Νίκος Μαυράκης: «Με έχουν κερατώσει»

Χαρά της ζωής, η ψυχή της παρέας. Αυτά θα σκεφτείς με το που θα βρεθείς μαζί του, έστω και για λίγα λεπτά. Σε κερδίζει με το χιούμορ, την ειλικρίνεια και την ευαισθησία του. Ο Νίκος Μαυράκης, ο Γιάννης του «Χωρίς εσένα» του ΑΝΤ1, μας ταξιδεύει από πλατό σε πλατό και μας εξηγεί πώς είναι να παίζεις δίπλα στην Kirsten Dunst και τον Viggo Mortensen.
 
Της Δήμητρας Γεωργίου
Φωτογραφίες Ανδρέας Λουκαΐδης 

 

Μπορείς να απαντήσεις εύκολα στην ερώτηση γιατί έγινες ηθοποιός;
Θα σου πω μια ιστορία και θα καταλάβεις. Συμμετείχα σε μια σχολική παράσταση, όπου έκανα το χελιδόνι. Στην τελευταία παράσταση έπαθα black out και ξεκίνησα να αυτοσχεδιάζω. Έπεσε πολύ γέλιο όπως καταλαβαίνεις. Έπαιρνα συγχαρητήρια και εγώ ντρεπόμουνα επειδή είχα πει άλλα αντί αυτά που έπρεπε. Με φώναξαν στη συνέχεια να παίξω με τις ερασιτεχνικές ομάδες στον πολιτιστικό όμιλο που έχουμε στη Σύρο και κάπως έτσι έγινε η πρώτη μου επαφή με το θέατρο. Ήθελα όμως να σπουδάσω και κάτι άλλο, έτσι πέρασα στα ιατρικά εργαστήρια, μετά πήρα υποτροφία για την Ιατρική στην Πάτρα, ξεκίνησα κανονικά τις σπουδές μου, όμως παράλληλα βρέθηκα και στη δραματική σχολή. Δεν μπορούσαν όμως να συνάδουν τα δύο λόγω της απόστασης από την Πάτρα στην Αθήνα κι έτσι άφησα κρυφά την Ιατρική. Ο μπαμπάς μου δεν μου μιλούσε για έξι μήνες όταν το έμαθε.

Πού βρέθηκες μετά τη δραματική σχολή; Σε θυμάμαι να κάνεις περάσματα από διάφορες τηλεοπτικές σειρές.
Όντως είχα κάνει guest εμφανίσεις στις σειρές «Η γενιά των 592 ευρώ», στον πρώτο κύκλο του «50-50», στα «Κλεμμένα Όνειρα», όταν κάποια στιγμή μού έγινε πρόταση να παίξω σε μια σειρά του εξωτερικού. Ένα κομβικό σημείο για τη μετέπειτα πορεία μου στον χώρο, μιας και παρά το άγχος μου κατάφερα να πάρω τον ρόλο και τα καλύτερα ήρθαν. Αμέσως μετά ήρθε μια πρόταση που αφορούσε την ταινία «Έλλειψη», που μάλιστα βραβεύθηκε σε πολλά φεστιβάλ. Μετά ήρθε η πρόταση για έναν μικρό ρόλο στην ταινία «The two faces of January» με τους Viggo Mortensen και Kirsten Dunst. Μια μεγάλη εμπειρία για μένα. Νιώθω τυχερός που το έζησα. Γενικά πιστεύω στην τύχη και στο γραφτό.

Είσαι και προληπτικός; Τι άλλο δεν γνωρίζουμε για σένα;
Με λες και προληπτικό. Προσέχω να μη σπάω καθρέφτες, να μην περνάω μπροστά από μαύρες γάτες. Ίσως να μη γνωρίζεις πως, παρά το ότι όλοι πιστεύουν ότι είμαι μέσα στην τρελή χαρά, κουβαλώ και μια κατάθλιψη μέσα μου. Την βγάζω προς τα έξω μόνο μπροστά σε πολύ δικούς μου ανθρώπους. Δηλαδή κλαίω συχνά, κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί. Συνήθως είμαι μέσα στην ενέργεια, κάνω πλάκα, αλλά όταν γυρίζω σπίτι, με πιάνουν οι σκέψεις και κάπου μελαγχολώ.

