Ρίτα Αττάλα: «Η μόδα στην Κύπρο εξελίχθηκε»

  Τελειομανής, αγχώδης και η ψυχή της παρέας. Αυτά θα σου πει για τον εαυτό της η Ρίτα Αττάλα, αυτά θα σου επιβεβαιώσουν και όσοι βρίσκονται γύρω της. Η γνωστή σχεδιάστρια που «ντύνει» εδώ και χρόνια την Κύπρια γυναίκα, αξιολογεί τον κόσμο της μόδας στο νησί μας, το στιλ των Κυπρίων και μιλά για τα νέα της σχέδια. 

Η μόδα και η γυναίκα του σήμερα
Μπορεί να ακούγεται κλισέ, είναι όμως η αλήθεια. Η μόδα υπήρχε πάντα στη ζωή της. «Ανέκαθεν ασχολούμουν με τη μόδα, αφού θυμάμαι τον εαυτό μου από πολύ μικρή να τη λατρεύει», λέει και εξηγεί πως κάπως έτσι αποφάσισε πριν από έξι χρόνια να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό τον χώρο. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της επωνυμίας Ratt, μετά τις σπουδές της στο Business Administration και τα μαθήματα μόδας στη Σχολή Βελουδάκη, καθώς και ένα σεμινάριο σχεδίου μόδας στο London College of Fashion. Δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη πηγή έμπνευσης και τροφή για δημιουργία από τη δυναμική γυναίκα του σήμερα. Γεγονός που την κάνει να θέλει να δημιουργεί κομμάτια που εκφράζουν δυναμισμό και ταυτόχρονα να τονίζουν τη θηλυκότητα και την αυτοπεποίθησή της. Η Κύπρια γυναίκα τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί πάρα πολύ και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κανέναν, όσον αφορά το στιλ της. Ψάχνεται, ενημερώνεται, εξελίσσεται και δοκιμάζει διαφορετικά στιλ και μοτίβα. Αν και δυσκολεύεται να διαλέξει μία μόνο ως την πιο στιλάτη Κύπρια, θαυμάζει το στιλ πολλών Κυπρίων, όπως για παράδειγμα της Μελίνας Φύσα, της Ελίνας Θεοδότου και της Τερέζας Ηλιάδου.

Νέα κολεξιόν, νέες «περιπέτειες»
Κάθε της βήμα είναι και πιο ώριμο. Μέσα από τη δουλειά της αλλάζει, μεταμορφώνεται και δημιουργεί κάθε φορά κάτι μοναδικό. Την ίδια ώρα, μεγαλώνει η ομάδα της, ενώ το σχεδιαστικό κομμάτι αναβαθμίζεται συνεχώς και επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα των υλικών. Με βάση αυτά, η νέα της συλλογή απευθύνεται σε όλες τις καθημερινές και δυναμικές γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίζουν με το στιλ και την προσωπικότητά τους. Σύνολα για όλες τις ώρες της μέρας αλλά και πιο ειδικές περιστάσεις, τα οποία βρίσκουμε σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, καθώς και στην Ελλάδα. «Συνολικά έχουμε παρουσία σε περίπου 35 καταστήματα. Πολύ σύντομα ετοιμάζουμε και συνεργασίες στο εξωτερικό», λέει, αφήνοντας υπονοούμενα πως κάτι μεγάλο ετοιμάζει.
 

Η μόδα στην Κύπρο
Μέσα από τη δική της εμπειρία μπορεί να πει με σιγουριά πως η μόδα στην Κύπρο έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και ο χώρος γεμίζει με αρκετά νέα ταλέντα. Κάτι που χαρακτηρίζεται ως πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον της μόδας στο νησί μας. Αυτό που της έχει μάθει η δουλειά της είναι ότι χωρίς σκληρή δουλειά δεν μπορείς να προχωρήσεις. Τίποτα δεν σου χαρίζεται και τίποτα δεν είναι εύκολο.

