Γιώργος Κασαπίδης: "Θα επιστρέψω σύντομα στην Κύπρο"

Ο κριτής και φωτογράφος του Mr. Cyprus αποκαλύπτει στο Celebrity ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο για μια νέα επαγγελματική συνεργασία, ενώ μιλά για τη φωτογραφία στο Λονδίνο, καθώς και για το συναισθηματικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει.

Του Χριστόφορου Ζαβρού
Φωτογραφίες Jo Michaelides
Styling Σοφία Χαραλάμπους
Makeup Δήμητρα Παπασάββα (Florentia Makeup Artist Workshop)
Ο Γιώργος φοράει ρούχα Ermenegildo Zegna από Amicci (σε όλες τις φωτογραφίες)
 
Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία;
Από πάντα μού άρεσε η φωτογραφία σαν χόμπι. Παρ’ όλα αυτά, σπούδασα σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα και συνέχισα τις σπουδές μου στο Middlesex στο Λονδίνο. Στη σχολή ήμουν το παιδί που θα έβγαζε τις φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, καθώς και τα διάφορα πορτρέτα των συμμαθητών. Τελειώνοντας τη σχολή, ήρθε εντελώς φυσικά η ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία. Ανέκαθεν το έκανα, αλλά επαγγελματικά το κάνω τα τελευταία τρία χρόνια.
 
Έχεις φτάσει εκεί που θα ήθελες ως φωτογράφος;
Θεωρώ ότι είμαι ανερχόμενος φωτογράφος. Δεν νιώθω ακόμα επιτυχημένος, μιας και δεν έχω φτάσει ακόμα τους επαγγελματικούς στόχους που έχω θέσει. Ψάχνω ακόμη την ταυτότητά μου. Έχω δοκιμάσει διάφορα αλλά δεν έχω βρει αυτό που με εκφράζει τελείως. Όταν κάνω μια δουλειά, δεν βλέπω τον εαυτό μου 100% μέσα σε αυτήν. Είμαι ακόμη επηρεασμένος από άλλους φωτογράφους και από άλλες δουλειές που έχω δει.
 
Ποια δουλειά και ποια συνεργασία σου ξεχωρίζεις;
Δεν έχει γίνει ακόμη αυτή η συνεργασία που θα με κάνει να πω «κοίτα τι έκανα». Είμαι περήφανος για όλη μου τη δουλειά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα αυτό το κομμάτι που θα ξεχωρίσω ή που με κάνει να νιώθω πολύ ενθουσιασμένος.
 
Τι σου άνοιξε τον δρόμο για να ανελιχθείς στο Λονδίνο;
Ο Δημήτρης Θεοχάρης, φωτογράφος και συνεργάτης μου πλέον στο Λονδίνο, με βοήθησε να μπω στον τομέα. Θαύμαζα τη δουλειά του και επικοινώνησα μαζί του. Συναντηθήκαμε και ξεκίνησα να εργάζομαι ως βοηθός του σε φωτογραφίσεις. Έμαθα πάρα πολλά από τον Δημήτρη, αφού το πτυχίο μου δεν είχε να κάνει με φωτογραφία. Όποτε, ο Δημήτρης μού δίδαξε τα άπαντα του επαγγέλματος που εγώ δεν γνώριζα, όπως συντονισμός φωτογράφισης και post-production. Ήξερα να βγάζω φωτογραφίες, αλλά δεν ήξερα τι σημαίνει φωτογραφία μόδας, κι αυτό μου το έμαθε ο Δημήτρης. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και καταλήξαμε να δουλεύουμε μαζί. Μάλιστα, ανοίξαμε μαζί ένα στούντιο φωτογραφίας στο Λονδίνο.
 
Τι δουλειές επιλέγεις να κάνεις;
Οι δουλειές που κάνω είναι ως επί το πλείστον εμπορικές, όπως lookbooks, online καμπάνιες, αλλά και πιο δημιουργικά editorials. Βέβαια, όλα περιστρέφονται γύρω από τη μόδα. Θα ήθελα να εξελιχτώ σε fashion photographer και να συνεργάζομαι με περιοδικά στο Λονδίνο. Αυτό θα μου δώσει προοπτικές και ευκαιρίες να είμαι πιο δημιουργικός και να κάνω πιο κινηματογραφικά editorials, μιας και αγαπώ τον κινηματογράφο και γι’ αυτό άλλωστε επέλεξα να το σπουδάσω.
 
Αρκετή από τη δουλειά σου είναι black & white. Είναι το κύριο μέσο έκφρασής σου;
Μου το έχουνε ξαναπεί, αλλά όχι, δεν είναι το κύριο μέσο έκφρασής μου. Απλά, όταν έρχεται η δουλειά και είναι πορτρέτο, το black & white το κάνει πιο δημιουργικό και γι’ αυτό ίσως το προτιμώ περισσότερο. Μένει πιο πολύ στον χρόνο.
 
Δείχνεις, επίσης, μεγαλύτερη προτίμηση στα πορτρέτα. Γιατί;
Έχω ασχοληθεί πολύ με μοντέλα που εργάζονται σε πρακτορεία και μέρος της φωτογράφισης είναι τα πορτρέτα. Για το πορτφόλιό μου κρατάω τα πορτρέτα, γιατί αυτά μου «μιλάνε» περισσότερο.
 
Πόσο δύσκολο είναι να βγάλεις το μηνιάτικο ως freelance φωτογράφος στο Λονδίνο;
Είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να τρέχεις και να ψάχνεις ευκαιρίες. Όσον αφορά τη φωτογραφία, πρέπει να δοκιμάζεσαι συνεχώς και να κυνηγάς συνεργασίες.
 
