Η Λεβέντειος Πινακοθήκη εγκαινίασε την έκθεση «Πενταδάκτυλος: Contemporaries»

Την έκθεση «Πενταδάκτυλος:  Contemporaries» εγκαινίασε η Λεβέντειος Πινακοθήκη, μέσα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της, την Πέμπτη 28 Μαρτίου στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων, στην παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News  
 
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφίες, προσφέροντας στον επισκέπτη ευκαιρία για μια νέα θέαση και νέα ερμηνεία αλλά και αναζήτηση στο θέμα Πενταδάκτυλος.

Τα επιλεγμένα έργα θέτουν τόσο τον δημιουργό́ όσο και τον επισκέπτη στην αναπόσπαστη από́ τη λήθη εγρήγορση, απαραίτητη προϋπόθεση στο άνοιγμα του ερωτήματος: «Γιατί, μιλώντας για τον Πενταδάκτυλο, γίνεται πλέον λόγος για θεώρηση μιας αλήθειας που απαξιώθηκε και όχι για οροσειρά που χρήζει απεικόνισης;» 
 
Με αυτά τα λόγια ο κος Δρ. Σάββας Χριστοδουλίδης, Εικαστικός, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick, που είχε την ιδέα και την επιμέλεια της έκθεσης, προλογίζει τον στοχασμό γύρω από τον Πενταδάκτυλο, για να καταλήξει πως η οροσειρά αποτελεί τη βόρεια κυρίαρχη θέα της Λευκωσίας. Καλεί την πόλη να απλωθεί μέχρι τις παρυφές της, ενώ συνάμα τιθασεύει την προσπέλασή της. Παρεμπόδιση, φραγμός, αλλά κυρίως απόκρημνο φόντο (fundus deruptus), ο Πενταδάκτυλος προβάλλεται σήμερα ως άρση ενός επέκεινα.
 

Στον χαιρετισμό του ο Αναστάσιος Π. Λεβέντης, Προέδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη τόνισε πως η έκθεση αυτή προτείνει μια νέα θεώρηση του Πενταδακτύλου μέσα από́ τον φακό́ της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, με την υπόσχεση να συνεισφέρει ουσιαστικά στον διάλογο που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ρόλο του ως ζωντανό μέρος του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της Κύπρου. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, καθώς και στην κοινή τους απόφαση να συμπορευθούν για την προώθηση του πολιτισμού́ και την ενδυνάμωση πολιτιστικών συνεργείων στο νησί.
 

Ο συλλέκτης Χάρης Δαυίδ τόνισε τη σημασία και τη δυναμική που προσφέρει η σύγχρονη εικαστική δημιουργία και ανέφερε χαρακτηριστικά «το Μουσείο οφείλει να είναι ένας χώρος διαλόγου και ένας χώρος που προσκαλεί τον επισκέπτη να βρει νέους τρόπους να προσεγγίσει το καινούργιο που μας εκπαιδεύει στην ανοχή προς τη διαφορετικότητα. Στο να είμαστε λίγο πιο ανοικτόμυαλοι»
Με τη σειρά της η κα Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, στάθηκε στη σημασία της εν λόγω έκθεσης, που ενέχει και επετειακό́ χαρακτήρα, να αφιερωθεί στη σύγχρονη εικαστική́ δημιουργία – του τόπου μας κατά κύριο λόγο, αλλά και του ευρύτερου ελληνικού χώρου στη συνέχεια. Ακολούθως ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν με υπέρμετρο ζήλο για την πραγματοποίησή της και έκλεισε με έναν στίχο από́ το ποίημα της Κλαίρης Αγγελίδου: «Ο Πενταδάκτυλος αλλάζει φορεσιές, όχι καρδιά»...
 
 
Η έκθεση με διάρκεια από τις 29 Μαρτίου μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2019, σηματοδοτεί την πέμπτη επέτειο της Λεβεντείου Πινακοθήκης προσφέροντας ταυτόχρονα την ευκαιρία για τη διοργάνωση μιας παράλληλης έκθεσης με την ιδία θεματική́ στο Λεβέντειο Δημοτικό́ Μουσείο που επίσης γιορτάζει τα 30χρονά του, με τίτλο: Πενταδάκτυλος - Impressions, η οποία θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 9 Μαΐου μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου.
 
 

Δειτε Επισης

Η Άννα Βίσση χτύπησε το πόδι της, έγινε black out και αυτή συνέχισε απτόητη τη συναυλία στα Χανιά!
Δημήτρης Ήμελλος: «Θα μου λείψει ο Φραγκιαδάκης κάναμε καλή παρέα, πέρναγα καλά με τον τύπο»
Η Πάολα τραγούδησε τους «7 νάνους» του Θάνου Μικρούτσικου και προκάλεσε αντιδράσεις – Οργή στο Τwitter
Ο Αναστάσης Ροϊλός στην on stage υπόκλιση του έφαγε επική... τούμπα! Αποθέωση στο Twitter!
H Adele σταματά τη μουσική: «Θέλω να κάνω άλλα δημιουργικά πράγματα»
Αποθέωση της Ήβης Αδάμου στην συναυλία της στα Τίρανα της Αλβανίας - Το φιλί στον Μιχάλη Κουινέλη
«Βούλιαξε» το Ηράκλειο με 15.000 θεατές στη συναυλία της Άννας Βίσση
Σάκης Τανιμανίδης – Γιώργος Μαυρίδης: Αυτός είναι ο (προσωρινός) τίτλος της ταξιδιωτικής εκπομπής τους
Ο Ανδρέας Κομπόσης έκανε… τραγούδι τον ξυλοδαρμό του από την πρώην σύζυγο του, Φαίη Ζαφειράκου
Μαρίνα Σάττι: Το βίντεο κλιπ για το «Αχ, Θάλασσα» ρίχνει φως στους πρόσφυγες – Η αφιέρωση στον πατέρα της