Κίτρινα Ποδήλατα: "Δίνουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους"

Τα Κίτρινα Ποδήλατα είναι οι Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς και έρχονται στην Κύπρο για να παρουσιάσουν τραγούδια από το τελευταίο τους ακουστικό πρότζεκτ. Για πρώτη φορά, λοιπόν, θα τους ακούσουμε με δύο κιθάρες σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα που δεν χάνει καθόλου από το δυναμισμό στον οποίο έχουμε συνηθίσει την μπάντα, όλα αυτά τα χρόνια.
 Της Πράξιας Αρέστη
 
Το “Acoustic Project” αποτελεί την τελευταία σας δουλειά που περιλαμβάνει 10 ακουστικά κομμάτια. Πώς προέκυψε η ιδέα αυτή και με βάση ποια κριτήρια επιλέγηκαν τα κομμάτια του δίσκου;
Το ακουστικό αυτό album, είναι το πρώτο μέρος μιας μουσικής τριλογίας, που εδώ και χρόνια είχαμε ως στόχο στα επόμενα μουσικά μας βήματα. Ο πειραματισμός, η εξέλιξη καθώς και η πρόταση σε ήχο και λόγο, πάντα ήταν ζητούμενα και βασικά στοιχεία της προσπάθειάς να υπηρετήσουμε με συνέπεια τη δισκογραφία και εν γένει την μουσική μας πορεία. Η περίοδος αυτή, κρίθηκε από εμάς ως η καταλληλότερη γι’ αυτό το εγχείρημα. Αφενός γιατί μας βρήκε σε ένα υψηλό επίπεδο και εξαιρετικά καλό χρονικά σημείο, σε σχέση με τις κλασικές μας σπουδές και την εξέλιξή τους, αφετέρου γιατί η εμπειρία των 15 γεμάτων χρόνων μας στο μουσικό αυτό ταξίδι, έδωσε σημαντικά στοιχεία στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου album με εύθραυστα παιξίματα και λιτή ενορχήστρωση που μας έφερνε κόντρα στον ως τώρα άκρως ηλεκτρικό και εξωστρεφή χαρακτηριστικό ήχο μας. Αυτό ήταν και το «στοίχημα» που έφερε και την επιλογή των τραγουδιών... εκτός απ’ τα νέα τραγούδια, διαλέξαμε να επανεκτελέσουμε και παλαιότερα, κυρίως άκρως ηλεκτρικά τραγούδια, ώστε να πετύχουμε να τα παρουσιάσουμε ενορχηστρωμένα επάνω σε δύο κιθάρες μια κλασική και μια ακουστική, χωρίς να χάσουν την εσωτερική τους δύναμη, το ρυθμό, την εξωστρέφεια στα μηνύματά τους. Η ανταπόκριση του κοινού αλλά και τα συμπεράσματα απ’ τη μεγάλη μας ακουστική περιοδεία, μας δείχνουν ότι προς το παρόν, το καλλιτεχνικό αυτό στοίχημα κερδίζεται…
 
Για την ολοκλήρωση του project συνεργαστήκατε και με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Ποιοι είναι αυτοί και σε ποια κομμάτια;
Στην εξέλιξη της μουσικής πορείας μας, αναζητούσαμε από album σε album, τη σύμπραξη με καλλιτέχνες, ερμηνευτές που εκτιμούμε. Συμπράξεις και συμμετοχές που,  είτε ταίριαζαν πολύ σε κάποιο τραγούδι μας, είτε δεν ταίριαζαν καθόλου! Γεγονός που είχε πάντα μια ιδιαίτερη πρόκληση!
Στο συγκεκριμένο album είχαμε τέσσερις συμπράξεις σε ισάριθμα νέα τραγούδια.
Στο «Κάπου υπάρχει αγάπη» συμμετέχει η παιδική χορωδία του πειραματικού μουσικού γυμνασίου –λυκείου Παλλήνης, η οποία δυνάμωσε το αισιόδοξο μήνυμα του τραγουδιού. Πάντα δίνουμε σε κάθε ευκαιρία χώρο και ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους κι ιδιαίτερα σε εκκολαπτόμενους μουσικούς.
Στο «Αντικατοπτρισμός» συμμετείχε ο Πάνος Κατσιμίχας, κάτι εξαιρετικά πολύτιμο και τιμητικό για εμάς. Μια συμμετοχή που ήρθε να αποτυπώσει και δισκογραφικά την άψογη συνεργασία μας επί σκηνής τα τελευταία 2 χρόνια.
Τυχερό στάθηκε και το τραγούδι «Αυτόν τον κόσμο θέλω» που ζωντάνεψε με τη φωνή του φίλου μας Μίλτου Πασχαλίδη,  ενώ το «Δε γίνεται αλλιώς», πραγματικά δε θα μπορούσε να ερμηνευτεί καλύτερα απ την ερμηνεία της εξαιρετικής Ρίτας Αντωνοπούλου. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την εμπιστοσύνη τους. Δε πρέπει να ξεχάσουμε όμως να ευχαριστήσουμε και το Θάνο Μικρούτσικο για τις «ευλογίες» του στην επανεκτέλεσης της αγαπημένης μας «Θεσσαλονίκης» σε ποίηση φυσικά Ν. Καββαδία.
 
