Αρίνα Λαζάρου: «Αισθάνομαι Κύπρια»

Παιδί Γερμανού πατέρα και Ρωσίδας μητέρας, βρέθηκε στα 16 της χρόνια στην Κύπρο, στις εποχές που ο κόσμος ήταν περίεργος για τους «ξένους» και έκανε πολλές ερωτήσεις. Σήμερα, η Αρίνα Λαζάρου εργάζεται με επιτυχία ως νομικός σύμβουλος και προεδρεύει της Γυναικείας Οργάνωσης του ΕΥΡΩΚΟ (ΓΟΕΚ) Λευκωσίας. Μας υποδέχτηκε στο σπίτι της και μας μίλησε για την καριέρα της, τον γάμο της και την επιθυμία της να αποκτήσει ένα παιδί.
 
Της Δώρας Πάμπουλου
Φωτογραφίες: Emma Charalambous 

 

Γιατί επέλεξες τον κλάδο της νομικής; Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στο συγκεκριμένο επάγγελμα;
Το κάθε σύστημα διέπεται από νόμους. Γνωρίζοντας το νομικό πλαίσιο, έχεις σχεδόν όλες τις απαντήσεις μπροστά σου. Παράλληλα, η μελέτη και η αξιοποίηση νομικών πτυχών σε κάθε συμφωνία, σε κάθε επαγγελματική σχέση, είναι κάτι που πάντα με ενδιέφερε. Η επικοινωνία επίσης είναι ένα σημαντικό στοιχείο, όπως επίσης και η πειθώ. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία με συναρπάζουν και πάντα ήθελα να επενδύσω επαγγελματικά σε αυτά.


Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα σου, ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση. Πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα;
Για να είμαστε ρεαλιστές, η οικονομική κρίση όντως είχε «παγώσει» την αγορά και ιδιαίτερα τον τομέα των ξένων εταιρειών, στις οποίες εξειδικεύεται το γραφείο μου. Παρ’ όλα αυτά, έχει ταυτόχρονα δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες, τις οποίες φρόντισα να αξιοποιήσω επαγγελματικά.
Ήθελες πάντα να ασχοληθείς με τον συγκεκριμένο τομέα; Αν ήταν να επιλέξεις κάποιον άλλο επαγγελματικό δρόμο, ποιος θα ήταν;
Μ’ αρέσει ο τομέας μου και αν γύριζα πίσω τον χρόνο, πάλι τις ίδιες επιλογές θα έκανα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μελλοντικά δεν έχω και άλλα σχέδια, τα οποία αφορούν κυρίως επιχειρηματικά ανοίγματα.
Ήρθες στην Κύπρο σε εφηβική ηλικία. Αισθάνθηκες ποτέ ρατσισμό προς το άτομό σου ή θύμα κοινωνικών διακρίσεων;
Ρατσισμό όχι, διακρίσεις ναι. Ειδικότερα πριν από 20 χρόνια, οι Κύπριοι δεν ήταν τόσο συνηθισμένοι με την παρουσία των ξένων στην Κύπρο και ήταν περίεργοι. Ένα περιστατικό που θυμάμαι είναι όταν πρωτοήρθαμε και ήμουν στο supermarket και ψώνιζα, όταν ξαφνικά ήρθε μια κυρία και με ρώτησε «ποιανού είσαι, κόρη μου;». Ήθελε να μάθει αν όντως ήμουν ξένη. Σήμερα αισθάνομαι ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα. Οι Κύπριοι έχουν συνηθίσει την παρουσία των ξένων και είναι γενικότερα φιλόξενοι και θερμοί ως άνθρωποι.
Σήμερα αισθάνεσαι Κύπρια;
Ναι, φυσικά. Πλέον αισθάνομαι Κύπρια. Ήθελα από την αρχή να είμαι μέρος αυτού του τόπου. Γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να μάθω την ελληνική γλώσσα. Η Κύπρος με αγκάλιασε με το πέρασμα του χρόνου, τόσο που πλέον ούτε καν θυμάμαι από πού προέρχομαι.
Η γυναίκα τού σήμερα είναι δυναμική και έχει καταφέρει να διαπρέψει ακόμη και σε «ανδροκρατούμενους» χώρους. Ισχύει όμως ότι μια γυναίκα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να διαπρέψει, σε σχέση με έναν άνδρα;
Με πολύ κόπο, μόχθο και θυσίες, συνδυάζοντας πολλαπλούς ρόλους, ναι! Αλλά υπάρχει ακόμη μέλλον και πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Οι απαιτήσεις από μια γυναίκα είναι, εξαιτίας των πολλαπλών της ρόλων, πολύ πιο αυξημένες συγκριτικά με έναν άνδρα. Συνεπώς, όταν μια γυναίκα διαπρέπει στον επαγγελματικό χώρο και ιδιαίτερα σ’ έναν «ανδροκρατούμενο» χώρο, τότε να ξέρετε ότι απαιτήθηκε ενισχυμένη σκληρή δουλειά, με πολλές προσωπικές κυρίως θυσίες.


