Το «λαβείν και το δούναι» της Κρίστιαν Χρίστου- Ένα βιβλίο για τη Λεμεσό

Είναι ωραίο να μεγαλώνεις με την πόλη σου. Να είσαι οργανισμός μέσα της, να παίρνεις το οξυγόνο της, να βιώνεις με όλες τις αισθήσεις σου τα χαρίσματά της και να νιώθεις ως καθήκον την προσφορά έναντι της. Είναι καλύτερο αν μπορείς να βελτιώνεις την μορφή της πόλης σου και να εμπλουτίζεις το περιεχόμενο της ζωής της.   
Τα βιώματα, όπως και το έργο της αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χρίστου, έχουν αυτή ακριβώς την σύνδεση κι αποτυπώνονται στις 330 σελίδες του βιβλίου της «Λεμεσός. Η θάλασσα κι η παπαρούνα». 
Η δομή του βιβλίου στήθηκε στη βάση της εξέλιξης της ζωής της συγγραφέως. Περιγράφονται τα παιδικά της χρόνια, η οικογένεια, οι γείτονες, ο περίγυρος στα χρόνια της ανεμελιάς (η ξαπολυσούρα κατά την έκφραση της Κρίστιαν), πρόσωπα καθημερινά αλλά και προσωπικότητες, το κάθε τι που άσκησε επιρροή και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της. Ταυτόχρονα η επίδραση του περιβάλλοντα χώρου και πρώτα απ’ όλα η θάλασσα, τα σχολικά χρόνια, οι σπουδές και τα εφόδια για το λειτούργημα που επέλεξε κι έγινε ο άξονας δημιουργίας της. 
Τα εφόδια για αυτό το ταξίδι επαρκή, πλούσια, προνομιακά κατά την ίδια την συγγραφέα. 
Κι τα αποτελέσματα της αρχιτεκτονικής δραστηριότητας της, -είναι φτωχή η έκφραση να την ονομάσεις επαγγελματική- εντυπωσιακά αλλά το κυριότερο ζωτικά κι ωφέλιμα. 
Η Λεμεσός στο επίκεντρο, προσοχή στο περιβάλλον, αυστηρότητα για τις πολεοδομικές αρχές και σχέδια, σεβασμό στην αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και αγώνας για το κεφάλαιο διατήρησης των αξιόλογων κτιριακών κληροδοτημάτων μας. Οργή για τις αστοχίες και τις αυθαίρετες κατεδαφίσεις των πιο αξιόλογων κτηρίων.  Αυτός είναι ο κορμός του βιβλίου «Λεμεσός. Η θάλασσα και η παπαρούνα».  Συνάμα οι κοινωνικοί αγώνες κι ιδιαίτερα ο αγώνας της γυναίκας η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της, με αντισταθμίσματα την πρόοδο σε όλους τους τομείς, συνεντεύξεις με προσωπικότητες που κατά καιρούς πήρε η συγγραφέας συμπληρώνουν τα περιεχόμενα της έκδοσης. Κατά την σημείωση της Κρίστιαν, πρόκειται για «άρθρα και συνεντεύξεις με πρόσωπα και θέματα που με συγκίνησαν» 
 Μ’ ένα σπουδαίο, συνοδευτικό του κάθε κεφαλαίου, φωτογραφικό υλικό, του νοσταλγικού «τότε» με το όμορφο «τώρα»,     


-Τι είναι η «θάλασσα» και τι η «παπαρούνα;». -Το μικρό και το απέραντο. Ότι σημάδεψε την πορεία ζωής της συγγραφέως. Η μεγαλοσύνη της θάλασσας κι οι περίτεχνες ζωηρές πινελιές, στο κέλυφος ενός μικροσκοπικού ζωυφίου,(παπαρούνας), ή στο κουστούμι της μικρής καρναβαλίστριας. Ότι δηλαδή μικρό ή μεγάλο, μας συγκινεί, αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια του, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας αφυπνίσει, να γεμίσει τη ζωή μας. Οι στέρεες βάσεις που πατάμε στη ζωή για να προχωρούμε και να δημιουργούμε! 

ΦΩΤΟ trakasol Οι αποθήκες Τρακασιόλ, που αποκαταστάθηκαν «δια χειρός Κρίστιαν» και μεταμορφώθηκαν σε πολιτιστικό κέντρο.

MOLOS Ο Μόλος της Λεμεσού όπως ήταν παλιά Διακρίνεται το ξενοδοχείο Κοντινεντάλ και οι μαθήτριες με τη στολή του σχολείου της.

EXOFYLO
OPISTHOFILO ME FVTO THS KRISTIAN 

Γιάννης Κωστακόπουλος                      kostakopoulosy@gmail.com

•    Το βιβλίο της Κρίστιαν Χρίστου θα παρουσιαστεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο πολιτιστικό κέντρο «Τρακασόλ» της Μαρίνας Λεμεσού. Την παρουσίαση θα κάνουν ο μελετητής-αρχιτέκτονας Τάσος Ανδρέου και η Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Αθηνά Αριστοτέλους.
 

 

 

 

Δειτε Επισης

Ο Αντίνοος Αλμπάνης ενεπλάκη σε τροχαίο λίγες ώρες πριν εμφανιστεί στο Breakfast@Star
Γιώργος Τσαγκαράκης: «Η κόρη της Ζωής Λάσκαρη χρωστάει. Ήρθαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της δημοπρασίας»
Η Κωνσταντίνα Ευριπίδου μιλά on camera για τη σχέση της με τον Φίλιππο Μιχόπουλο & την Αθηνά Οικονομάκου
Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Τι ζητά από την Έλενα Χριστοπούλου
Μαρία Σολωμού: «Άφησα το σπίτι μου, να μη κουνηθεί το παιδί & ήρθε ο Μάριος Αθανασίου με την οικογένειά του»
Mike: «Έχω απατήσει και μετά το μετάνιωσα» – Η εξομολόγηση για την ανήθικη πρόταση των 7000 ευρώ
Ηλίας Βαλάσης: «Ήμουν πολλά χρόνια στρατιωτικός, υπάρχουν σιχάματα στις Ένοπλες Δυνάμεις σαν τον Βλάσση»
Μαρίνα Ψάλτη: «Ούτε κατάλαβα πως μπήκα στο χειρουργείο. Έμεινα σχεδόν έναν μήνα. Έχω τρία αυτοάνοασα»
Ετεοκλής Παύλου: «Ο πατέρας μου πέθανε στα χέρια μου όταν ήμουν επτά χρονών»
Στο νοσοκομείο η Δέσποινα Μοιραράκη - Ο λόγος που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο