Σωτήρης Λοβαρής: «O Κύπριος Make up artist των διασήμων»

Από τα χέρια του πέρασαν ονόματα όπως η Claudia Schiffer, η Anne Hathaway και η Rosie Huntington Whiteley. Μετά από πολλές συνεργασίες με διάσημα brands του εξωτερικού, και αφού επιμελήθηκε το μακιγιάζ μεγάλων ονομάτων στον χώρο της μόδας, ο δρόμος του τον οδήγησε στην Κύπρο. Ο νεαρός makeup artist, Σωτήρης Λoβαρής, μας ξενάγησε στον δικό του κόσμο ομορφιάς, ενώ επιμελήθηκε για τις ανάγκες της φωτογράφισης, το μακιγιάζ τεσσάρων επώνυμων και αγαπημένων γυναικών.
 

Tης Δώρας Πάμπουλου

Φωτογραφίες Emma Charalambous


Πότε και πώς σου μπήκε η ιδέα ν’ ασχοληθείς με το μακιγιάζ; Αρχικά είχες σπουδάσει χρηματοοικονομικά, έτσι; 
 Από πολύ μικρός έπαιρνα τις φίλες μου και τους έφτιαχνα τα μαλλιά και το makeup. Αργότερα είχα κάνει μια συμφωνία με τους γονείς μου: ότι αν σπουδάσω κάτι άλλο πρώτα, το οποίο είναι πιο σίγουρο σαν επάγγελμα, τότε μπορώ να κάνω και το όνειρό μου πραγματικότητα, σπουδάζοντας και makeup. Σπούδασα λοιπόν χρηματοοικονομικά, ένας τομέας στον οποίο ήμουν καλός. Όμως το απωθημένο μου ήταν ν’ ασχοληθώ με την τέχνη του makeup. Να κάνω τον κόσμο να αισθάνεται όμορφα. Το σωστό makeup, σε αφήνει ν’ αναδείξεις περισσότερο αυτά που σε χαρακτηρίζουν, αλλά και να κρύψεις οτιδήποτε σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφάλεια. Ήθελα να μπορώ μέσα από τη δουλειά μου να ανεβάζω την αυτοπεποίθηση άλλων ανθρώπων.
 
Σε χρόνο μηδέν, βρέθηκες στο εξωτερικό να συνεργάζεσαι με μεγάλους οίκους και brands. Πώς έγινε αυτό; Ήταν κάτι που το κυνήγησες; 
 
Στην Κύπρο δούλευα σε editorial περιοδικών. Ήθελα όμως να εμβαθύνω τις γνώσεις μου και αποφάσισα να πάω στο Λονδίνο. Παρακολούθησα λοιπόν ένα flash advanced makeup course και αμέσως μετά μου έγινε η πρόταση να εργαστώ ως part time, personal stylist για τον οίκο Joseph, που τότε αριθμούσε πέραν των 60 brands. Εκεί είχαμε καθημερινή επαφή με μεγάλους οίκους όπως Valentino, Dior, Maison Martin Margiela και Rick Owens. Εξυπηρετούσαμε πελάτες όπως τη Claudia Schiffer, τον Dustin Hoffman, την Anne Hathaway και τη Rosie Huntington Whiteley. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός και μου έγινε η πρόταση να εργαστώ ως part time περιφερειακός στα ΜΑC. Το σκέφτηκα λιγάκι αλλά δεν ήθελα ν’ αφήσω τέτοια ευκαιρία να με προσπεράσει. Έτσι, βρέθηκα να δουλεύω επτά μέρες την εβδομάδα, για να κρατήσω και τις δύο δουλειές, μέχρι να αποφασίσω πού θέλω να καταλήξω.
 
Αυτές ήταν και οι πρώτες προτάσεις που δέχτηκες από μεγάλα brands. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου;

 Είχα ξετρελαθεί από τη χαρά μου, παθιάστηκα πολύ, ήθελα να είμαι ο καλύτερος σε αυτό που έκανα.
 
Από τις μεγάλες συνεργασίες σου, ποια ξεχωρίζεις; 
 
Ξεχωρίζω την περίοδο που εργάστηκα για τη Dior. Ο director της Christian Dior cosmetics με προσέγγισε και μου πρόσφερε αρκετά χρήματα για να εγκαταλείψω τις άλλες δύο εταιρείες. Τελικά, έγινα team leader και αργότερα manager. Ανάμεσα σε άλλα κατάφερα να ανεβάσω το loyalty base των πελατών και τις πωλήσεις αρκετά ψηλά. Είχαμε γίνει το νούμερο ένα flagship store στη Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία σε πωλήσεις. Ξεχωρίζω επίσης τη συνεργασία μου με τη Lancome. Με προσέγγισαν για έναν νέο ρόλο τον οποίο ήταν να εντάξουν στην εταιρεία τους. Ήταν ο ρόλος των elite makeup artists που είχε δημιουργηθεί από επίλεκτους makeup artists από όλη τη Mεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία. Αυτός ο ρόλος ήταν ο πιο ξεχωριστός για μένα, επειδή είχα την ευκαιρία να διδάξω τις γνώσεις μου σε άλλους. Ταξιδεύαμε σε όλη την Αγγλία αλλά και στη βάση μας το Παρίσι, όπου εκπαιδεύαμε makeup artists και μανατζάραμε καταστήματα. Ήμασταν επίσης οι lead artists για τα Bafta Αwards αλλά και τα Soap Awards.
 
