Κύπρος Χριστοδούλου: Δαμάζοντας… το ξύλο

Λένε πως όταν αγαπάς αυτό που κάνεις τότε είσαι ευτυχισμένος. Και αυτό φαίνεται να ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του Κύπρου Χριστοδούλου, αφού η αγάπη του για το ξύλο και τη δημιουργία έχει γίνει και το επάγγελμά του.
 
Της Πράξιας Αρέστη
Φωτογραφία: Ανδρέας Λουκαΐδης

Από μικρό παιδί ήταν λάτρης της φύσης και της δημιουργίας. Στη συνέχεια, η ομορφιά του ξύλου τον ενέπνευσε ν’ ασχοληθεί αποκλειστικά μαζί του και να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από αυτό. Τα πρώτα κομμάτια που δημιούργησε ήταν για προσωπική του χρήση. Βλέποντας όμως, τα θετικά αποτελέσματα, και όντας μαγεμένος από τη διαδικασία της δημιουργίας, το έψαξε περισσότερο. Το μελέτησε πολύ, ταξίδεψε και στην Ιταλία για να μάθει όσο περισσότερα πράγματα μπορούσε για το ξύλο και τις ιδιότητές του. Αυτοδίδακτος λοιπόν, με οδηγό τη μαγεία του ξύλου και τη χαρά της δημιουργίας, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί και επαγγελματικά.
Πρώτη μας ανησυχία ήταν κατά πόσο η δουλειά του έχει αρνητικό αντίκτυπο στη φύση, όμως η απάντησή του μας καθησύχασε: «Το περιβάλλον δεν επηρεάζεται καθώς προμηθεύομαι την ξυλεία από εξειδικευμένους και αδειοδοτημένους ξυλέμπορους τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό (Ευρώπη, Αφρική)».
Για τις κατασκευές του χρησιμοποιεί κυρίως ξύλο καρυδιάς, καστανιάς, μηλιάς και ξύλο από εξωτικά δέντρα. Προτιμά αυτά τα είδη γιατί ξεχωρίζουν σε ποιότητα και ομορφιά. Όπως μας είπε, είναι ξύλα σκληρά που μπορεί να δουλέψει πάνω τους και να δημιουργήσει. Επίσης, συντηρούνται εύκολα και δεν χάνουν ποτέ από την αξία τους.
Οι κατασκευές που φτιάχνει ποικίλλουν. Το κάθε κομμάτι ξύλου είναι διαφορετικό οπόταν εμπνέεται αναλόγως με το τι έχει μπροστά του, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τα δεδομένα του κάθε πελάτη. Αυτή η διαδικασία τον ενθουσιάζει ιδιαίτερα. Το ότι δηλαδή κάθε κομμάτι ξύλου είναι ξεχωριστό, ζωντανό και μπορεί μέσα από αυτό να δημιουργήσει ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε ατόμου. Προσπαθεί, όπως πρόσθεσε, να κρατεί σε απλές γραμμές τα σχέδιά του γιατί όλη η ομορφιά βρίσκεται στην ιδιαιτερότητα και τη λεπτομέρεια του κάθε ξύλου. Γι’ αυτό και τα σχέδια του σε τραπεζαρίες, διακοσμητικά stands, coffee tables και ό,τι άλλο φτιάχνει, είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φυσική ομορφιά του ξύλου.
Για όσους ενδιαφέρονται να έχουν ένα απ’ αυτά τα ξεχωριστά έργα τέχνης στο σπίτι τους, η τιμή του κάθε κομματιού εξαρτάται από το μέγεθος, το είδος και τη δουλειά που απαιτείται. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε στη συλλογή του, By Hand & Eye (επωνυμία της εταιρείας), εκτός από τα μικρά ξύλινα διακοσμητικά, platters από €8 μέχρι €70, coffee tables από €80 μέχρι €1.500 και τραπεζαρίες από €1.700 μέχρι €7.000.
 
Όταν τον ρωτήσαμε ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στη δουλειά του, μας απάντησε: «το πιο δύσκολο είναι η επεξεργασία παλιών κορμών και η επεξεργασία σκληρών ξύλων από εξωτικά δέντρα. Όλα χρειάζονται πολλή δουλειά η οποία όμως ανταμείβεται από το τελικό αποτέλεσμα και την ικανοποίηση του πελάτη».
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Επέμβαση στο μάτι για τον γιο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλο – Η φωτογραφία της Μαρί Σαντάλ
Σαράντα ημέρες συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο Αίας Μανθόπουλος έφυγε από τη ζωή
Γάμος Δήμητρας Ματσούκα και Πέτρου Κόκκαλη: Η άφιξη της νύφης, το τρυφερό φιλί & οι καλεσμένοι
Marseaux: «Έλεγαν για μένα… πώς κάνει καριέρα αυτή η χοντρή;»
Κατερίνα Λάσπα – Νεκτάριος Νικολόπουλος: Διαζύγιο μετά από 14 χρόνια γάμου και δυο παιδιά
Καπουτζίδης, Σεργουλόπουλος & Ζαρίφη στην καμπάνια της Θετικής Φωνής για να… ξεκολλήσουμε από τα 90s
Ο γιος του Γιώργου Τράγκα, Γιάννης, κατέθεσε μήνυση κατά της συζύγου του πατέρα του, Μαρίας Καρρά
Εύη Βατίδου για Αλέξη Κούγια: «Όποιος θέλει να λύσει τα προσωπικά του, τα λύνει στο τηλέφωνο κι όχι δημόσια»
Πέτρος Ιακωβίδης: «Εγώ δεν θα βρίσω ποτέ γυναίκα! Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω ποτέ αυτό»
Η εξομολόγηση της Έφης Θώδη για τη νοσηλεία στη ψυχιατρική κλινική: «Ο οργανισμός μου δεν άντεξε»