Αθηνά Ζάουρα: «Ανήσυχο πνεύμα»

Γεννημένη σε μια πολιτικοποιημένη οικογένεια, με πρόσφυγες και εγκλωβισμένους συγγενείς, σε κάνει να σκέφτεσαι πως δεν ασχολήθηκε τυχαία με τα κοινά. Ως ένα από τα πιο νεαρά πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και το νεαρότερο σε αυτό της επαρχίας Αμμοχώστου, η Αθηνά Ζάουρα μάς μιλά για τον ρόλο της γυναίκας στην πολιτική, τους εγκλωβισμένους παππούδες της και το μέλλον της Κύπρου που ονειρεύεται.
 

 

Της Δήμητρας Γεωργίου
Φωτογραφίες Μάριος Χαψής
Μακιγιάζ Σοφία Γεωργίου
Ευχαριστίες στο Garden Day & Night
 

Γυναίκα και πολιτική είναι ένας δύσκολος συνδυασμός. Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τα κοινά; Ήσουν αλήθεια πάντα ένα πολιτικοποιημένο άτομο;
Από πολύ μικρή ηλικία είχα αναπτύξει το αίσθημα της ανάγκης για ανάμειξη στα κοινά, όπως και το αίσθημα του αγώνα και της δικαιοσύνης. Σαφώς το γεγονός ότι προέρχομαι από έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια συνέβαλε στην πορεία της ζωής μου, όπως και το γεγονός ότι προέρχομαι από οικογένειες προσφύγων και εγκλωβισμένων. Οι πολιτικές συζητήσεις στο σπίτι ήταν ατέρμονες και σίγουρα δεν με άφηναν αδιάφορη. Δραστηριοποιήθηκα νωρίς στη νεολαιίστικη παράταξη της Αριστεράς και μόλις στα 16 μου χρόνια εκλέγηκα μέλος του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ. Μέχρι και σήμερα είμαι μέλος του Ε.Σ. της ΕΔΟΝ Αμμοχώστου, του Γ.Σ. της ΠΟΓΟ και του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Γιατί με το ΑΚΕΛ;
Γιατί με εκφράζουν οι αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς. Γιατί θέλω κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία από τα καταπιεστικά δεσμά της οικονομικής εκμετάλλευσης. Θέλω μια κοινωνία που να βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και πρόοδο, στην ευημερία και την ειρήνη. Και αυτά μόνο η Αριστερά τα εκφράζει και τα διεκδικεί. Με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Ως ένα από τα νεαρότερα άτομα στο ψηφοδέλτιο, είσαι θα έλεγες η απάντηση στην αποχή που βλέπουμε ειδικά στους νέους;
Ως νέο άτομο στην πολιτική αλλά και ως η νεαρότερη του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ για την επαρχία Αμμοχώστου, νιώθω έντονα την ευθύνη ως προς τη νεολαία και τι αυτή εκπροσωπεί. Τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας, το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι της. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να ακολουθήσω τη φιλοσοφία του «νίπτω τας χείρας μου». Η αποχή είναι μορφή παθητικότητας και υποταγής. Και ελπίδα υπάρχει όσο υπάρχει δράση και αντίσταση. Όσο υπάρχει μια νεολαία που δρα και αντιστέκεται, που δεν υποτάσσεται και που παλεύει για την αξιοπρέπεια στη ζωή.

Τι πιστεύεις κάνει τους νέους να γυρνούν την πλάτη στους πολιτικούς;
Να ξεκινήσω από τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις που κατάντησαν ανέκδοτο, μετά είναι οι μεταλλάξεις στην πολιτική κάποιων πολιτικών που προκειμένου να ικανοποιήσουν τις άκρατες φιλοδοξίες τους μπορούν να μετακινούνται από την Αριστερά μέχρι και την Ακροδεξιά, η κούφια συνθηματολογία, η επιχειρούμενη πλύση εγκεφάλου με διαστρεβλώσεις και συντονισμένα ψέματα, η υποτίμηση της νοημοσύνης των απλών ανθρώπων, ο αποπροσανατολισμός από τα κύρια στα δευτερεύοντα ζητήματα, η μη ανάληψη ευθύνης και η μετακύλισή της σε άλλους, οι πελατειακές σχέσεις, τα σκάνδαλα, η ατιμωρησία. Συμπεριφορές που σε συνδυασμό με την απόγνωση οδηγούν τους νέους να γυρνούν την πλάτη στους πολιτικούς. Αυτή η στάση όμως δεν είναι λύση, λύση είναι η αναζήτηση της αλήθειας, η αντικειμενική αξιολόγηση των πολιτικών δυνάμεων και η συμμετοχή.

Πώς σχολιάζεις τις δηλώσεις περί καλλιστείων που ακούστηκαν πρόσφατα και αφορούσαν γυναίκες υποψήφιες;
Η δήλωση αυτή αποτελεί προσβολή για όλες τις γυναίκες της Κύπρου, για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Είναι εμφανές ότι ο σεξισμός και η υποτίμηση των γυναικών αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του ΔΗΣΥ, ενός βαθύτατα συντηρητικού κόμματος, που στην πράξη αντιστρατεύεται την υπόθεση της ισοτιμίας των φύλων και τον ρόλο που δικαιούνται οι γυναίκες στην κοινωνία.
 
Ένας πολιτικός έχει να αντιμετωπίσει την καθημερινή κριτική από συναδέλφους, τον Τύπο και φυσικά τον κόσμο. Η Αθηνά δέχεται τις κακές και σκληρές κριτικές;
Όταν είναι καλοπροαίρετες, όχι μόνο τις δέχομαι, αλλά τις θεωρώ και αναγκαίες για την πρόοδο και ανάπτυξη του χαρακτήρα μου, για τη βελτίωση της προσφοράς μου. Γνωρίζω ότι υπάρχουν και κακές, αστήρικτες και κακοπροαίρετες. Αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά.

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσουν να αντεπεξέλθεις;
Το πείσμα μου σε συνδυασμό με το ανήσυχο πνεύμα μου. Δεν εφησυχάζω και δεν συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο από τον στόχο μου, που είναι ο αδιάκοπος αγώνας για έναν δίκαιο και καλύτερο κόσμο.

Οικονομική κρίση, ανεργία, μετανάστευση. Πώς σχολιάζεις τους αριθμούς;
Οι αριθμοί δείχνουν την κοινωνική και οικονομική αθλιότητα στην οποία μας οδηγούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι πολιτικές λιτότητας, με τις ευλογίες της σημερινής κυβέρνησης. Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Κύπρος είναι η πρωταθλήτρια στην ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Ως εκ τούτου, η χάραξη μιας νέας πορείας προς όφελος της κοινωνίας είναι επιτακτική ανάγκη.

«Πολιτική - γυναίκες». Πώς τα πάει η Κύπρος σε αυτό το θέμα σε σχέση με άλλες χώρες;
Η κυπριακή κοινωνία επιμένει να παραμένει μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Η Κύπρος δυστυχώς παραμένει μια χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας στα δημόσια αξιώματα. Ενδεικτικά, στη Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχαν 7 γυναίκες και 49 άνδρες. Όπως επίσης δεν υπάρχει καμιά γυναίκα δήμαρχος. Οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η γυναίκα της Κύπρου απουσιάζει αισθητά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στον πολιτικό, οικονομικό και νομοθετικό τομέα.
 

Τι θα ήθελες να αλλάξει στην πόλη σου;
Η Λάρνακα είναι μια πανέμορφη πόλη, που στερείται όμως αναπτυξιακά έργα. Δυστυχώς η «επένδυση» στον ιδιωτικό τομέα και το ναυάγιο που ακολούθησε για την ενιαία ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού από την εταιρεία Ζήνων, άφησε αδρανή τον κύριο πνεύμονα της πόλης. Επιβάλλεται άμεσα η διαμόρφωση στρατηγικής για ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και των εγκαταστάσεων υγραερίου, η δημιουργία των προϋποθέσεων για τουριστική ανάπτυξη με τουριστικές μονάδες σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, κάτι που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την οικονομία της πόλης, η επιδιόρθωση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων στη Λάρνακα.

Μεγάλωσες με την απουσία των παππούδων σου, που ήταν εγκλωβισμένοι στην Καρπασία. Πώς είναι να μεγαλώνεις χωρίς αυτούς;
Σίγουρα η συναισθηματική απώλεια της οικογενειακής θαλπωρής που προσφέρουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες σε κάθε εγγόνι είναι μεγάλη. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, προείχε το αίσθημα της υπερηφάνειας για τη συνειδητή θυσία και αυταπάρνησή τους προς την πατρίδα, όπως και το αίσθημα ευθύνης έναντί τους για τη δικαίωσή τους.

Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον της Κύπρου; Βλέπεις, ονειρεύεσαι μια ενωμένη πατρίδα στο μέλλον;
Σίγουρα. Μια λύση που να σέβεται τις ανησυχίες και τις προσδοκίες και των δύο πλευρών. Με τερματισμό της κατοχής, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, επιστροφή των προσφύγων μας. Λύση χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα ξένων χωρών. Λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού μας σε μια ομοσπονδιακή, ανεξάρτητη και κυρίαρχη πατρίδα. 

Πιστεύεις πως οι νέοι σήμερα είναι έτοιμοι να δεχτούν μια κοινή πατρίδα και συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους;
Η συντριπτική πλειοψηφία, η οποία δεν είναι εμποτισμένη με εθνικιστικές - σοβινιστικές αντιλήψεις, βεβαίως και είναι έτοιμη να δεχτεί συμβίωση με τους Τ/κ. Στη βάση της λύσης που προανέφερα. Σε μια πατρίδα που να διασφαλίζεται η ειρήνη και η ευημερία για όλους τους Κυπρίους.

Σε φοβίζει η έξαρση του φασισμού που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια;
Με ανησυχεί και με φοβίζει. Ο φασισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Όταν τεράστια τμήματα της κοινωνίας ρίχνονται στον Καιάδα, είναι κατανοητό να αναζητούν τέτοιες διεξόδους. Όπως με μίσος τούς συμπεριφέρεται η κοινωνία, μέσα από τους θεσμούς της, έτσι και πολλοί απελπισμένοι απαντούν με μίσος. Μίσος προς τον ξένο, που υποτίθεται ότι τους παίρνει τις δουλειές. Μίσος προς το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, που είναι αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο. Ειδικότερα την παρούσα στιγμή, όταν οι αριστερές λύσεις έχουν εντέχνως απαξιωθεί, κερδίζουν έδαφος δεξιές λύσεις κάθε μορφής, ανάμεσα στις οποίες και ο φασισμός.

Με βάση τις συνθήκες εργασίας σήμερα, πιστεύεις πως μια μάνα έχει δίκαιη και ίση μεταχείριση;
Όχι. Η πατριαρχικά δομημένη κοινωνία της Κύπρου επιβάλλει τους όρους της όσον αφορά τη γυναίκα. Η γυναίκα πολλάκις αναγκάζεται να αποδέχεται εργασία με χαμηλότερη αντιμισθία ή να καταφεύγει στη μερική εργασία για να μπορέσει να ισορροπήσει την οικογενειακή με την επαγγελματική της ζωή. Ενδεικτικά, οι γυναίκες προσφέρουν σχεδόν το 80% του χρόνου τους στις δουλειές του σπιτιού και στο μαγείρεμα, ενώ οι άνδρες μόλις το 14%.

Ασχολείσαι με τη μόδα; Είσαι από τις γυναίκες που ενημερώνονται για τις νέες τάσεις στη μόδα;
Η μόδα είναι μια μορφή τέχνης, μέσα από την οποία κάποιος μπορεί να δημιουργήσει και να εκφραστεί. Καθένας διαλέγει τον τρόπο που ντύνεται ανάλογα με την προσωπικότητά του και αυτό είναι που το κάνει και ενδιαφέρον. Ως λάτρης των τεχνών, λοιπόν, δεν θα μπορούσε αυτό το θέμα να με αφήσει αδιάφορη.

Μια μεγάλη σου αγάπη είναι τα ζώα…
Η αγάπη για τα ζώα υπήρχε πάντα. Μεγαλώνοντας μετατράπηκε σε σεβασμό γι’ αυτά. Μεγάλωσα με σκύλους. Αυτή τη στιγμή έχω δύο. Τον Άρη, ένα ροτβάιλερ, και την Πόππυ, ένα τεριέρ.

