Ramona Filip Τορναρίτη: Το μυστικό της

Κάθε της φωτογραφία μοιάζει βγαλμένη από editorial μόδας. Είναι από τις γυναίκες που δεν περνάνε απαρατήρητες είτε τη δεις ντυμένη casual στο πάρκο είτε στην απαιτητικότερη από τις glamorous εμφανίσεις της. Είναι από τις σχεδιάστριες που σέβονται τη θηλυκότητα, εξού και την αναδεικνύει στις πιο εκλεπτυσμένες της μορφές. Η Ramona Filip Τορναρίτη φροντίζει με τις δημιουργίες της να ανανεώνει κάθε μέρα τον ρόλο της στον κυπριακό χώρο της μόδας, όπου την έχουν αποκαλέσει μέχρι και «βασίλισσα». Η ίδια, δικαιώνοντας τις προσδοκίες που πηγάζουν μέσα από τον ρόλο της, πρόσφατα έφτιαξε ένα εντελώς καινούργιο showroom στο οποίο μας ξενάγησε, ποζάροντας με κομμάτια από τη νέα της συλλογή για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2016. 


 


Της Δώρας Πάμπουλου
Φωτογραφίες: Jo Michaelides

 

Θα σε πάρω λίγο πίσω, για να μου πεις πώς ξεκίνησε η Ramona Filip ν’ ασχολείται με τη μόδα.

Είχα έρθει στην Κύπρο με τον Χριστόφορο μόλις τέλειωσα τις σπουδές μου στη διοίκηση επιχειρήσεων. Παρόλο που είμαι και επιχειρηματικό μυαλό ένιωσα μεγαλύτερη ανάγκη να εκφραστώ δημιουργικά. Ο χώρος της μόδας με ενδιέφερε πάντα πολύ. Έβρισκα πως συνδύαζε την εκφραστικότητα, τη δημιουργικότητα, την αισθητική αλλά και την επιχειρηματικότητα. Ήταν ο ιδανικός τομέας για μένα και δειλά - δειλά άρχισα να κάνω τα πρώτα βήματα, ξεκινώντας πάντα με βάση τη δική μου οπτική των πραγμάτων. 


Σε έχουμε δει και σε θεατρικούς ρόλους, κάτι που αποδεικνύει ότι γενικότερα είσαι ένας δημιουργικός άνθρωπος. Εάν δεν ακολουθούσες τον δρόμο της μόδας, πού νομίζεις ότι θα σε βρίσκαμε σήμερα;
Από μικρή ασχολήθηκα με το θέατρο και τότε ονειρευόμουν να γίνω ηθοποιός. Έβρισκα τον κόσμο εκείνο μαγικό. Αλλά οι εποχές τότε ήταν πιο δύσκολες και οι γονείς συμβούλευαν τα παιδιά τους να επιλέξουν κάτι που θα τους εξασφάλιζε μια καλή από οικονομικής απόψεως ζωή. Το ίδιο με παρότρυνε κι ο πατέρας μου. Να σπουδάσω κάτι που θα με βοηθούσε να είμαι ευέλικτη και να σταθώ στα πόδια μου στο μέλλον. Καταλαβαίνετε πως η ηθοποιία δεν ήταν η καλύτερη επιλογή εκείνο τον καιρό. Ακολούθησα τη συμβουλή του πατέρα μου, σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά δεν μπορούσα να αγνοήσω τη δημιουργική μου πλευρά. Στο τέλος με κέρδισε η μόδα, αλλά δεν ξέχασα ποτέ το παιδικό μου όνειρο. Με την πρώτη ευκαιρία παρακολούθησα ένα θεατρικό εργαστήρι και ασχολήθηκα για λίγο με το σανίδι. Τώρα πια δεν είναι απωθημένο.
Καταφέρνεις να δημιουργείς μοναδικά κομμάτια, που κάθε γυναίκα θέλει να φορέσει. Από πού εμπνέεσαι για τις δημιουργίες σου;
Παρακολουθώ τις τάσεις της μόδας, ενημερώνομαι, αλλά περισσότερο ακούω το ένστικτό μου, βάζοντας πάντα τον εαυτό μου στη θέση μιας άλλης γυναίκας. Αν υπάρχει, όμως, κάτι που πάντα με εμπνέει, αυτό είναι η φύση. Τη λατρεύω και δεν μπορώ να ζήσω μακριά της. Τα χρώματα, τα σχήματα, οι μυρωδιές, είναι όλα εκεί, μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Φτάνει να μπορείς να τα δεις και να έχεις τα μάτια έτοιμα, για να δεχτείς τα ερεθίσματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να στραφώ προς τη φύση και να μη βρω έμπνευση.

