Κώστας και Μαργαρίτα Παρασκευαΐδη: Δίπλα στον άνθρωπο

Ένας σκοπός ιερός. Δύο δυναμικά άτομα, γεμάτα αισιοδοξία και αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Ο Κώστας και η Μαργαρίτα Παρασκευαΐδη μάς υποδέχτηκαν στον χώρο τους και μας «ξενάγησαν» στον κόσμο της προσφοράς και της ανθρωπιάς. Πόσο δύσκολο είναι τελικά να συνεχίζεις το έργο ενός ιδρύματος όπως το Ίδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη; Η απάντηση είναι εύκολη. Όταν θέλεις, μπορείς. 
Της Δήμητρας Γεωργίου
Φωτογραφίες Jo Michaelides
Styling Σοφία Χαραλάμπους 
 

Αναλάβατε να συνεχίσετε ένα μεγάλο όραμα που ξεκίνησε το 1980. Το Ίδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη. Ήταν φαντάζομαι μια μεγάλη πρόκληση για εσάς. 
Κ.Π.: Σίγουρα ήταν και είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση, να συνεχίσουμε το φιλανθρωπικό έργο του Γεώργιου και της Θέλμας Παρασκευαΐδη. Το Ίδρυμα ήταν και είναι το καμάρι των θείων μου. Έχοντας όμως το παράδειγμα της ζωής και του χαρακτήρα των θείων μου είναι σαν να έχω μια πυξίδα που με καθοδηγεί. Η αντιμετώπισή τους πάντοτε προς τον συνάνθρωπό τους ήταν η αγάπη και η βοήθεια με κάθε τρόπο. Αυτό προσπαθούμε να ακολουθούμε και εμείς στο Ίδρυμα.

Πέστε μας λίγα πράγματα για το Ίδρυμα. Με ποια νοσοκομεία συνεργάζεται και ποιοι μπορούν να αποταθούν στο Ίδρυμα για βοήθεια;
Μ.Π.: Το Ίδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1980 από τον Γεώργιο και την Θέλμα Παρασκευαΐδη με στόχο τη φιλανθρωπική προσφορά τους στην κοινωνία της Κύπρου. Το 1981 ο Γεώργιος Παρασκευαΐδης, με τη διορατικότητα που τον διέκρινε, ξεκίνησε τη συνεργασία με το νοσοκομείο Shriners Springfield, το οποίο ειδικεύεται σε ορθοπεδικά προβλήματα για παιδιά και άτομα κάτω των 18 χρόνων. Στα πλαίσια της συνεργασίας, κάθε χρόνο επισκέπτεται την Κύπρο ομάδα ιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι και εξετάζουν 400-500 παιδιά. Κατά τη διάρκεια του χρόνου επίσης γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τηλε-ιατρικές εξετάσεις. Όσα περιστατικά χρειάζονται εγχείρηση ή άλλη θεραπεία, αποστέλλονται στο νοσοκομείο. Σε εμάς μπορεί να αποταθεί οποιοδήποτε άτομο κάτω των 18 με ορθοπεδικά προβλήματα, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειας.

Τι προσφέρει η βοήθεια του Ιδρύματος ακριβώς; 
Κ.Π.: Όλες οι αιτήσεις, οι εξετάσεις, οι εγχειρήσεις και οι θεραπείες που προσφέρονται από το νοσοκομείο είναι εντελώς δωρεάν. Το Ίδρυμα επιπλέον στηρίζει περιπτώσεις οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα μετάβασης και παραμονής στην Αμερική.
 

 

 


Ποια η διαδικασία της αίτησης για βοήθεια από το Ίδρυμα; Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;
Μ.Π.: Η διαδικασία της αίτησης είναι απλή, τα άτομα που ενδιαφέρονται πρέπει να συμπληρώσουν ειδική αίτηση του νοσοκομείου στα γραφεία του Ιδρύματος. Μαζί με την αίτηση επισυνάπτεται ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησης του παιδιού και μια ιατρική έκθεση στα αγγλικά από ορθοπεδικό γιατρό. Συνιστάται επίσης να αποστέλλεται και CD ή USB με πρόσφατες ακτινογραφίες. Τα γραφεία του Ιδρύματος είναι στη Λευκωσία, στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή 36, ενώ το τηλέφωνό μας είναι 22445367.

