Τα πιο διάσημα πρωταπριλιάτικα ψέματα στην ιστορία!

Η Πρωταπριλιά είναι μία αφορμή για μικρά, αθώα ψέματα, με σκοπό να ξεγελάσουμε το “θύμα” μας και να διασκεδάσουμε.  Εφόσον η Πρωταπριλιά καθιερώθηκε στις συνειδήσεις του κόσμου, στο παιχνίδι μπήκαν και οργανισμοί ΜΜΕ αλλά και κρατικοί θεσμοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ημέρα και την αξιοπιστία τους, για να "κατασκευάσουν" ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες συχνά πείθουν τους ανθρώπους πιο εύκολα από τα δικά μας, "απλά" ψέματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News  

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες Πρωταπριλιάτικες φάρσες αυτού του είδους; Αυτές είναι 7 από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες, με χρονολογική σειρά.

Η μηχανή που έλυσε το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας

Το 1878, η αμερικάνικη εφημερίδα "Graphic", έναν χρόνο μετά την ανακάλυψη του φωνογράφου από τον Τόμας Έντισον, ανακοινώνει πως ο εφευρέτης "έκανε και πάλι το θαύμα του", υποστηρίζοντας ότι δημιούργησε μία εντυπωσιακή μηχανή που "μετατρέπει το χώμα σε δημητριακά και το νερό σε κρασί, με μία μόνο κίνηση". 

Ο Τόμας Έντισον, δυστυχώς, τέτοια μηχανή δεν μπόρεσε να φτιάξει

Έντυπα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ αναπαράγουν την είδηση, υμνώντας τον Έντισον για την πολύτιμη προσφορά του στην ανθρωπότητα. "Το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας λύθηκε", ήταν το μήνυμα σε εκτενείς εγκωμιαστικές στήλες των εφημερίδων, οι οποίες έτρεχαν να ανακαλέσουν, όταν διαπίστωσαν πως δεν επρόκειτο παρά για ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα...

 
Πώς γίνονται τα μακαρόνια; Μα, φυτρώνουν στα δέντρα φυσικά

Το 1957 το BBC (το οποίο, όπως θα διαπιστώσετε, βρίσκετε πίσω από πολλά κορυφαία Πρωταπριλιάτικα ψέματα) χτύπησε με μία καλοστημένη φάρσα. Μέσω της εκπομπής Panorama, παρουσίασε ρεπορτάζ για τους Ελβετούς αγρότες οι οποίοι μάζευαν από δέντρα τη σοδειά του σπαγγέτι για τη χρονιά, λες και ήταν το φυσιολογικότερο πράγμα στον κόσμο.

Από το... δέντρο, στο τραπέζι μας

Για να δικαιολογηθεί ο λόγος της ανταπόκρισης για ένα κατά τα άλλα... φυσιολογικό θέμα, ο ρεπόρτερ ανέφερε ότι η σοδειά του 1957 θα ήταν η καλύτερη που είχαν ποτέ οι Ελβετοί, χάρη στον ήπιο χειμώνα και την καταπολέμηση ενός παρασίτου που τους ταλαιπωρούσε. 

Η κορυφαία λεπτομέρεια; O σταθμός έλαβε χιλιάδες τηλεφωνήματα τηλεθεατών που ήθελαν να μάθουν πώς μπορούσαν να καλλιεργήσουν και οι ίδιοι σπαγγέτι. Το BBC, πριν παραδεχτεί τη φάρσα, απαντούσε: "βάλτε μακαρόνια σε ένα κουτί τοματοπολτού και να ελπίζετε για το καλύτερο".

Όταν οι άνθρωποι πείστηκαν ότι πετούσαν

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη φοβερή φάρσα της "Graphic", το 1976, ο Βρετανός αστρονόμος Πάτρικ Μουρ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ανακοίνωσε κάτι σχεδόν εξίσου μοναδικό και φαινομενικά απίστευτο: η βαρύτητα στη Γη θα εξαφανιζόταν για μερικά δευτερόλεπτα.

Τέτοιες σκηνές, μόνο στο μυαλό σας, αγαπητοί Βρετανοί

Σύμφωνα με τον Μουρ, ο πλανήτης Πλούτωνας θα ευθυγραμμιζόταν με τον Κρόνο, επηρεάζοντας τη βαρύτητα του πλανήτη μας με τέτοιο τρόπο, ώστε όποιος άνθρωπος χοροπηδούσε στις 22:47 ακριβώς, να αιωρούνταν για μερικά δευτερόλεπτα στον αέρα, καθώς δεν θα υπήρχε δύναμη να τον "τραβήξει" πίσω στη Γη. 

Το BBC δέχτηκε ξανά καταιγισμό τηλεφωνημάτων εκείνο το βράδυ, από ακροατές που παραδέχονταν ενθουσιασμένοι, ότι βίωσαν στην πραγματικότητα αυτό το μοναδικό γεγονός.

Το Big Ben έγινε ψηφιακό

Το 1980, το BBC ξαναχτύπησε, ανακοινώνοντας ότι το “Big Ben”, το διασημότερο ρολόι στον κόσμο, θα έμπαινε σε μία νέα εποχή και θα ξεκινούσε να λειτουργεί με ψηφιακό μηχανισμό, καθώς κρίθηκε ότι έπρεπε να ακολουθεί τους ρυθμούς της εποχής και να δείχνει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ώρα. 