Δεν μπορώ να σε φανταστώ να θυμώνεις. Τι μπορεί όμως να σε κάνει έξαλλο;
Η αχαριστία πάνω στον άνθρωπο με θυμώνει. Δεν θα φωνάξω, δεν θα πω κάτι, αλλά με ξενερώνει. Θα σκεφτώ, γιατί να φερθεί έτσι, ειδικά όταν εγώ τον βοήθησα.

Το έχεις ζήσει στα επαγγελματικά αυτό;
Ναι. Μου έχει τύχει να μου ζητηθεί να πω την τάδε ημερομηνία για γύρισμα, μιας και δεν υπήρχε άλλος χρόνος, όμως τελικά το ζητούμενο ήταν να τους βγούμε πιο φθηνοί.

Είναι δύσκολο να κάνεις φιλίες στον χώρο σου;
Είναι δύσκολο γενικά νομίζω. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί και ειλικρινείς. Κρύβουν πάντα κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Μπορεί κάποιος να έχει τις δικές του ανασφάλειες, να θέλει να ανεβάσει το status του. Το ευτυχές γεγονός είναι πως στο «Χωρίς εσένα» του ΑΝΤ1 είμαστε όλοι μια παρέα, σούργελα όλοι λέμε, περνάμε καλά, κολλάμε όλοι μαζί, έχουμε και χάχες, έχουμε και μουρλούς.
 

Πού θα σε βρούμε το καλοκαίρι, τώρα που τελείωσαν τα γυρίσματα του «Χωρίς εσένα;»
Τον Ιούνιο θα βρεθώ στην Αγγλία για τα γυρίσματα της ταινίας «The Release» που μας γυρνά στη δεκαετία του ’60. Υποδύομαι τον μεσαίο γιο της οικογένειας Ronald. Ο πατέρας μας πεθαίνει και μεγαλώνουμε με τη μητέρα μας που μας περιορίζει πολύ και δεν μας αφήνει να κοινωνικοποιηθούμε. Ο λόγος είναι επειδή γνωρίζει πως ο πατέρας μας έπασχε από ψυχολογικές διαταραχές και τα γονίδια πέρασαν σε εμάς. Όλοι λοιπόν πάσχουμε από κάτι. Αυτά μόνο μπορώ να πω. Είναι μεγάλη η χαρά μου που τη γιαγιά μας υποδύεται η λατρεμένη ηθοποιός Maggie Smith.

Πώς ήταν η εμπειρία σου σε τέτοια πλατό δίπλα σε τόσο μεγάλους σταρ;
Όλα είναι πολύ οργανωμένα, με πρόγραμμα. Θα μας ξυπνήσουν την τάδε ώρα, θα είμαστε εκεί την τάδε, θα ντυθούμε, θα κάνουμε γύρισμα. Δεν επιτρέπουν να πας πουθενά με τα πόδια, σου έχουν πάντα αμάξι. Εκεί που νομίζεις πως θα συναντήσεις υπερόπτες και δύσκολους συνεργάτες, συμβαίνει αυτό που έτυχε σε μένα. Στην πρόβα για τα λόγια μας έρχεται ο Viggo Mortensen και μου λέει «Γεια σου, είμαι ο Viggo». Του λέω είμαι ο Νίκος και μετά στο διάλειμμα κάναμε για ώρα μια μεγάλη συζήτηση. Είναι τόσο μεγάλος ηθοποιός, λάμπει στο πλατό, έχει ένα εκτόπισμα, κι όμως δεν είναι ψωνισμένος αλλά άμεσος και προσιτός. Έχω δει άτομα της γενιάς μου που έχουν κάνει ένα σίριαλ, μια ταινία, και νομίζουν πως έχουν κάνει κάτι.

Στην Κύπρο πώς βρέθηκες; Τι σε κέρδισε στο «Χωρίς εσένα» του ΑΝΤ1;
Είχα παλαιότερα ακόμη μια πρόταση για την Κύπρο, όμως δεν μπόρεσα να έρθω λόγω άλλων υποχρεώσεων. Στο «Χωρίς εσένα» με κέρδισε το συναίσθημα που χαρακτηρίζει τη σειρά και φυσικά η Μαρία Γεωργιάδου και η Ρένια. Έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην απόφασή μου να έρθω εδώ.

Η πλοκή της σειράς έχει να κάνει με απαγορευμένους και ανεκπλήρωτους έρωτες. Έχεις ζήσει κάτι παρόμοιο;
Θα είμαι ειλικρινής. Δεν ήμουν ποτέ ο τρίτος, με έχουν όμως κερατώσει. Πληγώθηκα αρκετά από την απιστία, το κουβαλούσα για χρόνια και μου ήταν δύσκολο να κάνω βήματα σε νέες σχέσεις. Δεν μετανιώνω όμως. Τα πράγματα θέλω να τα ζήσω, όπως τα έζησα, ακόμη και πίσω να γυρνούσα. Η τύχη μού τα έφερε έτσι. Και να ξέρεις τα ίδια λάθη θα κάνω. Είμαι πολύ δοτικός, δίνομαι εύκολα και εμπιστεύομαι ακόμη πιο εύκολα. Αν ερωτευτώ, προτεραιότητα θα είναι και πάλι το ταίρι μου. Θα έκανα υποχωρήσεις σε πολλά πράγματα. Έχω πέσει πολύ χαμηλά για έναν έρωτα, το ομολογώ.
 

Άξιζε τελικά; 
Για τότε άξιζε, με τον καιρό κατάλαβα πως όχι, αλλά δεν μετανιώνω. Και πέρασα δύσκολα. Είχα χάσει μέσα σε μια εβδομάδα 10 κιλά, δεν έτρωγα, δεν είχα όρεξη.

Όταν ραγίσει το γυαλί, έχει τελειώσει για σένα ή είσαι της δεύτερης ευκαιρίας;
Έδωσα δεύτερη ευκαιρία κι όμως το πράγμα τέλειωσε για μένα λόγω αχαριστίας. Δεν την μπορώ. Προσωπικά δεν είμαι αχάριστος. Αντίθετα, ξέρω πού οφείλω ευχαριστώ. Όπως για παράδειγμα στη Ρένια που μου πρότεινε τη δουλειά, στη Μαρία που γράφει τον ρόλο και το μεγαλύτερο στον ΑΝΤ1 που με επέλεξε. Ειδικά ο ΑΝΤ1 Κύπρου μάς φέρεται σαν οικογένεια! 
 

Δειτε Επισης

Παντελής Τουτουντζής για τον γάμο του: «Όλη μέρα έσβηνα κατάρες… Να ψοφήσετε! Ντροπή της κοινωνίας!»
Δημήτρης Λάλος για Μαριλίτα Λαμπροπούλου: «Έχουμε μία πολύ καλή σύνδεση υποκριτικά και όχι μόνο»
Η πρώτη on camera δημόσια εμφάνιση του Πέτρου Φιλιππίδη μετά την επιστροφή στα social media
O Κωνσταντίνος Αργυρός απαντά πρώτη φορά για την εγκυμοσύνη της Αλεξάνδρας Νίκα: «Δεν με αγχώνει κάτι»
Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Κόκοτα: «Δύσκολα τα πράγματα. Δεν μιλά, δεν αντιδρά. Έχει πρόβλημα στην όραση»
Θέμης Αδαμαντίδης: «Είναι οριστικός ο χωρισμός μας. Θα ήθελα να τη δω με οικογένεια. Εγώ έχω παιδιά»
Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα για τον Ντίνο Καρύδη: «Τα προβλήματα ξεκίνησαν από πορεία με δακρυγόνα»
Μαρία Κορινθίου: «Δεν έχω ανακοινώσει χωρισμό! Ποιος έχει & τι έχει ανακοινώσει; Πότε βγήκε ανακοίνωση;»
Ξανά μαζί JLo & Ben Affleck, μετά την κατάθεση του διαζυγίου – Η κοινή βόλτα με τα παιδιά τους & τα δάκρυα της
Η τρυφερή φιλία της Άριελ Κωνσταντινίδη με τον σκηνοθέτη Κώστα Κιμούλη, αδερφό του Γιώργου Κιμούλη