Βαλεντίνος Κόκκινος: "Θέατρο σημαίνει Αγάπη και Ελευθερία"

Ο Βαλεντίνος Κόκκινος μας μιλάει για την επιτυχημένη παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστεί, «Ένα Αλπούμ Ιστορίες», για την πορεία του μέχρι σήμερα στο θέατρο και μας εξηγεί γιατί απέχει από την τηλεόραση.

Της Πράξιας Αρέστη

 

Αυτή την περίοδο σε βλέπουμε στην παράσταση «Ένα Αλπούμ Ιστορίες». Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτήν.

Πρόκειται για τη δραματοποίηση και τη μεταφορά στο θέατρο του υπέροχου βιβλίου του Αντώνη Γεωργίου  «Ένα Αλπούμ Ιστορίες» από την ομάδα του Μάριου Κακουλλή. Το βιβλίο αυτό απέσπασε πέρσι το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και μόλις πριν από ένα μήνα το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη διασκευή την υπογράφω μαζί με αγαπημένη συνάδελφο και φίλη Μαρίνα Βρόντη και το βάρος της σκηνοθεσίας ανέλαβε  ο, επίσης αγαπημένος και φίλος, Μάριος Κακουλλής. Ουσιαστικά, η παράσταση, όπως και το βιβλίο, αποτελούν ένα κουβάρι ιστορίες που ξεδιπλώνεται και από αυτό αναδύονται, ζωντανεύουν και μπλέκονται άνθρωποι, ηλικίες, εποχές και τόποι. Ιστορίες που θυμίζουν ιστορίες της δικής μας οικογένειας ή άλλων φίλων ή που έχουμε ακούσει ή διαβάσει. Μια μικρογραφία του τόπου μας με θέματα που αφορούν όχι μόνο απλώς μια οικογένεια ή ένα χωριό αλλά την Κύπρο γενικότερα. Επίσης, αποσπάσματα από εφημερίδες, συνταγές, ποιήματα και πολλές φωτογραφίες συντελούν και συμπληρώνουν « Ένα Αλπούμ ιστορίες».        


 
Ποια μηνύματα στέλνει η παράσταση;
Η πραγματική ιστορία ενός τόπου δε γράφεται σε κανένα βιβλίο ιστορίας, αλλά στις καρδιές και τις ζωές των ανθρώπων του. Από τα μεγάλα γεγονότα μέχρι τα πιο μικρά. Όλοι μας προβληματιζόμαστε, οραματιζόμαστε και ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. Ένα αύριο που μόνο μοιράζοντάς το και βιώνοντάς το με τους Άλλους μπορούμε να το φανταστούμε. Η Αγάπη και η ανάγκη μας για Ευτυχία μας οδηγούν και τίποτα άλλο.


Εσύ ποιο ρόλο έχεις;
Έχοντας τη χαρά και την ευθύνη να αφηγηθούμε πολλές, και μάλιστα αληθινές, ιστορίες όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης καλούμαστε να υποδυθούμε δεκάδες χαρακτήρες προσπαθώντας να συμπληρώσουμε ένα ψηφιδωτό από ζωές και ψυχές που αποτελούν αυτό τον τόπο.


Πώς προέκυψε να είσαι σε αυτή την παράσταση;
Όταν σου δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθείς με ένα τέτοιο βιβλίο, να συνεργαστείς με ανθρώπους που θαυμάζεις και αγαπάς, όπως τη Λένια Σορόκου, η απόφαση να συμμετέχεις σε μία τέτοια παράσταση είναι εύκολη.


Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής;
Η παράσταση, όπως και το βιβλίο, έχει μια παράξενη οικειότητα. Πάνω-κάτω, όλοι μας ζούμε παρόμοιες ζωές και κατ’ επέκταση τα άλμπουμ μας είναι γεμάτα με παρόμοιες φωτογραφίες. Ουσιαστικά ρίχνουμε φως στον καθένας μας και σε όλους μας ταυτόχρονα. Είναι ένα ταξίδι που το βιώνουμε μαζί. Και γι αυτό ο κόσμος φεύγει πλημυρισμένος από εικόνες και συναισθήματα.


Είναι ένας ρόλος πρόκληση για σένα ή έχεις πολλά κοινά στοιχεία;   
Κάθε ρόλος αποτελεί πρόκληση, αφού απαιτεί αλήθεια και ειλικρίνεια.


