Περίδης & Καλημέρη για μία εμφάνιση στην Κύπρο (συνέντευξη)

Παλιοί γνώριμοι, που έχουν μοιραστεί ξανά με επιτυχία τη σκηνή στο παρελθόν, ο Ορφέας Περίδης και η Λιζέτα Καλημέρη συναντιούνται φέτος ξανά.
Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στο Downtown Live Λευκωσίας, θα παρουσιάσουν τραγούδια που συνδέονται με την προσωπική τους πορεία αλλά και όσα τους συνδέουν σε ένα κοινό μουσικό ζητούμενο που περιλαμβάνει και το έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι.
 
Της Πράξιας Αρέστη
 
Πώς προέκυψε η μεταξύ σας συνεργασία και πότε ξεκίνησε;
O.Π.
Από πέρυσι ξεκίνησε η συνεργασία με την Λιζέτα μετά από πρόταση δικιά μου. Η Λιζέτα Καλημέρη είναι μια από τις καλύτερες φωνές που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ξ ευκολία που έχει στην εκμάθηση μιας μελωδίας, η άνεσή της σε δύσκολα διαστήματα και η τονική της ακρίβεια την καθιστούν αξιοθαύμαστη, καθώς μπορεί να τραγουδήσει πολλά και διάφορα στυλ τραγουδιού με την ίδια ευκολία. Είχε την τύχη να τραγουδήσει το αγαπημένο μου τραγούδι που είναι το «Ήτανε αέρας» αλλά και το τραγούδι είχε επίσης την τύχη να τραγουδηθεί απ' τη δροσερή φωνή με τα ινδικά γυρίσματα, την γλυκιά κοντράλτο που με μητρική στοργή παρηγορεί κάθε ερωτική πίκρα. Γνωριστήκαμε στα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής εκπομπής - αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη (πόσους, αλήθεια, καλλιτέχνες ένωσε αυτός ο άνθρωπος) και έχουμε συναντηθεί ξανά με την Λιζέτα και επί σκηνής και δισκογραφικά.
Λ.Κ. Από πολύ νωρίς, πριν ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι παρακολουθούσα το έργο του Ορφέα και το απολάμβανα. Πριν καν να τον γνωρίσω προσωπικά τον εκτιμούσα βαθύτητα και ένιωθα μια ψυχική συγγένεια μαζί του. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω σε μία εκπομπή με τον Μανώλη Ρασούλη για πρώτη φορά και τελικά να συνεργαστώ μαζί του το 2007 και 2008 σε συναυλίες που κάναμε σε όλη την Ελλάδα με την Μελίνα Κανά.
 
Μετά από πόσα χρόνια έρχεστε ξανά στην Κύπρο (ξεχωριστά);
Ο.Π.
Η Κύπρος είναι πάντα μέσα σε κάθε κύκλο εμφανίσεων που κάνω 23 χρόνια τώρα σε θέατρα, ανοιχτούς χώρους και μουσικές σκηνές. Το κυπριακό κοινό αγάπησε τα τραγούδια μου στηρίζοντάς με από τα πρώτα μου βήματα. Αυτή η αγάπη είναι πάντα αμφίδρομη, είναι το τραγούδι που κάνει τους ανθρώπους να ανταμώνουνε, να χαίρονται, να συμμετέχουν και κάποτε, γιατί όχι, να χορεύουν. Το κοινό της Κύπρου είναι εκδηλωτικό, ζεστό και σε κερδίζει αμέσως. Το 2009 είχαμε έρθει σαν τρίο μαζί με την Λιζέτα και την Μελίνα Κανά.
Λ.Κ. Έρχομαι πολύ συχνά στην Κύπρο για μουσικές παραστάσεις. Η τελευταία επίσκεψη μου ήταν τον Οκτώβριο του 2015 όπου δώσαμε μια συναυλία στην Λευκωσία με τον Γιώργο Καζαντζή, καλεσμένοι από το Πανεπιστήμιο, στην Μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία.
 
Τι απολαμβάνετε περισσότερο όταν έρχεστε στην Κύπρο;
Ο.Π.
Απολαμβάνω την ευγένεια που έχει ο κυπριακός λαός. Μια λεπτότητα κι έναν πολιτισμό.
Λ.Κ. Την ζεστή αποδοχή των τραγουδιών μας από τον κόσμο που μας τιμάει με την παρουσία του, τις ομορφιές του νησιού και τον εξωτικό αέρα του νότου.
 
