Ξένια Κωνσταντίνου: Πάνω απ’ όλα γυναίκα

H πολιτική αποτελεί για την ίδια συνειδητή επιλογή και δεν φοβάται να πει την άποψή της δυνατά και καθαρά. Η Ξένια Κωνσταντίνου, υποψήφια βουλευτής του ΔΗΣΥ, σε μια συζήτηση που ξεκίνησε από την πολιτική και έφτασε μέχρι τη μόδα, αλλά και τη σχέση της με την κόρη της.

Η πολιτική ήταν κάτι με το οποίο ήθελες ανέκαθεν να ασχοληθείς; Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε και αποφάσισες να την ακολουθήσεις;

Η πολιτική προέκυψε μετά από πολλά χρόνια συμμετοχής σε οργανώσεις νεολαίας, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και σκέφτηκα ότι από σήμερα θα ασχολούμαι με την πολιτική. Νομίζω όμως ότι η πιο καθοριστική περίοδος που με έκανε να αφιερωθώ σχεδόν αποκλειστικά ήταν αυτή που προηγήθηκε των προεδρικών εκλογών του 2003. Θεώρησα ότι τότε βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ιστορία και το πολιτικό διακύβευμα ήταν τεράστιο κι έτσι φάνηκε και από την εξέλιξη των πραγμάτων. Έκτοτε για εμένα η πολιτική αποτελεί συνειδητή επιλογή.


Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις αν εκλεγείς;

Να πω πολλά ευχαριστώ! Εδώ και μήνες καταβάλλουμε μια συλλογική προσπάθεια με ανθρώπους από διάφορες ηλικίες και κοινωνικά στρώματα που εργάζονται όλοι εθελοντικά, με όρεξη και με πολλή θετική διάθεση. Τους είμαι πραγματικά ευγνώμων. Τώρα, σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα να κατατεθεί επικαιροποιημένη πρόταση νόμου για την αυτόματη εγγραφή των νέων στους εκλογικούς καταλόγους. Επιπρόσθετα, εάν εκλεγώ, θα εισηγηθώ να τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων το θέμα αυτοκριτικής της Βουλής για την έως τώρα άσκηση του ρόλου της.

 


Μια προεκλογική εκστρατεία απαιτεί κόπο, ενέργεια και χρήμα. Γιατί αξίζει τον κόπο;

Επειδή τα καλά κόποις κτώνται. Τα πιο δύσκολα στην πολιτική δεν είναι οι προεκλογικές εκστρατείες. Αυτές είναι κυρίως κοπιαστικές και απαιτητικές από άποψη χρόνου, παρ’ όλο που μας δίνουν την ευκαιρία της επαφής και της επικοινωνίας με τους πολίτες, που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τα δύσκολα όμως στην πολιτική είναι τα μεγάλα διλήμματα, οι σημαντικές αποφάσεις, οι δύσκολες επιλογές. Για τις οποίες ο καθένας που διεκδικεί εκλογή, οφείλει να είναι έτοιμος.


Ποια είναι τα προτερήματα και ποια τα μειονεκτήματα της εμπλοκής με την πολιτική;

Στα πλεονεκτήματα θα τοποθετούσα τη δυνατότητα να συμμετέχεις στη διαμόρφωση πολιτικών και στη λήψη αποφάσεων, καθώς και τη δυνατότητα ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών. Στα μειονεκτήματα θα συμπεριελάμβανα την ευρύτερη απαξίωση που δυστυχώς πολλές φορές αντανακλάται άκριτα σε όλους.


Γενικότερα, τι είναι αυτό που σε έχει διδάξει η τριβή σου με τα πολιτικά δρώμενα;

Ένα πράγμα κρατώ ως το πιο σημαντικό από όλη μου την πορεία. Ότι μεγαλύτερη σημασία δεν έχει πόσο λαοφιλής είσαι, αλλά πόσο συνεπής είσαι. Η συνέπεια θεωρώ ότι είναι το Α και το Ω, και στη βάση αυτής κρινόμαστε διαχρονικά.


Τελικά η πολιτική έχει όντως περισσότερες απαιτήσεις από μια γυναίκα παρά από έναν άνδρα; Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στο να πείσει τους ψηφοφόρους μια γυναίκα;

Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, αλλά ακόμη είμαστε μακριά από την ημέρα εκείνη που όλοι οι πολίτες θα αξιολογούν τον καθένα και την καθεμιά από εμάς αποκλειστικά στη βάση του πολιτικού μας λόγου, των θέσεων και των πολιτικών χαρακτηριστικών. Όμως είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω μάλιστα ότι η νέα Βουλή θα έχει ενισχυμένη γυναικεία παρουσία και ότι με αυτό τον τρόπο θα ανατραπεί σε κάποιο βαθμό η παραδοσιακή αντίληψη, που ήθελε κυρίως τους άνδρες να ασχολούνται με την πολιτική.