Ποιο είναι το πρώτο άτομο που βλέπει, συνήθως, ένα καινούργιο κομμάτι σου;
Συνήθως στενές μου φίλες, πολύ κοντινά μου πρόσωπα, άτομα η άποψη των οποίων μετρά και ξέρω πως είναι αμερόληπτη. Ό,τι και να μου πουν το κάνουν με αγάπη και αυτό βοηθάει.
Επηρεάζεσαι από τη γνώμη των άλλων σε θέματα δουλειάς;
Έμαθα να ακούω, αλλά για την τελική απόφαση ακολουθώ τη φωνή μέσα μου. Σε περιπτώσεις που δεν το έκανα, αφήνοντας τη δημιουργία μου να επηρεαστεί από γνώμες άλλων, το μετάνιωσα και το αποτέλεσμα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό.

 


Έχεις δεχτεί κακοπροαίρετα σχόλια, που σε έχουν ενοχλήσει;
Πιστεύω στον κανόνα του «ένα στα πέντε». Αν κάποιος έχει πέντε καλά πράγματα να πει και ένα αρνητικό, τότε θα το λάβω υπόψη μου, γιατί στην περίπτωση αυτή το ένα αρνητικό σχόλιο είναι μάλλον καλοπροαίρετο και εποικοδομητικό. Με τα χρόνια έχω αναπτύξει καλό αισθητήριο και μπορώ να αντιληφθώ πότε ένα σχόλιο γίνεται και για ποιο λόγο. Η απλή κακία δεν με αγγίζει. 

Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα για να μπορέσεις να ξαναδημιουργήσεις;
Ασφαλώς το έχω αισθανθεί και το έχω κάνει. Υπάρχει κίνδυνος κάποτε να πέσεις στην παγίδα και να λειτουργείς μηχανικά, χωρίς συνειδητοποιημένη πορεία, με αποτέλεσμα να μην είσαι ποιοτικός ή ακόμα και να χάνεις την ταυτότητά σου. Τότε κάνεις ένα βήμα πίσω και βλέπεις ολόκληρη την εικόνα από απόσταση. Αυτό σε βοηθά να ανακαλύψεις ξανά τι θέλεις πραγματικά. Αν τα καταφέρεις, επιστρέφεις πιο ήρεμος, ώριμος, κατασταλαγμένος και συνειδητοποιημένος.

Η στήριξη του συζύγου σου, έχει παίξει ρόλο στην επιτυχημένη σου πορεία;
Η αγάπη του, ναι. Πέραν αυτού, όμως, ο Χριστόφορος έχει ένα πολύ επιχειρηματικό μυαλό και μακάρι να είχα «εκμεταλλευτεί» αυτό του το χάρισμα περισσότερο. Έρχομαι τώρα, μετά από χρόνια, και συνειδητοποιώ πόσο δίκιο είχε για πράγματα που με είχε συμβουλέψει να κάνω και δεν τα έκανα. Μαθαίνω, όμως, στην πορεία.  

Ως καταξιωμένη πια στον χώρο σου θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας την πρώτη στιγμή που κατάλαβες ότι τα ρούχα σου φοριούνται και ξεχωρίζουν. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου και ποια η μεγαλύτερη ικανοποίηση ενός σχεδιαστή;
Υπέροχο συναίσθημα! Θα μιλήσω για μένα προσωπικά, αν και νομίζω πως το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους σχεδιαστές. Η δική μου μεγάλη ικανοποίηση, λοιπόν, είναι να βλέπω μια γυναίκα να φοράει τη δημιουργία μου, να χαμογελάει και να λάμπει από αυτοπεποίθηση.  

