Mαρία Μιχαήλ: «Έπεσαν πολύ οι μισθοί του ηθοποιού»

Ηθοποιός, σύζυγος και μητέρα… Τρεις πρωταγωνιστικοί «ρόλοι» στη ζωή της Μαρίας Μιχαήλ, που έχουν την ίδια βαρύτητα και φέρνουν ισότιμη ευτυχία σ’ αυτήν. Η Μαρίνα από την επιτυχημένη σειρά του Mega «9 Μήνες» είναι μια γυναίκα που προσπαθεί να ξεφύγει από τη δυστυχία ενός αποτυχημένου γάμου για να ζήσει τον μεγάλο της έρωτα. Για τους δικούς της ανθρώπους ήταν, είναι και θα είναι πάντα το απλό κορίτσι που ξέρουν κι αγαπούν.

Της Πράξιας Αρέστη

-Πώς προέκυψε ο ρόλος της Μαρίνας στο Mega; Γιατί, πιστεύεις, επέλεξαν εσένα για τον συγκεκριμένο ρόλο;
Μου πρότεινε το κανάλι να έρθω σε επαφή με τον σκηνοθέτη γι’ αυτή τη σειρά. Έγινε casting και επιλέχθηκα για τον ρόλο. Δεν μπορώ να ξέρω σίγουρα γιατί επιλέχθηκα για τον ρόλο, όμως ίσως ήταν θέμα δυνατοτήτων ή λόγω του ότι ταίριαζα με το προφίλ της γυναίκας που είχαν στο μυαλό τους. Ένας σεναριογράφος φαντάζεται και ξέρει από πριν πώς θέλει να φαίνεται και να συμπεριφέρεται ο χαρακτήρας του.

-Ποια κοινά μοιράζεσαι με τη Μαρίνα και τι δεν θα έκανες ποτέ;
Με τη Μαρίνα είμαστε πολύ διαφορετικές. Είναι ένας άνθρωπος, όμως, που αφοσιώνεται στους ανθρώπους της και αυτό είναι ένα κοινό στοιχείο που έχω μαζί της. Τώρα… δεν θα έμενα ποτέ σ’ ένα γάμο όπου δεν είμαι ευτυχισμένη και σίγουρα δεν θα έκανα ποτέ εξωσωματική κρυφά από τον σύζυγό μου. Η Μαρίνα είναι και ευαίσθητη και τολμηρή. Για να φτάσει στο σημείο να κάνει κρυφά μια εξωσωματική, σημαίνει ότι έχει πολύ μεγάλη τόλμη. Ίσως ήταν πιο τολμηρή και αυθόρμητη όταν ήταν σε πιο νεαρή ηλικία και τα χρόνια του γάμου την αλλοίωσαν. Έγινε μια νοικοκυρά που άφησε τον εαυτό της στην άκρη. Με τα χρόνια σιγά-σιγά άρχισε να διεκδικεί πράγματα γιατί ήταν εγκλωβισμένη και κατάλαβε ότι είχε παραμελήσει τον εαυτό της. Δεν θα το έκανα ποτέ εγώ αυτό. Δηλαδή να μη δουλεύω. Είναι πολύ σκληρό πράγμα για μια γυναίκα να μην την αφήνει ο άντρας της να δουλέψει.

-Βρίσκεις δίκαιο στη Μαρίνα για τις πράξεις της; Πιστεύεις ότι πρέπει να φύγει από τον «χαλασμένο» γάμο της και ν’ ακολουθήσει τον έρωτά της;
Ως χαρακτήρα έπρεπε να την δικαιολογήσω, για να μπορέσω να την υποδυθώ. Πρέπει να την δικαιολογώ μέσα μου. Και την δικαιολογώ γιατί ήταν τελειωμένος ο γάμος της κι έτσι προχώρησε να πει το ναι στον μεγάλο της έρωτα. Για πολλά επεισόδια το πάλευε μέσα της. Όμως από τη στιγμή που την χτύπησε ο άντρας της, άλλαξε πολύ τη συμπεριφορά της απέναντί του. Η βία δείχνει αυτόματα έλλειψη σεβασμού. Έτσι κι η Μαρίνα από εκείνη τη στιγμή τον είχε ουσιαστικά διαγράψει. Είχε σκοπό να τον χωρίσει, όμως παράλληλα προχώρησε με τον έρωτα της ζωής της. Βρίσκει δυσκολίες στο πώς να χωρίσει, όμως είναι αποφασισμένη.

