6 tips για να τρως λιγότερη ζάχαρη
11:07 - 11 Φεβρουαρίου 2016
Οι λιγούρες είναι ο χειρότερος εχθρός της δίαιτας: μπορείς για λίγα λεπτά ηδονικής μπουκιάς με ζάχαρη, να καταστρέψεις μέρες διατροφής και στέρησης. Ή μπορείς απλά να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγεις - όσο γίνεται - τις στιγμές που με πρόφαση ένα δήθεν υπογλυκαιμικό σοκ πέφτεις με τα μούτρα στη σοκολατίνα.
Μπαχαρικά αντί για ζάχαρη
Ξεκίνα να χρησιμοποιείς κανέλα, κάρδαμο και ginger στη μαγειρική σου. Προσφέρουν μια φυσική γλυκύτητα και μια πολύ ικανοποιητική επίγευση στα γεύματά σου. Η κανέλα επίσης έχει θετική επίδραση στο σάκχαρο και το διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Την επόμενη φορά που θα έχεις λιγούρα, κάνε ένα ζεστό τσάι ή ένα ζεστό γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιώντας αυτά τα μπαχαρικά.
Δοκίμασε τη στέβια
Η στέβια προέρχεται από ένα φύλλο και προσθέτει πολύ γλυκιά γεύση, χωρίς να έχεις χρησιμοποιήσει στην ουσία καθόλου ζάχαρη. Επειδή όμως παρά-είναι γλυκιά, την πρώτη φορά που θα τη χρησιμοποιήσεις, δοκίμασε να βάλεις απλά μια πρέζα, μέχρι να συνηθίσεις τη γεύση.
Μην το παρακάνεις με το νέκταρ αγαύης
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος, η αγαύη δεν είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο για τη ζάχαρη. Συχνά παράγεται από χημικά, ένζυμα και οξέα. Η διαδικασία για την επεξεργασία της είναι τόσο βαριά που όλα τα ωφέλιμα συστατικά έχουν εξαφανιστεί. Η αγαύη είναι κατά 55 με 90 τοις εκατό φρουκτόζη (η απλή ζάχαρη αγγίζει στο maximum το 50 τοις εκατό) και πηγαίνει κατευθείαν στο συκώτι, όπου οι υπερβολικές ποσότητες μπορούν να δημιουργήσουν αντίσταση στην ινσουλίνη.
Δοκίμασε γλυκά λαχανικά
Τα λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια και οι ρίζες, έχουν μια φυσική γλυκύτητα. Η εποχή τους είναι οι πιο ψυχροί μήνες και μας βοηθούν να μείνουμε ικανοποιημένες. Δοκίμασέ τα σε σούπες και σε βραστά, ή ψιλόκοψέ τα σε λάδι καρύδας, βάλε λίγο αλάτι και ψήσ' τα στο φούρνο. Θα έχεις μεζεδάκια λαχανικών για καμια βδομάδα! Φτιάξε μια ζεστή, χειμωνιάτικη σαλάτα, με ψητά κολοκυθάκια και ρίζες, πασπαλίζουμε με κομμένα καρύδια και προσθέτουμε λίγο βαλσάμικο.
Μην το ρίξεις στις μπανάνες
Βάζοντας μια ολόκληρη μπανάνα στο πρωινό σου smoothie, ουσιαστικά πέφτεις με τα μούτρα στη ζάχαρη, άσχετα με το αν προέρχεται από φυσική πηγή. Αντί για τη μπανάνα δοκίμασε το αβοκάντο, το οποίο μπορεί να κάνει το smoothie σου να έχει πολύ πιο πλούσια και απαλή υφή. Δοκίμασέ το βάζοντας μισό ώριμο αβοκάντο για να πετύχεις την κρεμώδη υφή, χωρίς να σου βγει υπερβολικά γλυκό. Επίσης το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά λίπη και μαγνήσιο, τα οποίο βοηθούν στο να μετριάσεις τις λιγούρες για ζάχαρη. Το να καταναλώνεις υγιεινά λιπαρά είναι η σημαντικότερη συμβουλή στο να καταφέρεις να μειώσεις την ανάγκη σου για ζάχαρη.