Το Λονδίνο είναι ίσως η αγορά με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα σε πολλούς τομείς και ένας από αυτούς είναι ο τομέας της φωτογραφίας. Τι έχει περισσότερη βαρύτητα για να πετύχει κάποιος στο Λονδίνο, το ταλέντο ή το σωστό networking;
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το σωστό networking. Όλες οι δουλειές που έχω βρει είναι μέσω διασυνδέσεων. Βέβαια, το networking θα σου δώσει το πάτημα να κάνεις μια αρχή. Ο πελάτης, έπειτα, θα σε κρίνει και θα σε προσλάβει βάσει της δουλειάς και του ταλέντου σου. Παίζουν και τα δύο σημαντικό ρόλο, αλλά η αρχή θα γίνει με τις σωστές διασυνδέσεις.
 
Ποια συμβουλή θα έδινες στα νέα ταλέντα που επιδιώκουν να κυνηγήσουν καριέρα στο Λονδίνο;
Να δουλέψουν πολύ σκληρά, διότι η σκληρή δουλειά πάντα ανταμείβεται. Η πιο εύκολη οδός είναι να ξεκινήσεις ως βοηθός ενός φωτογράφου που είναι εδραιωμένος στο Λονδίνο. Έτσι θα γνωρίσεις κόσμο από τη βιομηχανία της φωτογραφίας και θα δείξεις τη δουλειά σου και τι πραγματικά αξίζεις.
 
Η κάθοδός σου στην Κύπρο ήταν και η πρώτη σου επαφή με την τηλεόραση. Έχεις σκοπό να επιδιώξεις αυτό το άνοιγμα με περαιτέρω συνεργασίες;
Με ενδιαφέρει η τηλεόραση, φτάνει να είναι κάτι που να έχει σχέση με τη φωτογραφία. Δεν θα ήθελα κίτρινη τηλεόραση, αλλά κάτι που θα είναι πιο «εκπαιδευτικό», όπως το Mr. Cyprus, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να δώσω κάποιες από τις γνώσεις μου στα παιδιά.
 
Πώς βρήκες σε επαγγελματικό επίπεδο την Κύπρο σε σύγκριση με το Λονδίνο;
Το Λονδίνο είναι βόρεια Ευρώπη και η Κύπρος είναι Μεσόγειος. Θεωρώ ότι η κουλτούρα επηρεάζει πολύ τα επαγγελματικά δρώμενα. Η διαφορά των δύο έγκειται αποκλειστικά σε αυτό τον διαφορετικό τρόπο σκέψης. Στη Μεσόγειο θα πάρεις ένα γνωστό ή ένα φίλο να σου κάνει τη δουλειά, ενώ στην Ευρώπη, επειδή υπάρχει απόσταση και ψυχρότητα μεταξύ των ανθρώπων, υπάρχει περισσότερη αξιοκρατία.
 
Μου έχεις πει ότι η Κύπρος σού άρεσε πολύ και σε βοήθησε να ξεφύγεις από κάποιες καταστάσεις που σε βάραιναν πολύ στο Λονδίνο. Τι ακριβώς εννοείς;
Η Κύπρος για μένα ήταν ένας περισπασμός από ένα αισθηματικό αδιέξοδο. Με βοήθησε πολύ που έφευγα και είχα χρόνο μόνος μου, μακριά από ό,τι κι αν συνέβαινε στο Λονδίνο. Γιατί εκεί οτιδήποτε παρά μόνος μου είμαι. Έτσι βρήκα χρόνο να αναπνεύσω και να σκεφτώ πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Επίσης, εδώ έκανα φίλους.
 
Γνωρίζω ότι ετοιμάζεις ένα νέο επαγγελματικό project στην Κύπρο. Τι μπορείς να μας πεις γι’ αυτό;
Δεν μπορώ να σας πω πολλά. Ναι, θα επιστρέψω σύντομα στο νησί για ένα φωτογραφικό project φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που θα περιλαμβάνει πορτρέτα διαφόρων Κυπρίων επωνύμων και μη. 
 
 

Δειτε Επισης

Εριέττα Κούρκουλου: «Ο πατέρας μου μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, πάθαινε ανακοπές στο σπίτι. Ζούσα το δράμα»
Ναταλί Κάκκαβα: «Έπιασε τον Γρηγόρη Γκουντάρα από τη μέση και τον έσπρωξε, θαύμασα τη ψυχραιμία του»
Γιώργος Θεοφάνους: «Δεν ξέρω αν θα μπορούσε άλλη να πει τα τραγούδια μου, όπως τα είπε η Θεοδωρίδου! Φωνάρα!»
«Η Ειρήνη Παπαδοπούλου είχε τον κωδικό. Μπορεί να γίνει διεθνές θέμα γιατί παραβαίνονται οι κανόνες ασφαλείας»
Λένα Μαντά για τον συζυγο της: «Ήταν 41 χρόνια όλη μου η ζωή, έπρεπε να επαναπρογραμματιστώ»
Μαρία Ναυπλιώτου: «Ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Αναζήτησα βοήθεια για να διαχειριστώ το πένθος & την οδύνη»
Γέννησε η Αλεξάνδρα Νίκα – Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός
Βαρύ πένθος για Μιχάλη Κουϊνέλη – Πέθανε ο πατέρας του
Με αμαξίδιο ο Γιώργος Κατσινόπουλος - Το δύσκολο χειρουργείο στην Αγγλία και η στήριξη του Γιώργου Μαυρίδη
Σοφία Βογιατζάκη για την απώλεια της μητέρας της: «Πέντε χρόνια μετά, και δεν έχω συνηθίσει να ζω χωρίς αυτή»