Ν. Πελετιέ – Ά. Ευσταθίου: Τι ετοιμάζουν;

Η τέχνη δεν έχει σύνορα. Θα την βρεις παντού. Στον δρόμο, σε γκαλερί, σε παλιά κτίρια, φτάνει να ψάξεις για να την βρεις. Πώς η IsNotGallery βρέθηκε στο ξενοδοχείο Almyra και τι ακριβώς ετοιμάζουν ο καλλιτέχνης Άντρος Ευσταθίου και η διευθύντρια του ξενοδοχείου Almyra, Νατάσα Πελετιέ;

IsNotGallery goes to… Almyra. Mιλήστε μας λίγο γι’ αυτή τη συνεργασία. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Άντρος: Η πρόσκληση ήρθε από τη Thanos Hotels και συγκεκριμένα από τη Νατάσα Μιχαηλίδου, η οποία λειτουργεί ως πρεσβευτής της δημιουργίας pop-up εκθέσεων στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο. Η IsNotGallery είναι ένας χώρος τέχνης που απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι «δημιουργεί» εκθέσεις και σε χώρους εκτός γκαλερί, και αυτή η πρόσκληση από το ξενοδοχείο Almyra μάς έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια pop-up πολυθεματική έκθεση σύγχρονης τέχνης και ήταν για μας μια πρόκληση το να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Νατάσα: Μέσα στα πλαίσια των εορτασμών του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017, o Όμιλος Thanos Hotels and Resorts διοργανώνει το δικό του φεστιβάλ pop-up τέχνης και πολιτισμού που θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η IsNotGallery είναι ένας φρέσκος, μοντέρνος, πρωτότυπος χώρος με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, χτισμένος με υλικά όπως το μπετόν και το μέταλλο, όπως ακριβώς και το ξενοδοχείο Almyra. Χτισμένο σε μια δεκαετία η οποία προώθησε τον μοντερνισμό σε όλη την Ευρώπη, το ξενοδοχείο αποτελεί σήμερα σταθμό στη μοντέρνα αρχιτεκτονική.
Γιατί στο Almyra; Ποιες λεπτομέρειες κρύβονται πίσω από το concept;
Νατάσα: Το Αlmyra προσφέρει μια εντελώς νέα, ποιοτική εμπειρία στην τέχνη και στον πολιτισμό, σ’ ένα εκλεπτυσμένο περιβάλλον ενός ξενοδοχείου «design» και προσκαλεί το κοινό να συναντήσει τους νέους καλλιτέχνες, προβάλλοντας συνάμα την ουσιαστική αίσθηση κοινωνικής μας ευθύνης, υιοθετώντας τους ρυθμούς της πόλης, της περιοχής και του τόπου. Στα πλαίσια των πιο πάνω εκδηλώσεων, το Almyra διοργανώνει και άλλες pop-up καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως pop-up γκαλερί, εργαστήρια κεραμικής τέχνης για παιδιά, δημιουργία κολάζ και βιβλίων παραμυθιών, οι οποίες θα προσφέρουν μια πραγματική γεύση εξελιγμένης μοναδικότητας. Το ταξίδι θα συνεχίσει όλο το καλοκαίρι με πραγματικές θεατρικές εκδηλώσεις, σύντομες υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, καθώς επίσης και εργαστήρια κινουμένων σχεδίων για παιδιά.
Άντρος: Στο Almyra, επειδή νομίζω ότι είναι ένας ιδιαίτερος χώρος υψηλής αισθητικής, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.
Σε ποιους χώρους του ξενοδοχείου θα συναντήσουμε την έκθεση;
Άντρος: Θα προσπαθήσουμε να «ντύσουμε» το ξενοδοχείο με μοναδικά κομμάτια σύγχρονης τέχνης.
Βλέπουμε εκθέσεις να γίνονται σε διάφορα μέρη και όχι μόνο σε γκαλερί. Τελικά η τέχνη δεν έχει σύνορα;
Άντρος: Γιατί να έχει σύνορα η τέχνη; Η τέχνη πρέπει να ταξιδεύει και να πηγαίνει αυτή κοντά στον κόσμο.
Μέχρι πότε θα κρατήσει η έκθεση;
Νατάσα: H έκθεση ξεκινά στις 4 Ιουνίου με ένα μεγάλο πάρτι και θα κρατήσει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Τα έργα θα τα συναντάμε καθημερινά σε όλους τους χώρους του Almyra.
Ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση και πώς έγινε η επιλογή τους;
Άντρος: Στην έκθεση θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Tatiana Almond, Κωνσταντίνος Άλφα, Βαρβάρα Γεωργίου, Άντρος Ευσταθίου, Μαρία Ευσταθίου, Anna Kim, Χριστίνα Κιούστη, Χαριτίνη Κυριάκου, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Έλενα Μιχαήλ, Δημήτριος Οικονόμου, Ελένη Πρατσή, rockthedog, Κωνσταντίνος Σάββα, Κυριακή Σιοπαχά, Κωνσταντίνος Στεφάνου και Τατιάνα Φεραχιάν. Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος είναι καλλιτέχνες που συνεργάζονται με την IsNotGallery τα τελευταία χρόνια και οι εικαστικές τους δουλειές είναι για εμάς υψηλής αισθητικής και αξίας.
Τι χαρακτηρίζει τα έργα και τι αποπνέουν;
Άντρος: Τα έργα τέχνης που θα δείξουμε στην έκθεση αποπνέουν φρεσκάδα και τα χαρακτηρίζει η έμπνευση και η φρέσκια ματιά των δημιουργών.
Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος πρέπει να δει αυτή την έκθεση;
Νατάσα:
Η έκθεση αυτή, μοναδική στο είδος της, θα προσφέρει μια νέα εμπειρία στη σύγχρονη τέχνη και στον πολιτισμό σ’ έναν ιδιαίτερο χώρο όπως το Almyra, κάτι που πραγματικά το κοινό της Πάφου δεν έχει την ευκαιρία να βιώνει συχνά. Είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι το κοινό της Πάφου, και όχι μόνο, θα αγκαλιάσει με ενθουσιασμό αυτή μας την εκδήλωση και συνάμα θα προσμένει περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις στο κοντινό μέλλον.