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν καινούργιο fashion designer; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει για να ξεχωρίσει;

Θα του έλεγα να ακολουθήσει το ένστικτό του, να προσπαθήσει να είναι μοναδικός και να βρει το στιλ του. Όλοι μπορούμε να κάνουμε απ’ όλα, αν αυτό θέλουμε. Στο τέλος, όμως, ξεχωρίζει εκείνος που καταφέρνει να είναι ο εαυτός του και μοναδικός σ’ αυτό που κάνει.

Είσαι πάντα λαμπερή και εντυπωσιακή. Υπάρχουν στιγμές που αυτό σε κουράζει;
 Η λάμψη μιας γυναίκας πηγάζει από μέσα της, από την προσωπικότητά της και από τον τρόπο που η ίδια την αναδεικνύει. Δεν έχει να κάνει με το τι φοράει. Το θέμα είναι πώς το φοράει. Αν είσαι αληθινός θα λάμψεις και αυτό δεν κουράζει.


Θα έβγαινες ποτέ από το σπίτι χωρίς μακιγιάζ και με ατημέλητο look;

Φυσικά! Καθημερινά θα με συναντήσεις χωρίς μακιγιάζ ή με ελάχιστο, χωρίς τακούνια και μαλλιά… υπερπαραγωγή. Μου αρέσει να είμαι χαλαρή και άνετη.


Είσαι, ίσως, το καταλληλότερο άτομο για να ρωτήσει κανείς: Γεννιέσαι με στιλ ή το αναπτύσσεις στην πορεία;
Πιστεύω πως κουβαλάμε στα γονίδιά μας, μαζί με τον χαρακτήρα, και κάποιο στιλ. Αλλά, όπως δεν γεννιέται κανείς επιστήμονας, ούτε μιλώντας πέντε γλώσσες, έτσι και το στιλ καλλιεργείται.


Έχεις γίνει fashion icon, οι γυναίκες εμπνέονται από τις εμφανίσεις σου αλλά και τις δημιουργίες σου. Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;
Πολύ κολακευτικά όλα αυτά, αλλά δεν αλλάζει κάτι. Συνεχίζω να είμαι ο εαυτός μου.


Ποια η άποψή σου για τις γυναίκες στην Κύπρο; Έχουν στιλ;
Βλέποντας τις πελάτισσές μου, για τις οποίες μπορώ να μιλήσω με μεγαλύτερη σιγουριά,  εκτιμώ ότι είναι πολύ ενημερωμένες. Τις ενδιαφέρει η μόδα, η εμφάνιση και το στιλ τους. Ασχολούνται με τον εαυτό τους κι αυτό είναι θαυμάσιο, πράγμα που το συναντάς ειδικά στη νέα γενιά. Όταν μια γυναίκα ξέρει τι θέλει είναι μεγάλη απόλαυση για έναν σχεδιαστή να ασχολείται μαζί της και να της προσφέρει το «κάτι παραπάνω».


Έχεις ανοίξει το νέο σου showroom στην οδό Αρμενίας στη Λευκωσία. Ήταν ένα όνειρο που εκπληρώθηκε;

Διατηρούσα ατελιέ στην Αρμενίας επί δεκατρία χρόνια. Κάθε φορά που έκανα μικρά διαλείμματα οι πελάτισσές μου δεν με άφηναν ήσυχη και τις ευχαριστώ γι αυτό! (γέλια)    Τους έλεγα «τώρα αγαπητές μου κάνω διάλειμμα» και μου απαντούσαν «κι εγώ παντρεύω τον γιο μου και θέλω να με ντύσεις ξανά» ή «δεν ξέρω τι κάνεις εσύ, αλλά εγώ παντρεύομαι και θέλω να μου φτιάξεις το νυφικό των ονείρων μου». Τα λέω τώρα και συγκινούμαι… Ήταν, λοιπόν, φυσική εξέλιξη η δημιουργία του showroom και ασφαλώς ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Τώρα πια έχω έναν όμορφο και αρμονικό χώρο, όπου μπορώ να φιλοξενώ όλες τις υπέροχες κυρίες που με εμπιστεύονται και με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή εξάλλου, όπως είπα και πριν, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση ενός σχεδιαστή. 