Εσύ ποιο θεωρείς το μεγαλύτερό σου επίτευγμα και, αντίστροφα, υπάρχει κάποια στιγμή που την θυμάσαι ως τη μεγαλύτερή σου αποτυχία;
Το μεγαλύτερο μου επίτευγμα είναι ότι έχω αυτοδημιουργηθεί, πετυχαίνοντας επαγγελματικά σε μια χώρα που δεν με γέννησε. Πέτυχα με σκληρή δουλειά κι επιμονή, κόντρα σε πολλά εμπόδια. Αυτό είναι πραγματικά ένα επίτευγμα. Μεγάλη αποτυχία δεν διακρίνω στο παρελθόν μου και δεν ξέρω αν θα μου έρθει καμιά στο μέλλον, που το απεύχομαι. Μικρά-μικρά όμως λαθάκια σίγουρα υπήρξαν, που όμως μου δίδαξαν αρκετά μαθήματα.
Πώς χαλαρώνεις και τι λατρεύεις να κάνεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα;
Λατρεύω τα ταξίδια και είναι κάτι που μ’ αρέσει να κάνω μαζί με αγαπημένα μου πρόσωπα. Είτε μακρινά, είτε κοντινά και σύντομα, με χαλαρώνουν και ταυτόχρονα με «γεμίζουν» με νέες κι όμορφες εμπειρίες. Χαλαρώνω με όμορφη παρέα στο σπίτι ή έξω, με ωραία μουσική και καλούς φίλους.
Παντρεύτηκες πρόσφατα…
Ναι! Το να κάνω δική μου οικογένεια ήταν και είναι στις προτεραιότητές μου. Το γεγονός ότι έχω βρει τον άνθρωπό μου, αυτό είναι κάτι που πραγματικά έχει αλλάξει και έχει κάνει πιο όμορφη τη ζωή μου.
Η πρόταση γάμου πώς έγινε; Ήταν κάτι που το περίμενες;
Ήταν κάτι ξαφνικό. Ειλικρινά δεν το περίμενα. Ένα μεσημέρι, ενώ πηγαίναμε μαζί για καφέ, με ρώτησε αν δέχομαι να τον παντρευτώ, μέσα στο αυτοκίνητο. Εγώ σοκαρίστηκα ευχάριστα. Και δέχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ο έγγαμος βίος έχει αλλάξει κάτι στη σχέση σας ή στη ζωή σας γενικότερα;
Ναι, βέβαια. Έχει προσθέσει όνειρα αλλά κι ευθύνες. Πλέον είμαστε δύο σε ένα και η κάθε απόφαση λαμβάνεται συλλογικά και όχι ατομικά. Αυτό έχει αλλάξει αρκετά τη ζωή μας, αλλά προς το καλύτερο.


Η καθημερινότητά σας πώς είναι; Ποιος φροντίζει το μαγείρεμα και τις δουλειές του σπιτιού;
Για τις δουλειές του σπιτιού έχουμε βοήθεια, αλλά σε ό,τι αφορά το μαγείρεμα το αναλαμβάνω εγώ, προσπαθώντας να πείσω τον άντρα μου να γίνει κι εκείνος φίλος της υγιεινής και λιτοδίαιτης διατροφής. Κατά τ’ άλλα, σε καθημερινή βάση, μοιραζόμαστε πολλές στιγμές μαζί και κάνουμε μαζί αρκετά πράγματα, γιατί εκτός από ανδρόγυνο είμαστε και πολύ καλοί φίλοι.
Είσαι έτοιμη για να γίνεις μητέρα ή η μητρότητα είναι κάτι που σε φοβίζει;
Πανέτοιμη, και όχι μόνο δεν με τρομάζει, αλλά ανυπομονώ να έρθει εκείνη η στιγμή. Η μητρότητα νιώθω ότι είναι κάτι το οποίο θα με ολοκληρώσει.
Πιστεύεις ότι μπορεί εύκολα μια γυναίκα να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια;
Ένα από τα βασικά μου χαρακτηριστικά, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, είναι η άριστη οργάνωση. Πιστεύω ότι με τη σωστή διαχείριση χρόνου και με οργάνωση, τα δύο μπορούν να συνδυαστούν, ίσως όχι εύκολα, αλλά μπορούν. Και μπροστά στην οικογενειακή ευτυχία, όταν υπάρχει η θέληση, υπάρχει και ο τρόπος.
Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα; Ακολουθείς πιστά τις τάσεις της;
Αυτό που μ’ αρέσει να κάνω είναι να προσαρμόζω τις τάσεις της μόδας στο δικό μου προσωπικό στιλ και αναλόγως της περίστασης.
Έχεις fashion icons τα οποία σε εμπνέουν για τις ενδυματολογικές σου επιλογές;
Όχι ιδιαίτερα. Θαυμάζω διάφορες προσωπικότητες για το στιλ τους, από τις οποίες εμπνέομαι και παίρνω ιδέες, τις οποίες προσαρμόζω στο δικό μου στιλ. Δεν θα φορούσα ποτέ κάτι που δεν με κολακεύει. Τώρα, το πλέον αγαπημένο μου κομμάτι αδιαμφισβήτητα είναι το τζιν.