 

 


Άντρος: Πρώτα απ’ όλα επειδή γίνεται στην Πάφο! Ειδικά οι Παφίτες πρέπει να την επισκεφθούν οπωσδήποτε. Τέτοιου είδους εκθέσεις, σε τέτοια μεγάλη κλίμακα, δεν τις βλέπεις συχνά σε πόλεις όπως η Πάφος, η οποία δικαίως θεωρείται παραμελημένη από όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο ο κόσμος πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία και να έρθει για να μυηθεί στον μαγικό κόσμο της τέχνης.
Τι θα δούμε στην έκθεση και ποιο το μήνυμα που θέλει να στείλει;
Άντρος: Στην έκθεση θα δει ο επισκέπτης σύγχρονα έργα τέχνης διαφορετικής τεχνοτροπίας. Θα δείτε έργα κλασικής ζωγραφικής, φωτογραφικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις, stencils και κεραμικά. Το μήνυμα είναι απλό: «Ζήσε την εμπειρία».
Αγαπάτε και οι δύο την τέχνη. Πότε θυμάστε να μπήκε στη ζωή σας;
Νατάσα: Από πολύ μικρή, θυμάμαι τον πατέρα μου να έχει στο χέρι ένα στιλό και να εκφράζει τις σκέψεις του ζωγραφίζοντας αφηρημένα διάφορα σχέδια. Αυτά τα αφηρημένα σχέδια αποτυπώθηκαν στο υποσυνείδητό μου και με τα χρόνια έγιναν εικόνες, ερεθίσματα. Ακόμη, θυμάμαι επισκέψεις σε μουσεία και διάφορες άλλες εκθέσεις και εκδηλώσεις, που μπορεί τότε να μην τις εκτιμούσα, αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια έγιναν και αυτά ερεθίσματα. Αυτός ο πλούτος των ερεθισμάτων με έκαναν να αγαπήσω την τέχνη.
Άντρος: Εγώ γεννήθηκα σ’ ένα σπίτι που ήταν γεμάτο με πίνακες ζωγραφικής λόγω του ερασιτέχνη ζωγράφου πατέρα μου. Θυμάμαι από πολύ μικρή ηλικία τις μυρωδιές των μπογιών, αραιά και πού θυμάμαι τον χώρο όπου ζωγράφιζε ο πατέρας μου. Θυμάμαι επίσης τις εκθέσεις του, αλλά και την αγωνία του να μας δείξει τα καινούργια του έργα, ρωτώντας μας εναγωνίως εάν μας άρεσαν. Και μόνο αυτά, καταλαβαίνετε τι ρόλο μπορούν να παίξουν στον ψυχισμό ενός παιδιού.
Στο δελτίο Τύπου λέτε πως στην έκθεση συμμετέχουν εργάτες της τέχνης. Τι κάνει κάποιον εργάτη της τέχνης;
Άντρος: O περισσότερος κόσμος νομίζει ότι οι καλλιτέχνες είναι κάτι τύποι μποέμ, οι οποίοι ζουν σε έναν δικό τους φανταστικό τόπο και δεν έχουν επαφή με την πραγματική όψη της καθημερινότητας. Ναι, ισχύει αυτό για μια μερίδα καλλιτεχνών, αλλά εμάς αυτοί οι «καλλιτέχνες» δεν μας ενδιαφέρουν. Εμείς ως IsNotGallery συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες οι οποίοι δημιουργούν «σοβαρά» σύγχρονα έργα τέχνης και που έχουν ένα πολύ καλό καλλιτεχνικό υπόβαθρο έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στο καλλιτεχνικό σκηνικό της τοπικής αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας.