Περιγράψτε μας λίγο τις διαθέσεις του προγράμματος που θα ακούσουμε στο Down Town.
Ο.Π.
Τα τραγούδια που επιλέξαμε, τα προσαρμόσαμε στον ακουστικό ήχο που έχουμε επιλέξει να παίζουμε με ένα τετραμελές μουσικό σχήμα. Ένα μουσικό σχήμα με το οποίο εμφανίζομαι τα τελευταία χρόνια. Αποτελείται από ένα βιολί που παίζει ο Αλέξανδρος Ιακώβου, ακουστικό μπάσο από τον Κώστα Σταυρόπουλο, ακουστική κιθάρα και λαούτο από τον Θοδωρή Δαμουράκη και κρουστά η Εύη Κανέλλου. Είναι μια επιλογή από 12 cd καθώς και ένα-δυο δικά μου καινούργια τραγούδια, επίσης τραγούδια συναδέλφων που συμμετείχα ως τραγουδιστής, ένα μικρό αφιέρωμα, μια προσωπογραφία , τρία - τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα κι ό,τι άλλο ξεχνάω που μου το θυμίζει ο κόσμος.
Λ.Κ. Οι διαθέσεις του προγράμματος έχουμε επιδιώξει να ταυτίζονται με την προσωπική μας διάθεση και επιθυμία, που είναι να ευχαριστηθεί ο κόσμος που μας ακούει, ένα ειλικρινές, φροντισμένο μουσικά, κεφάτο ρεπερτόριο που περιέχει τραγούδια τόσο από την προσωπική μας δισκογραφία, όσο και από τη δισκογραφία συγχρόνων μας καλλιτεχνών που αγαπάμε και συγγενεύουμε κι οι ίδιοι μας. 

Ποιο τραγούδι απολαμβάνετε να ερμηνεύετε μαζί περισσότερο;
Ο.Π.
Όποιο τραγούδι και να ερμηνεύσω με την Λιζέτα μ' αρέσει.
Λ.Κ. Δύσκολο να ξεχωρίσω γιατί είναι πολλά αυτά που απολαμβάνω να τραγουδάμε μαζί . Ωστόσο θα υπογραμμίσω το πρώτο που είναι και ακυκλοφόρητο. Λέγεται ο Κήπος μου και φυσικά είναι δημιουργία του Ορφέα Περίδη.
 
Τι θα λέγατε ότι θαυμάζει ο ένας στον άλλο περισσότερο και τι (κατά κάποιο τρόπο) δεν αντέχει;
Ο.Π.
Κάθε συνεργασία είναι μια άσκηση. Να αντέχεις τον εαυτό σου, να αντέχεις τον άλλον, να αντέχεις γενικά. Χρόνια τώρα σχηματίζουμε ομάδες και εμφανιζόμαστε στη σκηνή. Έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε και επιδεικνύουμε κάθε σεβασμό που απαιτεί η συναδελφοσύνη.
Λ.Κ. Την «καλλιτεχνία και την καλλιτεχνία» μας. Στην πρώτη περίπτωση στο δημιουργικό και εκφραστικό πεδίο… Στην δευτερη περίπτωση στις παρενέργειες που χρεώνει προσωπικά στον καθένα ως άνθρωπο.
 
Tι συζητάτε συνήθως στον πολύ χρόνο που περνάτε μαζί στα ταξίδια σας;
Ο.Π.
Για τραγούδια συζητάμε, ανταλλάσσουμε στίχους, καμιά φορά λέμε τα προσωπικά μας και φιλοσοφούμε  Πίνουμε ήσυχα το ποτό μας και χαιρόμαστε τη συνεργασία.
Λ.Κ. Έχει τύχει να συζητήσουμε και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα με τον Ορφέα  όπως και να μοιραστούμε στιγμές χαλαρές όπως όλοι με πλάκες, χιούμορ και ιστορίες μέσα στην διάθεση του ταξιδιού.
 
