Άθως Αντωνιάδης και Μελίνα Διονυσίου: It feels like love

Λένε ότι πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα και φαίνεται πως έχουν δίκαιο. Ίσως και μια ερωτευμένη γυναίκα, θα μπορούσαμε άνετα να προσθέσουμε, εάν κρίνουμε από τον Άθω Αντωνιάδη και τη Μελίνα Διονυσίου. Είναι από εκείνα τα ζευγάρια που καταλαβαίνεις ότι η αγάπη τούς δυναμώνει. Στηρίζουν ο ένας τον άλλο και προχωράνε μαζί. Δεν είναι, εξάλλου, λίγο να ακούς τον Άθω - έναν δυναμικό και φέρελπι νέο πολιτικό - να ομολογεί πως η Μελίνα του άλλαξε τη ζωή. Ούτε μια δυναμική δικηγόρο να παραδέχεται πως βάζει τα δικά της θέλω στην άκρη για χάρη του συζύγου της. Ζούνε στη Λεμεσό, όπου και μας υποδέχθηκαν στο σπίτι τους και πρόθυμα απάντησαν για τη σχέση τους, τις καριέρες τους και την επιθυμία τους για ένα παιδάκι.
 


 Της Δώρας Πάμπουλου
 
Η πρώτη σας συνάντηση ήταν αυτό που λέμε μοιραία; Ποιος έκανε το πρώτο βήμα;
Άθως: Η πρώτη μας συνάντηση ήταν αυτό που λέμε καρμική. Ήταν γραφτό να γίνει. Το πρώτο βήμα, φυσικά, το έκανα εγώ και τη διεκδίκησα πολύ επίμονα κι έντονα. Δεν ήταν εύκολος αγώνας, πίστεψέ με.
Τι ήταν εκείνο που σε κέρδισε στη Μελίνα;
Άθως: Η Μελίνα άλλαξε τη ζωή μου. Μαζί της είμαι ευτυχισμένος, δίπλα της γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Έχει την ικανότητα να μου δίνει δύναμη αλλά και ηρεμία συνάμα. Πέρα από μια εντυπωσιακή γυναίκα είναι ένας άνθρωπος με τεράστια ψυχικά αποθέματα και αισθήματα. Μια ήρεμη δύναμη. Δεν σας κρύβω ότι τη θαυμάζω. Τον τρόπο που σκέφτεται, τον αυθορμητισμό της, τον χαρακτήρα της.
Μελίνα, πώς έγινε η πρόταση γάμου; Ήταν κάτι που περίμενες;
Μελίνα: Όχι, καθόλου δεν το περίμενα. Η πρόταση γάμου έγινε σε ένα πολύ ξεχωριστό μέρος, άμεσα δεμένο μ’ εμένα συναισθηματικά. Σ’ ένα αγρόκτημα που ανήκει στον πατέρα μου που δεν είναι, πλέον, στη ζωή και μάλιστα στο αγαπημένο του παγκάκι.  Ήταν μια πολύ συγκινητική έκπληξη.
Ποια είναι η στιγμή που κρατάτε ως ανάμνηση από τη μέρα του γάμου σας;
Άθως: Οι στιγμές στην εκκλησία. Οι οικογένειές μας και πολύ λίγοι στενοί μας άνθρωποι, στο μικρό εκκλησάκι δίπλα από τη θάλασσα, όπως και ο υπέροχος Πατήρ Μανώλης. Μας είπε λίγα λόγια πολύ συγκινητικά και συμβουλές ανθρώπινες μακριά από τα συνηθισμένα κηρύγματα. Και η Μελίνα έλαμπε.
Μελίνα: Η διαδρομή με τα πόδια στα στενά του νησιού της Μυκόνου από το ξενοδοχείο στην εκκλησία. Εγώ με την οικογένεια και τις κουμπάρες μου και ο Άθως με την οικογένεια και τους κουμπάρους του. Δυο διαφορετικές διαδρομές που μας έφεραν και τους δύο μπροστά στην εκκλησία.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό για ένα πετυχημένο γάμο;
Άθως: Να αγαπάς, να σέβεσαι, να κατανοείς, να συμβιβάζεσαι, να συγχωρείς, να ονειρεύεσαι μαζί με τον άλλο.
Μελίνα: Το να μη θεωρείς τον άλλο δεδομένο και να κάνεις εκείνα τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα, που δεν σε αφήνουν να αναλώνεσαι στην καθημερινότητα.
Τι είναι αυτό που αγαπάτε να κάνετε μαζί;
Άθως: Περπάτημα και πρωινό καφέ στην υπέροχη θάλασσα της Λεμεσού μας και όποτε μπορούμε ταξίδια στα νησιά της Ελλάδας, τα μη τουριστικά και εμπορικά. Στα μικρά και αυθεντικά όπου υπάρχει φιλοξενία, ανθρωπιά και απλότητα.
Μελίνα: Σε όσα είπε ο Άθως θα προσθέσω τη φροντίδα των κατοικιδίων μας. Έχουμε τέσσερις γάτους και τρεις σκύλους.
Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητά σας;
Άθως: Η αλήθεια είναι πως όταν ασχολείσαι με την πολιτική το 24ώρο πολλές φορές δεν είναι αρκετό. Ο καφές μόλις ξυπνήσω είναι απαραίτητος, όπως και η ενημέρωση για την επικαιρότητα από το ραδιόφωνο στο καθημερινό δρομολόγιο από Λεμεσό προς Λευκωσία. Φτάνοντας στα γραφεία του ΔΗΚΟ κάνουμε αρχή με σύσκεψη και καφέ τόσο με τον Νικόλα Παπαδόπουλο όσο και με τους συνεργάτες του. Και μετά μαραθώνιος. Ανακοινώσεις, θέματα που αφορούν το γραφείο του προέδρου και το πρόγραμμά του, μελέτη για τη διαμόρφωση προτάσεων του κόμματος και γενικά επαφή με τον κόσμο. Το γραφείο μου είναι γνωστό ως  «το γραφείο χωρίς πόρτα», δεν κλείνει ποτέ.
Το μεσημέρι, αν δεν έχω κάποια τηλεοπτική συζήτηση,  θα πάω για φαγητό με κάποιο συνεργάτη ή φίλο, ενώ το απόγευμα επαναλαμβάνεται ο πρωινός μαραθώνιος. Το βράδυ αν δεν έχω κάποια κομματική υποχρέωση θα βρεθούμε με φίλους ή θα βουλιάξω στον καναπέ με τη Μελίνα , ένα ποτήρι κρασί και μια καλή ταινία ή διάβασμα. Το τελευταίο είναι το αγαπημένο μου.
Μελίνα: Η ημέρα μου ξεκινά πολύ πρωί, στις 6.30, για πρωινό περπάτημα και γυμναστική. Ένας γρήγορος καφές με τον Άθω και μετά στο γραφείο από τις 8.00 μέχρι τις 18.00. Το μεσημέρι ένα σύντομο διάλειμμα μιας ώρας και αν δεν έχω κάποιο επαγγελματικό γεύμα το περνώ με τη μητέρα μου. Μετά το γραφείο και μέχρι να επιστρέψει ο Άθως από τη Λευκωσία φροντίζω διάφορες προσωπικές μας υποχρεώσεις και προσπαθώ να βρεθώ με τις φίλες μου. Το βράδυ είτε θα βρεθούμε με φίλους είτε θα το περάσουμε με τον Άθω στο σπίτι η εκτός για φαγητό.
Πώς περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;
Άθως: Ποιόν ελεύθερο χρόνο; Τι είναι αυτό;
Μελίνα: Προσπαθούμε να τον περνάμε μαζί, κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν και μας ξεκουράζουν, εφόσον αυτός είναι πολύ περιορισμένος και κατά συνέπεια πολύτιμος.
Αλήθεια Μελίνα, πώς είναι να είσαι η σύζυγος ενός άνδρα που ασχολείται με την πολιτική; Υπάρχουν στιγμές που αυτό σ’ ενοχλεί;
Μελίνα: Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο για μένα να συνηθίσω το επάγγελμα του Άθου. Με ενοχλούσε πολύ η κριτική που δεχόταν είτε καλόπιστη είτε όχι, με πείραζε που οι πολιτικές του θέσεις και αρχές γίνονταν η αιτία για να μας περιθωριοποιήσουν άτομα που μέχρι πρότινος ήταν φίλοι μας. Στην πορεία κατάλαβα ότι και η πολιτική είναι ένα επάγγελμα όπως τα άλλα και πως ο Άθως απλώς κάνει καλά τη δουλειά του. Χαίρομαι που υπερασπίζεται με πάθος τα πιστεύω του και είμαι περήφανη για τις μάχες που έδωσε, για εκείνες που έχει κερδίσει και για όσες θα ακολουθήσουν. Δεν με ενδιαφέρει, πλέον, τι πιστεύει ο καθένας.  Είναι δύσκολο, σίγουρα, να είσαι σύζυγος άνδρα που ασχολείται με την πολιτική. Είναι πολλές οι θυσίες και αρκετές φορές τα δικά μου θέλω μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, για να στηρίξω τον Άθω.