Πώς ήταν η μεταξύ σας συνεργασία; Υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις στα συρτάρια σας; Θα συνεργαστείτε και για άλλα projects στο μέλλον;
Νατάσα: Η συνεργασία μας είναι άψογη λόγω του ότι μας συνδέουν κοινές ιδέες και η ίδια αγάπη για την τέχνη και τους νέους καλλιτέχνες. Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε και για άλλα projects, όπως ο «Κόσμος της Κύπρου» που θα ταξιδέψει στην Πάφο.
Άντρος: Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα ήταν άψογη! Δεν έχω γνωρίσει ανθρώπους πιο δοτικούς, ευγενικούς και «ανοικτούς» να ακούσουν την άποψή σου. Ανθρώπους όπως η Νατάσα και τα αδέλφια της, Θάνος και Άννα.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης του εξωτερικού;
Νατάσα: Αγαπημένος ξένος καλλιτέχνης για μένα είναι ο Αi Weiwei από την Κίνα, o οποίος είναι ένας καταξιωμένος σύγχρονος καλλιτέχνης και ακτιβιστής, υπέρμαχος και υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της σκέψης του ατόμου.
Ποιον Κύπριο καλλιτέχνη ξεχωρίζετε;
Νατάσα: Ξεχωρίζω τον Πόλυ Πεσλίκα από τη Λεμεσό, που είναι επίσης ένας σύγχρονος καλλιτέχνης και που αυτή τη στιγμή ετοιμάζει έκθεση στο μουσείο Bethanien στο Βερολίνο.
Τέχνη για σας σημαίνει…
Νατάσα: Για μένα η τέχνη σημαίνει ελεύθερο πνεύμα.
  

 

 

 

Δειτε Επισης

Η νέα φωτό της νεογέννητης κόρης της Ιλάειρα Ζήση: «Μέσα από εσένα, αγάπησα ξανά και εμένα»
Δώρα Χρυσικού: «Αναλογίζομαι τα όσα πάλεψα & παλεύω, όσα ονειρεύτηκα & γίνονται πραγματικότητα»
Χριστίνα Σάλτη: «Δεν ξέρω αν μπορώ να ζήσω μια ρομαντική σχέση στην εποχή μας, δεν εμπιστεύομαι»
Θάνος Μπίρκος: «Μπαίνω σε μαγαζιά που δεν έχει νούμερα για μένα και λέω… απλώς κοιτάζω»
Aποθέωση της iconic Celine Dion έξω από το ξενοδοχείο της στο Παρίσι
Η ερώτηση που την εξόργισε την Ιωάννα Τούνη: «Ως εδώ και μη παρέκει! Πόσο να αντέξω»
Η Βάνα Μπάρμπα ξεσπά ξανά για την καταγγελία εις βάρος της: «Είναι ντροπή! Είναι ρουφιανισμός»
Δημήτρης Ουγγαρέζος για Γιώργο Λιάγκα: «Θα χαιρετηθούμε, εκτός αν γυρίσει & φύγει»
Ο Πύρρος Δήμας φωτογραφίζεται με τον Snoop Dogg λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών
Το κείμενο που έγραψε η Τζένη Καρέζη πριν πεθάνει: «Θα αγωνιστώ για τη ζωή μου»