Φωτογραφία, ο καθρέφτης της ψυχής

Παρά το νεαρό της ηλικίας της –βρίσκεται μόλις στα 22– η Λουάνα Λιασσή από τη Λεμεσό κατάφερε να ξεχωρίσει με τις φωτογραφικές της εκθέσεις και να έχει σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό.
 

Της Πράξιας Αρέστη

Φωτογραφίες Ανδρέας Λουκαΐδης

 
Η χαρά της όταν η φωτογραφία της επιλέχθηκε μαζί με άλλες παγκοσμίως από το project Enigma για να παρουσιαστεί στο Μουσείο του Λούβρου, ως μέρος του Art Photography Collection of the Exposure Award, δεν περιγράφεται. Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο Paul Hill Photography Prize Award 2015 και επιλέγεται για το Christopherson Collection του De Montfort University. Επίσης, επιλέγηκε στους 40 παγκοσμίως που παρουσίασαν δουλειά τους στον διαγωνισμό ESPY Photography Award 2015 στο Elysium Gallery, στην πόλη Swansea της Ουαλίας. Έχει επιλεγεί ως μία από τις 24 Feature Creators στο Final Show / Scope Art Miami από το Exposure Awards και η δουλειά της συμπεριλαμβάνεται στο περιορισμένης κυκλοφορίας βιβλίο Scope.


 


Πρόσφατα παρουσίασε την τελευταία της έκθεση που περιλάμβανε έργα της από τα projects Enigma και Elusive Land συνοδευόμενα από τα βιβλία τους. Και τα δύο projects έχουν βραβευτεί στο εξωτερικό και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Το Enigma διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και φύσης στο τοπίο, μέσω μιας σειράς σουρεαλιστικών πορτρέτων που αμφισβητούν την ταυτότητα και δείχνουν πώς ένα πορτρέτο δημιουργείται και προβάλλεται. Το Elusive Land καταπιάνεται με την κατοχή στην Κύπρο, τα εγκαταλελειμμένα εδάφη της χώρας μετά την εισβολή και την πράσινη γραμμή. Δείχνει δηλαδή ποιες ήταν οι συνέπειες στη γη των πολιτικών αποφάσεων που πάρθηκαν και των λαθών που έγιναν από ανθρώπινους παράγοντες.
Ένα τρίτο της project είναι το Behind the Barriers. Το έργο αυτό «μιλάει» για την εμπειρία της αστικής εξερεύνησης και καταγράφει εγκαταλελειμμένα κτίρια που έχουν καταστραφεί μέσα στον χρόνο και μέρη όπου η πρόσβαση απαγορεύεται, και τα εκθέτει στον κόσμο.
Τα πιο πάνω είναι από μόνα τους αρκετά για να αποδείξουν ότι η νεαρή Λουάνα είναι μια φωτογράφος που θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει και να μας εντυπωσιάζει για πολλά χρόνια ακόμη.

 

 

Δειτε Επισης

Η νέα φωτό της νεογέννητης κόρης της Ιλάειρα Ζήση: «Μέσα από εσένα, αγάπησα ξανά και εμένα»
Δώρα Χρυσικού: «Αναλογίζομαι τα όσα πάλεψα & παλεύω, όσα ονειρεύτηκα & γίνονται πραγματικότητα»
Χριστίνα Σάλτη: «Δεν ξέρω αν μπορώ να ζήσω μια ρομαντική σχέση στην εποχή μας, δεν εμπιστεύομαι»
Θάνος Μπίρκος: «Μπαίνω σε μαγαζιά που δεν έχει νούμερα για μένα και λέω… απλώς κοιτάζω»
Aποθέωση της iconic Celine Dion έξω από το ξενοδοχείο της στο Παρίσι
Η ερώτηση που την εξόργισε την Ιωάννα Τούνη: «Ως εδώ και μη παρέκει! Πόσο να αντέξω»
Η Βάνα Μπάρμπα ξεσπά ξανά για την καταγγελία εις βάρος της: «Είναι ντροπή! Είναι ρουφιανισμός»
Δημήτρης Ουγγαρέζος για Γιώργο Λιάγκα: «Θα χαιρετηθούμε, εκτός αν γυρίσει & φύγει»
Ο Πύρρος Δήμας φωτογραφίζεται με τον Snoop Dogg λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών
Το κείμενο που έγραψε η Τζένη Καρέζη πριν πεθάνει: «Θα αγωνιστώ για τη ζωή μου»