Ο Γιώργος Χατζηπαύλου είναι… «σχεδόν σαράντα» (συνέντευξη)

Με αφορμή τον ερχομό του στην Κύπρο για δύο μοναδικές παραστάσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία, μιλήσαμε τον Γιώργο Χατζηπαύλου για το standup comedy στην Ελλάδα, για τις μάχες που δίνει με τον εαυτό του, καθώς και για την κυπριακή του καταγωγή που λίγοι γνωρίζουν.


Της Πράξιας Αρέστη


«Σχεδόν Σαράντα» λοιπόν, είναι η επιτυχημένη παράσταση που έρχεται τώρα και στην Κύπρο. Ποια θέματα σατιρίζεις σε αυτήν;
Το «Σχεδόν Σαράντα» είναι το τρίτο σόλο που γράφω και σε αυτό μιλάω για πάρα πολλά θέματα διαφορετικά αλλά το πρίσμα και η ομπρέλα που τα αγκαλιάζει είναι ένας άνθρωπος ο οποίος  πλησιάζει τα σαράντα και βλέπει το τώρα, και τις σχέσεις. Είναι ένα standup comedy για τους άνδρες τις γυναίκες και για όλα τα περίεργα που συμβαίνουν σε έναν άνθρωπο από την εφηβεία μέχρι σήμερα.
 
Σχεδόν σαράντα είσαι κι εσύ. Μήπως θα ακούσουμε για τον τρόπο που ο Γιώργος Χατζηπαύλου βλέπει τα πράγματα;
Ναι κι εγώ είμαι σχεδόν σαράντα και έχει να κάνει εν μέρει με το πώς βλέπω κι εγώ τα πράγματα. Όμως είναι μία παράσταση στην οποία αναλύονται πολλά θέματα διαφορετικά δεμένα μεταξύ τους. Δεν είναι μία παράσταση που έχει να κάνει μόνο με την ηλικία αλλά και με άλλα θέματα.
 
Απ’ όσο γνωρίζω η παράσταση αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο στην Ελλάδα.
Ναι, πάει πολύ καλά. Κάνουμε διπλές περιοδείες συνεχώς σε κάθε πόλη και θα συνεχίσουμε μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων.
 
Έχεις επαφή με τον κόσμο μετά από κάθε παράστασή σου;
Δεν μιλάω με τον κόσμο ιδιαιτέρα μετά την παράσταση, για τον λόγο ότι διαφεύγω για λίγο στο καμαρίνι μου για να ξεκουραστώ και μετά βγαίνω έξω. Με όσο κόσμο όμως μιλάω, συνήθως μου λένε ευχαριστώ και ότι τους φτιάχνω τη διάθεση. Ξαλαφραίνει η κωμωδία τους ανθρώπους.  
 
Το standup comedy στην Ελλάδα, είναι κάτι καινούριο;
Δεν είναι κάτι καινούριο αλλά είναι μόλις 10 χρόνια στα θέατρα. Χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο για να κτίσει ένα σταθερό κοινό. Στην Ελλάδα έχει μία εξέλιξη αυτή τη στιγμή με γεωμετρική πρόοδο. Είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχουν οι σόλο παραστάσεις και οι μικρές ομάδες που κάνουν παραστάσεις. Κάποτε οι κωμικοί ήτανε λίγοι οπότε ήταν και λίγες οι παραστάσεις και κάποιες μεγάλωσαν και από μπαρ μπήκαν σε θέατρο. Ήμουν ο πρώτος που έβαλε το standup comedy σε θέατρο και το κατοχύρωσε και από τη στιγμή που έγινε αυτό, προσέγγισε ένα διαφορετικό κοινό. Αποκτά τις ρίζες του, οι οποίες πολλαπλασιάζονται.
 