Άθω, ποια είναι τα προτερήματα και ποια τα μειονεκτήματα της δουλειάς σου;
Άθως: Αυτό που κάνουμε απαιτεί πολλές ώρες, αφοσίωση και υπομονή. Πρέπει να παραμερίζεις προσωπικές ανάγκες και απολαύσεις εις βάρος της οικογένειάς σου. Αυτά σίγουρα είναι μειονεκτήματα, όπως επίσης η λάσπη και οι πισώπλατες μαχαιριές. Δεν είναι αγγελικά πλασμένος ο κόσμος της πολιτικής, όμως η επαφή με τον κόσμο προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Θεωρώ μεγάλο προνόμιο το ότι κόσμος με καλεί στο σπίτι του και σε όποια συγκέντρωση βρεθώ με φωνάζουν και κάθομαι δίπλα τους. Ποτέ στη πρώτη σειρά. Επίσης, σημαντικό είναι ότι μέσω αυτής της δουλειάς μπορώ να συμβάλλω στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν στην  καθημερινότητα, τη ζωή και τον τόπο μας.
Γενικότερα, τι είναι αυτό που σε έχει διδάξει η δουλειά σου;
Άθως: «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα». Στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου μελοποιημένοι από τον Μίκη Θεοδωράκη. Αυτό με έχει διδάξει η δουλειά μου. Σε ό,τι κάνουμε στην πολιτική, σε κάθε μας απόφαση, πρέπει να έχουμε στο νου μας τα παιδιά, δηλαδή το μέλλον, και όχι το ευκαιριακό και πρόσκαιρο όφελος. Αν οι αποφάσεις των πολιτικών είχαν κατά νουν τα παιδιά και το μέλλον τους, πιστέψτε με, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Και μεταφορικά, όμως, το παιδί είναι η πατρίδα μας, η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει να την υπερασπιζόμαστε για να την έχουμε.
Η μεγάλη αποχή στις εκλογές καταδεικνύει ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς…
Άθως: Κατανοώ την απογοήτευση του κόσμου, την αποχή όμως δεν τη δικαιολογώ. Είναι φυσιολογική η έλλειψη εμπιστοσύνης όταν η οικονομία του τόπου, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν καταστραφεί και οι πολίτες ακούνε για εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλα, για αποφάσεις κομμένες και ραμμένες με στόχο να ευνοηθούν κάποιοι. Όταν οι νοικοκύρηδες πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και την ίδια ώρα κυκλοφορεί λίστα με πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές, που έχουν πετύχει ύποπτες σε κάποιες περιπτώσεις διαγραφές δανείων, η απογοήτευση των πολιτών γίνεται ακόμα και οργή.
Θα είμαι ξεκάθαρος. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν πολιτικοί ικανοί, καθαροί και έντιμοι. Σε όλα τα κόμματα όμως υπάρχουν και σκάρτοι. Οι πολίτες με την ψήφο τους είναι οι μόνοι που μπορούν να ξεφορτωθούν τους σκάρτους και να επιλέξουν τους έντιμους και τους καθαρούς. Δεν είναι όλο το πολιτικό σύστημα αυτό που ονομάζουμε «σάπιο ξεπερασμένο κατεστημένο». Το «σάπιο ξεπερασμένο κατεστημένο» έχει ονοματεπώνυμο. Να το ξεφορτωθούν οι πολίτες.
Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να κερδηθεί πάλι η εμπιστοσύνη του κόσμου; 
 Άθως: Πράξεις κι όχι λόγια. Φτάνει υποσχέσεις οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τις πράξεις που ακολουθούν. Πρέπει να υπάρξει κάθαρση του πολιτικού συστήματος από τους σκάρτους, αυτοκάθαρση των κομμάτων με αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στη διαπλοκή και τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών, καθώς και τιμωρία. Πραγματική τιμωρία όσων έχουν εκμεταλλευτεί πολιτικό,  πολιτειακό ή άλλο αξίωμα για πλουτισμό.     Η διαπλοκή δεν έχει χρώμα και ιδεολογία. Οι έντιμοι και καθαροί έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για κάθαρση και τιμωρία. Έχω εμμονή με την εφαρμογή του νόμου και την ισονομία για όλους. Οι κλέφτες να πληρώσουν. Δεν με ικανοποιούν τα λαϊκά δικαστήρια ούτε ψάχνω εξιλαστήρια θύματα. Λαϊκό δικαστήριο είναι η κάλπη και η περιφρόνηση του κόσμου. Η παρανομία και η διαπλοκή ,όμως, δικάζονται στο δικαστήριο. Δεν θα ησυχάσω και δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά στην εφαρμογή των νόμων για όλους και την τιμωρία των ενόχων.
Είναι όνειρό σας η βουλευτική έδρα;
Άθως: Τα όνειρά μου δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικά αξιώματα. Όνειρο μου είναι να γίνω πατέρας και μετά καλός πατέρας. Επίσης, να είμαι ωφέλιμος στην κοινωνία.  Όσον αφορά στις βουλευτικές εκλογές, από τη στιγμή που θα κρίνουμε ότι η υποψηφιότητά μου θα είναι προς το συμφέρον του κόμματος και της επαρχίας μου, τότε θα είμαι υποψήφιος. Τόσα χρόνια στην ενεργό πολιτική, χωρίς προβολή, έχω αποδείξει ότι τα αξιώματα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά και πως πότε δεν φυγοπονώ και δεν  κρύβομαι στα δύσκολα . Όταν μιλάς για κάθαρση και αλλαγή, αν η υποψηφιότητά σου εξυπηρετεί το σύνολο που υπηρετείς, έρχεται και η στιγμή που οφείλεις να διεκδικήσεις.
Μελίνα, είσαι μια γυναίκα στον κόσμο της νομικής.  Τελικά ισχύει αυτό που λένε ότι είναι ένα επάγγελμα που έχει περισσότερες απαιτήσεις από μια γυναίκα παρά από έναν άντρα;
Μελίνα: Το επάγγελμα έχει τις ίδιες απαιτήσεις και από τους άνδρες και από τις γυναίκες. Απαιτεί πολλές ώρες μακριά από το σπίτι, μελέτη, πίεση και ευθύνες. Ένας σωστός επαγγελματίας είτε είναι άντρας είτε είναι γυναίκα πρέπει να είναι ευέλικτος, ώστε να προσαρμόζει τις προσωπικές του συνθήκες με τη δουλειά. Σήμερα, στο κατεξοχήν και παραδοσιακά ανδροκρατούμενο επάγγελμά μας η γυναίκα καταφέρνει, σε πολλές περιπτώσεις, να παίρνει ηγετικούς ρόλους. Για παράδειγμα, στη δικηγορική εταιρεία όπου εργάζομαι και είμαι μια εκ των διευθυντών έχουμε 16 γυναίκες δικηγόρους και τρεις άντρες. Αυτό δείχνει ότι η γυναίκα, πλέον, μπορεί ισάξια να σταθεί, να δουλέψει και να πετύχει στους νομικούς κύκλους.
Η δικηγορία ήταν αυτό που ήθελες να κάνεις από μικρή;
Μελίνα: Η μητέρα μου εργαζόταν σε μεγάλο δικηγορικό οίκο για πάρα πολλά χρόνια και έτσι από μικρή μεγάλωσα σ’ αυτό τον κύκλο. Θυμάμαι ότι από παιδί της ζητούσα με αγωνία να μου διηγηθεί υποθέσεις που άκουγε στο γραφείο. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου να σπούδαζα κάτι άλλο.
Αν μπορούσες να αλλάξεις επάγγελμα, τότε τι θα επέλεγες; 
Μελίνα: Θα επέλεγα κάτι δημιουργικό. Μου αρέσει να γράφω, οπότε θα ήθελα να ασχοληθώ με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και παραμυθιών.