Τι μάθατε ο ένας από τον άλλο;
Ο.Π.
Έμαθα ότι κάποια γυρίσματα στη φωνή που κάνει εγώ δεν μπορώ να τα κάνω τόσο εύκολα.
Λ.Κ. Φέτος έμαθα τι είναι οι άγριες φρέζες, πανέμορφα αγριολούλουδα που ο Ορφέας έχει στον κήπο του, τον πραγματικό και τον τραγουδιστικό . Γενικότερα εγώ προσωπικά μαθαίνω και αντλώ σπουδαία εμπειρία απ’την ακεραιότητα του καλλιτέχνη και ανθρώπου Ορφέα Περίδη.
 
Αυτήν την περίοδο είστε στο Σταυρό του Νότου. Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι εμφανίσεις σας; Πόσο σημαντικό είναι για σας να βρίσκεστε εκεί;
Ο.Π.
Θα κάνουμε τρείς εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου. Κάθε εμφάνιση είναι μια μεγάλη τιμή που μας κάνει ο κόσμος να διαλέγει εμάς για να περάσει τρείς ώρες απ' τη ζωή του.
Λ.Κ. Οι εμφανίσεις μας στον Σταυρό του Νότου είναι μια επανάληψη των προηγούμενων εμφανίσεων μας, που έγιναν την περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, ώστε να μπορέσουν να δουν την παράσταση μας στην Αθήνα όσοι δεν μπόρεσαν και όσοι θέλουν να την ξαναδούν, μιας και δημιούργησε πολύ όμορφες βραδιές και για μας και για τον κόσμο. Έτσι λοιπόν θα επαναλάβουμε τις παραστάσεις μας, τις τρεις πρώτες Παρασκευές του Απρίλη. Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα μας, ο Σταυρός του Νότου ένας από τους πιο κεντρικούς χώρους της, ωστόσο προσωπικά νιώθω πως ο κόσμος με τον οποίο επικοινωνούμε μέσα από τα τραγούδια μας είναι παντού ομόψυχος μας, χωρίς ταμπέλες μαγαζιών και τοπωνύμια.
 
Τι άλλο ετοιμάζετε μουσικά ο καθένας ξεχωριστά;
Ο.Π.
Ετοιμάζω έναν καινούργιο δίσκο.
Λ.Κ. Όσον αφορά τις εμφανίσεις η ροή και η ζωή συνεχίζεται ελπίζω και εύχομαι. Δισκογραφικά είμαι σε ένα στάδιο προετοιμασίας με τον Γιώργο Καζαντζή με τον οποίο κλείσαμε 20 χρόνια συνεργασίας μετά τον πρώτο μου δίσκο ‘Πνοή του ανέμου’ . Παράλληλα πρόκειται να συμμετέχω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλειά που ο δημιουργός της είναι ο Αντώνης Απέργης .Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή γιατί εκτός από συνεργάτης του, είμαι και θαυμάστρια  του ιδιαίτερου και ξεχωριστού έργου του.
 
 

Δειτε Επισης

Λένα Μαντά για τον θάνατο του συζύγου της: «Τον διαισθάνομαι δίπλα μου, είναι μέσα μου, στα κύτταρά μου»
Πάνος Μουζουράκης: «Θα καταθέσω υπέρ του πατρός Αντώνιου. Ελπίζω να λάμψει η αλήθεια»
Άντζελα Γκερέκου: «Μετά από την απώλεια αναλαμβάνεις την ευθύνη για το παιδί και από τις δυο πλευρές»
Προς το παρόν η δικαστική διαμάχη Γιώργου Μαζωνάκη με την αδελφή του έχει παγώσει
Θέμης Αδαμαντίδης: «Εγώ δεν ακούμπησα την Βαρβάρα Κίρκη στην μούρη, ένα σπρώξιμο έκανα. Ήταν στημένο»
Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη: «Το περιμέναμε, στηρίζω τη Σμαράγδα»
Καίτη Φίνου: «Σάπισαν όλα τα δόντια μου, δεν είχα τα λεφτά να κάνω εμφύτευση, έβαλα μασέλα»
Η πρώην σύντροφός της Madonna, Jenny Shimizu για τη σχέση τους: «Ένιωθα σαν πόρνη πολυτελείας»
H Lady Gaga εξηγεί γιατί δεν διέψευσε ποτέ τις φήμες που την ήθελαν να ήταν άντρας: «Δεν ένιωσα ποτέ θύμα!»
Οι πρώτες δηλώσεις του Άκη Σακελλαρίου μετά το χειρουργείο: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες & βελόνες»