Έχουμε ακούσει το Volume 1 του acoustic project. Υπάρχουν όμως ακόμη 2. Τι συνεργασίες ν’ αναμένουμε; Μερικά αγαπημένα κομμάτια που θ’ ακούσουμε;
Το Vol. 2 είναι ένα ακόμη πιο δύσκολο εγχείρημα-έκπληξη όπως και το τρίτο μέρος της τριλογίας. Εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους και με υψηλό δείκτη πειραματισμού.. θα μας επιτρέψετε να μη διαρρεύσουμε τώρα κάποιες πληροφορίες, πριν διαπιστώσουμε και οι οι ίδιοι πως το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.
 
Αλήθεια πόσος καιρός δουλειάς και πρόβας χρειάστηκαν για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που βλέπουμε στα video του Acoustic Project στο YouTube; Γιατί παρόλο που είναι ακουστικό δεν είναι καθόλου εύκολο.
Χρειάστηκαν περίπου 3 μήνες σκληρής δουλειάς επάνω στις κιθάρες μας καταρχάς, ώστε να γίνει η σωστότερη αποτύπωση των τραγουδιών, να γίνει η σωστή επιλογή και να κατασταλάξουμε στη τελική μορφή τους. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλοι 5 μήνες μιας πολύ δύσκολης περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, όπου βγήκαν τα ασφαλέστερα αποτελέσματα, σε σχέση με το τι έχουν να προσφέρουν στο κοινό που ως τότε μας γνώριζε μόνο με τη δυναμική άκρως ηλεκτρική μας πλευρά.
Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε 2 βασικές δυσκολίες. Πρώτον, να αποτυπώσουμε σε 2 κιθάρες και μάλιστα η μια κλασική κιθάρα, τραγούδια που ν’ αναδεικνύουν τη μελωδία τους, χωρίς να χάνουν καθόλου σε «όγκο», σε ρυθμό, σε δυναμική και παράλληλα να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού που μας αγάπησε τόσα χρόνια για την εξωστρέφειά μας. Και δεύτερον, είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε μια λίγο προκατειλλημένη αντιμετώπιση, που έφερνε τη σκέψη πως κάναμε κι εμείς αυτό που τόσοι άλλοι επιχείρησαν σε εποχή κρισης για να μειώσουν τα έξοδα παραγωγής παιζοντας με μια κιθάρα ή ένα πιάνο κλπ…
Ευτυχώς, αφενός τα ίδια τα live μας, άμεσα έδειχναν στον κόσμο τις εργατώρες, τη λεπτομέρεια και το βαθμό δυσκολίας που είχαν τα παιξίματά μας απ’ τις πρώτες κιόλας νότες. Αφετέρου, η παραγωγή σε ήχο και κυρίως η αποτύπωση σε εικόνα, όλων των τραγουδιών σε μια mini ακουστική συναυλία, αποδεικνύει πως η λέξη «έκπτωση» ουδεμία σχέση έχει, είχε ή θα έχει ποτέ με το συγκρότημά μας κι εμάς τους ίδιους ως ανθρώπους και χαρακτήρες. Ελπίζουμε να το διαπιστώσουν κι από κοντά, όσοι μας κάνουν την τιμή να μας ακούσουν στην Κύπρο στις συναυλίες που θα δώσουμε στα πλαίσια της επικοινωνίας του «acoustic project».
Σύνολο λοιπόν μαζί με την οπτικοπoίηση, χρειάστηκαν περίπου δέκα μήνες για να ολοκληρωθεί το vol.1.
 
Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι από το τελευταίο αυτό project και γιατί;
Όπως καταλαβαίνετε, για να επιλέξουμε αυτά τα δέκα συγκεκριμένα τραγούδια να πλαισιώσουν το πολύ σημαντικό για εμάς νέο project, το οποίο δε θα επαναληφθεί, σημαίνει πως, κάθε ένα απ αυτά, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για διαφορετικό λόγο το καθένα! Πρόκειται δηλαδή για ένα ξεχωριστό album για εμάς με 10 ξεχωριστά τραγούδια.
 
Ποια ήταν η τελευταία φορά που ήλθατε Κύπρο; Τι σας λείπει περισσότερο απ’ αυτήν και ζητάτε να κάνετε κάθε φορά που έρχεστε;
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, παίξαμε τελευταία φορά στην Κύπρο με τον Πάνο Κατσιμίχα και οι συναυλίες μας εκεί είναι σχετικά συχνές και πάντα πολύ ενδιαφέρουσες για μάς! Όπως νιώθουμε πως θα είναι και τώρα! Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστούμε ζωντανά με δυο κιθάρες και δε θα υπάρξει άλλη,  γιατί ουσιαστικά στα τέλη του Μάη ολοκληρώνουμε την προώθηση του vol.1.
Η ακουστική μας αυτή live-οπτική, δεν είναι παγιωμένη ή θα λειτουργεί ως κάποια παράλληλη δράση πέραν της ηλεκτρικής μας γνώριμης ταυτότητας. Είχε αρχή, μέση και οδεύει προς το τέλος της, καθώς οι εργασίες του δεύτερου μέρους της τριλογίας ήδη έχουν ξεκινήσει και η μπάντα μας θα περάσει απ’ όλα τα στάδια που η τριλογίσα θα απαιτήσει. Κάθε φορά που ερχόμαστε Κύπρο για εμφανίσεις αναζητούμε να επικοινωνήσουμε με κάποιο νέο album ή project. Νιώθουμε πως θα είναι δυο πολύ όμορφες και ιδιαίτερες βραδιές!
 
Έχετε δύο προγραμματισμένες εμφανίσεις για Κύπρο, ποιες είναι αυτές;
«Τα Κίτρινα Ποδήλατα live… με δυο κιθάρες...» ονομάζονται τα events που έχουμε προγραμματίσει για την Κύπρο. To ένα είναι στη γνωστή μουσική σκηνή της Λευκωσίας Down Town, την Παρασκευή,12 Φεβρουαρίου 2016, Ώρα: 22:00 και η δεύτερη στο Λεμεσό, Στο Στέκι, στις 11 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα. Ελπίζουμε να σας δούμε όλους εκεί, για να ταξιδέψουμε σε ακουστικές μελωδίες παρέα…
 
 
 

Δειτε Επισης

Η νέα φωτό της νεογέννητης κόρης της Ιλάειρα Ζήση: «Μέσα από εσένα, αγάπησα ξανά και εμένα»
Δώρα Χρυσικού: «Αναλογίζομαι τα όσα πάλεψα & παλεύω, όσα ονειρεύτηκα & γίνονται πραγματικότητα»
Χριστίνα Σάλτη: «Δεν ξέρω αν μπορώ να ζήσω μια ρομαντική σχέση στην εποχή μας, δεν εμπιστεύομαι»
Θάνος Μπίρκος: «Μπαίνω σε μαγαζιά που δεν έχει νούμερα για μένα και λέω… απλώς κοιτάζω»
Aποθέωση της iconic Celine Dion έξω από το ξενοδοχείο της στο Παρίσι
Η ερώτηση που την εξόργισε την Ιωάννα Τούνη: «Ως εδώ και μη παρέκει! Πόσο να αντέξω»
Η Βάνα Μπάρμπα ξεσπά ξανά για την καταγγελία εις βάρος της: «Είναι ντροπή! Είναι ρουφιανισμός»
Δημήτρης Ουγγαρέζος για Γιώργο Λιάγκα: «Θα χαιρετηθούμε, εκτός αν γυρίσει & φύγει»
Ο Πύρρος Δήμας φωτογραφίζεται με τον Snoop Dogg λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών
Το κείμενο που έγραψε η Τζένη Καρέζη πριν πεθάνει: «Θα αγωνιστώ για τη ζωή μου»