 

 

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχετε υιοθετήσει την ποσόστωση. Αφού οι γυναίκες θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν ως ίσες, γιατί στηρίζεις την ποσόστωση;

Η ποσόστωση χρειάζεται ακριβώς για να σπρώξει πιο γρήγορα τα πράγματα προς την κατεύθυνση που περιγράφετε. Να βοηθήσει δηλαδή τις γυναίκες να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος και να αντιμετωπίζονται πραγματικά ως ίσες. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τις ποσοστώσεις, για να αρθεί η αδικία που είναι αποτέλεσμα παλιών πρακτικών και προκαταλήψεων. Βέβαια, η ποσόστωση δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα και χρειάζεται να συνδυαστεί και με άλλα μέτρα στήριξης της γυναίκας και της οικογένειας, αλλά είναι κάτι που, σε όσες περιπτώσεις και χώρες εφαρμόστηκε, είχε σίγουρα θετικό αντίκτυπο.


Είδαμε κάποιες συμπεριφορές από άνδρες στελέχη του κόμματός σας που αγγίζουν τα όρια του σεξισμού. Πώς το σχολιάζεις ως πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού;

Τις καταδικάζω και είναι γνωστό ότι το έχω πει και δημόσια. Ο σεξισμός είναι συχνά διάχυτος στον δημόσιο λόγο. Κάποιες φορές πιο άμεσος και ορισμένες άλλες φορές υπονοείται. Δεν θα χαριστούμε σε κανένα που συμπεριφέρεται σεξιστικά ή υποτιμητικά έναντι του άλλου φύλου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ή από ποιο πολιτικό χώρο προέρχεται. Δεν είναι ζήτημα ανδρών και γυναικών. Όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι ενοχλούνται από τέτοιου είδους συμπεριφορές, κι αυτό είναι θετικό. Γιατί φανερώνει ότι κοινωνικά αποδεκτός είναι ο πολιτικός λόγος που εκπέμπει ανθρώπινο σεβασμό και πολιτικό πολιτισμό.


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και διαδικασιών από τον κόσμο. Πώς σχολιάζεις αυτή την αρνητική στάση του κόσμου προς τους πολιτικούς; Τι φταίει;

Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που συντείνουν σε αυτό το κλίμα. Κατ’ αρχάς το φαινόμενο δεν είναι κυπριακό αλλά παγκόσμιο. Η πολιτική απαξίωση υπάρχει και το ερώτημα είναι πού οδηγεί. Ανησυχώ ότι η αποχή έγινε μόδα με έναν τρόπο επικίνδυνο, που στο τέλος της ημέρας σμικρύνει την ίδια τη δημοκρατία και εξυπηρετεί τα κακώς κείμενα. Γι’ αυτό καλώ τον κόσμο να σταθεί κριτικά έναντι στον καθένα μας, να μας κρίνει αυστηρά αλλά και ακριβοδίκαια και να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου στις εκλογές. Μόνο έτσι θα έχουμε μια πραγματικά αντιπροσωπευτική Βουλή.

Ποιο μήνυμα θα έστελνες στον κόσμο για να τον πείσεις να καταθέσει την ψήφο του και να μην απέχει από τις βουλευτικές εκλογές;

Ότι με την αποχή το μόνο που επιτυγχάνεις είναι να παραχωρείς σε κάποιους άλλους το δικαίωμα να αποφασίσουν για εσένα.

Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις την πολιτική σου καριέρα με τη μητρότητα;

Όταν δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, φροντίζω να οργανώνω τον χρόνο μου για να έχω μια ισορροπημένη σχέση πολιτικής δράσης, εργασίας και οικογένειας. Αυτές τις ημέρες δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει η επιθυμητή ισορροπία, όμως το κλειδί στη σχέση μου με την 4χρονη κόρη μου είναι η επικοινωνία. Της εξηγώ με απλό και ειλικρινή τρόπο τα πάντα που συμβαίνουν στη ζωή μας, τα συζητούμε, απαντώ στις απορίες της κι έτσι νιώθει κι η ίδια συμμέτοχη.