Τελικά, επέστρεψες στην Κύπρο. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πάρεις αυτή την απόφαση;
 
Από τον πρώτο χρόνο που πήγα στο Λονδίνο είχα στο μυαλό μου την επιστροφή στην Κύπρο. Πήγα με σκοπό ν’ αποκτήσω πείρα και εμπειρίες, και το έκανα. Όταν έφτασα στο σημείο που πλέον είχα χτίσει τον κύκλο μου, τότε επέστρεψα στην Κύπρο, με τη σκέψη ότι θα κάνω ένα διάλειμμα. Ήθελα να επιστρέψω στην οικογένεια μου, στους φίλους μου και στο υπέροχο κλίμα της Κύπρου. Το Λονδίνο είναι όμορφο για να μείνεις για λίγα χρόνια. Κουράζεσαι όμως όταν βρίσκεσαι συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι, από πόλη σε πόλη και από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο. Είπα λοιπόν ότι είναι καιρός να κάνω ένα μεγάλο διάλειμμα και μετά βλέπουμε.
 

 

 

Πρόσφατα, ταξίδεψες μέχρι το Λονδίνο όπου βρέθηκες στο London Fashion Week για την επιμέλεια του μακιγιάζ των μοντέλων. Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία; 

 Επισκέπτομαι το London Fashion Week κάθε χρόνο, είτε για δουλειά είτε ως θεατής σε διάφορους οίκους. Πρόκειται για μια όμορφη και αξέχαστη εμπειρία. Η βαβούρα, τα αμέτρητα μοντέλα να πηγαινοέρχονται, το άγχος, η αδρεναλίνη για ένα τέλειο αποτέλεσμα. Υπάρχει μια απίστευτη διαδικασία προετοιμασίας για να βγει ένα δεκαπεντάλεπτο show.
 
Ποιες είναι οι διαφορές του να εργάζεσαι στην Κύπρο και το εξωτερικό;

 Στην Κύπρο είναι όλα πολύ πιο χαλαρά. Καταρχάς, είσαι σε ένα πολύ πιο γνώριμο περιβάλλον με ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν. Στο Λονδίνο κινούνται όλα πολύ πιο γρήγορα και το άγχος δεν τελειώνει ποτέ. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι στο Λονδίνο, υπάρχει η δυνατότητα ανέλιξης, υπάρχουν ευκαιρίες και μπορείς να κάνεις καριέρα.

 


 
Ποια είναι τα αγαπημένα σου προϊόντα που χρησιμοποιείς;
 Χρησιμοποιώ διάφορα προϊόντα από διάφορες εταιρείες όπως την Terracota της Guerlain, την Touch Eclat της Ysl, το luminous foundation της Giorgio Armani, το ξεβαφτικό Shu Uemera, το concealer suqqu και Bobbi Brown, το bronzer της Dior, το mascara που προτιμώ είναι της Lancome, το μολύβι φρυδιών της susan posnic, το υγρό eyeliner kiko, το primars της smashbox, και σε κοκκινάδια προτιμώ προϊόντα Marc Jacobs και Michael Kors. Σε κρέμες προσώπου επιλέγω Dr. Perricone και Dr. Hauschka.
 
Ποιο είδος μακιγιάζ αναδεικνύει περισσότερο τη δημιουργικότητά σου;

Το μακιγιάζ φωτογράφισης σε beauty editorials. Η κάθε λεπτομέρεια μετρά και φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα.

Ποια γυναίκα απολαμβάνεις να βάφεις και γιατί; 
Όποια γυναίκα και να βάφω το απολαμβάνω. Τα πηγαίνω γενικά καλά με το γυναικείο φύλο και έχω τρομερή υπομονή (γέλια). Απολαμβάνω πάντως να βάφω νυφούλες. Είναι από τις ωραιότερες στιγμές. Παντρεύονται και θέλουν να δείχνουν όμορφες. Όταν τους προσφέρεις το αποτέλεσμα που θέλουν, το χαμόγελο που παίρνεις ως αντάλλαγμα είναι ανεκτίμητο.
 
Ποια celebrity ξεχωρίζεις για τις επιλογές της στο μακιγιάζ;

 Τη Gigi Ηadid. Σε όλες σχεδόν τις εμφανίσεις της έχει μια φυσική ομορφιά. Επιλέγει ελαφριά χρώματα στις σκιές που χρησιμοποιεί, στα χείλη και στα μάγουλα, που της δίνουν μια φρεσκάδα και μια όμορφη λάμψη στο πρόσωπο.
 