Η Ρίτα και οι άλλοι 
Αν και δεν ξεχώρισε μια συγκεκριμένη τάση στα φετινά fashion shows του εξωτερικού, το ενδιαφέρον της κέντρισαν τα πουκάμισα της Stella McCartney και τα ωραία κασμιρένια παλτά του οίκου Max Mara. Αν μπορούσε να διαλέξει με ποια διάσημη δημιουργό θα συνεργαζόταν, αυτή δεν θα ήταν άλλη από την Donna Karan. «Αγαπώ τον μινιμαλισμό και την κομψότητα που εμπνέουν τις δημιουργίες της, αλλά λατρεύω και τη γεωμετρική προσέγγιση του Hayden Akkerman και του Rick Owens». Ονειρεύεται να ντύσει τη Monica Bellucci, τη Scarlet Johansson και τη Charlotte Kasiraghi. Στο δίλημμα Chanel ή Prada απαντά Chanel για τα αξεσουάρ και Prada για ρούχα και παπούτσια, ενώ από Louboutin ή Τabitha Simmons διαλέγει τα δεύτερα, βρίσκοντας τα πρώτα ξεπερασμένα. Η αμέσως επόμενη αγορά της θα είναι σίγουρα ένα ζευγάρι μπότες Alaia που έβαλε στο μάτι, ίσως σε μαύρο χρώμα που είναι και το αγαπημένο της. Τακούνια ή flats; Η απάντηση είναι εύκολη για τη Ρίτα, τακούνια φυσικά. Αυτό που δεν θα φορούσε όμως ποτέ είναι μίνι φορέματα, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την προτίμησή της στα μάξι φορέματα και στα παντελόνια. Στο γυμναστήριο δύσκολα θα την πετύχει κανείς, μιας και προτιμά τον καναπέ της και τα περιοδικά μόδας της. «Τέτοιος άνθρωπος είμαι», λέει γελώντας. Στην τσάντα της έχει, όπως πολλές γυναίκες, τα κλασικά. Κινητό, καλλυντικά και ένα ζευγάρι υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου. Αν άλλαζε ποτέ επαγγελματική πορεία, θα ήθελε να βρεθεί ως buyer στα Harrods!
 
Της Δήμητρας Γεωργίου
Φωτογραφίες Χάρης Κυπριανού
Styling Μαρίνα Κωνσταντίνου
 

Δειτε Επισης

Λένα Μαντά για τον θάνατο του συζύγου της: «Τον διαισθάνομαι δίπλα μου, είναι μέσα μου, στα κύτταρά μου»
Πάνος Μουζουράκης: «Θα καταθέσω υπέρ του πατρός Αντώνιου. Ελπίζω να λάμψει η αλήθεια»
Άντζελα Γκερέκου: «Μετά από την απώλεια αναλαμβάνεις την ευθύνη για το παιδί και από τις δυο πλευρές»
Προς το παρόν η δικαστική διαμάχη Γιώργου Μαζωνάκη με την αδελφή του έχει παγώσει
Θέμης Αδαμαντίδης: «Εγώ δεν ακούμπησα την Βαρβάρα Κίρκη στην μούρη, ένα σπρώξιμο έκανα. Ήταν στημένο»
Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη: «Το περιμέναμε, στηρίζω τη Σμαράγδα»
Η πρώην σύντροφός της Madonna, Jenny Shimizu για τη σχέση τους: «Ένιωθα σαν πόρνη πολυτελείας»
H Lady Gaga εξηγεί γιατί δεν διέψευσε ποτέ τις φήμες που την ήθελαν να ήταν άντρας: «Δεν ένιωσα ποτέ θύμα!»
Οι πρώτες δηλώσεις του Άκη Σακελλαρίου μετά το χειρουργείο: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες & βελόνες»
Από το καλό στο καλύτερο, η υγεία του Δημήτρη Σταρόβα - Όσα δήλωσε η σύντροφός του