Παρακολουθείς και θαυμάζεις κάποιους κωμικούς του εξωτερικού;
Πολλούς παρακολουθώ αλλά ο αγαπημένος μου είναι Woody Allen που ξεκίνησε από το standup comedy. Θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους και παρόλο που σταμάτησε από τη δεκαετία του ’60, τα κείμενά του παραμένουν διαχρονικά.
 
Πόσο δύσκολο είναι να είσαι one man show;
Όπως όλα τα πράγματα, έτσι κι αυτό χρειάζεται σκληρή και καθημερινή δουλειά .Το ταλέντο είναι καλό να υπάρχει κι εκεί που σταματάει το ταλέντο πρέπει να αρχίζει η δουλειά. Το ταλέντο θα σε πάει για 5 – 10 λεπτά, όμως η δουλειά θα σε κρατήσει σε όλη την παράσταση.
 
Ποια είναι τα αγαπημένα σου θέματα;
Η σχέση ανάμεσα στα φυλά, η σχέση με την εποχή και την τεχνολογία , οτιδήποτε καθημερινό μπορεί να δω γύρω μου, η πολιτική λιγότερο έως ελάχιστα. Η πολιτικοί είναι από μόνοι τους αστείοι. Δεν είμαι ο κωμικός που θα σχολιάσω την πολιτική. Είναι περίπου όπως η μουσική που ο καθένας ασχολείται με το είδος του κι εμένα η πολιτική δεν είναι.
 
Παρακολουθείς καθόλου τηλεόραση; Υπάρχει κάποια σατυρική εκπομπή που σου αρέσει;
Δεν βλέπου καθόλου τηλεόραση. Τζάμπα την έχω. Δεν τη σνομπάρω την ελληνική τηλεόραση. Απλά στον λίγο μου ελεύθερο χρόνο προτιμώ να κάνω κάτι άλλο. Από το ιντερνέτ βλέπω πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα σειρές που γυρίζονται στην Αγγλία. Μου αρέσει το αγγλικό χιούμορ. Και έχω και Άγγλους φίλους και έχω συνεργαστεί μαζί τους. Μου αρέσει το πώς χτίζουν τη δουλειά τους και το πώς γράφουν τα κείμενα τους. Το House of Cards για παράδειγμα είναι μια παλιά βρετανική σειρά που την εξέλιξαν και το Office επίσης.
 
Δηλαδή παρακολουθούσες και Mr. Bean;
Όχι δεν μου αρέσει ο Mr. Bean. Δεν τον παρακολουθούσα ποτέ. Το Black Under μου άρεσε για παράδειγμα, όχι όμως ο Mr. Bean.
 
Πάμε και λίγο στα δικά μας… Έχεις κυπριακή καταγωγή σωστά; Κάτι που λίγοι γνωρίζουν.
Ναι, ο πατέρας μου είναι από την Πάφο, όμως μόνο μία φορά έχω έλθει στην Κύπρο. Γεννήθηκα στην Αθήνα και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πάει ποτέ στην Πάφο μέχρι στιγμής παρόλο που έχω και συγγενείς εκεί. Μόνο στη Λευκωσία έχω έλθει. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι Κύπρο και η πρώτη για επαγγελματικούς λόγους.
 
Τι θα σατίριζες στους Κύπριους;
Έχω πάρα πολλούς φίλους από Κύπρο. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένα να διακωμωδήσω στην Κύπρο. Ούτε την κυπριακή διάλεκτο διακωμωδώ. Το θεωρώ κάτι πολύ φυσιολογικό. Υπάρχουν πολλές διαλεκτοί στην Ελλάδα, εκτός από την κυπριακή.


Ο Γιώργος Χατζηπαύλου είναι ίσως ο μόνος που κάνει τόσο καλό stand up comedy στην Ελλάδα. ” (BHMAGAZINO). Πόσο ενστερνίζεσαι την κριτική αυτή;
Δεν μπορώ να ξέρω εγώ αν είμαι ο καλύτερος και δεν έχω τέτοιες ανησυχίες. Προτιμώ να βάζω απέναντί μου τον εαυτό μου και να κάνω καλύτερη δουλειά από την προηγούμενη. Είναι πολύ σχετικές έννοιες αυτές. Δεν αλλάζει κάτι στη δική μου φιλοσοφία όταν διαβάζω κάτι έτσι, ούτε με στεναχωρεί βέβαια. Απλά πιστεύω ότι το να κάνεις πρωταθλητισμό με τον εαυτό σου είναι το καλύτερο και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.
 
