Λίλα Καραγιάννη, The Kooreloo Project

 Λάτρης της μόδας αλλά και της τέχνης, η Λίλα Καραγιάννη κατάφερε να δημιουργήσει το νέο trend στην ελληνική αγορά σχεδιάζοντας μοναδικές τσάντες φτιαγμένες από ένα folklore υλικό, την κουρελού. Ένα διαφορετικό προϊόν, το οποίο συνδυάζει την παράδοση με τη μοντέρνα αισθητική και αποπνέει τον αέρα της σύγχρονης Ελληνίδας. H Λίλα έκανε στην άκρη το παρελθόν της, που σχετιζόταν με τον οικονομικό τομέα, και αποφάσισε να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη μεγάλη της αγάπη, την τέχνη, ιδρύοντας μαζί με τον σύζυγό της, Άλεξ Κρασανάκη, το επιτυχημένο brand Kooreloo.
 
Της Άρτεμις Κωνσταντινίδου
Μαλλιά Αντρέας Χριστοδούλου (KEVIN.MURPHY)
Make up Σοφία Γεωργίου (FLORENTIA MAKE UP ARTIST WORKSHOP)
Styling Σοφία Χαραλάμπους 
Φωτογραφία Emma Charalambous

 
Ευχαριστούμε την Alpha Ck Art Gallery για την παραχώρηση του χώρου.

 


Πώς προέκυψε η ιδέα του Τhe Kooreloo Project;
Ασχολούμαι με την τέχνη εδώ και μία δεκαετία και επαγγελματικά ως ζωγράφος τα τελευταία επτά χρόνια. Οι καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις και η επιθυμία μου, προ τετραετίας, να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό για δική μου χρήση, με οδήγησε στην πειραματική δημιουργία μιας τσάντας με βασικό υλικό την παραδοσιακή κουρελού. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερο, πολύ χρηστικό, εντυπωσιακό και ανθεκτικό. Οι αντιδράσεις του φιλικού και επαγγελματικού μου κύκλου υπήρξαν ενθουσιώδεις και έτσι άρχισα να κατασκευάζω και να πειραματίζομαι με διαφορετικά σχέδια, καθώς οι παραγγελίες εισέρρεαν με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με ένα παραδοσιακό υλικό όπως η κουρελού, καθώς και με τον αργαλειό;
Τα κεντήματα, τα υφαντά και τα πλεκτά ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής στο καθημερινό μου περιβάλλον, αλλά και η αγάπη για την τέχνη, την ποίηση, τη λογοτεχνία. Είναι απίστευτο πώς όλες εκείνες οι παραστάσεις έδρασαν μέσα μου αθόρυβα αλλά και εκρηκτικά εν τέλει και έφεραν στην επιφάνεια την αγάπη και την υπερηφάνεια που νιώθω για την καταγωγή μου. Με εφαλτήριο εκείνα τα χρόνια αλλά και με τη λατρεία στην ιδέα της κατασκευής της κουρελούς, τα υπέροχα χρώματα αλλά και τη δυνατότητα που σου δίνει για αμέτρητους συνδυασμούς, έτσι απλά μια μέρα, για δική μου προσωπική χρήση, αποφάσισα να φτιάξω μια τσάντα από κουρελού. Ήθελα να έχω μια ιδιαίτερα ευρύχωρη τσάντα –έχω βλέπετε τρία παιδιά– ώστενα χωράει όλα εκείνα που μεταφέρω. Ταυτόχρονα ήθελα μια τσάντα που να αντανακλά όλο το άρωμα της Ελληνίδας. Εκείνης που γνωρίζει την καταγωγή της και την προσαρμόζει στη σημερινή, στη μοντέρνα εποχή.
 
Παρά τις σπουδές σου στον τομέα των οικονομικών, επέλεξες να αφιερωθείς στην τέχνη. Τι σε ώθησε στο να αλλάξεις επαγγελματική κατεύθυνση;
Στα πλαίσια των ρυθμών της δυναμικής καριέρας που ακολουθούσα, τόσο εγώ, όσο και ο σύζυγός μου, βρεθήκαμε για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Εκεί, μου δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσω τα έργα ζωγραφικής που επί χρόνια ολοκλήρωνα, και η απήχηση από τον κύκλο της τέχνης ήταν ιδιαίτερα ζεστή. Δεν άργησα λοιπόν να πάρω την απόφαση για ένα «restart», το οποίο με οδήγησε σε νέα μονοπάτια δημιουργικότητας.

Σου άρεσε πάντα ο χώρος της μόδας;
Λατρεύω τον χώρο της μόδας. Σε καθημερινή βάση πιάνω τον εαυτό μου να συζητάει και συχνά να συμβουλεύει για θέματα γύρω από το styling και τα νέα trends. Πάντα σε επίπεδο πιο τολμηρό από την πεπατημένη.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Θανάση Λάλα;
Θεωρώ τον Θανάση Λάλα ένα πνεύμα σπάνιο, με ιδιαίτερες και βαθιές ανησυχίες. Το «extravagance» του χαρακτήρα του συναντήθηκε τυχαία με την τολμηρή προσέγγιση του Kooreloo και αμέσως ξεκίνησαν οι συζητήσεις για δημιουργικούς συνδυασμούς.

Με ποιους άλλους καλλιτέχνες είναι στα πλάνα σου να συνεργαστείς;
Ως καλλιτέχνης η ίδια, το μυαλό μου υπερχειλίζει από νέες ιδέες. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια συγκεκριμένη νέα συνεργασία. Με τον Θανάση, όποτε καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, συζητάμε για projects, η υλοποίηση των οποίων απαιτεί παραπάνω από τη μία ζωή που μας έχει δοθεί…

Πού θα βρούμε τις τσάντες Kooreloo για να τις κάνουμε δικές μας;
Από την ιστοσελίδα μας (
www.kooreloo.com) με απευθείας αγορά, αλλά και από ένα συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο καταστημάτων με τα οποία συνεργαζόμαστε.

Πώς φτιάχνονται οι τσάντες σου;
Το πρωταρχικό στάδιο είναι ο σχεδιασμός και η επιλογή των στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν. Με τον σωστό σχεδιασμό θέτουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουμε το αποτέλεσμα, τόσο σε επίπεδο design όσο και σε επίπεδο ποιότητας. Θεωρούμε πως αυτά τα δύο στοιχεία είναι πλέον συνυφασμένα με το brand Kooreloo. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια για το brand;
Από την αρχή δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στο εξωτερικό. Έχει σημασία εδώ να τονίσουμε πως καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνεται πάντα αντιληπτό πως δεν παράγουμε άλλο ένα προϊόν. Πρόκειται για τέχνη με ποιότητα, απόλυτα συνδεδεμένη με τη μόδα. 

Ποιους Έλληνες σχεδιαστές θαυμάζεις;
Τους Mary Katrantzou, Σήλια Κριθαριώτη, Σοφία Κοκοσαλάκη, Zeus+Dione και Deux Hommes.

Ποια επώνυμη θα ήθελες να δεις να κρατά τσάντα Kooreloo;
Σημάδευε για το φεγγάρι λένε και το πολύ-πολύ να αστοχήσεις και να προσγειωθείς ανάμεσα στα αστέρια. Θα διάλεγα τη Madonna.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου ξένοι σχεδιαστές;
Οι Isabel Marant, Oscar de la Renta, Alexander McQueen, Coco Chanel, John Galliano, Cristobal Balenciaga, Alexander Wang.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου;
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε έχουν πάντα ως αρχική πηγή την τέχνη και την παράδοση. Από τη ματιά του καλλιτέχνη και εμπνευστή, μπορώ να περιγράψω τη διεργασία της επιλογής υλικών από το παρελθόν ως νοητά χρώματα και πινέλα που θα χρησιμοποιήσω για να γεμίσω τον καμβά Kooreloo.

Οι Ελληνίδες έχουν fashion sense και στιλ;
Θεωρώ πως η Ελληνίδα έχει έμφυτη αίσθηση του ωραίου και αφουγκράζεται τις νέες τάσεις της μόδας με ευκολία. Συχνά όμως το κοινωνικό μας σύνολο την αποτρέπει από στιλιστικά τολμηρές εμφανίσεις.

Για τις Κύπριες τι έχεις να πεις; Είναι στιλάτες; 
Θεωρώ πως το γεγονός ότι η Κύπρος έχει περισσότερους δεσμούς με χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, βοηθά τις Κύπριες να αποδώσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις στιλιστικές τους επιλογές.
  

Δειτε Επισης

Σοβαρό τροχαίο για την Idra Kayne: «Ασυνείδητη αγνόησε το κόκκινο κι έπεσε με μεγάλη ταχύτητα επάνω μου»
Δανάη Παππά: «Ο έρωτας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου, δε με επηρεάζει τίποτα από όσα λένε»
Γιώργος Αυτιάς: «Είχα 5 λίτρα υγρό στην καρδιά. Δυο τρύπες στην πλάτη, δυο σωληνάκια, 14 μέρες στο νοσοκομείο»
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Είμαι ακόμα στο νοσοκομείο. Δεν ξέρω πότε θα βγω. Είμαι πολύ καλό παιδί»
Ο Κώστας Πρέκας παντρεύεται: «Με το χέρι στην καρδιά, ναι, θα παντρευτώ! Ο στόχος είναι μέσα στο 2024!»
Μάριος Φραγκούλης για το τροχαίο του: «Είχα κάταγμα στο στέρνο, έπρεπε να μείνω ακίνητος για καιρό»
Γιώργος Σαμπάνης: «Έπαθα αιμάτωμα, έσπασε ο αδένας και πέταξε αίμα πάνω στις χορδές»
Η απάντησή της Ναταλίας Δραγούμη σε σεξιστικό σχόλιο: «Είναι 8 το πρωί & έχω λάβει 10 φωτο με... μόρια»
Η τοποθέτηση της Δέσποινας Μοιραράκη για τα χαλιά αξίας 17.890 ευρώ στο Υπουργείο Τουρισμού
Λένα Μαντά για τον θάνατο του συζύγου της: «Τον διαισθάνομαι δίπλα μου, είναι μέσα μου, στα κύτταρά μου»