Ποια είναι η χρονική περίοδος για τις αιτήσεις και η διαδικασία της επιλογής;
Μ.Π.: Αιτήσεις δεχόμαστε κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Για να δοθεί όμως ραντεβού για την επόμενη επίσκεψη των γιατρών τον Οκτώβρη, θα πρέπει οι αιτήσεις να υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου. Οι αιτήσεις αποστέλλονται στο νοσοκομείο και για να γίνει κάποιος δεκτός ως ασθενής πρέπει η αίτησή του να εγκριθεί από το ιατρικό συμβούλιο του νοσοκομείου. Τα κριτήρια επιλογής είναι καθαρά ιατρικά, δηλαδή αν είναι ένα περιστατικό που εμπίπτει στις ειδικότητες τους και μπορούν να βοηθήσουν.

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να είναι το παιδί για να εγχειριστεί; 
Μ.Π.: Αιτήσεις γίνονται δεκτές από παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 χρόνων, αλλά σε περιπτώσεις όπου έχει ξεκινήσει η παρακολούθηση, η θεραπεία συνεχίζεται μέχρι τα 21. 

Πόσο επηρέασε το Ίδρυμα η οικονομική κρίση; 
Κ.Π.: Σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει άμεσα το Ίδρυμα, διότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες του κόσμου και της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειωθεί τα έσοδα από το οίκημα του Ιδρύματος.

Υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Ιδρύματος στη συνέχεια; 
Μ.Π.: Το Ίδρυμα δεν διοργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις αλλά σε κάποιες περιπτώσεις στηρίζει τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φίλων του νοσοκομείου Shriners στο Springfield της Μασαχουσέτης. Ακολουθώντας τη σελίδα μας στο Facebook μπορεί κανείς να ενημερώνεται για τα νέα μας αλλά και για τα νέα του νοσοκομείου Shriners Springfield στο https://www.facebook.com/paraskevaidesfoundation.
 

Πόσα παιδιά έχουν εγχειριστεί μέχρι σήμερα; 
Μ.Π.: Κατά τη διάρκεια των 35 χρόνων συνεργασίας έχουν εγχειριστεί και τύχει θεραπείας στο νοσοκομείο στο Springfield πέραν των 3.000 παιδιών. Επίσης, πέραν των 15.000 παιδιών έχουν εξεταστεί κατά τις επισκέψεις των γιατρών στην Κύπρο. 

Μιλάμε για ένα τεράστιο έργο που αλλάζει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Πώς σας κάνει να αισθάνεστε αυτό;
Κ.Π.: Σίγουρα χαρά και ικανοποίηση διότι μπορούμε να βοηθήσουμε τόσο κόσμο. Ταυτόχρονα όμως και πολύ μεγάλη ευθύνη να συνεχιστεί το έργο και το όραμα του Γεώργιου και της Θέλμας Παρασκευαΐδη και να ενδυναμωθεί αυτή η συνεργασία ώστε να βοηθηθούν ακόμα περισσότερα παιδιά. 

Μιλήστε μας για τον Σύνδεσμο Φίλων του νοσοκομείου Shriners στο Springfield της Μασαχουσέτης;
Κ.Π.: Ο Σύνδεσμος Φίλων του νοσοκομείου Shriners στο Springfield δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από πρωτοβουλία ατόμων που ήθελαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς το νοσοκομείο. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους διοργανώνουν κάποιες εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα με κύριο σκοπό να προβάλουν την προσφορά του νοσοκομείου προς τα παιδιά της Κύπρου αλλά και να την ενισχύσουν. 

Υπάρχει κάποια ιστορία παιδιού που δεν θα ξεχάσετε ποτέ; 
Κ.Π.: Υπάρχουν πολλές ιστορίες και πολλές περιπτώσεις που μας άγγιξαν. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα συγκινητικό είναι όταν άτομα τα οποία έτυχαν θεραπείας ως παιδιά στο νοσοκομείο, ενήλικες τώρα, προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθεια και τη στήριξή τους κατά τις ετήσιες επισκέψεις της ιατρικής ομάδας του νοσοκομείου, εκφράζοντας έτσι την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους.

Είναι εύκολο να εργάζονται μαζί μπαμπάς και κόρη; 
Κ.Π.: Για εμένα είναι ιδιαίτερη χαρά να βλέπω την κόρη μου να ενδιαφέρεται και να προσφέρει για το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειας. 
Μ.Π.: Εγώ προσωπικά το βρίσκω πολύ εύκολο, καθώς γνωρίζω τον τρόπο που σκέφτεται ο πατέρας μου και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση και στις αποφάσεις του. Έχουμε επίσης παρόμοιο τρόπο να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις, πράγμα που βοηθά τη συνεργασία μας.