-Είσαι δηλαδή υπέρ του διαζυγίου;
Είμαι υπέρ του διαζυγίου όταν δύο άτομα δεν επικοινωνούν. Όταν δεν έχουν κάτι κοινό και δεν περνούν καλά μεταξύ τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν πρέπει να μένουν εγκλωβισμένοι. Η Μαρίνα, για παράδειγμα, δεν ερωτεύτηκε τον Κυριακό ποτέ, νόμιζε ότι τον είχε ερωτευτεί. Όταν γνώρισε τον Μάνο κατάλαβε τι είναι ο έρωτας. Και κατάλαβε πόσο λάθος έκανε που δεν έζησε τον έρωτα όλα αυτά τα χρόνια.

-Και μιλώντας για τον έρωτα της Μαρίνας, πώς είναι να συνεργάζεσαι μ’ έναν ηθοποιό όπως ο Αλέξανδρος Σταύρου;
Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που συνεργάζεται μαζί του, γιατί είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις απέναντί σου κάποιον που να σου δίνει πράγματα στη σκηνή. Χρειάζεται στη δουλειά μας αυτό. Και γι’ αυτό πιστεύω βγαίνει ένα τόσο καλό αποτέλεσμα. Γενικά, προσπαθώ να μαθαίνω πράγματα απ’ όλους. Από τον Κρίστοφερ Γκρέκο, από τη Νιόβη Σπυριδάκη. Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι μαζί τους. Με την Καυκαρίδου... Έχουμε μια χημεία με όλους και είναι πολύ καλοί συνεργάτες. Ακόμη και οι σκηνοθέτες.

-Με ποιους ηθοποιούς της σειράς έχεις έρθει πιο κοντά και γιατί;
Με τη Νιόβη Σπυριδάκη, επειδή έχουμε πολλές σκηνές μαζί και με όλους όσους έχω σκηνές.

-Γιατί, πιστεύεις, ο κόσμος αγάπησε τη σειρά «9 Μήνες»;
Ως ηθοποιός, πιστεύω πάρα πολύ στο καλό cast, στο πολύ καλό σενάριο πάνω απ’ όλα. Στην επιλογή των σεναριογράφων και των ιστοριών τους. Η σειρά «9 Μήνες» μιλάει για θέματα που αφορούν όλους και που βλέπουμε στην καθημερινότητα. Οι θεατές μπορούν να ταυτιστούν. Μια γυναίκα που ζει έναν ανούσιο γάμο. Ένα κοριτσάκι 17 χρονών που μένει έγκυος. Είναι πράγματα που μας απασχολούν. Επίσης, η σειρά έχει συνέχεια ανατροπές και γρήγορες εξελίξεις και είναι αρκετά σημαντικό αυτό. Υπάρχουν σειρές που αργούν πάρα πολύ την εξέλιξη και δεν συμβαίνει κάτι καινούργιο για πολλά επεισόδια. Στους «9 Μήνες» οι σεναριογράφοι πέτυχαν την ταχύτητα στη ροή των εξελίξεων και δημιουργούν ανατροπές που δεν τις περιμένει ο κόσμος. Αυτό είναι ενδιαφέρον και για μας τους ηθοποιούς αλλά και για τους θεατές.

-Ποιες είναι οι αντιδράσεις που παίρνεις από τον κόσμο ως Μαρίνα; Ο κόσμος αγάπησε τον χαρακτήρα αυτό;
Ο κόσμος συμπάσχει με τη Μαρίνα. Είναι πολύ γλυκά αυτά που ακούω συνεχώς γύρω μου. Ακούω διάφορα σχόλια. Μου λένε για παράδειγμα να χωρίσω τον άντρα μου και να φύγω με τον Μάνο. Έχω διαφορετικά σχόλια ανάλογα με το επεισόδιο και πάντα με ρωτούν τι θα γίνει μετά. Έχουν αγωνία για το πότε θα γίνει το καθετί. Ο κόσμος ταυτίζεται και έχει αγωνία για την εξέλιξη των χαρακτήρων. Και για μένα αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, το ν’ ακούς δηλαδή τη γνώμη του κόσμου.
 

-Σε σχέση με τη Μαρίνα, εσύ πώς βιώνεις τον δικό σου γάμο με τον Χάρη Κκολό;
Δεν είμαστε και τόσα πολλά χρόνια παντρεμένοι όπως η Μαρίνα με τον σύζυγό της. Είμαστε μόνο επτά χρόνια παντρεμένοι κι ας γνωριζόμαστε από πολύ παλιά. Μόνο επτά χρόνια γάμου κι έχουμε ένα παιδάκι 8 χρονών.

-Ποιο είναι, πιστεύεις, το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου;
Ο σεβασμός, η αγάπη, το να μην καταπιέζεις τον άλλο. Αυτό που βιώνει η Μαρίνα, για παράδειγμα, είναι καταπίεση. Τέλος, η επικοινωνία κι η εμπιστοσύνη.