 

Τι βρίσκει κανείς στον χώρο σου και πώς μπορεί κάποιος να σε δει και να πάρει τις στιλιστικές σου συμβουλές;
Στο showroom μου μπορεί κανείς να βρει την τελευταία μου συλλογή, κομμάτια από προηγούμενες σειρές που θεωρούνται διαχρονικά, τη συλλογή μου από τσάντες Exotic Skins και πάντα κάτι καινούργιο, μια δημιουργία από έμπνευση της στιγμής. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται το ατελιέ και το γραφείο μου, όπου περνάω και τις περισσότερες ώρες της μέρας. Όποιος με ψάχνει με βρίσκει εκεί. Ένα τηλεφώνημα χρειάζεται μόνο, για να βεβαιωθώ πως δεν έχω κάποιο άλλο ραντεβού, και να φροντίσω να εξυπηρετήσω η ίδια. Είναι χαρά μου να προσφέρω μια στιλιστική συμβουλή και όχι μόνο.


Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητά σου και ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή της μέρας;
Είμαι μητέρα, σύζυγος και επαγγελματίας, οπότε φροντίζω να μοιράζω τον χρόνο μου σωστά μεταξύ οικογένειας και δουλειάς. Επίσης, έχω τα hobby μου, ασχολούμαι με αθλήματα, λατρεύω τη φύση και τους φίλους μου. Η καθημερινότητα μου συνδυάζει λίγο απ’ όλα αυτά και φυσικά η αγαπημένη ώρα είναι το βράδυ με τα παιδιά. Όταν η μέρα έχει πια τελειώσει τότε χαλαρώνουμε και συζητάμε όσα έγιναν κατά τη διάρκειά της. Είναι ώρα για αγκαλιές, φιλιά και πραγματική σύνδεση.


Ποια τα μυστικά σου για να κρατιέσαι πάντα σε φόρμα;
Όλα με μέτρο. Αυτό είναι το μικρό «μυστικό». Μου αρέσει να περνάω καλά, να τρώω υγιεινά και ποιοτικά, να απολαμβάνω ένα καλό κρασί, μια καλή παρέα, να φροντίζω τον εαυτό μου, τη φυσική και πνευματική μου κατάσταση. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν αποτελεί μεγάλο μυστικό. Το ιδανικό είναι να βρίσκει κανείς την ισορροπία στη ζωή του.  


Ποια κακιά συνήθειά σου θα ήθελες να κόψεις;
Τα γλυκά είναι η μεγάλη μου αδυναμία. Αλλά, όπως είπα και πριν, όλα με μέτρο.


Τα παιδιά σου έχουν πάρει το δικό σου fashion sense; Ειδικά η κόρη σου,  Νικόλ, θα έλεγες πως μοιράζεται μαζί σου την ίδια αγάπη για τη μόδα;
«Εγώ δεν είμαι εσύ», μου λέει όταν της προτείνω κάτι να φορέσει. Και της απαντώ «ούτε θέλω να είσαι». Η Νικόλ είναι ο εαυτός της και αυτό είναι σπουδαίο πράγμα. Έχει δικό της στιλ, αν μπορώ να πω κάτι τέτοιο για ένα κορίτσι στην ηλικία της, και δεν επηρεάζεται από κανόνες. Μου αρέσει που βλέπω ότι έχει άποψη και την υποστηρίζει κι ας μη συμφωνώ εγώ. Δεν θέλω με κανέναν τρόπο να της δώσω το λανθασμένο μήνυμα πως η εμφάνιση είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Εξάλλου, δεν είναι.


Θα ήθελες ν’ ακολουθήσει τα αχνάρια σου στο μέλλον;
Δεν το έχω σκεφτεί αυτό. Θα μου άρεσε να ξέρω πως όσα φτιάχνουμε δεν θα πάνε μια μέρα χαμένα. Αλλά ούτε εγώ ούτε και ο Χριστόφορος ακολουθήσαμε τα βήματα των γονιών μας, με την έννοια πως δεν τα βρήκαμε όλα έτοιμα. Έτσι και τα παιδιά μας είναι ελεύθερα να κάνουν τα δικά τους όνειρα και να διαλέξουν τους δρόμους που τα ίδια επιθυμούν. Εμείς, ως γονείς, δεν μπορούμε παρά να τους καθοδηγούμε και να τους στηρίζουμε στις επιλογές τους, όποιες κι αν θα είναι αυτές στο μέλλον. 


