Ίρσα Φάνη Κυριακίδη: Ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει στον παράδεισο

Με αφορμή την πρώτη και πολυαναμενόμενη έκθεσή της, η Ίρσα Φάνη Κυριακίδη, μας δίνει μία συνέντευξη και μας διαφωτίζει για το τι θα δει το κοινό σε αυτήν και τι να περιμένει. Επίσης, μοιράζεται μαζί μας τους προσωπικούς της στόχους και τα όνειρά της.
 

Ίρσα, μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα για τη νέα σου έκθεση, Paradise;
Αυτή η έκθεση ήταν κάτι που με κυνηγούσε τα τελευταία 10 χρόνια, ίσως και για μεγαλύτερο διάσημα. Αυτή η έκθεση ήταν κάτι σαν όνειρο για μένα, ένα απωθημένο που χρωστούσα στον εαυτό μου να εκπληρώσω.
 
Μπορείς να μας εξηγήσεις τι σημαίνει στην τέχνη mixed media, ψηφιδωτά και 3D έργα;
Το mixed media είναι βασικά κάτι που είναι φτιαγμένο με πολλά υλικά, για παράδειγμα ακρυλική νερομπογιά και κολλητική μαζί. Το ψηφιδωτό είναι κατασκευή συνήθως από κομμάτια κεραμικού. Τα δικά μου ψηφιδωτά είναι φτιαγμένα για τον τοίχο και τη θέση του κεραμικού έχει πάρει το κόσμημα, και 3D είναι τρισδιάστατα αντικείμενα. Εγώ δουλεύω τον πηλό / κεραμικό με γυαλί.
 

Γιατί την ονόμασες Paradise;
Το Paradise βγαίνει από τ’ όνομα μου. Έχω βαφτιστεί Παραδείσα, όνομα παλιό και αρχαίο της γιαγιάς μου. Παράδεισος για μένα είναι όλα όσα με εκφράζουν, η καθημερινή μου ζωή, το χρώμα, τα λουλούδια, τα ζώα, τα ταξίδια, τα παιδιά μου, η Κύπρος και άλλα πολλά. Είναι ο προσωπικός μου μικρός παράδεισος. Ίσως το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι αυτό της ομορφιάς στα ασήμαντα πράγματα και καθημερινά.
 
Είχες συμμετάσχει πολλές φορές σε ομαδικές εκθέσεις, όμως αυτή είναι η πρώτη σου ατομική. Γιατί πιστεύεις σου πήρε τόσο χρόνο για να παρουσιάσεις κάτι αποκλειστικά δικό σου; Γιατί τώρα;
Μου πήρε καιρό να παρουσιάσω έκθεση και λυπάμαι που άργησα τόσο γιατί στην πορεία είδα πόσο το απόλαυσα και πόσο είχα ανάγκη να εκφραστώ και να δημιουργήσω. Κατά βάθος ξέρω πώς όλοι οι λόγοι που με είχαν σταματήσει τόσα χρόνια από το να εκθέσω, ήταν δικαιολογίες που βγαίνουν μέσα από φόβο. Είναι τρομαχτικό να εκθέτει τον εαυτό σου και είμαι πολύ σκληρός κριτής.

Θα μπορεί κάποιος ν’ αγοράσει ένα έργο σου; Πού κυμαίνονται οι τιμές;
Κάποιος θα μπορούσε εύκολα, θα έλεγα, ν’ αγοράσει έργο μου. Είναι σημαντικό πιστεύω ότι πουλάω σε προσιτές τιμές. Κυμαίνονται από 100 – 800 ευρώ.
 
 


 
Έχεις δηλώσει ότι η διδασκαλία είναι η μεγαλύτερη σου αγάπη. Σε γεμίζει περισσότερο από το να δημιουργείς ένα έργο και γιατί;
Η διδασκαλία και η δημιουργία πάνε χέρι χέρι. Στη διδασκαλία προφέρω τη γνώση μου και στη δημιουργία προσφέρω την αγάπη μου. Και τα δύο τα αγαπώ, μου αρέσει να μεγαλώνω πλάι στους μαθητές μου. Πολύ παλιοί μαθητές μου, που έχουν πλέον τελειώσεις τις σπουδές τους εδώ και χρόνια, είναι τώρα στενοί και καλοί μου φίλοι.
 
Λειτουργείς μαζί με την αδερφή σου την Σχολή Τέχνης Marti Art and Design School. Για ποιες ηλικίες είναι και τι μαθήματα προσφέρονται;
Στη σχολή μας προσφέρουμε απ’ όλα. Ξεκινάμε από 4 χρονών έως 13 14. Αυτά είναι τα παιδικά μας εργαστήρια. 15 χρονών και άνω προετοιμάζουμε για το O’ Level και Α’ Level και πορτφόλιο για το εξωτερικό. Επίσης, προσφέρουμε μαθήματα για ενήλικες και άλλα ειδικευμένα προγράμματα.

 

 

 

Τα επόμενα σου «αρτιστικά» σχέδια ποια είναι;
Τα επόμενά μου σχέδια εάν όλα πάνε καλά θα είναι να δουλεύω περισσότερο με προμήθεια. Δηλαδή να συνεργάζομαι με πελάτες και να δημιουργώ ίσως κάτι συγκεκριμένο για το σπίτι τους ή για την εργασία τους, με κλαμπ και καταστήματα, ανάλογα πάντα με τα κριτήρια που θα έχω θα μπορώ να φτιάχνω μοναδικά κομμάτια, είτε αυτά είναι σε μορφή πίνακα ή 3D, ψηφιδωτά κλπ.

The Art Prive House
Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, στις 20:00
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

 

 
 

 
Πράξια Αρέστη
 
 

Δειτε Επισης

Παντελής Τουτουντζής για τον γάμο του: «Όλη μέρα έσβηνα κατάρες… Να ψοφήσετε! Ντροπή της κοινωνίας!»
Δημήτρης Λάλος για Μαριλίτα Λαμπροπούλου: «Έχουμε μία πολύ καλή σύνδεση υποκριτικά και όχι μόνο»
Η πρώτη on camera δημόσια εμφάνιση του Πέτρου Φιλιππίδη μετά την επιστροφή στα social media
O Κωνσταντίνος Αργυρός απαντά πρώτη φορά για την εγκυμοσύνη της Αλεξάνδρας Νίκα: «Δεν με αγχώνει κάτι»
Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Κόκοτα: «Δύσκολα τα πράγματα. Δεν μιλά, δεν αντιδρά. Έχει πρόβλημα στην όραση»
Θέμης Αδαμαντίδης: «Είναι οριστικός ο χωρισμός μας. Θα ήθελα να τη δω με οικογένεια. Εγώ έχω παιδιά»
Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα για τον Ντίνο Καρύδη: «Τα προβλήματα ξεκίνησαν από πορεία με δακρυγόνα»
Μαρία Κορινθίου: «Δεν έχω ανακοινώσει χωρισμό! Ποιος έχει & τι έχει ανακοινώσει; Πότε βγήκε ανακοίνωση;»
Ξανά μαζί JLo & Ben Affleck, μετά την κατάθεση του διαζυγίου – Η κοινή βόλτα με τα παιδιά τους & τα δάκρυα της
Η τρυφερή φιλία της Άριελ Κωνσταντινίδη με τον σκηνοθέτη Κώστα Κιμούλη, αδερφό του Γιώργου Κιμούλη