Γιώργος Παπαδόπουλος: «Ο καμβάς μου είναι το γυαλί, τα πινέλα μου το σφυρί»

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1969 στην Κύπρο, ενώ για την ανώτερη εκπαίδευσή του στάληκε στο Λονδίνο, όπου διέμενε η γιαγιά του.
 
Μάθε όλα τα νέα των celebrity με ένα κλικ στο Celebrity News
 
Αφού απέκτησε το πτυχίο του στο Interior Design, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ψάχνοντας για έμπνευση. Με την επιστροφή του στο Λονδίνο, ο κύπριος καλλιτέχνης αποφάσισε να παρακολουθήσει ένα διετές πρόγραμμα κεραμικής στο City Lit, ενώ με την ολοκλήρωσή του έγινε δεκτός στο Royal College of Arts του Λονδίνου για Μάστερ στην κεραμική. Μέρος του προγράμματος ήταν και η δουλειά με το γυαλί, όπου ένα «ατύχημα» που είχε γέννησε την έμπνευση για όλο τον όγκο της δημιουργίας του: ένα σπασμένο κομμάτι γυαλιού του έδωσε μια νέα οπτική και εκτίμηση για τα σπασίματα και τις ρωγμές της επιφάνειας. Σήμερα, σφυριά, τούβλα, σφαίρες και ηλεκτρικό ρεύμα είναι κάποια μόνο από τα εργαλεία της τέχνης του. «Ο καμβάς μου είναι το γυαλί, τα πινέλα μου το σφυρί», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
 
Όντως τα έργα του, που σου παίρνουν την ανάσα, είναι σπασμένα φύλλα γυαλιού επεξεργασμένα με αμμοβολή, χρωματισμένο γυαλί, σμάλτο, φύλλα χρυσού, τζελ σιλικόνης και ακόμα - από ατύχημα - σταγόνες από το ίδιο του το αίμα! Μέσω πολλών πειραματισμών, η δουλειά του καλλιτέχνη βρίσκει την ομορφιά μέσα από το σπάσιμο και αντανακλά τα παράδοξα του γυαλιού: είναι ταυτόχρονα κοινό και αξιοσημείωτο, ορατό και αόρατο, επικίνδυνο και δυνατό. Όποιο και να είναι το θέμα του, συγκεκριμένο ή αφηρημένο, το αποτέλεσμα σε καλεί να βρεις στα βάθη του κάθε έργου την αίσθηση της απορίας και της τέρψης, ταξιδεύοντάς σε σε μια έντονη οπτική εμπειρία.
 

Η δουλειά του Γιώργου Παπαδόπουλου είναι μοναδική και δεν μπορεί εύκολα να κατηγοριοποιηθεί. Ανήκει ταυτόχρονα στις κατηγορίες των καλών τεχνών, της αρχιτεκτονικής, της διακόσμησης και της γλυπτικής. Δουλεύοντας με συγκεκριμένα αλλά και αφηρημένα θέματα, ο Γιώργος σπάζει, χρωματίζει και παίζει με την υφή βιομηχανικού γυαλιού και στη συνέχεια τα ελασματοποιεί ξανά, καθιστώντας τα κομμάτια του εξαιρετικά ανθεκτικά ενώ δίνουν την εικόνα του εύθραυστου.


 

Απολαμβάνοντας την επιτυχία που του χαρίζει η μοναδικότητά του, ο κύπριος καλλιτέχνης αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του: Ένα στούντιο στεγάζει πια τον ίδιο, τα εργαλεία και την τέχνη του και στην Κύπρο, στο σπίτι όπου πέρασε ο πατέρας του την παιδική του ηλικία στις Κεδάρες. Έτσι ελπίζει να δώσει την ευκαιρία και στην πατρίδα του να γνωρίσει το νέο αυτό δρόμο που χαράσσει στην τέχνη.


 

Επισκεφθείτε το στούντιο του Γιώργου Παπαδόπουλου στα πλαίσια του Πάφος 2017 με το πρόγραμμα «Διαδρομές και Ίχνη», που θα πραγματοποιηθεί στο Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017. Καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, προκρατήστε τη δική σας στο τηλ. 26955176.

Δειτε Επισης

O Νίκος Πορτοκάλογλου ακύρωσε τις συναυλίες του - Η επίσημη ανακοίνωση & το πρόβλημα υγείας του
«Δεν θα υπάρξει νέα Ελευθερία Αρβανιτάκη. Για να ξεχωρίσεις πρέπει να έχεις δικό σου μονοπάτι»
Συγκίνησε η Δέσποινα Βανδή από τη σκηνή του Λυκαβηττού 23 χρόνια μετά: «Σας ευχαριστώ! Eίμαι ευγνώμων!»
Ορέστης Τζιόβας: «Λογικό ο Μάρκος Σεφερλής να χτυπιέται! Η σάτιρά του βασίζεται σε στερεότυπα και σεξισμό»
Νίκος Μωραΐτης: «Ο ομοφοβικός, πραξικοπηματίας, Πολάκης, κατάπιε σαν μουρουνόλαδο τον γκέι Κασσελάκη»
Shaya: «Είχα γυναικολογικό πρόβλημα και οι γιατροί δεν μπορούσαν να σώσουν τη μήτρα μου»
«Λύγισε» η Φαίη Σκορδά μιλώντας για τον θάνατο του πατέρα της – Η συμβουλή της μητέρας της
Υπό επιτήρηση στη φυλακή o Diddy - Υπάρχουν φόβοι για αυτοχειρία
Ο καβγάς στο αυτοκίνητο με τον Ben Affleck και τα δάκρυα της Jennifer Lopez
Νίνο: «Έχω περάσει πολλά μαύρα. Δεν μπορώ να χωνέψω πόσες φορές έπρεπε να σηκωθώ»