Ποια είναι η μεγαλύτερη μάχη που δίνεις με τον εαυτό σου;
Για το ότι είμαι συγκεντρωτικός και πρέπει να το περιορίζω λιγάκι αυτό και για το ότι αργώ να πάρω αποφάσεις. Είναι αμφισβητήσιμα όμως κατά πόσο είναι αρνητικά αυτά ή όχι.
 
Στον ελεύθερό σου χρόνο τι κάνεις;
Μου αρέσει πάρα πολύ να διαβάζω. Το να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί είναι το τελευταίο βιβλίο που διάβασα.
 
Το διάβασες επειδή σκέφτεσαι το γάμο ή για δουλειά;
 Όχι επειδή σκέφτομαι το γάμο (γέλια). Το διάβασα για ένα θεατρικό που γράφω τώρα και μου το πρότειναν ως εγχειρίδιο.
 
Δηλαδή τον γάμο δεν τον σκέφτεσαι καθόλου;
Το σκέφτομαι μόνο όταν με καλούν να πάω σε γάμο και είμαι και σε ηλικία που οι φίλοι μου τώρα με καλούν στο δεύτερό τους γάμο (γέλια).  Ο γάμος είναι κάτι που προκύπτει και όχι κάτι που πρέπει να προγραμματίζει κανείς. Καταλαβαίνω αυτόν που λέει «θέλω να κάνω οικογένεια», όταν μου λένε όμως, «θέλω να παντρευτώ» ψάχνω να βρω που είναι το πρόβλημα.
 
Γιώργο σε ευχαριστούμε και σε περιμένουμε στην Κύπρο. Στις 20 Απριλίου, στην Έντεχνη Ροκ Σκηνή στο Πέραμα και στις 22 Απριλίου στο Red, Λευκωσία.
 

 

Δειτε Επισης

Παντελής Τουτουντζής για τον γάμο του: «Όλη μέρα έσβηνα κατάρες… Να ψοφήσετε! Ντροπή της κοινωνίας!»
Δημήτρης Λάλος για Μαριλίτα Λαμπροπούλου: «Έχουμε μία πολύ καλή σύνδεση υποκριτικά και όχι μόνο»
Η πρώτη on camera δημόσια εμφάνιση του Πέτρου Φιλιππίδη μετά την επιστροφή στα social media
O Κωνσταντίνος Αργυρός απαντά πρώτη φορά για την εγκυμοσύνη της Αλεξάνδρας Νίκα: «Δεν με αγχώνει κάτι»
Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Κόκοτα: «Δύσκολα τα πράγματα. Δεν μιλά, δεν αντιδρά. Έχει πρόβλημα στην όραση»
Θέμης Αδαμαντίδης: «Είναι οριστικός ο χωρισμός μας. Θα ήθελα να τη δω με οικογένεια. Εγώ έχω παιδιά»
Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα για τον Ντίνο Καρύδη: «Τα προβλήματα ξεκίνησαν από πορεία με δακρυγόνα»
Μαρία Κορινθίου: «Δεν έχω ανακοινώσει χωρισμό! Ποιος έχει & τι έχει ανακοινώσει; Πότε βγήκε ανακοίνωση;»
Ξανά μαζί JLo & Ben Affleck, μετά την κατάθεση του διαζυγίου – Η κοινή βόλτα με τα παιδιά τους & τα δάκρυα της
Η τρυφερή φιλία της Άριελ Κωνσταντινίδη με τον σκηνοθέτη Κώστα Κιμούλη, αδερφό του Γιώργου Κιμούλη