμο 35 εκατομμυρίων δραχμών.
Η ομηρία που μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση και κατέληξε σε τραγωδία
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1998, το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, παρακολούθησε ζωντανά μια συγκλονιστική υπόθεση ομηρίας, που είχε τραγικό τέλος. Ο καταζητούμενος Ρουμάνος εγκληματίας, Σορίν Ματέι, εισέβαλε στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη, που βρισκόταν στην οδό Νιόβης 4 στα Κάτω Πατήσια και έπιασε ομήρους τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν στο σπίτι. Λίγα λεπτά αργότερα τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, του οποίου διευθυντής ειδήσεων ήταν τότε ο Σταμάτης Μαλέλης και ζήτησε να βγει άμεσα στον αέρα.
Ο κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων του καναλιού, Νίκος Ευαγγελάτος έκανε τη «συνέντευξη» μαζί του. Έτσι ξεκίνησε μια τηλεοπτική συνομιλία που παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο όλη η χώρα με κομμένη την ανάσα, αλλά δεν είχε αίσιο τέλος. Η ελληνική αστυνομία έχασε κάθε έλεγχο, άφησε ένα ζήτημα λεπτής διαχείρισης να γίνει τηλεοπτικό θέαμα, μιας και οι διαπραγματεύσεις γίνονταν "live" στον "αέρα". Θύμα εκείνης της τραγικής βραδιάς, ήταν η Αμαλία Γκινάκη.
Το MEGA παραποιεί το βίντεο Γρηγορόπουλου
Ήταν 7 Δεκεμβρίου του 2008. Λίγο μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Ε. Κορκονέα.
Στην ιστορία έμεινε το ρεπορτάζ που μετέδωσε το MEGA στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, στο οποίο αλλοιώθηκε ερασιτεχνικό βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας προκειμένου να φανεί ότι πριν από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών επικρατούσε ένταση και σπάσιμο βιτρινών.
Το MEGA, τρία χρόνια μετά την προβολή του συγκεκριμένου βίντεο, παραδέχτηκε ότι ήταν αλλοιωμένο και συγκεκριμένα ότι προστέθηκαν ήχοι πριν τους πυροβολισμούς, και ζήτησε συγνώμη. Κανένας από τους διευθυντές του καναλιού δεν παραιτήθηκε ή απολύθηκε, παρά μόνο ο video editor του συγκεκριμένου ρεπορτάζ.
Ας θυμηθούμε και το πρώτο τηλεοπτικό δελτίο μετά τη δολοφονία. Κάνει λόγο για χρήση μολότοφ από τους νεαρούς, κάτι που δεν συνέβη ποτέ εκείνο το βράδυ:
Ο Αυτιάς συζητάει με τον Ψωμιάδη-κονσέρβα
Ο παρουσιαστής μιλάει επί καθημερινής βάσεως με τον Ψωμιάδη σαν να τον είχε στην εκπομπή του σε ζωντανή σύνδεση. Ωστόσο οι δηλώσεις ήταν σε μαγνητοσκόπηση.
Το κοινό που περιμένει να ενημερωθεί (;) στήνεται μπροστά σε ένα θέατρο παραλόγου. Ή εξαπάτησης.
Από καρδιάς;
Η εκπομπή του Ανδρέα Μικρούτσικου "Από καρδιάς" που προβαλλόταν από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, διεκόπη μετά από απόφαση του ΕΣΡ.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σειρά προστίμων που είχε επιβάλει το ΕΣΡ στο κανάλι και σύσταση μεταφοράς της εκπομπής σε βραδινή ζώνη, η οποία δεν εισακούσθηκε.
Το σκεπτικό βασιζόταν στην προσβολή της προσωπικότητας όσων συμμετείχαν.