Πιστεύεις πως έχετε βρει με τον Χριστόφορο τη συνταγή για ένα πετυχημένο γάμο; Τι είναι αυτό που σας κρατά πάντα ενωμένους;
Η επιτυχία ενός γάμου είναι ένα μεγάλο και πολύπλοκο θέμα. Δεν ξέρω αν έχουμε βρει τη συνταγή. Ίσως να μην υπάρχει. Μπορώ, όμως, να πω πως μετά από δεκαεννιά χρόνια μαζί, με πολλές στιγμές ευτυχίας αλλά και με άλλες τόσες δύσκολες, ακόμα μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο και ο ένας για τον άλλο. Ακόμα υπάρχουν πράγματα που μας εκπλήσσουν και αυτό το βρίσκω πολύ ωραίο. Ίσως αυτό να είναι ένα στοιχείο σημαντικό σε ένα γάμο. Να μην έχεις τον άλλο δεδομένο, να μην παύεις να τον εκπλήσσεις και να σε εκπλήσσει.  
Ποια συνεργασία σου θεωρείς ότι ήταν η πιο σημαντική στην καριέρα σου;
Φαντάζομαι μια μελλοντική.


Ποιο ήταν το πιο ιδιαίτερο και ξεχωριστό από τα κομμάτια που έφτιαξες;
Πώς μπορώ να ξεχωρίσω ένα και μόνο; Όλα τα κομμάτια που δημιουργώ έχουν κάτι από μένα. Την έμπνευση μιας στιγμής, τον ενθουσιασμό, τη δική μου υπογραφή. Είναι όλα ιδιαίτερα και αντιπροσωπεύουν αυτό «το κάτι» που τα έφερε στην επιφάνεια τη δεδομένη στιγμή.


Ποια μεγάλη προσωπικότητα θα ήθελες να ντύσεις;
Θα ήθελα πολύ να ντύσω την Cate Blanchett. Βρίσκω το στιλ της φανταστικό, την προσωπικότητά της μεγάλη έμπνευση, είναι χαμαιλέοντας και μεταμορφώνεται με μεγάλη ευκολία σε ό,τι η ίδια θέλει. Οτιδήποτε φορέσει το αναδεικνύει και ποτέ δεν χάνεται κάτω από μια δημιουργία. Αυτή η γυναίκα πραγματικά με εμπνέει και θα ήταν τιμή μου να την ντύσω. 
 

 

Δειτε Επισης

Η Άννα Βίσση ξαναβρέθηκε στην αγκαλιά της κόρης της, Σοφίας Καρβέλα στη Νέα Υόρκη
Mariah Carey: «Στα 12 μου, η αδελφή μου με νάρκωσε Valium και κοκαΐνη και προσπάθησε να με πουλήσει σε προαγωγό»
Ο Γιώργος Αμούτζας τρέχει στο Ράλι Ακρόπολις: «Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα»
Θάνος Μπίρκος: «Μου έχουν πει να κάνω δίαιτα, πλέον απαντώ: βάλε κρεμούλα γιατί έχεις σπάσει»
Τον δεύτερο γιο τους βάπτισαν η Κατερίνα Στικούδη και ο Βαγγέλης Σερίφης
Εβελίνα Παπούλια και Γιώργος Λιάντος ξανά μαζί, 23 χρόνια μετά τον χωρισμό τους!
«Μετά το περιστατικό με τον Γιάννη Γιοκαρίνη πήγαμε σε ψυχίατρο, παίρνει φαρμακευτική αγωγή»
Ερωτευμένη η πρώην φιναλίστ του #GNTMgr & νυν παίκτρια στο #SurviviorGR – Το βίντεο με τον σύντροφό της
Φώτης Ιωαννίδης: «Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου ο έρωτας. Έχω μια ευημερία, μια ηρεμία και περνάω καλά»
Σπύρος Μπιμπίλας: «Είμαι ανενεργός σεξουαλικά, εδώ και πολλά χρόνια δεν μ’ ενδιαφέρει»