 

 

Αισθάνθηκες να στερείσαι στιγμές από την καθημερινότητα της κόρης σου λόγω των αυξημένων επαγγελματικών και πολιτικών σου υποχρεώσεων;

Μα γενικά δεν την χορταίνω, πόσο μάλλον όταν έχω πολλές καθημερινές υποχρεώσεις. Αλλά βρίσκουμε πάντα τον χρόνο για να αναπληρώνουμε.

Ποιος είναι ο ρόλος του συζύγου σου στην προσπάθειά σου;

Είναι πάντα υποστηρικτικός. Κατανοεί ότι αυτή την περίοδο έχει προτεραιότητα η προεκλογική διαδικασία. Πιο παλιά, όταν είχε ο ίδιος σημαντικά πράγματα που απαιτούσαν χρόνο, ήμουν εγώ πιο υποστηρικτική. Νομίζω το κλειδί είναι να βρίσκεις ισορροπία.

Αν στο μέλλον το παιδί σου αποφασίσει να ακολουθήσει την πολιτική, θα το αποτρέψεις;

Θα χαρώ να την δω να κάνει οτιδήποτε την γεμίζει και την εκφράζει. Πιστεύω είναι από τις μεγαλύτερες ευλογίες να έχεις την ευκαιρία να κάνεις αυτό που αγαπάς. Αν αυτό θα είναι η πολιτική, ας είναι.

Μπορεί κάποιος να κάνει αληθινές φιλίες στον χώρο της πολιτικής; Εσύ έκανες αληθινές φιλίες;

Ναι. Φυσικά κι έχω κάνει φίλους και μάλιστα όχι μόνο από τον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Οι πιο κοντινοί μου φίλοι όμως δεν έχουν καμιά σχέση με την κομματική πολιτική. Έχουν όμως όλοι πολιτική άποψη και με κρίνουν, και πολύ αυστηρά μάλιστα.

Σε έχουμε δει σε ένα φιλμάκι με το ποδήλατό σου. Αθλείσαι;

Από παιδί είχα ιδιαίτερη σχέση με τον αθλητισμό. Έκανα για χρόνια ρυθμική γυμναστική. Σήμερα όμως πλέον περιορίστηκα στο πιλάτες.

Έχετε κατοικίδια ζώα στο σπίτι;

Ναι, έχουμε μια σκυλίτσα και έναν γάτο. Τώρα, πώς μας προέκυψε αυτό, μη ρωτήσεις. Αφού οι ίδιοι τα βρίσκουν, εμείς χαιρετίζουμε την ανατροπή των ζωικών κανόνων!

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σου ο σημαντικότερος Κύπριος πολιτικός όλων των εποχών;

Ο Γλαύκος Κληρίδης.

Αβέρωφ Νεοφύτου ή Νίκος Αναστασιάδης;

Και οι δύο. Εξάλλου, έκαστος στο είδος του!
 

Δειτε Επισης

Παντελής Τουτουντζής για τον γάμο του: «Όλη μέρα έσβηνα κατάρες… Να ψοφήσετε! Ντροπή της κοινωνίας!»
Δημήτρης Λάλος για Μαριλίτα Λαμπροπούλου: «Έχουμε μία πολύ καλή σύνδεση υποκριτικά και όχι μόνο»
Η πρώτη on camera δημόσια εμφάνιση του Πέτρου Φιλιππίδη μετά την επιστροφή στα social media
O Κωνσταντίνος Αργυρός απαντά πρώτη φορά για την εγκυμοσύνη της Αλεξάνδρας Νίκα: «Δεν με αγχώνει κάτι»
Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Κόκοτα: «Δύσκολα τα πράγματα. Δεν μιλά, δεν αντιδρά. Έχει πρόβλημα στην όραση»
Θέμης Αδαμαντίδης: «Είναι οριστικός ο χωρισμός μας. Θα ήθελα να τη δω με οικογένεια. Εγώ έχω παιδιά»
Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα για τον Ντίνο Καρύδη: «Τα προβλήματα ξεκίνησαν από πορεία με δακρυγόνα»
Μαρία Κορινθίου: «Δεν έχω ανακοινώσει χωρισμό! Ποιος έχει & τι έχει ανακοινώσει; Πότε βγήκε ανακοίνωση;»
Ξανά μαζί JLo & Ben Affleck, μετά την κατάθεση του διαζυγίου – Η κοινή βόλτα με τα παιδιά τους & τα δάκρυα της
Η τρυφερή φιλία της Άριελ Κωνσταντινίδη με τον σκηνοθέτη Κώστα Κιμούλη, αδερφό του Γιώργου Κιμούλη