Σε ένα τόσο μεγάλο έργο, φαντάζομαι θα υπάρχουν και πολλές δυσκολίες. Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας σάς βοηθούν να τα ξεπεράσετε; 
Κ.Π.: Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες και δύσκολες στιγμές όταν ασχολείσαι με τον ανθρώπινο πόνο. Πιστεύω ότι ένα βασικό στοιχείο για την αντιμετώπισή τους είναι η αφοσίωση σε αυτό που κάνεις, η ψυχραιμία στη λήψη αποφάσεων και η ετοιμότητα να ακούς και να δέχεσαι απόψεις από τους συνεργάτες σου.
Μ.Π.: Οι δυσκολίες είναι σίγουρα πολλές. Πιστεύω ότι αυτό που με βοηθά είναι η ικανότητά μου να βλέπω την ευρύτερη εικόνα και να βρίσκω την ισορροπία μεταξύ συναισθήματος και λογικής.

Τι θαυμάζετε και τι λατρεύετε ο ένας στον άλλον; 
Κ.Π.: Θαυμάζω τον δυναμισμό της αλλά και την ευαισθησία της προς τον ανθρώπινο πόνο.
Μ.Π.: Για εμένα η υπομονή και η ψυχραιμία του σε δύσκολες καταστάσεις αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Μαργαρίτα, η μεγάλη σου αγάπη είναι η τέχνη. Πότε κατάλαβες πως είχες καλλιτεχνική φλέβα; Να σε φανταστώ μικρή να ζωγραφίζεις συνεχώς και παντού; 
Μ.Π.: Ναι, κάπως έτσι ήταν η παιδική μου ηλικία. Λάτρευα να ζωγραφίζω αλλά και να δημιουργώ γενικότερα. Μεγαλώνοντας, το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για την τέχνη και την ιστορία της τέχνης όλο και αυξανόταν. Η τελική απόφαση να σπουδάσω ζωγραφική ήρθε στην εφηβεία, μετά από ένα ταξίδι στη Φλωρεντία, όπου τελικά και κατέληξα, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Θα δούμε σύντομα τα έργα σου σε έκθεση;
Μ.Π.: Δεν έχω προγραμματισμένη κάποια ατομική έκθεση αυτή τη στιγμή. Δημιουργώ στον ελεύθερό μου χρόνο και ίσως κάποια στιγμή, όταν νιώσω ότι έχω μια ολοκληρωμένη συλλογή, να την εκθέσω.

Τι σας χαλαρώνει και τι λατρεύετε να κάνετε μαζί;
Κ.Π.: Χαλαρώνουμε και οι δύο απολαμβάνοντας ένα καλό κρασί μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ποια είναι τα σχέδια αλλά και το όνειρό σας για το Ίδρυμα; 
Κ.Π.: Προσδοκία μας είναι να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η συνεργασία με το νοσοκομείο Shriners Springfield, διότι η ωφέλεια προς τα παιδιά της Κύπρου είναι σημαντικότατη. Όνειρό μας είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία και με άλλους παρόμοιους οργανισμούς για να καλύψουμε και άλλες ανάγκες της κοινωνίας.

Τι θα θέλατε να ζητήσετε από το κράτος αλλά και τον κόσμο; 
Κ.Π.: Η συνεργασία μας με το κράτος, τις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι εξαιρετικές. Τους ευχαριστούμε και προσβλέπουμε στη συνέχισή της στην ίδια βάση. 
Μ.Π.: Καλούμε τον κόσμο, όσους έχουν ανάγκη ή γνωρίζουν κάποιον που έχει ανάγκη τη βοήθειά μας, να επικοινωνήσει με το Ίδρυμα.
 
 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε μικρές επιπλοκές η Μαρινέλλα, δύο μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο
Κωνσταντίνος Αργυρός – Αλεξάνδρα Νίκα: Η πρώτη φωτογραφία του γιου τους από το μαιευτήριο
Ανθή Βούλγαρη: «Έκανα τέσσερις εξωσωματικές & σκόπευα να κάνω μία τελευταία το καλοκαίρι. Είμαι στον 6ο!»
Η συγκίνηση του Νίκου Ψαρρά για τη μητέρα του που έχασε πριν από μία εβδομάδα
Γέννησε η Φωτεινή Πετρογιάννη: «Είναι συγκινημένη, δεν σταματάει να κλαίει»
Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η Βέφα Αλεξιάδου
Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου - Άφησε την τελευταία της πνοή 91 ετών, τα ξημερώματα της Δευτέρας
Έλενα Χριστοπούλου για Ηλιάνα Παπαγεωργίου: «Το τι θα κάνω εγώ, είναι δικό μου θέμα»
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Όχι δεν είμαι ερωτευμένος. Είμαι καλά. Ο γάμος είναι για μια φορά. Αλλά, ποτέ μη λες ποτέ»
Ζέτα Δούκα: «Στα 51 μου, έμαθα να διεκδικώ το δίκιο μου αλλά και να ζητάω συγγνώμη όταν φταίω»