Ισχύει αυτό που λένε κάποιοι ότι οικογένεια και καριέρα δεν πάνε μαζί;
Μελίνα: Ασφαλώς και δεν ισχύει. Απλώς πρέπει να βρεις τις ισορροπίες που χρειάζονται και να μην αδικείς συνειδητά κανένα. Ειδικά όταν υπάρχει κατανόηση, αλλά και συνεννόηση με τον σύζυγο, όλα μπορούν να συνδυαστούν και να γίνουν κατορθωτά.
Η σχέση σου με τη μόδα ποια είναι;
Μελίνα: Μου αρέσει να ενημερώνομαι για τη μόδα χωρίς αυτή να κατευθύνει τη ζωή μου. Την προσαρμόζω πάντα στο δικό μου στυλ και χαρακτήρα. Γενικά, δεν μου αρέσουν οι υπερβολικές εμφανίσεις.
Στις εξόδους σου ξεχωρίζεις για τις ενδυματολογικές σου επιλογές. Ποιο είναι το μυστικό για μια πετυχημένη εμφάνιση;
Μελίνα: Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Το ρούχο το φοράς, δεν σε φοράει.
Τι δεν θα βρούμε ποτέ στην γκαρνταρόμπα σου και τι είναι αυτό που το βρίσκουμε πάντα;
Μελίνα: Δεν θα βρείτε ποτέ πραγματική γούνα ως φιλόζωη που είμαι, ενώ δεν λείπουν, λόγω επαγγέλματος κυρίως, τα άσπρα πουκάμισα.
Θα μπορούσατε να φανταστείτε τη ζωή σας αλλιώς; Τι είναι αυτό που σας λείπει;
Άθως: Φαντάζομαι τη ζωή μας πιο ολοκληρωμένη κάθε μέρα. Για να ολοκληρωθεί μια οικογένεια χρειάζεται αγάπη και παιδιά. Η αγάπη δεν λείπει. Μας λείπει μόνο ένα παιδί.
Μελίνα: Δεν φαντάζομαι τη ζωή μας αλλιώς. Δεν θα άλλαζα τίποτε, απλώς θα ήθελα ένα παιδί για να την ολοκληρώσει.
Σας φοβίζει καθόλου η ιδέα του να γίνετε γονείς;
Άθως: Θα μας δώσει μεγάλη χαρά ένα παιδί. Είναι κάτι που το θέλουμε πολύ. Το να είσαι γονιός είναι, σίγουρα, μεγάλη ευθύνη, όμως δεν με φοβίζει. Αντιθέτως, καλώς να ορίσει.
Μελίνα: Με φοβίζει λίγο η ιδέα, γιατί γενικά διστάζω μπρος στο άγνωστο, αλλά με τον Άθω δίπλα μου νιώθω δυνατή και έτοιμη.
Τι θέλετε να σας φέρει ο νέος χρόνος;
Άθως: Μια κόρη.
Μελίνα: Ένα γιό. (Γέλια) Αστειεύομαι… Ένα υγιές μωρό.
  

 

 
 

Δειτε Επισης

Η νέα φωτό της νεογέννητης κόρης της Ιλάειρα Ζήση: «Μέσα από εσένα, αγάπησα ξανά και εμένα»
Δώρα Χρυσικού: «Αναλογίζομαι τα όσα πάλεψα & παλεύω, όσα ονειρεύτηκα & γίνονται πραγματικότητα»
Χριστίνα Σάλτη: «Δεν ξέρω αν μπορώ να ζήσω μια ρομαντική σχέση στην εποχή μας, δεν εμπιστεύομαι»
Θάνος Μπίρκος: «Μπαίνω σε μαγαζιά που δεν έχει νούμερα για μένα και λέω… απλώς κοιτάζω»
Aποθέωση της iconic Celine Dion έξω από το ξενοδοχείο της στο Παρίσι
Η ερώτηση που την εξόργισε την Ιωάννα Τούνη: «Ως εδώ και μη παρέκει! Πόσο να αντέξω»
Η Βάνα Μπάρμπα ξεσπά ξανά για την καταγγελία εις βάρος της: «Είναι ντροπή! Είναι ρουφιανισμός»
Δημήτρης Ουγγαρέζος για Γιώργο Λιάγκα: «Θα χαιρετηθούμε, εκτός αν γυρίσει & φύγει»
Ο Πύρρος Δήμας φωτογραφίζεται με τον Snoop Dogg λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών
Το κείμενο που έγραψε η Τζένη Καρέζη πριν πεθάνει: «Θα αγωνιστώ για τη ζωή μου»