Ως φιλόζωη, πώς σχολιάζεις το θέμα της αστυνομίας ζώων; Επίσης, γιατί θεωρείς οι άνθρωποι καταφεύγουν στην εγκατάλειψη των ζώων;
Η «αστυνομία ζώων» δεν είναι νέο φαινόμενο παγκοσμίως,
 αλλά είναι σίγουρα πρωτοποριακό. Όλο και περισσότερα σύγχρονα κράτη καταλαβαίνουν τη σημασία των ειδεχθών εγκλημάτων κατά των ζώων και αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα, αφού οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, συνήθως πρώτα έχουν κακοποιήσει ζώα. Η έλλειψη παιδείας αλλά και τιμωρίας κάνει πολύ εύκολη την εγκατάλειψη των ζώων στη χώρα μας. Όταν τα ζώα πουλιούνται στο μαγαζί και μπορείς να τα αγοράσεις σαν μπλουζάκι, με την ίδια ευκολία τα πετάς. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται ή αποφεύγεται η πώληση ζώων από καταστήματα. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράζεις πληρώνοντας μια περιουσία, όταν μπορείς να πάρεις ένα υπέροχο ζώο από ένα καταφύγιο.

Πού νομίζεις πρέπει να χτιστεί η όποια πολιτική απέναντι στα αδέσποτα;
Αυστηρότητα στην κακοποίηση και την εγκατάλειψη των ζώων, καθώς και προγράμματα στείρωσης και υιοθεσιών αποτελούν το βασικό τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα πρέπει να χτιστεί η όποια πολιτική για τα αδέσποτα. Στην Κύπρο, εκτός από τη σωστή νομοθεσία και την ευαισθησία των αρμοδίων για τα ζώα, λείπει και η γενικότερη κουλτούρα συμπεριφοράς απέναντι στα δύο θλιμμένα μάτια ενός εγκαταλελειμμένου σκυλιού στον δρόμο.

Ποια η δική σου γνώμη για το σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης;
Το σύμφωνο συμβίωσης δεν λύνει όλα τα προβλήματα των ΛΟΑΤ ατόμων, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μέρος της πολιτικής δράσης, της αντίληψης και της κοσμοθεωρίας για σεβασμό ως προς τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων, η οποία είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τι σε χαλαρώνει και με τι ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο;
Κατά κύριο λόγο, απολαμβάνω να περνώ χρόνο με τους αγαπημένους μου ανθρώπους και την οικογένειά μου. Είμαι λάτρης των καλών τεχνών. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα με το κλασικό μπαλέτο, τον μοντέρνο χορό και το πιάνο. Είμαι λάτρης του θεάτρου και της έβδομης τέχνης, του κινηματογράφου. Μου αρέσει επίσης πολύ να ζωγραφίζω.
 
 
 

Δειτε Επισης

Γέννησε η Φωτεινή Πετρογιάννη: «Είναι συγκινημένη, δεν σταματάει να κλαίει»
Κωνσταντίνος Αργυρός – Αλεξάνδρα Νίκα: Η πρώτη φωτογραφία του γιου τους από το μαιευτήριο
Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η Βέφα Αλεξιάδου
Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου - Άφησε την τελευταία της πνοή 91 ετών, τα ξημερώματα της Δευτέρας
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Όχι δεν είμαι ερωτευμένος. Είμαι καλά. Ο γάμος είναι για μια φορά. Αλλά, ποτέ μη λες ποτέ»
Ζέτα Δούκα: «Στα 51 μου, έμαθα να διεκδικώ το δίκιο μου αλλά και να ζητάω συγγνώμη όταν φταίω»
«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, ο εκδότης ο Αντώνης Λυμπέρης
Αναβλήθηκε η δημοπρασία των κοσμημάτων της Ζωής Λάσκαρη – Τι συνέβη με τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της
Πέμη Ζούνη: «Έχω κάνει λάθη. Ο ρόλος της μητέρας με δυσκόλεψε. Της γιαγιάς είναι αριστούργημα»
Χάρις Αλεξίου: «Έχει τελειώσει για μένα αυτό. Δεν γίνεται να τραγουδήσω πια. Δεν το σκέφτομαι καν»