Ναι στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τρόφιμα όπως το λάχανο τουρσί ή το κεφίρ, που έχουν δηλαδή ωφέλιμα βακτήρια, έχουν μια ελαφρώς ξινή γεύση που βοηθά στο να περιορίσεις τη λαχτάρα σου για γλυκά.
Μπαχαρικά αντί για ζάχαρη
Ξεκίνα να χρησιμοποιείς κανέλα, κάρδαμο και ginger στη μαγειρική σου. Προσφέρουν μια φυσική γλυκύτητα και μια πολύ ικανοποιητική επίγευση στα γεύματά σου. Η κανέλα επίσης έχει θετική επίδραση στο σάκχαρο και το διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Την επόμενη φορά που θα έχεις λιγούρα, κάνε ένα ζεστό τσάι ή ένα ζεστό γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιώντας αυτά τα μπαχαρικά.
Δοκίμασε τη στέβια
Η στέβια προέρχεται από ένα φύλλο και προσθέτει πολύ γλυκιά γεύση, χωρίς να έχεις χρησιμοποιήσει στην ουσία καθόλου ζάχαρη. Επειδή όμως παρά-είναι γλυκιά, την πρώτη φορά που θα τη χρησιμοποιήσεις, δοκίμασε να βάλεις απλά μια πρέζα, μέχρι να συνηθίσεις τη γεύση.
Μην το παρακάνεις με το νέκταρ αγαύης
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος, η αγαύη δεν είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο για τη ζάχαρη. Συχνά παράγεται από χημικά, ένζυμα και οξέα. Η διαδικασία για την επεξεργασία της είναι τόσο βαριά που όλα τα ωφέλιμα συστατικά έχουν εξαφανιστεί. Η αγαύη είναι κατά 55 με 90 τοις εκατό φρουκτόζη (η απλή ζάχαρη αγγίζει στο maximum το 50 τοις εκατό) και πηγαίνει κατευθείαν στο συκώτι, όπου οι υπερβολικές ποσότητες μπορούν να δημιουργήσουν αντίσταση στην ινσουλίνη.
Δοκίμασε γλυκά λαχανικά
Τα λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια και οι ρίζες, έχουν μια φυσική γλυκύτητα. Η εποχή τους είναι οι πιο ψυχροί μήνες και μας βοηθούν να μείνουμε ικανοποιημένες. Δοκίμασέ τα σε σούπες και σε βραστά, ή ψιλόκοψέ τα σε λάδι καρύδας, βάλε λίγο αλάτι και ψήσ' τα στο φούρνο. Θα έχεις μεζεδάκια λαχανικών για καμια βδομάδα! Φτιάξε μια ζεστή, χειμωνιάτικη σαλάτα, με ψητά κολοκυθάκια και ρίζες, πασπαλίζουμε με κομμένα καρύδια και προσθέτουμε λίγο βαλσάμικο.
Μην το ρίξεις στις μπανάνες
Βάζοντας μια ολόκληρη μπανάνα στο πρωινό σου smoothie, ουσιαστικά πέφτεις με τα μούτρα στη ζάχαρη, άσχετα με το αν προέρχεται από φυσική πηγή. Αντί για τη μπανάνα δοκίμασε το αβοκάντο, το οποίο μπορεί να κάνει το smoothie σου να έχει πολύ πιο πλούσια και απαλή υφή. Δοκίμασέ το βάζοντας μισό ώριμο αβοκάντο για να πετύχεις την κρεμώδη υφή, χωρίς να σου βγει υπερβολικά γλυκό. Επίσης το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά λίπη και μαγνήσιο, τα οποίο βοηθούν στο να μετριάσεις τις λιγούρες για ζάχαρη. Το να καταναλώνεις υγιεινά λιπαρά είναι η σημαντικότερη συμβουλή στο να καταφέρεις να μειώσεις την ανάγκη σου για ζάχαρη.
Ναι στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τρόφιμα όπως το λάχανο τουρσί ή το κεφίρ, που έχουν δηλαδή ωφέλιμα βακτήρια, έχουν μια ελαφρώς ξινή γεύση που βοηθά στο να περιορίσεις τη λαχτάρα σου για γλυκά.