Aντιδράσεις προκαλεί η τελευταία συλλογή του Moschino. Είναι επικίνδυνη;
09:26 - 13 Οκτωβρίου 2016
Οι προσπάθειες του Jeremy Scott να ενσωματώσει την αμερικανική ποπ κουλτούρα στις συλλογές που σχεδιάζει για τον Moschino είναι πάντα αμφιβόλου αισθητικής. Εάν έχετε δει το newsfeed του Instagram σας να γεμίζει με θήκες κινητού που μοιάζουν με τηγανητές πατάτες από τα McDonald's ή με φούτερ, καπέλα καιτσάντες που φέρουν την επωνυμία της διάσημης fast food αλυσίδας, τότε ξέρετε σε ποιο πράγμα αναφερόμαστε.
Για την Άνοιξη του 2017 ο σχεδιαστής αποφάσισε πως αξίζει να δώσει λάμψη στα... χάπια. Υπάρχει μία θήκη iPhone στο σχήμα ενός μπουκαλιού για χάπια, μία τσάντα ώμου που μοιάζει με το εσωτερικό ενός κουτιού με-ναι, σωστά μαντέψατε- χάπια και διάφορα ρούχα που έχουν επάνω τυπωμένα χάπια. Ακόμα και η πρόσκληση για την επίδειξη ήταν στην ουσία ένα μπουκάλι χαπιών μαζί με μία «χειρόγραφη συνταγή».
Αρχικά, οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν με την όλη αισθητική της συλλογής. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που την θεώρησαν κακόγουστη, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει και πρώτη φορά με τις δημιουργίες του Scott. Σύντομα όμως, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται κατά πόσο είναι θεμιτή η επιλογή του οίκου να προωθεί τα χάπια ως κάτι trendy και λαμπερό, ειδικά εάν εξετάσει κανείς το ζήτημα από την οπτική γωνία εκείνων που παλεύουν καθημερινά με τον εθισμό.
Ωστόσο, οι ανησυχίες αυτές έχουν πλέον πάρει μία περισσότερο σοβαρή τροπή,αφού η κολεξιόν φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποσύρεται από ορισμένα καταστήματα.
Το Nordstrom, το οποίο είχε αποφασίσει να συμπεριλάβει στα ράφια του την αμφιλεγόμενη σειρά παρά τις αντιδράσεις, ανακοίνωσε ότι πλέον την αποσύρει, τόσο από τα καταστήματα όσο και από το site του.
Η απόφαση αυτή φαίνεται πως πάρθηκε μετά τις πιέσεις του Randy Anderson από τη Μινεσότα, συμβούλου για ναρκωτικά και αλκοόλ και πρώην χρήστη, ο οποίος άρχισε μία καμπάνια στο Change.org. Στόχος του να εστιάσει στο πώς αυτού του είδους τα «κιτς πολυτελή αντικείμενα» μπορούν να υποβιβάσουν τη σοβαρότητα του εθισμού στα φάρμακα που έχει πάρει τη μορφή επιδημίας στις ΗΠΑ. «Είμαι ένας από τους τυχερούς που δεν έχει χάσει ακόμα κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο από αυτή την επιδημία», γράφει στην αίτηση ο Anderson. «Μπορώ να σας πω από προσωπικής πείρας για την καταστροφική επιρροή που έχει ο εθισμός σε ένα άτομο, σε μια οικογένεια, στην κοινωνία, στο σύστημα υγείας και στη χώρα.
Σύμφωνα μάλιστα με το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, 14.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων οπιούχων το 2014.
Αν και αρχικά λοιπόν οι ανησυχίες αυτές έμοιαζαν μάλλον υπερβολικές, εάν κανείς μελετήσει τα νούμερα και τις συγκλονιστικές ιστορίες πίσω από αυτά, αρχίζει να καταλαβαίνει γιατί υπάρχουν.
Από την πλευρά του, ο Moschino εξήγησε ότι η αμφιλεγόμενη κολεξιόν δεν έχει καμία πρόθεση να προωθήσει την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων. Η φράση που την συνοδεύει “Just say MoschiNO” αναφέρεται στο κίνημα εναντίον των ναρκωτικών που έχει τις ρίζες του στα τέλη της δεκαετίας του '80, αναφέρει μάλιστα ο οίκος. «Νιώθουμε πραγματικά λυπημένοι που η θεματική της συλλογής έχει παρερμηνευθεί», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Moschino. Ωστόσο, δεν έχει έως τώρα διευκρινιστεί ένα θα σταματήσει τη σειρά ή όχι.
Αρκούν όμως μερικά τυπωμένα χάπια για να ωθήσουν κάποιον στην κατάχρηση; Όπως οι περισσότεροι από εμάς δεν άρχισαν να καταναλώνουν τις τηγανιτές πατάτες των McDonald's με τη σέσουλα, έτσι και τώρα είναι μάλλον απίθανο να «κατεβάσουμε» όλα τα χάπια που έχουμε στο συρτάρι μας. Τα φάρμακα όμως είναι ένα ζήτημα σοβαρό και όσοι είναι πραγματικά εθισμένοι σε αυτά δεν πρόκειται να δουν τίποτα αστείο ή ποπ στη συγκεκριμένη συλλογή. Το εάν όμως θα αναζητήσουν βοήθεια σίγουρα δεν πρόκειται να εξαρτηθεί από μερικά πλαστικά χάπια επάνω σε μία ασημένια τσάντα. Είναι μάλλον κακόγουστη, αλλά σίγουρα όχι επικίνδυνη.
Πηγή: huffingtonpost.gr