Το φαντάζεστε;

Το σημαντικότερο κομμάτι της φάρσας του βρετανικού μέσου ήταν εκείνο που έλεγε ότι οι δείκτες του ιστορικού ρολογιού, λες και ήταν ένα συνηθισμένο δώρο που κληρώνουν συχνά οι σταθμοί, θα πωλούνταν στους τέσσερις πρώτους ακροατές που θα επικοινωνούσαν. Τα τηλέφωνα, προφανώς, “πήραν φωτιά” από ακροατές που έλπιζαν να αποκτήσουν ένα (μεγάλο) κομμάτι ιστορίας.

Η φάρσα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού

Σε παρόμοια μονοπάτια με τον Independent περπάτησε δύο χρόνια αργότερα, το 1995, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τίμησε την Πρωταπριλιά με ένα "δυνατό" ψέμα, "παίζοντας" λίγο με την περηφάνια των Ελλήνων για την ιστορία τους και την προσφορά των προγόνων τους στον σύγχρονο πολιτισμό.

Είναι τέτοια η θέση του Σωκράτη στην παγκόσμια ιστορία, ώστε ακόμα και τα ξένα ΜΜΕ πείστηκαν από τη φάρσα

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τότε, του Υπουργείου, είχε ανακαλυφθεί ο τάφος του Σωκράτη κοντά στην Ακρόπολη. Μάλιστα, στα πέριξ του τάφου του σπουδαίου φιλοσόφου, έλεγε το επίσημο ανακοινωθέν, βρέθηκε και βάζο με υπολείμματα του κώνειου το οποίο είχε πάρει πριν πεθάνει ο μεγάλος στοχαστής. Η είδηση ήταν τόσο καλοφτιαγμένη, ώστε κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ξένα ΜΜΕ.

Χάμπουργκερ για... αριστερόχειρες

Το 1998 μια αλυσίδα γρήγορης εστίασης στην Αμερική λάνσαρε την πρώτη μέρα του Απρίλη το χάμπουργκερ για τους... αριστερόχειρες. Τι διαφορά είχε από το κλασικό χάμπουργκερ; Είχαν περιστραφεί τα υλικά κατά 180 μοίρες... Οι αριστερόχειρες έτρεξαν να απολαύσουν το χάμπουργκερ, ενώ πολλοί από αυτούς δήλωναν ότι ήταν και πιο νόστιμο από το κλασικό!

Χαρίζεται χρυσάφι σε όποιον προλάβει

Η τελευταία φάρσα σε αυτήν τη λίστα, προέρχεται από έναν τοπικό σταθμό της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ, η οποία ωστόσο ήταν τόσο επιτυχημένη, ώστε να κερδίζει επάξια τη θέση της δίπλα στις κορυφαίες που προηγήθηκαν, καθώς σήκωσε σχεδόν μία ολόκληρη πόλη στο πόδι.

Το Constellation

Ήταν το 1998, όταν οι παρουσιαστές του ραδιοσταθμού ανακοίνωσαν ότι στο παλιό ιστιοπλοϊκό πλοίο Constellation, το οποίο ήταν χρόνια αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, βρέθηκαν χιλιάδες χρυσά νομίσματα σε ένα σεντούκι. Η ανακοίνωση, μάλιστα, ανέφερε ότι η Επιτροπή Αποκατάστασης του πλοίου είχε αποφασίσει να τα μοιράσει στους κατοίκους της πόλης, σε ένδειξη εκτίμησης.

Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο λιμάνι, μπροστά από το Constellation, παλεύοντας για μία θέση μπροστά - μπροστά (η ανακοίνωση μιλούσε για "αυστηρή σειρά προτεραιότητας") σε μία άνευ προηγουμένου ουρά και ελπίζοντας ότι θα αποκτήσουν ένα παλιό χρυσό νόμισμα. Κανένας δεν πρόσεξε ότι Επιτροπή Αποκατάστασης του "Constellation" είχε καταργηθεί 20 χρόνια πριν...

Σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και το internet στην άκρη των δαχτύλων μας, είναι πολύ εύκολο να ελέγξουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, την εγκυρότητα μίας "είδησης - φάρσας". Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, πολλοί πέφτουν θύματα καλοστημένων ψεμάτων. Είτε από ΜΜΕ είτε από φίλους και γνωστούς. Για αυτό, καλή Πρωταπριλιά και... προσοχή εκεί έξω!

Δειτε Επισης

Η Άννα Βίσση χτύπησε το πόδι της, έγινε black out και αυτή συνέχισε απτόητη τη συναυλία στα Χανιά!
Οι αναρτήσεις της κόρης του Τόλη Βοσκόπουλου, Μαρίας για τα τρία χρόνια από τον θάνατό του πατερα της
Σπύρος Μπιμπίλας για Αλέξη Κούγια: «Δεν θα πέσω στο επίπεδό του. Περιμένω διακαστική απόφαση τον Οκτώβριο»
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες της Carla Bruni και του Nicola Sarkozy από τις διακοπές στην Ελλάδα
Παντρεύονται Θανάσης Τσαλταμπάσης και Αγοραστή Αρβανίτη
Η Δέσποινα Βανδή θα κινηθεί νομικά μετά το επεισόδιο στην Τουρκία; Τι αναφέρει ο δικηγόρος της
Στράτος Τζώρτζογλου: «Οι γονείς μου είχαν πει: Μη γίνεις ηθοποιός, θα πρέπει να περάσεις από κρεβάτια. Ισχύει»
Αναστασία Γιούσεφ: «Μου έχουν ζητήσει περίεργα, ανώμαλα πράγματα. Να τους ουρήσω»
Ελεύθεροι με εγγύηση οι τράπερ Light και Thugslime για την υπόθεση Lamanif και τη διαρροή σεξουαλικού βίντεο
Κατερίνα Στανίση: «Δεν είναι ωραίο να μπλέκουν τη μουσική με αυτά. Να μην ζούμε με αυτά συνέχεια»