NULL

Ψάχνοντας λίγο τις ιατρικές λίστες για τις φοβίες, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι για το καθετί υπάρχει και μία φοβία. Η λίστα είναι ατέλειωτη ξεκινώντας από τις πιο απλές που είναι για παράδειγμα η αγοραφοβία και η αεροφοβία μέχρι και τις πιο παράξενες όπως την παπυροφοβία και την εφηβοφοβία.

Και σε όλες αυτές έρχεται να προστεθεί – σχεδόν – επίσημα – ακόμη μία νέα φοβία που προκύπτει από την εποχή μας και φέρει το όνομα νομοφοβία. Όχι δεν έχει να κάνει με κάποια φοβία προς τους νόμους αλλά με τη φοβία του να μην έχει κανείς κινητό. Μάλιστα, οι ειδικοί τώρα ξεκίνησαν να αναγνωρίζουν τον φόβο αυτό ως μία αγχώδη διαταραχή, αφού η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μπορούν να φανταστούν ούτε μία μέρα χωρίς το κινητό της.
Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία βρέθηκε ότι το 66% των ερωτηθέντων βιώνει στρες στην προοπτική να μείνει κάποιες ώρες χωρίς κινητό και άρα “πάσχει” από νομοφοβία. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπίζονται στις νεαρές ηλικίες και τις γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα νούμερα των άλλων ομάδων απέχουν πάρα πολύ. Έχει ενδιαφέρον ότι τα νούμερα αυτά αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.
Μία άλλη έρευνα της Nokia έδειξε ότι πολλοί χρήστες ελέγχουν το smartphones τους έως και 150 φορές την ημέρα, ενώ το περασμένο καλοκαίρι άλλη δημοσκόπηση έδειξε πως ο ένας στους δέκα ενήλικες κάνει σεξ με το κινητό στο χέρι και άλλοι τόσοι δεν τον αποχωρίζονται ούτε καν όταν κάνουν μπάνιο.

Με τον ταχύ τρόπο που εξελίσσονται τα κινητά στις μέρες μας, έχουν αποκτήσει πολλές χρήσεις πέραν της επικοινωνιακής χρήσης που είχαν όταν πρωτοεμφανίστηκαν και γι’ αυτό έχουν γίνει οι «καλύτεροι φίλοι» των χρηστών τους. Με τα «έξυπνα» κινητά και τα applications που κυκλοφορούν σχεδόν για τα πάντα, η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου έγινε πολύ πιο εύκολη και απλή. Τα κινητά προσφέρουν ευκολίες στην επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, είναι όμως και το καλύτερο πλέον μέσο ψυχαγωγίας.

Μήπως, όμως, χωρίς να το καταλάβουμε έχουμε χαλιναγωγηθεί από τις εταιρείες που παράγουν τα κινητά τηλέφωνα και από τα ίδια τα κινητά; Ένα κινητό μπορεί να υπάρξει χωρίς εμάς, εμείς όμως δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς κινητό. Θα είναι λες και χάθηκε ο κόσμος κάτω από τα πόδια μας, θα είναι λες και αποκοπήκαμε από τον έξω κόσμο. Από το κινητό μας διαχειριζόμαστε τα κοινωνικά μας δίκτυα, έχουμε το πρόγραμμά μας, τα email μας, τις επαφές μας ακόμη και τα πιο απλά όπως το ξυπνητήρι μας, τα αγαπημένα μας online παιχνίδια, την κάμερα, τις φωτογραφίες μας κλπ. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη το κινητό μας τηλέφωνο περισσότερο από κάθε άλλη συσκευή ή και… άνθρωπο.
Με όλα τα πιο πάνω ως δεδομένα είναι λογικό σε κάποιους ανθρώπους να γεννάται ο φόβος απώλειας του κινητού τηλεφώνου τους. Ποια είναι τα συμπτώματα, όμως, της διαταραχής αυτής και πώς μπορείτε να την αναγνωρίσετε;
Η νομοφόβια προκύπτει σε καταστάσεις όπου ένα άτομα βιώνει άγχος εξαιτίας του φόβου του να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο. Το υπερβολικό αυτό άγχος αυτό μπορεί να οφείλεται στην απώλεια του κινητού, όταν σπάσει το κινητό ή όταν μείνει από μπαταρία.

Μερικά κλινικά χαρακτηριστικά της νομοφοβίας περιλαμβάνουν τη χρήση της συσκευής αυθόρμητα και χωρίς κάποιο λόγο, την υπερβολική προστασία της, την υπερβολική χρήση του ίντερνετ ως μέσο επικοινωνίας αντί για την προσωπική επαφή, την προτίμηση έκφρασης συναισθημάτων μέσω της συσκευής αντί κατά πρόσωπο. Το σύνδρομο “over – connection”, όπως μπορούμε να το αποκαλέσουμε αλλιώς, προκύπτει όταν η χρήση κινητών τηλεφώνων αντικαθιστά σε υψηλό ποσοστό την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή ή επικοινωνία και με τον τρόπο αυτό επιδρά σημαντικά στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή ενός ατόμου.
Ο όρος «τεχνο-στρες» είναι ένας άλλος όρος για να περιγράψει ένα άτομο που αποφεύγει τις πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις, προτιμώντας να περάσει το χρόνο του με το κινητό του στο χέρι, αποκομμένος από το τι συμβαίνει γύρω του. Τα σημάδια αυτά μπορεί να δηλώνουν ακόμη και κατάθλιψη.
 
Πώς να προλάβετε τη νομοφοβία
* Μην ελέγχεται το Facebook και τα email σας στο κρεβάτι. Ο φωτισμός της οθόνης από τα κινητά μπορεί να αναστείλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.
* Να κλείνετε τα κινητά και τα κομπιούτερ μία ώρα πριν μπείτε για ύπνο - και να τα ανοίγετε αρκετή ώρα μετά την πρωινή έγερση.
* Μην παίρνετε μαζί τον φορτιστή του κινητού, ώστε να αναγκασθείτε να χρησιμοποιείτε με φειδώ το κινητό σας.
* Να παίρνετε μαζί ένα βιβλίο για τις διαδρομές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να μην παίζετε με το κινητό σας.
* Αρχίστε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα γράφετε κάθε φορά που κάνετε κάτι με το κινητό σας - από το να μιλήσετε έως το να βάλετε μουσική - και πόση ώρα ασχοληθήκατε με αυτό. Ίσως αν δείτε πόσες ώρες σας «τρώει» το κινητό, να θέσετε υπό έλεγχο την χρήση του.
* Προτείνετε στους φίλους σας να πηγαίνετε για καφέ πιο συχνά, αντί να μιλάτε μόνο στα ομαδικά σας chats.
* Kατά τις εξόδους σας, αφήνετε το κινητό στην τσάντα και το ελέγχετε μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Επικεντρωθείτε καλύτερα στους ανθρώπους γύρω σας.
 
 

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Αργυρός – Αλεξάνδρα Νίκα: Η πρώτη φωτογραφία του γιου τους από το μαιευτήριο
Ανθή Βούλγαρη: «Έκανα τέσσερις εξωσωματικές & σκόπευα να κάνω μία τελευταία το καλοκαίρι. Είμαι στον 6ο!»
Έλενα Χριστοπούλου για Ηλιάνα Παπαγεωργίου: «Το τι θα κάνω εγώ, είναι δικό μου θέμα»
Αναβλήθηκε η δημοπρασία των κοσμημάτων της Ζωής Λάσκαρη – Τι συνέβη με τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της
Χάρις Αλεξίου: «Έχει τελειώσει για μένα αυτό. Δεν γίνεται να τραγουδήσω πια. Δεν το σκέφτομαι καν»
Άσπα για Madclip: «Δεν γαληνεύει ο πόνος της απώλειας. Μας έχει μείνει με την μητέρα μου, φόβος με την οδήγηση»
Μίρκα Παπακωνσταντίνου: «Μου λείπει ο Δάνης Κατρανίδης! Ήταν το αγόρι, ο σύντροφος, ο άντρας & ο φίλος μου»
#TheSecretSong: Ο Γιώργος Θεοφάνους με τις αδερφές του: «Σαν σήμερα είναι το μνημόσυνο της μαμάς μας»
Η Μαρία Κορινθίου αποκαλύπτει για την αποχώρηση από την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα
Αντίνοος Αλμπάνης: «Έπρεπε να δημοσιοποιήσω τον καρκίνο μου. Να δώσω κουράγιο σε ανθρώπους»