Είναι η Σαρακοστή καλύτερη ευκαιρία για αποτοξίνωση;
10:01 - 14 Μαρτίου 2016
Από την διαιτολόγο-διατροφολόγο Βίκυ Μπουκόρου
Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το φθινόπωρο εξέδωσε οδηγία προς αποφυγή του επεξεργασμένου κρέατος καθώς ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του πεπτικού. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής φαίνεται να παρεκκλίνει αρκετά από το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής και έχει αρκετά χαρακτηριστικά του δυτικού τρόπου διατροφής που φαίνεται να σχετίζεται με πολλές ασθένειες . Τελικά, μήπως η σαρακοστή είναι μια ευκαιρία για αποτοξίνωση από το κρέας και ένας τρόπος να υιοθετήσουμε ξανά το μεσογειακό πρότυπο;
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο;
Λαχανικά: τουλάχιστον 2 φλιτζάνια λαχανικά μεσημέρι και βράδυ.
Φρούτα: 3-4 φρούτα καθημερινά. Προτίμησε ολόκληρα φρούτα και όχι χυμούς που ενώ περιέχουν θερμίδες δεν θα σε χορτάσουν.
Δημητριακά: πατάτες/ρύζι/μακαρόνια, μέχρι 2 φέτες ψωμί και 1 φλιτζάνι δημητριακά πρωινού καθημερινά με προτίμηση στα ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Γαλακτοκομικά: 1 ποτήρι γάλα σόγιας/αμυγδάλου/καρύδας και 1 γιαούρτι σόγιας καθημερινά ώστε να προσλαμβάνεις αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D.
Πρωτεΐνη: κατανάλωσε 2 φορές την εβδομάδα ψητά θαλασσινά, 3 φορές την εβδομάδα όσπρια και καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς ενώ τις ημέρες που δεν υπάρχει κάποια άλλη πηγή πρωτεΐνης στο γεύμα πρόσθεσε ένα κομμάτι τυρί σόγιας ή κινόα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.
Λίπη: πρόσθεσε ωμό ελαιόλαδο στο φαγητό και προσπάθησε να αποφύγεις τα τηγανητά θαλασσινά και λαχανικά αντικαθιστώντας τα με ψητά ή βραστά. Κατανάλωσε με μέτρο ελιές και ταχίνι γιατί αν και είναι υγιεινές επιλογές αποδίδουν αρκετές θερμίδες.
Η νηστεία είναι για όλους;
Τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία, οι ηλικιωμένοι όπως επίσης οι έγκυες και οι θηλάζουσες δεν θα πρέπει να αποκλείσουν τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα από τη διατροφή τους καθώς είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου.