Πως Καταλαβαίνεις ότι ένα Προφίλ στο Facebook είναι Ψεύτικο

  Σάββατο βράδυ. Δεν έχεις όρεξη να βγεις και περνάς την ώρα σου μιλώντας με «φίλους» στο Facebook. Φίλους που δεν έχεις δει ποτέ, αλλά γεμίζουν τις άδειες στιγμές σου. Ναι, καλό παιδί η Katerina, με χιούμορ και ωραία, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έχει στο προφίλ της. Αλλά είναι όντως αυτή που δείχνει; Αυτή είναι μια ερώτηση που πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλό μας για τους social media φίλους μας.

H Statista.com, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες έρευνας και ανάλυσης στατιστικών δεδομένων, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ψεύτικα προφίλ στο Facebook, παγκοσμίως, φτάνουν τα 84.000.000.

Η δημιουργία ενός προφίλ στο Facebook δεν έχει κανένα φίλτρο εγκυρότητας – ακόμα τουλάχιστον. Δηλαδή ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ψεύτικο όνομα και στοιχεία χωρίς να ελεγχθεί από κανέναν αρμόδιο διαχειριστή του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου. Φτιάχνοντας ένα προφίλ μπορείς να δηλώσεις διαφορετικό φύλο, ηλικία ή ακόμα και να πειραματιστείς με διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα σου, τις οποίες δεν νιώθεις άνετα να επιδείξεις στον πραγματικό κόσμο. Εμείς μιλήσαμε με τον Γιώργο Δελαπόρτα, ο οποίος δημιούργησε μία εφαρμογή που αναγνωρίζει πότε ένα προφίλ είναι ψεύτικο ή όχι στο Facebook.

VICE: Πώς αναγνωρίζει το "Fake FB" αν ένα προφίλ είναι ψεύτικο;
Γιώργος Δελαπόρτας: Τα βασικά στοιχεία που ελέγχονται είναι η χρονική διάρκεια διατήρησης του προφίλ, ο αριθμός των φίλων, οι σχέσεις με κοινούς ή άλλους φίλους, η δραστηριότητα και τέλος οι φωτογραφίες.

Ο λόγος που το δημιουργήσατε;
Ο λόγος ήταν η συνεχής δυσαρέσκεια μου κάθε φορά που κάποιος/κάποια προσπαθούσε μέσω του Facebook να με προσελκύσει παριστάνοντας έναν φίλο ή γνωστό, είτε για να μου πουλήσει υπηρεσίες είτε για να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα. Κάνοντας συστηματική έρευνα ανακάλυψα πως δεν υπήρχε κάποια σοβαρή υπηρεσία που να προστατεύει τους χρήστες του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου. Η εφαρμογή είναι δωρεάν για όλους και όποιος θέλει μπορεί να συνεισφέρει 70 λεπτά.

Πόση ώρα χρειάζεται για να ξέρω αν ένα προφίλ είναι ψεύτικο;
Ο χρόνος που χρειάζεται είναι συνήθως στιγμιαίος. Τυπικά, το "FAKE FB" χρειάζεται μόλις 1.0 – 1.3 δευτερόλεπτα για να δείξει και να ενημερώσει τον χρήστη για το αποτέλεσμα.
 
Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχουν τόσα πολλά ψεύτικα προφίλ;
Οι χρήστες που επιλέγουν να δημιουργήσουν πάνω από ένα προφίλ συχνά έχουν ανασφάλειες και νομίζουν ότι έτσι θα ξεγελάσουν το περιβάλλον τους. Άλλοι απλά το κάνουν για πλάκα, άλλοι για να απειλήσουν, άλλοι για bυllying, άλλοι για να προσεγγίσουν μικρά παιδιά (παιδόφιλοι). Στόχος τους είναι να απομακρυνθούν από τα προβλήματα της καθημερινότητας τους, πλάθοντας εικονικούς χαρακτήρες και κάνοντας κάτι που στην πραγματικότητα δε θα έκαναν ποτέ ή θα το έκαναν με δυσκολία. Τέλος, υπάρχει και μια κατηγορία καθαρά αδίστακτων ατόμων που στόχο έχουν το οικονομικό όφελος.

Υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό;
Μέχρι σήμερα πάνω από 3.000 Έλληνες και χιλιάδες άλλοι ξένοι έχουν εγκαταστήσει το "Fake FB". Επίσης έχει και δεκάδες συνεισφορές από γονείς.

Οι γονείς πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους;
Είναι προφανές πως τα παιδιά κινδυνεύουν από επιτήδειους επειδή η κριτική τους ικανότητα και οι εμπειρίες τους σε αυτή την ηλικία είναι πρώιμες. Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν την κινητικότητα των παιδιών τους στο Διαδίκτυο, όχι μόνο στα κοινωνικά δίκτυα, και να κουβεντιάζουν μαζί τους συχνά. Μια απλή και συνοπτική κουβέντα πριν την πρώτη επαφή και χρήση με το Facebook. Επίσης, θα ήταν καλό ο γονέας να καθορίσει και να εξηγήσει τις ενέργειες που το παιδί θα μπορεί να κάνει μέσα στον ιστότοπο του Facebook.
 
www.vice.com
 

Δειτε Επισης