Κύπρος Χριστοδούλου: Δαμάζοντας… το ξύλο

Λένε πως όταν αγαπάς αυτό που κάνεις τότε είσαι ευτυχισμένος. Και αυτό φαίνεται να ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του Κύπρου Χριστοδούλου, αφού η αγάπη του για το ξύλο και τη δημιουργία έχει γίνει και το επάγγελμά του.
 
Της Πράξιας Αρέστη
Φωτογραφία: Ανδρέας Λουκαΐδης

Από μικρό παιδί ήταν λάτρης της φύσης και της δημιουργίας. Στη συνέχεια, η ομορφιά του ξύλου τον ενέπνευσε ν’ ασχοληθεί αποκλειστικά μαζί του και να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από αυτό. Τα πρώτα κομμάτια που δημιούργησε ήταν για προσωπική του χρήση. Βλέποντας όμως, τα θετικά αποτελέσματα, και όντας μαγεμένος από τη διαδικασία της δημιουργίας, το έψαξε περισσότερο. Το μελέτησε πολύ, ταξίδεψε και στην Ιταλία για να μάθει όσο περισσότερα πράγματα μπορούσε για το ξύλο και τις ιδιότητές του. Αυτοδίδακτος λοιπόν, με οδηγό τη μαγεία του ξύλου και τη χαρά της δημιουργίας, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί και επαγγελματικά.
Πρώτη μας ανησυχία ήταν κατά πόσο η δουλειά του έχει αρνητικό αντίκτυπο στη φύση, όμως η απάντησή του μας καθησύχασε: «Το περιβάλλον δεν επηρεάζεται καθώς προμηθεύομαι την ξυλεία από εξειδικευμένους και αδειοδοτημένους ξυλέμπορους τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό (Ευρώπη, Αφρική)».
Για τις κατασκευές του χρησιμοποιεί κυρίως ξύλο καρυδιάς, καστανιάς, μηλιάς και ξύλο από εξωτικά δέντρα. Προτιμά αυτά τα είδη γιατί ξεχωρίζουν σε ποιότητα και ομορφιά. Όπως μας είπε, είναι ξύλα σκληρά που μπορεί να δουλέψει πάνω τους και να δημιουργήσει. Επίσης, συντηρούνται εύκολα και δεν χάνουν ποτέ από την αξία τους.
Οι κατασκευές που φτιάχνει ποικίλλουν. Το κάθε κομμάτι ξύλου είναι διαφορετικό οπόταν εμπνέεται αναλόγως με το τι έχει μπροστά του, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τα δεδομένα του κάθε πελάτη. Αυτή η διαδικασία τον ενθουσιάζει ιδιαίτερα. Το ότι δηλαδή κάθε κομμάτι ξύλου είναι ξεχωριστό, ζωντανό και μπορεί μέσα από αυτό να δημιουργήσει ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε ατόμου. Προσπαθεί, όπως πρόσθεσε, να κρατεί σε απλές γραμμές τα σχέδιά του γιατί όλη η ομορφιά βρίσκεται στην ιδιαιτερότητα και τη λεπτομέρεια του κάθε ξύλου. Γι’ αυτό και τα σχέδια του σε τραπεζαρίες, διακοσμητικά stands, coffee tables και ό,τι άλλο φτιάχνει, είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φυσική ομορφιά του ξύλου.
Για όσους ενδιαφέρονται να έχουν ένα απ’ αυτά τα ξεχωριστά έργα τέχνης στο σπίτι τους, η τιμή του κάθε κομματιού εξαρτάται από το μέγεθος, το είδος και τη δουλειά που απαιτείται. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε στη συλλογή του, By Hand & Eye (επωνυμία της εταιρείας), εκτός από τα μικρά ξύλινα διακοσμητικά, platters από €8 μέχρι €70, coffee tables από €80 μέχρι €1.500 και τραπεζαρίες από €1.700 μέχρι €7.000.
 
Όταν τον ρωτήσαμε ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στη δουλειά του, μας απάντησε: «το πιο δύσκολο είναι η επεξεργασία παλιών κορμών και η επεξεργασία σκληρών ξύλων από εξωτικά δέντρα. Όλα χρειάζονται πολλή δουλειά η οποία όμως ανταμείβεται από το τελικό αποτέλεσμα και την ικανοποίηση του πελάτη».
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Λένα Μαντά για τον θάνατο του συζύγου της: «Τον διαισθάνομαι δίπλα μου, είναι μέσα μου, στα κύτταρά μου»
Πάνος Μουζουράκης: «Θα καταθέσω υπέρ του πατρός Αντώνιου. Ελπίζω να λάμψει η αλήθεια»
Άντζελα Γκερέκου: «Μετά από την απώλεια αναλαμβάνεις την ευθύνη για το παιδί και από τις δυο πλευρές»
Προς το παρόν η δικαστική διαμάχη Γιώργου Μαζωνάκη με την αδελφή του έχει παγώσει
Θέμης Αδαμαντίδης: «Εγώ δεν ακούμπησα την Βαρβάρα Κίρκη στην μούρη, ένα σπρώξιμο έκανα. Ήταν στημένο»
Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη: «Το περιμέναμε, στηρίζω τη Σμαράγδα»
Καίτη Φίνου: «Σάπισαν όλα τα δόντια μου, δεν είχα τα λεφτά να κάνω εμφύτευση, έβαλα μασέλα»
Η πρώην σύντροφός της Madonna, Jenny Shimizu για τη σχέση τους: «Ένιωθα σαν πόρνη πολυτελείας»
H Lady Gaga εξηγεί γιατί δεν διέψευσε ποτέ τις φήμες που την ήθελαν να ήταν άντρας: «Δεν ένιωσα ποτέ θύμα!»
Οι πρώτες δηλώσεις του Άκη Σακελλαρίου μετά το χειρουργείο: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες & βελόνες»