-Είναι αλήθεια ότι μεταξύ των ζευγαριών που δουλεύουν στον ίδιο χώρο υπάρχει ζήλια κι ανταγωνισμός;
Όχι, δεν ισχύει καθόλου. Κι άλλα ζευγάρια που ξέρω δεν βιώνουν αυτό το πράγμα. Έχουμε μια δουλειά όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Απλά έτυχε να είμαστε ηθοποιοί. Δουλεύουμε για να ζήσουμε, να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας. Δεν υπάρχει λόγος να είναι κάποιος ανταγωνιστικός, ειδικά με τον άνθρωπό του. Εγώ δεν το ένιωσα ποτέ αυτό. Αντίθετα, συζητάμε τις επαγγελματικές μας επιλογές. Και ερμηνευτικά θα μου πει τη γνώμη του ο Χάρης κι εγώ θα του πω τη γνώμη μου.

-Ως ζευγάρι είστε αρκετά χρόνια στον χώρο του θεάματος κι έχετε προλάβει και τις «καλές» εποχές. Πόσο έχουν αλλάξει σήμερα τα πράγματα στην τηλεόραση και το θέατρο;
Οικονομικά, ζήσαμε σίγουρα και καλύτερες εποχές. Σήμερα έπεσαν πάρα πολύ οι μισθοί σε σχέση με πιο παλιά. Είναι κάτι που επηρέασε όλα τα επαγγέλματα όμως, όχι μόνο το δικό μας. Η κρίση εξαπλώνεται παντού, πόσο μάλλον στην τηλεόραση που έχει να κάνει με τη διαφήμιση. Όταν μια εταιρεία δεν πάει καλά, δεν έχει ούτε λεφτά για να διαφημίσει. Είναι αλυσιδωτές οι συνέπειες. Τότε που έγινε το κούρεμα των καταθέσεων, είχαμε περάσει θυμάμαι μια μεγάλη ανασφάλεια, γιατί κάποιες ιδέες δεν υλοποιήθηκαν και διερωτόμασταν αν θα σταματήσουν να γίνονται σειρές και ν’ ανεβαίνουν έργα. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν δουλειές σήμερα, απλά με πιο χαμηλούς μισθούς.

-Ο Χάρης αλλάζει τηλεοπτική στέγη και πάει από τον ANT1 στο Sigma. Τι ήταν αυτό που τον έκανε ν’ αλλάξει στέγη και τι καινούργιο ετοιμάζει;
Είχε μια πολύ καλή πρόταση. Είναι ένα ωραίο σενάριο κι έτσι δέχθηκε. Διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις ακόμη με τον ΑNT1. Θα παίζει στην κοινωνική κομεντί του Sigma «Βρέχει Έρωτα».

-Και τώρα πίσω στα δικά μας. Σ’ έχουμε δει με πολλά διαφορετικά στιλ και χρώματα μαλλιών. Τι είναι αυτό που σε κάνει να πειραματίζεσαι;
Σε κάθε δουλειά προσπαθώ να αλλάζω το look μου. Είναι αναγκαίο για μας τους ηθοποιούς να αλλάζουμε στιλ. Για να δεθεί περισσότερο ο θεατής με τον νέο σου ρόλο και να ξεχάσει τον παλιό, ο οποίος δεν υφίσταται πια. Έτσι, νιώθω κι εγώ ότι προσεγγίζω καλύτερα τον νέο μου ρόλο και βοηθά και τον θεατή να ταυτιστεί. Κι ως άνθρωπος βέβαια μου αρέσει ν’ αλλάζω στιλ. Κυρίως το κάνω για τη δουλειά όμως.

-Ποιο είναι το στιλ στο οποίο πάντα επιστρέφεις;
Αν δεν ήμουν ηθοποιός, θα κρατούσα το εντελώς κοντό μαλλί. Το ξυρισμένο. Αυτό που είχα σε προηγούμενό μου ρόλο. Όμως δεν μπορείς να κάνεις πολλούς ρόλους με αυτό το look. Επειδή μου αρέσει και μόνο, θα το κρατούσα. Νιώθω ότι μου πάει και αρέσει και στον Χάρη. Προτού χρειαστεί να τα κόψω για τον ρόλο εκείνο, τα είχα ξανά κοντά, όμως όχι ξυρισμένα.

-Η κορούλα σας, μας είπες, είναι 8 χρονών. Θα ήθελες να γίνει ηθοποιός; Έχει τάση προς την υποκριτική;
Νομίζω είναι πολύ νωρίς να πω κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω ακόμη. Της αρέσουν πάρα πολύ οι παραστάσεις και ενθουσιάζεται. Αυτό βοηθάει, όμως, γενικά στην ωρίμανσή της ως άνθρωπος. Όλα τα παιδιά πρέπει να βλέπουν θέατρο και να μυούνται στο θέατρο. Για την ώρα, της αρέσει η αισθητική. Να βάφει νύχια (γέλια).

-Σας παρακολουθεί καθόλου στην τηλεόραση; Ποιες είναι οι αντιδράσεις της και πώς της το εξηγείτε όλο αυτό;
Δεν βλέπει πολλές σειρές γιατί στις 8 το βράδυ είναι στο κρεβάτι. Άμα τύχει κάτι να δει, θα το δει. Όμως επειδή μεγάλωσε μέσα σε όλο αυτό, είναι γι’ αυτήν κάτι πολύ συνηθισμένο. Δεν είναι όπως τ’ άλλα παιδιά που αν δουν τους γονείς τους στην τηλεόραση θα ενθουσιαστούν ή θα ρωτήσουν πράγματα. Μας βλέπει και σπίτι που κάνουμε πρόβες και μάλιστα εκφέρει και τη δική της γνώμη. Μου λέει, για παράδειγμα, «μαμά εδώ κάνε αυτό, εδώ δεν μου αρέσεις έτσι όπως το κάνεις»... Άρα, γι’ αυτήν είναι κάτι φυσιολογικό.

-Σκέφτεστε καθόλου να κάνετε και δεύτερο παιδί;
Όχι, στα άμεσα σχέδιά μας δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

-Ετοιμάζεσαι και για κάτι καινούργιο στο θέατρο. Θες να μας πεις περισσότερα;
Ναι. Θα παίζω στο έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» που θα ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ξεκινώντας από τις 15 Ιανουαρίου. Υποδύομαι μία από τις 5 κόρες της Μπερνάρντα Άλμπα, τη Μαρτίριο. Είναι ένας πολύ ωραίος χαρακτήρας και πάντα ήθελα να τον υποδυθώ. Και γενικά είναι ένα κλασικό έργο με πολύ καλούς ηθοποιούς και χαίρομαι που θα συμμετέχω. Σκηνοθέτης είναι ο Σπύρος Αντωνέλλος.
 
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
-Πραγματοποίησες πρόσφατα μια ατομική έκθεση. Είναι για σένα η ζωγραφική ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης;

Η έκθεση έφερε την ονομασία «Untitled series» και παρουσιάστηκε στην γκαλερί «It’s Not Gallery». Είναι μια σειρά έργων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, που έχει να κάνει με συναισθήματα. Ζωγραφίζω από πάντα και πήρα την απόφαση να εκθέσω κάποια έργα μου. Η ζωγραφική γενικότερα για εμένα είναι μια ανάγκη να εκφράσω εκείνα που κατά καιρούς δεν μπορώ να πω με λόγια. Είναι κάτι που με εκφράζει, με χαλαρώνει και είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.
 
 

Δειτε Επισης

Λένα Μαντά για τον θάνατο του συζύγου της: «Τον διαισθάνομαι δίπλα μου, είναι μέσα μου, στα κύτταρά μου»
Πάνος Μουζουράκης: «Θα καταθέσω υπέρ του πατρός Αντώνιου. Ελπίζω να λάμψει η αλήθεια»
Άντζελα Γκερέκου: «Μετά από την απώλεια αναλαμβάνεις την ευθύνη για το παιδί και από τις δυο πλευρές»
Προς το παρόν η δικαστική διαμάχη Γιώργου Μαζωνάκη με την αδελφή του έχει παγώσει
Θέμης Αδαμαντίδης: «Εγώ δεν ακούμπησα την Βαρβάρα Κίρκη στην μούρη, ένα σπρώξιμο έκανα. Ήταν στημένο»
Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη: «Το περιμέναμε, στηρίζω τη Σμαράγδα»
Καίτη Φίνου: «Σάπισαν όλα τα δόντια μου, δεν είχα τα λεφτά να κάνω εμφύτευση, έβαλα μασέλα»
Η πρώην σύντροφός της Madonna, Jenny Shimizu για τη σχέση τους: «Ένιωθα σαν πόρνη πολυτελείας»
H Lady Gaga εξηγεί γιατί δεν διέψευσε ποτέ τις φήμες που την ήθελαν να ήταν άντρας: «Δεν ένιωσα ποτέ θύμα!»
Οι πρώτες δηλώσεις του Άκη Σακελλαρίου μετά το χειρουργείο: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες & βελόνες»