11o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Στο θέμα της προσφυγικής κρίσης εστιάζεται το φετινό 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που αρχίζει την 1η Αυγούστου στην καρδιά της παλιάς πόλης, δίπλα στο Μεσαιωνικό Κάστρο και που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Brave New Culture" και στηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, για ενδέκατη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού,  στρέφει το βλέμμα σε μια αθέατη πλευρά της πραγματικότητας μέσα από κορυφαίες ταινίες ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο "εισάγοντας νέες οπτικές σε καυτά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας, προβάλλει κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτικά και πολιτισμικά ζητήματα, σχολιάζοντας τις δυσχερείς κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που μας περιβάλλουν σε παγκόσμιο επίπεδο".
 
Ειδικά φέτος και εξαιτίας της έξαρσης της προσφυγικής κρίσης, και κατ’επέκτασην της παραγωγής ταινιών γύρω από αυτή, το Φεστιβάλ εστιάζει στο θέμα μέσα από τρεις σημαντικές ταινίες, που η καθεμία από αυτές προσεγγίζει την προσφυγική κρίση με διαφορετικό τρόπο.
 
Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμη πως το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού επιλέχθηκε φέτος ως η φιλοξενούσα αρχή για το "The Masterschool",  του European Documentary Campus, ένα ευρωπαϊκό θεσμό υπεύθυνο για την εκπαίδευση και κατάρτιση των παραγωγών και σκηνοθετών ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, μέσα από ειδικά σχεδιασμένα τεχνικά και συμβουλευτικά προγράμματα.
 
Οι συμμετέχοντες, που θα καταφθάσουν στην Κύπρο από ολόκληρη την Ευρώπη, θα λάβουν μέρος σε προγράμματα ανάπτυξης παραγωγής, τρόπους χρηματοδότησης, pitching sessions και κατάρτιση για τη διανομή και προώθηση των ταινιών τους στο κινηματογραφικό δίκτυο.
 
Πρόκειται για έναν από τους πιο αναγνωρισμένους οργανισμούς κατάρτισης και εκπαίδευσης στην Ευρώπη, μέσα από τον οποίο πολλές ταινίες βρήκαν τον δρόμο προς την (συμ)παραγωγή, τη χρηματοδότηση και τη διανομή.
 
Μερικές από τις δράσεις του Documentary Campus, το οποίο θα πραγματοποιείται παράλληλα με το Φεστιβάλ, θα είναι ανοιχτές για το κοινό, και θα αποτελέσουν μια θαυμάσια ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να πάρουν μια γεύση από τις δράσεις του εν λόγω διεθνούς οργανισμού.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Moving Docs", μέλος του οποίου είναι και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα προβληθεί αριθμός ταινιών που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα που αποτελεί μια πρωτοβουλία του European Documentary Network (EDN) και στηρίζεται από το Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε για την από κοινού πανευρωπαϊκή διανομή ταινιών ντοκιμαντέρ και στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία καινοτόμων στρατηγικών προώθησης σε ακρoατήρια σε αστικά κέντρα και αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, έτσι ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει συχνές προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ μέσα από μια μεγάλη ποικιλία μέσων.

Συνολικά από την 1η μέχρι τις 8 Αυγούστου, θα προβληθούν στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, 21 από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της φεστιβαλικής χρονιάς, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, ενώ η είσοδος έχει καθοριστεί στα 2 ευρώ ανά ταινία ή 25 ευρώ για όλες τις προβολές.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών