Μόδα… σαν παλιά ελληνική ταινία

Ο Gregory Englezos μιλάει για πρώτη φορά για τις δύο νέες και πολυαναμενόμενες συλλογές του για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2016.
 

Tι σημαίνει μόδα για σας;

Μόδα για μένα είναι η τέχνη του να διαμορφώνεις υλικά και συναισθήματα σε προϊόντα που καταλήγουν στους καταναλωτές.
 
Πότε ιδρύθηκε η μπουτίκ Monoena και ποια η φιλοσοφία της;
Πριν από τη δημιουργία της μπουτίκ, δούλευα ως μοντελίστ σε εργοστάσια, τη χρυσή εποχή της μεταποίησης στην Κύπρο. Όταν όμως άρχισε σιγά-σιγά να φθίνει αυτή η βιομηχανία, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα δικό μου ατελιέ, που να εκφράζει τις απόψεις μου για τη μόδα, με αγάπη πάντα για τη γυναίκα. H Monoena Exclusive Designs Boutique ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2001, με μότο: «η μόδα σε πολύ προσιτές τιμές».
 
Από πού προκύπτει το όνομα και τι δηλώνει;
Το όνομα «Monoena» εκφράζει την ιδέα της πρωτοτυπίας και του προτύπου. Όλα τα σχέδια των συλλογών είναι μοναδικά. Δεν υπάρχει δεύτερο κομμάτι ίδιο με άλλο.
 
Τι σας εμπνέει στη δουλειά σας; Ποια είναι τα ερεθίσματά σας;
Η έμπνευση είναι διαρκής, όλες τις ώρες της μέρας, από τα χρώματα, τα υφάσματα, τις ωραίες εικόνες και όλες τις αναμνήσεις που κουβαλώ μέσα μου. Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου είναι η ποίηση, το θέατρο, ο κινηματογράφος, από όπου προέρχονται και τα πλείστα ερεθίσματα.
 

 

 

 


Ποια επώνυμη Κύπρια θεωρείτε ως την πιο καλοντυμένη και γιατί;
Θεωρώ ότι η πιο καλοντυμένη Κύπρια είναι η κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, γιατί επιλέγει το ρούχο που της ταιριάζει και το υποστηρίξει. Είναι μία γυναίκα που έχει το σωστό timing στο ντύσιμό της.
 
Θεωρείτε ότι οι Κύπριοι άνδρες είναι καλοντυμένοι γενικά;

Οι άνδρες στην Κύπρο προσπαθούν ν’ αποβάλουν την ανατολίτικη διάθεση που έχουν με το να ντύνονται πολύ μοντέρνα και να φορούν τα ίδια ρούχα με τους υπόλοιπους. Πλέον, υπάρχει η πρόθεση στο να ξεχωρίσουν με το στιλ τους, όμως χρειάζεται ακόμη δουλειά. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις.
 
Η τελευταία σας συλλογή είναι η «Modern Dandy». Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή.

Η συλλογή «Modern Dandy», είναι ακριβώς αυτό που έλειπε, κατά την άποψή μου, από την κυπριακή αγορά. Απευθύνεται στον άνδρα που ξέρει τι σημαίνει κοστούμι, καλή ραφή, ακριβό ύφασμα και tailoring. Είναι μία συλλογή που εκφράζει τον άνδρα που θέλει να αποβάλει την αυστηρότητα του επαγγελματία για να γίνει πιο γλυκός, πιο ψηλός, πιο ερωτικός, πιο boem και πιο νοσταλγικός.
 
Πείτε μας και λίγα λόγια για την τελευταία σας γυναικεία συλλογή.

Τη γυναικεία συλλογή «Blow Up» την έχω εμπνευστεί από τη δεκαετία του ’60 (τέλη) και από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, και συγκεκριμένα από την ταινία, «Blow Up» του Ιταλού σκηνοθέτη Antonioni, που είχε ως θέμα τον κόσμο της μόδας και της φωτογραφίας, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με υπέροχα ρούχα και σκηνές. Έχω δώσει λοιπόν το όνομα αυτής της ταινίας στη συλλογή, γιατί ταιριάζει πολύ με τον χαρακτήρα των ρούχων μου. Μαγικές εικόνες, υπέροχη ατμόσφαιρα. Ήταν τότε που έγινε το μεγάλο μπαμ στις βιτρίνες των καταστημάτων με τα καινούργια υφάσματα και τα έντονα, ζωηρά χρώματα.
 
Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σας μέχρι στιγμής;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια μοναδική στιγμή στην καριέρα μου. Όλες οι εντάσεις και οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας καινούργιας συλλογής συγκαταλέγονται στις πιο σημαντικές μου στιγμές. Όπως και το τέλος κάθε fashion show που διοργανώνω.
 
Ποια συνεργασία σας από τον κόσμο της μόδας ξεχωρίζετε και γιατί;
Η συνεργασία μου με τη Βίκυ Κουλιανού, η οποία για μένα είναι πάντα η γυναίκα – πρότυπο, και δουλεύοντας μαζί της κατάλαβα τι σημαίνει να είναι κανείς επαγγελματίας.
 
Ποιο οίκο μόδας του εξωτερικού θαυμάζετε και γιατί;
Θαυμάζω τον οίκο Valentino για τις υπέροχες συλλογές του, τα υφάσματα που επιλέγονται, τα χρώματα που κυριαρχούν και βέβαια για τις κλασικές, κόκκινες τουαλέτες του.
 
Αν αποφασίζατε να ζήσετε στο εξωτερικό, ποια πόλη θα επιλέγατε;
Η πόλη η οποία με εκφράζει περισσότερο είναι η Βαρκελώνη, με τον ωραίο κόσμο της και τις υπέροχες καφετέριες. Η πόλη βέβαια που μου δίνει έμπνευση και ερεθίσματα για τη μόδα είναι διαχρονικά το Λονδίνο. Λατρεύω αυτό το πολύχρωμο κολάζ εθνοτήτων, πολιτισμών, εκφράσεων και ελευθεριών που έχει. Ενθουσιάζομαι βέβαια και με τα πολλά βιβλιοπωλεία μέσα στα οποία χάνεσαι με τις ώρες, και που για μένα είναι επίσης άλλη μια πηγή έμπνευσης.
 
Πώς σας αρέσει να χαλαρώνετε στον ελεύθερό σας χρόνο;

Στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που μου απομένει, επιλέγω ν’ ασχοληθώ με τον κήπο μου, με το διάβασμα, την αρχειοθέτηση των συλλογών μου ή να βγω με την παρέα μου για καφέ ή κρασάκι.


 


Είστε μεγάλος λάτρης του παλιού ελληνικού, καλού κινηματογράφου. Ποιες είναι οι αγαπημένες σας ταινίες και ποιες είναι, κατά την άποψή σας, οι πιο καλοντυμένες σταρ;
Ο ελληνικός κινηματογράφος με τονώνει, με ξεκουράζει, με ανανεώνει. Λατρεύω όλες τις κωμωδίες με την Τζένη Καρέζη, τις ταινίες της Έλενας Ναθαναήλ και τις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Θεωρώ ότι οι πιο καλοντυμένες σταρ την εποχή, κατά την οποία ο κινηματογράφος στην Ελλάδα μεσουρανούσε, ήταν η Έλενα Ναθαναήλ, η Μαίρη Χρονοπούλου, η Μαίρη Αρώνη, η Λίλλη Παπαγιάννη και φυσικά η μεγάλη Μελίνα Μερκούρη.
 
Αν θα ντύνατε σήμερα μία celebrity, ποια θα θέλατε να ήταν;
Θα ήθελα να ντύσω την Έλενα Ναθαναήλ, η οποία είναι και η μούσα μου στη συλλογή μου Άνοιξη/Καλοκαίρι 2016.
 
Συνεργάζεστε με έναν πολύ σημαντικό fashion Marketeer/Styling, τον Ζαχαρία Πέτρου. Πότε και πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία;
Πάνω απ’ όλα ο Ζαχαρίας είναι ένας καλός φίλος, με τον οποίο συνεργάζομαι και επαγγελματικά γιατί καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο. Η συνεργασία μας ξεκίνησε με τη λειτουργία της Μonoena μπουτίκ όπου προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα κυπριακό brand που να δίνει στις πελάτισσές μας στιλ και γοητεία.
 