Ποια γυναίκα ή μοντέλο θα ήθελες να μακιγιάρεις, που δεν σου έχει δοθεί η ευκαιρία μέχρι σήμερα; 
 Θα ήθελα να ήμουν παρών, σε κάποιο Victoria Secret Fashion Show. Είμαι όμως λίγο άπληστος και θα ήθελα να τις βάψω όλες. Την Cara Delevingne, την Adriana Lima, την Alessandra Ambrosio, την Izabel Goulart, τη Miranda Kerr, την Candice Swanepoel, τη Lily Aldridge, ναι… νομίζω όλες!

Όλες οι γυναίκες φτιάχνουμε το μακιγιάζ μας καθημερινά στο σπίτι. Μπορείς να μας δώσεις μερικά tips;
 
Συχνά οι γυναίκες δεν ασχολούνται αρκετά με την προετοιμασία του προσώπου. Η τοποθέτηση λίγου cleansing toning moisturizing είναι ιδιαίτερα σημαντική για το δέρμα. Ένα καλό tip για κάθε γυναίκα είναι επίσης το καθημερινό ολιγόλεπτο μασάζ στο πρόσωπο, για ν’ αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος καθυστερώντας περισσότερο τη γήρανση του δέρματος. Τα tips μου για το καθημερινό μακιγιάζ είναι να τοποθετείται μια πολύ μικρή ποσότητα από makeup, να γίνεται ένα ελάχιστο touch mascaras, ενώ στα μάγουλα να χρησιμοποιούνται μπρονζέ ή ροζ χρωματισμοί για φρεσκάδα στο πρόσωπο. Το πιο σημαντικό tip είναι να δουλεύονται όλα σωστά, ούτως ώστε να γίνονται όλα blend ομοιόμορφα.

 

 

 

Ποιες είναι οι τάσεις που θα επικρατήσουν την άνοιξη στο μακιγιάζ; 
 Θα επικρατήσουν τα fresh makeup looks. Το σχεδόν καθόλου makeup και οι λάμψεις σε απαραίτητα σημεία στο πρόσωπο. Θα κυριαρχήσουν τα μεγάλα και φυσικά φρύδια και τα έντονα κραγιόν.
 
Η πιο σημαντική beauty συμβουλή που έχεις διδαχθεί, ποια είναι;
Εκπαιδευτής μου ήταν ο Αlex Βabsky, προσωπικός μακιγιέρ της Νaomi Campbell και της Cheryl Cole. Μου έχει διδάξει διάφορα, ένα από αυτά όμως που μου έχει μείνει, είναι να μην ξεχνάω να βάζω λίγο foundation στα αυτιά για να μην φαίνεται η διαφορά χρώματος μεταξύ αυτιών και προσώπου.
 
Ποια σταρ θεωρείς ότι δημιούργησε νέες τάσεις στο μακιγιάζ;
Η Kim Kardashian με το contouring. Απέφυγε να κάνει κάποιες πλαστικές, χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο των φωτοσκιάσεων. O Mario Dedivanovic και η Joyce Bonelli έδειξαν στο Youtube, πάνω στην Kim, πώς εφαρμόζεται αυτή η τεχνική και το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο. Δεν χρειάστηκε τίποτα περισσότερο για να γίνει το contouring η νέα τάση στο μακιγιάζ.
 
Τι σε ενοχλεί περισσότερο στο μακιγιάζ των Κύπριων γυναικών και θα ήθελες να το διορθώσεις;
 Τα μεγάλα μαύρα tattooed φρύδια. Ειδικά όταν οι περισσότερες Κύπριες βάφουν τα μαλλιά τους σε πιο ανοιχτά χρώματα.
 
  

 

 

Δειτε Επισης

Η νέα φωτό της νεογέννητης κόρης της Ιλάειρα Ζήση: «Μέσα από εσένα, αγάπησα ξανά και εμένα»
Δώρα Χρυσικού: «Αναλογίζομαι τα όσα πάλεψα & παλεύω, όσα ονειρεύτηκα & γίνονται πραγματικότητα»
Χριστίνα Σάλτη: «Δεν ξέρω αν μπορώ να ζήσω μια ρομαντική σχέση στην εποχή μας, δεν εμπιστεύομαι»
Θάνος Μπίρκος: «Μπαίνω σε μαγαζιά που δεν έχει νούμερα για μένα και λέω… απλώς κοιτάζω»
Aποθέωση της iconic Celine Dion έξω από το ξενοδοχείο της στο Παρίσι
Η ερώτηση που την εξόργισε την Ιωάννα Τούνη: «Ως εδώ και μη παρέκει! Πόσο να αντέξω»
Η Βάνα Μπάρμπα ξεσπά ξανά για την καταγγελία εις βάρος της: «Είναι ντροπή! Είναι ρουφιανισμός»
Δημήτρης Ουγγαρέζος για Γιώργο Λιάγκα: «Θα χαιρετηθούμε, εκτός αν γυρίσει & φύγει»
Ο Πύρρος Δήμας φωτογραφίζεται με τον Snoop Dogg λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών
Το κείμενο που έγραψε η Τζένη Καρέζη πριν πεθάνει: «Θα αγωνιστώ για τη ζωή μου»