Γιατί απέχεις από την τηλεόραση; Είναι συνειδητή απόφαση; Αρνήθηκες πρόσφατα κάποιο ρόλο που σου δόθηκε στην τηλεόραση;
Θεωρώ τη τηλεόραση ένα σπουδαίο μέσο με τεράστια αμεσότητα και μεγάλες δυνατότητες. Μόνο σεβασμό έχω γι’ αυτήν. Άλλωστε είμαι, κι εγώ, φανατικός θεατής ξένων σειρών, όπως του Game of Thrones, του Sherlock και άλλων. Η συμμετοχή μου ή όχι σε κάποιο σήριαλ δεν κρίνεται από την ταυτότητα του ίδιου του μέσου, αλλά από μια πλειάδα άλλων λόγων και συγκυριών. 


Τι σημαίνει για σένα το θέατρο;
Το Θέατρο για μένα σημαίνει Αγάπη και Ελευθερία. Σημαίνει μοίρασμα κι αγκαλιά. Σημαίνει βαθιά αναζήτηση του ποιος είμαι και του ποιοι είμαστε. Σημαίνει περιπέτεια.


Όταν δεν είσαι πάνω στο σανίδι ή δεν κάνεις πρόβες με τι ασχολείσαι;
Λατρεύω να ακούω μουσική, όλων των ειδών. Να χορεύω. Να κάνω παρέα με φίλους. Να δοκιμάζω νέες γεύσεις. Να ερωτεύομαι. Να ζω τη ζωή μου με πάθος. Τελευταία, τρελαίνομαι να παίζω με το δεκαπέντε μηνών ανιψάκι μου, είναι γλύκας και γεμάτος χιούμορ. Η επαφή μου μαζί του μου υπενθυμίζει πως η ζωή είναι αλλού, στο όνειρο, στην χαρά και στην αγάπη!


Έχασες ποτέ κάποιο ρόλο λόγω εμφάνισης; Έχεις πάρει ποτέ κάποιο ρόλο λόγω της εμφάνισής σου;
Θεωρώ πως κανένας σκηνοθέτης δεν επιλέγει ή απορρίπτει ένα ηθοποιό με βάση και μόνο την εμφάνισή του, αλλά με βάση ποιος μπορεί να υπηρετήσει και να αποδώσει καλύτερα το όραμά του. Είναι θέμα φαντασίας και η φαντασία σαν εργαλείο έχει απεριόριστες δυνατότητες και πλευρές. 


Ποια είναι τα επόμενά σου σχέδια;
Τα επόμενα μου σχέδια δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα. Αυτό που μπορώ να σου πω, όμως, είναι αυτό που εύχομαι. Εύχομαι να έρθουν όμορφες δουλειές με αισθητική, όραμα, χαρά και ωραίες συναντήσεις! Δουλείες που θα απαιτούν να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και ακόμα πιο αληθινοί!


«Ένα Αλπούμ Ιστορίες» του Αντώνη Γεωργίου. 
Στο θέατρο Σπούτνικ.
17 και 23, 24, 26,
27,28,29,30,31 Μαΐου στις 20:30 και 2, 4, 5 Ιουνίου @ Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, στη Λεμεσό

Κρατήσεις/Πληροφορίες: 99926807 / 96455810

Δειτε Επισης

Παντελής Τουτουντζής για τον γάμο του: «Όλη μέρα έσβηνα κατάρες… Να ψοφήσετε! Ντροπή της κοινωνίας!»
Δημήτρης Λάλος για Μαριλίτα Λαμπροπούλου: «Έχουμε μία πολύ καλή σύνδεση υποκριτικά και όχι μόνο»
Η πρώτη on camera δημόσια εμφάνιση του Πέτρου Φιλιππίδη μετά την επιστροφή στα social media
O Κωνσταντίνος Αργυρός απαντά πρώτη φορά για την εγκυμοσύνη της Αλεξάνδρας Νίκα: «Δεν με αγχώνει κάτι»
Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Κόκοτα: «Δύσκολα τα πράγματα. Δεν μιλά, δεν αντιδρά. Έχει πρόβλημα στην όραση»
Θέμης Αδαμαντίδης: «Είναι οριστικός ο χωρισμός μας. Θα ήθελα να τη δω με οικογένεια. Εγώ έχω παιδιά»
Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα για τον Ντίνο Καρύδη: «Τα προβλήματα ξεκίνησαν από πορεία με δακρυγόνα»
Μαρία Κορινθίου: «Δεν έχω ανακοινώσει χωρισμό! Ποιος έχει & τι έχει ανακοινώσει; Πότε βγήκε ανακοίνωση;»
Ξανά μαζί JLo & Ben Affleck, μετά την κατάθεση του διαζυγίου – Η κοινή βόλτα με τα παιδιά τους & τα δάκρυα της
Η τρυφερή φιλία της Άριελ Κωνσταντινίδη με τον σκηνοθέτη Κώστα Κιμούλη, αδερφό του Γιώργου Κιμούλη