 


Επειδή το γραφείο απαιτεί κουστούμι, τι σου αρέσει να φοράς όταν είσαι εκτός γραφείου;
Εκτός γραφείου, καθημερινά επιλέγω το πιο άνετο στιλ, πιο αθλητικό και πιο χαλαρό. Flat παπούτσι και πιο άνετο outfit. Και σαφώς ελαφρύ μακιγιάζ ή καθόλου.
Είσαι μια όμορφη γυναίκα. Ο χρόνος που περνά σε φοβίζει; Θα έμπαινες ποτέ κάτω από το νυστέρι για να διατηρήσεις την ομορφιά σου;
Δεν με φοβίζει ο χρόνος. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει τόσο πολύ που υπάρχουν οι τρόποι για μια γυναίκα σήμερα να διατηρήσει τη νεότητά της για περισσότερο χρονικό διάστημα. Δεν θα δίσταζα να μπω και κάτω από το νυστέρι εάν κι εφόσον χρειαστεί, όμως αγαπώ τον εαυτό μου όπως είμαι.
Τι σημαίνει για σένα «απόλυτη ευτυχία»;
Θα μπω τώρα στα κλισέ, που όμως είναι πολύ σημαντικά. Πρώτα από όλα να έχουμε υγεία. Επίσης το να βρίσκομαι με αγαπημένα πρόσωπα και να έχω θετικούς ανθρώπους γύρω μου. Ισορροπία στην καριέρα μου και παράλληλα οικογενειακή ευτυχία. Ο σωστός συγχρονισμός μπορεί να βοηθήσει όντως στο να έχω στιγμές απόλυτης ευτυχίας, ώστε να μπορώ να διαχειρίζομαι σοφά και ψύχραιμα τις αναποδιές, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Με ένα μωράκι στο μέλλον, τότε το παζλ της ευτυχίας ολοκληρώνεται.

 

 

 

Δειτε Επισης

Η νέα φωτό της νεογέννητης κόρης της Ιλάειρα Ζήση: «Μέσα από εσένα, αγάπησα ξανά και εμένα»
Δώρα Χρυσικού: «Αναλογίζομαι τα όσα πάλεψα & παλεύω, όσα ονειρεύτηκα & γίνονται πραγματικότητα»
Χριστίνα Σάλτη: «Δεν ξέρω αν μπορώ να ζήσω μια ρομαντική σχέση στην εποχή μας, δεν εμπιστεύομαι»
Θάνος Μπίρκος: «Μπαίνω σε μαγαζιά που δεν έχει νούμερα για μένα και λέω… απλώς κοιτάζω»
Aποθέωση της iconic Celine Dion έξω από το ξενοδοχείο της στο Παρίσι
Η ερώτηση που την εξόργισε την Ιωάννα Τούνη: «Ως εδώ και μη παρέκει! Πόσο να αντέξω»
Η Βάνα Μπάρμπα ξεσπά ξανά για την καταγγελία εις βάρος της: «Είναι ντροπή! Είναι ρουφιανισμός»
Δημήτρης Ουγγαρέζος για Γιώργο Λιάγκα: «Θα χαιρετηθούμε, εκτός αν γυρίσει & φύγει»
Ο Πύρρος Δήμας φωτογραφίζεται με τον Snoop Dogg λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών
Το κείμενο που έγραψε η Τζένη Καρέζη πριν πεθάνει: «Θα αγωνιστώ για τη ζωή μου»