Σοφία Σουγλίδου: Αrt It Up!

Η Αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός επίπλου για τη Σοφία Σουγλίδου είναι δύο ατελείωτοι δρόμοι έμπνευσης και δημιουργίας.
 
Της Πράξιας Αρέστη
Φωτογραφία: Ανδρέας Λουκαΐδης
 
Η Σοφία σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Αγγλία όπου και συνέχισε το μεταπτυχιακό της πάνω στο Industrial Design και Urban Strategy (τον σχεδιασμό δηλαδή του αστικού πυρήνα). Ειδικεύτηκε στην ανακαίνιση και αποκατάσταση κτιρίων και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην αστική αποκατάσταση του βιομηχανικού πυρήνα του Ursus, μια μικρή πόλη στα προάστια της Βαρσοβίας, στην Πολωνία.

Παράλληλα με την Αρχιτεκτονική, ίδρυσε το 2013 το Ssquared Design Studio. Ένα εργαστήρι στο οποίο σχεδιάζει και κατασκευάζει χειροποίητα έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι. Από μικρή της άρεσε να πειραματίζεται με διάφορα υλικά και τεχνικές κατασκευής, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την τέχνη, τη φωτογραφία και τον σχεδιασμό επίπλου.
Αρχικά ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό επίπλου στον ελεύθερο της χρόνο, ενώ στη συνέχεια έγινε μέρος της καθημερινότητάς της.

Επηρεασμένη τόσο από τις ιδεολογίες του Arts&Crafts και Bauhaus, αλλά και από τις προσωπικές της εμπειρίες ως προς τον σχεδιασμό, την τέχνη, την κατασκευή και τα υλικά κατόρθωσε να προσεγγίσει τον σχεδιασμό επίπλου, συνδυάζοντας το industrial design με το μοντέρνο και το σύγχρονο. Με γνώμονα την έννοια της ανακύκλωσης, τη διαδικασία δηλαδή της επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων, προσπαθεί τα υλικά που χρησιμοποιεί να είναι, ως επί το πλείστον, στην πρωτογενή τους κατάσταση. Μετατρέπει δηλαδή παλιά, κατεστραμμένα έπιπλα και αντικείμενα αλλάζοντάς τους, όχι μόνο μορφή, αλλά και χρήση, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του χώρου όπου θα τοποθετηθούν.
Χρησιμοποιεί επίσης υλικά όπως ξύλο, μέταλλο και τσιμέντο.

Προς το παρόν, όλες οι δημιουργίες της είναι μόνο κατά παραγγελία. Το γεγονός ότι όλα φτιάχνονται στο χέρι, κάνει την κάθε κατασκευή μοναδική. Έτσι, ο πελάτης, έχει την ευκαιρία να επιλέξει το σχέδιο, τα υλικά και τους χρωματισμούς ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Όπως μας ανέφερε: «ένας κάλος σχεδιαστής καλείται να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν στη χρήση, την ποιότητα, τη σημασία και την αισθητική των αντικειμένων που μας περιβάλλουν. Για τον λόγο αυτό, επιβάλλεται να μελετήσει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών όπως την καταλληλόλητα των υλικών, την παραγωγική διαδικασία, τις ανθρώπινες ανάγκες, την εργονομία καθώς επίσης και το κόστος των αντικειμένων».

Το μότο της για τη ζωή είναι το «artitup». Για την ίδια ο σχεδιασμός είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης. Δεν αφορά μόνο το σχέδιο, αλλά την εργονομία, τη χρησιμότητα, τη διαδικασία κατασκευής, και τα υλικά της κάθε δημιουργίας.

Στόχος της είναι να εξελίσσεται καθημερινά μέσα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή, να εμπλουτίζει τις γνώσεις της και να πειραματίζεται με νέα υλικά και τρόπους κατασκευής. Εξάλλου, «χωρίς όνειρα και οράματα θα μέναμε προσκολλημένοι σε μία καθηλωτική καθημερινότητα, ανταποκρινόμενοι κυρίως στις απαιτήσεις των άλλων», σημείωσε.
 
 

Δειτε Επισης

Εριέττα Κούρκουλου: «Ο πατέρας μου μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, πάθαινε ανακοπές στο σπίτι. Ζούσα το δράμα»
Ναταλί Κάκκαβα: «Έπιασε τον Γρηγόρη Γκουντάρα από τη μέση και τον έσπρωξε, θαύμασα τη ψυχραιμία του»
«Η Ειρήνη Παπαδοπούλου είχε τον κωδικό. Μπορεί να γίνει διεθνές θέμα γιατί παραβαίνονται οι κανόνες ασφαλείας»
Λένα Μαντά για τον συζυγο της: «Ήταν 41 χρόνια όλη μου η ζωή, έπρεπε να επαναπρογραμματιστώ»
Μαρία Ναυπλιώτου: «Ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Αναζήτησα βοήθεια για να διαχειριστώ το πένθος & την οδύνη»
Γέννησε η Αλεξάνδρα Νίκα – Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός
Βαρύ πένθος για Μιχάλη Κουϊνέλη – Πέθανε ο πατέρας του
Με αμαξίδιο ο Γιώργος Κατσινόπουλος - Το δύσκολο χειρουργείο στην Αγγλία και η στήριξη του Γιώργου Μαυρίδη
Σοφία Βογιατζάκη για την απώλεια της μητέρας της: «Πέντε χρόνια μετά, και δεν έχω συνηθίσει να ζω χωρίς αυτή»
Χρήστος Μάστορας για το χωριό του στη Βόρεια Ήπειρο: «Βάζω τα κλάματα όταν πατώ αυτή τη γη»