NULL

Το τρίξιμο δοντιών είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί στις μέρες μας και δεν ξεχωρίζει ηλικίες. Η χειρούργος οδοντίατρος Δρ. Αμαλία Παναγιώτου μας δίνει σημαντικές συμβουλές και τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το βρυγμό και τις συνέπειες του.  
Αν το πρωί ξυπνάτε με πονοκέφαλο ή πόνο στις κροταφογναθικές αρθρώσεις του στόματός σας, τότε ίσως ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που έχουν την ακούσια συνήθεια να σφίγγουν ή να τρίζουν τα δόντια τους, το λεγόμενο βρυγμός.
 
Οι περισσότερες μελέτες εκτιμούν ότι προσβάλλει το 5% - 20% των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.
 
Ο βρυγμός μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, αλλά συνηθέστερα εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτός που υποφέρει από νυχτερινό βρυγμό, τις περισσότερες φορές, δεν το αντιλαμβάνεται. Το αντιλαμβάνεται εκείνος που κοιμάται πλάι του ή στην περίπτωση των παιδιών, οι γονείς τους ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ.
 
ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
Η συνήθεια αυτή δημιουργεί βλάβες στα δόντια.
Συγκεκριμένα, παρατηρείται μη φυσιολογική οδοντική φθορά με τη μορφή αποτριβής στις κοπτικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών.
Ρωγμές ή ακόμα και μικροκατάγματα με αποτέλεσμα την ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο, ενώ μπορεί το υπερβολικό σφίξιμο των δοντιών να οδηγήσει  σε υποχώρηση και φλεγμονή των ούλων.
Ακόμα παρατηρείται βλάβη στην κροταφογναθική άρθρωση, δηλαδή την άρθρωση που ενώνει το οστό της κάτω γνάθου με το κρανίο, δυσκολία στην πλήρη διάνοιξη του στόματος, υπερτροφία του μασητήρα μυός και διακοπή του ύπνου.
 
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ
Κύριες αιτίες είναι το άγχος,  ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για παθήσεις του νευρικού συστήματος, η κόπωση και η υπερδραστηριότητα.
Βρυγμός παρατηρείται και σε άτομα που παρουσιάζουν πρόωρες επαφές κατά τη σύγκλιση (τα δόντια, δηλαδή, δεν εφάπτονται σωστά κατά το κλείσιμο του στόματος). Αυτό συνήθως διαπιστώνεται από τον οδοντίατρο κατά τον κλινικό έλεγχο. Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην εκδήλωση του βρυγμού ίσως παίζει ρόλο και η κληρονομική προδιάθεση.
 
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΤΙ ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΒΡΥΓΜΟ 
Υπάρχει πιθανότητα να ακούτε κάποιους χαρακτηριστικούς ήχους (τριγμούς) όταν ανοιγοκλείνετε το στόμα σας.
Aν κοιτάξετε τη γλώσσα σας στον καθρέφτη, είναι πιθανό να παρατηρήσετε κάποια εντυπώματα, δηλαδή χαραγματιές ή τραυματισμούς που έχουν προκληθεί από την τριβή των δοντιών σας πάνω της.
Tο πρόσωπό σας μπορεί να αρχίσει να γίνεται πιο παχύ και στρουμπουλό. Aυτό οφείλεται στην υπερτροφία που προκαλείται στους μασητήρες.
Aν παρατηρήσετε προσεκτικά τα δόντια σας, ίσως διαπιστώσετε ότι υπάρχουν αποτριβές, δηλαδή σημάδια φθοράς που προκαλούνται από την τριβή. Mπορεί, επίσης, να ανακαλύψετε σπασμένα  δόντια. Κατά την αποτριβή τα δόντια χάνουν αρχικά τα φύματά τους, δηλαδή το ανάγλυφο της μασητικής τους επιφάνειας και στη συνέχεια μεγάλο μέρος από το ύψος τους.
Eίναι πολύ πιθανό, αν υποφέρετε από βρυγμό, να ξυπνάτε με πονοκέφαλο ή πόνο στους μυς του προσώπου ή στην περιοχή μπροστά από τα αυτιά.
Θα έχετε ενδεχομένως δυσκολία να ανοίξετε το στόμα σας, ενώ μπορεί να νιώθετε πόνο όταν το ανοίξετε.
 