Τι είναι αυτό που κρατάει τη συνεργασία σας τόσο δυνατή μέχρι σήμερα;

Η συνεργασία μας βασίζεται στη φιλία, τον σεβασμό, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη, και φυσικά στον σωστό καταμερισμό εργασίας που πρέπει να κάνει ο καθένας μας. Γι’ αυτό και παραμένει τόσο δυνατή όλα αυτά τα χρόνια.
 
Πότε ν’ αναμένουμε την επόμενή σας συλλογή;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πυρετώδεις ετοιμασίες για δύο καινούργιες συλλογές. Η καινούργια συλλογή για τη γυναίκα Άνοιξη/Καλοκαίρια 2016 θα έχει το όνομα, «Επιχείρηση Απόλλων», και έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στο ατελιέ μου, G. Englezos. Μούσα μου για τη γυναίκεια αυτή καλοκαιρινή συλλογή είναι, όπως ανέφερα και πιο πάνω, η Έλενα Ναθαναήλ, την οποία θεωρώ μεγάλη σταρ αλλά και style icon της εποχής από την οποία έχω εμπνευστεί τις δημιουργίες μου. Η Ναθαναήλ ήταν η Ελληνίδα που φορούσε άψογα παντελόνια, πουκαμίσες, κοστούμια, μακριά floral φορέματα και είχε υιοθετήσει το hippie style. Η «Επιχείρηση Απόλλων» είναι ο τίτλος μίας πολύ γνωστής ελληνικής ταινίας της Έλενας Ναθαναήλ. Μια ταινία γεμάτη χρώμα, δροσιά, μποέμικη διάθεση, έρωτα και ταξίδια. Και αυτό είναι που θέλω να εκφράσω με τη συλλογή αυτή. Η ανδρική συλλογή θα ονομάζεται, «Ocean 13», και ετοιμάζεται κι αυτή σύντομα, ώστε να παρουσιαστεί στο κοινό. Είναι εμπνευσμένη από τις ταινίες «Ocean 11» και «Ocean 12» με ένα καταπληκτικό casting ηθοποιών και εξαιρετικά ανδρικά ρούχα. Αυτή η γραμμή του άνδρα, εκφράζει την ελευθερία, την άνεση, την ανεμελιά, το χιούμορ, την κρυμμένη ομορφιά του, που θέλει να εξωτερικεύσει με πιο πολύ χρώμα και φαντασία.
 

 

Δειτε Επισης

Η Άννα Βίσση ξαναβρέθηκε στην αγκαλιά της κόρης της, Σοφίας Καρβέλα στη Νέα Υόρκη
Mariah Carey: «Στα 12 μου, η αδελφή μου με νάρκωσε Valium και κοκαΐνη και προσπάθησε να με πουλήσει σε προαγωγό»
Ο Γιώργος Αμούτζας τρέχει στο Ράλι Ακρόπολις: «Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα»
Θάνος Μπίρκος: «Μου έχουν πει να κάνω δίαιτα, πλέον απαντώ: βάλε κρεμούλα γιατί έχεις σπάσει»
Τον δεύτερο γιο τους βάπτισαν η Κατερίνα Στικούδη και ο Βαγγέλης Σερίφης
Εβελίνα Παπούλια και Γιώργος Λιάντος ξανά μαζί, 23 χρόνια μετά τον χωρισμό τους!
«Μετά το περιστατικό με τον Γιάννη Γιοκαρίνη πήγαμε σε ψυχίατρο, παίρνει φαρμακευτική αγωγή»
Ερωτευμένη η πρώην φιναλίστ του #GNTMgr & νυν παίκτρια στο #SurviviorGR – Το βίντεο με τον σύντροφό της
Φώτης Ιωαννίδης: «Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου ο έρωτας. Έχω μια ευημερία, μια ηρεμία και περνάω καλά»
Σπύρος Μπιμπίλας: «Είμαι ανενεργός σεξουαλικά, εδώ και πολλά χρόνια δεν μ’ ενδιαφέρει»