NULL

Όμορφο χαμόγελο σημαίνει πανέμορφο πρόσωπο. Προσέχεις τα δόντια σου όμως τα βλέπεις να κιτρινίζουν και δεν ξέρεις τι φταίει. Η χειρούργος οδοντίατρος Δρ. Αμαλία Παναγιώτου εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και πώς να το αντιμετωπίσεις. 
Ενώ οι διασημότητες και τα ομορφότερα μοντέλα λανσάρουν κατάλευκα δόντια, το χαμόγελο των υπολοίπων ανθρώπων γίνεται ολοένα και πιο κίτρινο. Αυτό σίγουρα δεν μας παραξενεύει καθώς μια σειρά από διάφορους παράγοντες μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των δοντιών σας και να τα μετατρέψει σε πιο θαμπά και κίτρινα!
 
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
Οι περισσότερες αιτίες του αποχρωματισμού των δοντιών εμπίπτουν σε δύο ευρείες κατηγορίες: εξωγενή και ενδογενή λεκέδες.
Το κιτρίνισμα μπορεί επίσης να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων υγείας.   
 
ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ:
Βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, την αδαμαντίνη.
Ο σημαντικότερος παράγοντας κιτρινισμού των δοντιών είναι ο τρόπος ζωής. Δηλαδή το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ και τσάι, καθώς και η μάσηση καπνού.
 
Ακόμα τροφές και ροφήματα με έντονες χρωστικές ουσίες όπως κρασί, αναψυκτικά τύπου κόλα, μαύρες σάλτσες, φρούτα όπως κεράσια, βατόμουρα και ρόδι. Αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστικές με προσκόλληση στα δόντια.
 
ΟΜΟΡΦΑ ΔΟΝΤΙΑ, ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Άλλες τροφές που επηρεάζουν αρνητικά και κιτρινίζουν τα δόντια, είναι τα όξινα τρόφιμα τα οποία διαβρώνουν την επιφάνεια του δοντιού με αποτέλεσμα η συγκόλληση των χρωστικών να γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Επίσης, η τανίνη που πρόκειται για ένα πικρό συστατικό του κρασιού αλλά και του τσαγιού που ενισχύει τις χρωστικές να συγκολληθούν στα δόντια.  
 

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ
Οι ενδογενείς χρωστικές.
Πολυάριθμα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ενδογενείς κηλίδες στα δόντια. Στα παιδιά η λήψη τετρακυκλίνης ή δοξυκυκλίνης κατά την ανάπτυξη των δοντιών πριν την ηλικία των 8 ετών.

Στους ενήλικες, η συνεχόμενη στοματοπλύση με χλωρεξιδίνη (στοματοπλυμα για αντιμετώπιση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας), θα προκαλέσει κιτρίνισμα στα δόντια. Επίσης, η μινοκυκλίνη ένα φάρμακο για θεραπεία της ακμής  χρωματίζει τα δόντια. Ακόμα οι χημειοθεραπείες και η ακτινοβολία στην περιοχή της κεφαλής και λαιμού, τα φάρμακα πίεσης, και κάποια αντισταμινικά όπως η αλβουτερόλη, κιτρινίζουν τα δόντια.  Η λήψη μεγάλων δόσεων φθορίου από το στόμα κατά την περίοδο ανάπτυξης των δοντιών, γεγονός που κάνει τα δόντια να δείχνουν διάστικτα με κηλίδες.

Τα δόντια κιτρινίζουν και οι  οδοντιατρικές εργασίες όπως οι εμφράξεις αμαγάματος και η απονεύρωση των δοντιών. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντος είναι και ο χρόνος αφού με την πάροδο του, φθείρεται η αδαμαντίνη με αποτέλεσμα το δόντι να φαίνεται πιο κίτρινο. Ακόμα διάφορα σύνδρομα όπως η ατελής οδοντινογένεση και αμελογένεση.


ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο συστηματικός καθαρισμός από τον οδοντίατρό σας θα απομακρύνει σε ένα μεγάλο βαθμό  τις εξωτερικές χρώσεις που οφείλονται σε τροφές ή στο κάπνισμα. Εάν χρησιμοποιείτε και μια λευκαντική οδοντόπαστα θα προστατέψετε τα δόντια σας από χρώσεις μέχρι να επισκεφθείτε πάλι τον οδοντίατρο. Εάν έχετε τις χρώσεις για πολλά χρόνια, ίσως χρειάζεστε οδοντιατρική λεύκανση, για να απαλλαγείτε από αυτές. Οι εσωτερικές χρώσεις μπορεί να αποχρωματιστούν ή αν είναι ανεξίτηλες να καλυφθούν με θήκες ή με προστομιακή επικάλυψη. Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Ο οδοντίατρός σας όμως θα κρίνει ποια είναι η καταλληλότερη για σας, ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών σας και το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. Ο οδοντίατρός σας πρέπει να συνυπολογίσει:

 
Το βαθμό και το είδος των χρώσεων.

Την ακεραιότητα του δοντιού (εάν έχει μεγάλο σφράγισμα ή εάν χρειάζεται αλλαγές στο σχήμα του).  

Η καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή τροφών και ποτών με χρώμα, ή τουλάχιστο η κατανάλωση ποτών με καλαμάκι, καλή στοματική υγιεινή και η επίσκεψη στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο.

Για περισσότερες απαντήσεις και συμβουλές στις ερωτήσεις σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Χειρούργο Οδοντίατρο Δρ. Αμαλία Παναγιώτου στο τηλέφωνο 25251353.

Δειτε Επισης

Χρήστος Λούλης: «Θυμάμαι την Έμιλυ Κολιανδρή να κλαίει πριν ανοίξει τα μάτια της, ήταν κακοποιητικός»
Αναστάσιος Ράμμος.«Δεν νομίζω ότι έχω αγαπήσει κάποιον γιατί ακόμα δεν έχω αγαπήσει τον εαυτό μου»
Ο Βασίλης Μπισμπίκης χορεύει στην πρεμιέρα της Δέσποινας Βανδή & τον ραίνει με λουλούδια ο Αντώνης Ρέμος
Κώστας Κόκλας: «Δεν πιστεύω στον Θεό, μου αρέσει να μένω σε μοναστήρια αλλά μέχρι εκεί»
Συγκινεί ο Χρήστος Μάστορας με το τραγούδι – αφιέρωση στη γιαγιά του που έχει φύγει από τη ζωή
Λένα Δροσάκη – Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Η πρώτη κοινή τηλεοπτική συνέντευξή τους μετά το διαζύγιο
Εριέττα Κούρκουλου: «Ο πατέρας μου μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, πάθαινε ανακοπές στο σπίτι. Ζούσα το δράμα»
Γιώργος Θεοφάνους: «Δεν ξέρω αν θα μπορούσε άλλη να πει τα τραγούδια μου, όπως τα είπε η Θεοδωρίδου! Φωνάρα!»
Βαρύ πένθος για Μιχάλη Κουϊνέλη – Πέθανε ο πατέρας του
Με αμαξίδιο ο Γιώργος Κατσινόπουλος - Το δύσκολο χειρουργείο στην Αγγλία και η στήριξη του Γιώργου Μαυρίδη