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ
Συνήθως το πρώτο και μερικές φορές το μοναδικό μέτρο που θα πάρει ο οδοντίατρος, θα  είναι να κατασκευάσει έναν ειδικό νάρθηκα για το στόμα του ασθενούς, που θα μπορεί να τον φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με το είδος και τη μορφή των ενοχλημάτων.
Ο νάρθηκας  γίνεται ανεκτός από τον ασθενή συνήθως μετά τις πρώτες χρήσεις και καταφέρνει να μειώσει τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω στα δόντια, να χαλαρώσει τους μυς, να επαναφέρει σε πιο σωστή θέση την κάτω γνάθο μέσα στην κροταφογναθική άρθρωση και να μειώσει την επιβάρυνσή της.Eκτός από το νάρθηκα, μπορουμε να  χορηγήσουμε παυσίπονα για τον περιορισμό του πόνου, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη και μερικές φορές ηρεμιστικά για τον περιορισμό του στρες.
Άλλο βοηθητικό όπλο είναι η διατροφή με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στον περιορισμό της φλεγμονής της κροταφογναθικής άρθρωσης, αλλά και η χορήγηση βιταμινών του συμπλέγματος B, που είναι απαραίτητες στο νευρικό σύστημα και βοηθούν στον περιορισμό του στρες αλλά και το ασβέστιο και το μαγνήσιο τα οποία βοηθούν στην μείωση των μυικών σπασμών.
Ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν να αποφύγετε τις πολύ σκληρές τροφές που απαιτούν πολύ μάσημα και το μάσημα τσίχλας, ειδικά τις μέρες που ο πόνος είναι έντονος.
 
TA ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ;
Μέσα από έρευνες, βρυγμό εκδηλώνουν τα μισά περίπου παιδιά, με μέση ηλικία έναρξης τα δέκα τους χρόνια. Μπορεί να οφείλεται στις ρυθμικές κινήσεις της γνάθου κατά τον ύπνο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ρυθμική σύσπαση των μασητήρων, αλλά και ως αντίδραση σε πόνο των αυτιών ή των δοντιών. Τα περισσότερα παιδιά, μεγαλώνοντας ξεπερνούν το πρόβλημα.
 

Δειτε Επισης

Το αποκαλυπτικό φόρεμα της Ραταϊκόφσκι σε εκδήλωση για το φιλανθρωπικό ίδρυμα του βασιλιά Καρόλου
Η Έλενα Τοπαλίδου ανέβασε βίντεο που χορεύει Έμινεμ και έγραψε στην ανάρτησή της «Επιτάφιος»
Η Μπρίτνεϊ στα όρια ψυχικής κατάρρευσης-Ξυπόλυτη και τυλιγμένη με κουβέρτα την βγάζουν από ξενοδοχείο
Έπεσε η Ελλάδα στα στοιχήματα της Eurovision-Ξανά πρώτος ο Κροάτης
Ποζάρει στις Σεϋχέλλες και ρωτά τους followers πού θα πάνε το Πάσχα η Τούνη-Στο εξωτικό Αγρίνο, την τρολάρουν
Βίκυ Κάβουρα: Κάνει pilates λίγο καιρό πριν γεννήσει το πρώτο της παιδί
Μαρία Μενούνος: Μου λείπεις μαμά, γράφει τρία χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της
Αποχώρησε από το Survivor ο Θοδωρής Τουρκογεώργος-Ποιον βλέπει για νικητή
Η ξεκαρδιστική στιγμή που ο Κάρολος «κλέβει» την θέση της Καμίλα στο αυτοκίνητο και η αντίδρασή της
«Φοβάμαι την Αναστασία, αν έρθω αντιμέτωπος μαζί της μπορεί να χάσω»-Τι λέει ο Θοδωρής στο Survivor